Ben jij iemand die graag ’s ochtends een warme, dampende douche neemt? Hoewel douches met warm water hun eigen therapeutische effecten hebben, wist je dat een koude douche ook veel goeds voor je kan doen?

Van het kalmeren van de jeukende huid tot het verbeteren van uw bloedcirculatie, koude douches hebben veel gezondheidsvoordelen. Maar welke is beter? Wij geven u het complete beeld over koude en warme douches.

Hoogtepunten:

  • Hoe helpen koude douches?
  • Voordelen van warme douches?
  • Hoe te douchen volgens dermatologen?
  • Welke is het beste voor uw gezondheid – warme of koude douche?
  • Wanneer neem je warme of koude douches?
  • Potentiële risico’s

1. Hoe helpen koude douches?

Koude douches hebben meerdere voordelen. Tenzij u onwel bent, of door een arts bent geadviseerd om ze niet te hebben, zijn koude douches grotendeels gunstig. [1] Laten we eens kijken naar enkele van hen:

A. Ontspant spieren en verbetert de bloedsomloop

Na een intensieve training helpt een koude douche de spieren te ontspannen. Dit voorkomt pijn en verbetert de bloedcirculatie naar de lichaamsdelen waaraan is gewerkt. Het is ook bekend dat ze ontstekingen en gevoelloze pijn verminderen.

B. Beschermt uw huid en haar

Wanneer u met koud water douchet, ontdoet het uw huid en haar niet van hun natuurlijke oliën. Koud water sluit de poriën, waardoor de huid strakker wordt. Het is ook zachter voor je haar en voorkomt haaruitval.

C. maakt je alerter en energieker

In de ochtend schokt de koude spray van de douche die je lichaam raakt je om volledig wakker te zijn. Deze schok verhoogt je hartslag en zuurstofopname, waardoor je alert wordt en je verder energie krijgt.

D. Helpt mogelijk gewichtsverlies

Er zijn enkele vetcellen in het lichaam, vooral rond de nek en schouder, die warmte genereren door vet te verbranden. Je cellen doen dit vooral wanneer je lichaam wordt blootgesteld aan koude prikkels, zoals koud water. Dit kan helpen bij gewichtsverlies.

E. Toenemende circulatie

Omdat koude douches het bloed sneller door je lichaam laten stromen om de ideale lichaamstemperatuur te behouden, zijn ze gunstig bij het verminderen van ontstekingen en kunnen ze mogelijk hart- en vaatziekten voorkomen.

F. Verlicht jeukende huid

Als je een huidaandoening hebt zoals eczeem waardoor je jeukt, kan een koude douche helpen het jeukende gevoel te verminderen waardoor je wilt krabben.

2. Voordelen van warme douches

Als u merkt dat u niet in staat bent om te ontspannen na een stressvolle dag, kan een warme douche helpen. Hier zijn enkele van de voordelen:

a. Verbeterde gezondheid van spieren en gewrichten

Wanneer je een warme douche neemt, ontspant het de zenuwen en spieren; waardoor je je overal ontspannen voelt. Het hete water kan ook de bloedcirculatie verbeteren die stijfheid in de gewrichten zoals de enkels, knieën en schouders kan verminderen.

B. Verlichting van respiratoire symptomen

Een oude natuurlijke remedie tegen verkoudheid en hoest is het blootstellen van de neus aan stoom. Wanneer u onder een warme douche staat, maakt de stoom en warmte van het water het slijm los, opent de luchtwegen en maakt uw neusholte vrij.

C. Vermindert vlekken

De stoom en warmte van de warme douche opent verstopte poriën. Na dit kun je de olie en het vuil uit de huid schrobben, wat vlekken en mee-eters vermindert.

D. Verbeterde slaap

Warme douches helpen om de spanning in het lichaam los te laten en de spieren te ontspannen. Dit veroorzaakt een gevoel van vermoeidheid, wat je helpt om beter te slapen. Het enige wat u hoeft te doen is ervoor te zorgen dat het water niet te heet is.

Voordelen voor de gezondheid van baden

3. Hoe te douchen volgens dermatologen

Het is het beste om één keer per dag te douchen; en twee keer tijdens de warmere maanden. Omdat lange douches leiden tot een droge huid en haar, beperk je douche tot vijf minuten of minder, vooral als je een huidaandoening hebt. Houd rekening met de producten die u gebruikt – vermijd agressieve zepen en reinigingsmiddelen en gebruik vochtinbrengende.

Voor een snelle douche kun je je meer richten op je oksels, liezen en voeten. Soms is alleen het spoelen van je armen en benen voldoende. Het is het beste om te douchen met lauw water als je je niet comfortabel voelt met warm of koud water.

Vermijd het te vaak wassen van je haar. Twee keer per week zou genoeg moeten zijn. Zorg ervoor dat je de juiste producten gebruikt op basis van je haartype. Was het ook niet te weinig, want het kan leiden tot roos.

Begin bovenaan – was je haar en breng de conditioner aan en was vervolgens de rest van je lichaam. Als je acne hebt, spoel de conditioner dan afvoor was je je lichaam. [2]

4. Welke is het beste voor uw gezondheid – warme of koude douche?

Zowel warme als koude douches hebben hun eigen voordelen. Idealiter douche je met lauw water, gevolgd door het aanbrengen van een vochtinbrengende crème op je lichaam terwijl het nog vochtig is. Terwijl warme douches de spieren kunnen ontspannen en de neusholte kunnen vrijmaken, kunnen koude douches jeukende huid verlichten. [3]

Afhankelijk van het weer en eventuele gezondheidstoestand die u heeft, kunt u kiezen voor het een of het ander. Vermijd zeker een koude douche in de winter en als je koorts hebt of verkouden bent. Ook als je gewoon niet van koude douches houdt, zorg er dan voor dat het water op zijn minst lauw is.

5. Wanneer neem je warme of koude douches?

Koude douches kun je het beste nemen na een intensieve training, kort nadat je wakker wordt en zelfs zodra je terugkomt van je werk om het vuil en vuil van je af te krijgen.

In de zomer kan een douche met lauw of koud water je helpen om je minder plakkerig te voelen bij vochtig weer.

Warme douches werken als je ze een uur of twee voor het slapengaan inneemt en als je je onwel voelt. Als u een massage laat doen, wordt een warme douche aanbevolen, zodat de oliën in de huid worden opgenomen.

6. Potentiële risico’s

Er zijn risico’s aan verbonden, zelfs tijdens het douchen. Als je je haar met koud water wast en in de zon stapt zonder ze te drogen, krijg je waarschijnlijk hoofdpijn. Of, als je een hoge BP hebt, kan een warme douche het verder verhogen.

Nadelen van warme douches

  • Warme douches kunnen je huid uitdrogen. De keratinecellen die aanwezig zijn op de bovenste laag van uw huid raken beschadigd wanneer deze in contact komt met extreem heet water. Vocht zit dus niet opgesloten in je huid, wat leidt tot uitdroging.
  • Warme douches kunnen ook chronische huidaandoeningen zoals eczeem verergeren. Dit komt door de overmatige uitdroging van de huid die optreedt met zeer heet water. Het kan je huid ook laten jeuken, zelfs als je geen huidaandoening hebt.
  • Warme douches zijn niet aan te raden als je een hoge bloeddruk of hart- en vaatziekten hebt. Als het water te warm is, kunnen deze omstandigheden verergeren.
  • Als het water te heet is en je je haar shampoot, kan het het haar uitdrogen en je hoofdhuid ontdoen van zijn natuurlijke oliën, waardoor het pluizig wordt. Hetzelfde geldt voor de huid, waar zeer heet water de huid kan ontdoen van zijn natuurlijke oliën waardoor deze droog en jeukend wordt.

Nadelen van koude douches

Koude douches kunnen ervoor zorgen dat je je slechter voelt als je onwel bent, omdat het een nadelig effect kan hebben op je immuunsysteem. Als je al verkouden bent, hoest of koorts hebt, zul je het kouder hebben en zal je lichaam er langer over doen om op te warmen.

Inpakken

Dus of je nu kiest voor een koude douche of warm, douche niet te lang, want het droogt je huid. Vermijd een warme douche als je een hartaandoening hebt. Houd rekening met de producten die u gebruikt wanneer u doucht. Hoewel beide hun voor- en nadelen hebben, moet je een gulden middenweg vinden voor de beste resultaten.

In een notendop

Koude douche

Warme douche

Vermindert huidbeschadiging door vervuiling, versterkt de natuurlijke barrière van de huid en verbetert de celreproductie.

Ontspan spieren en gewrichtspijnen

Stimuleert je immuunsysteem

Maakt de neusholte vrij

Sluit open poriën en verstevigt de huid

Vermindert ontstekingen en wallen

Vermindert haaruitval

Helpt je beter te slapen

Ontspant pijnlijke spieren na een training

Opent de poriën wat leidt tot een schone huid

Verlicht jeukende huid

Verlicht hoofdpijn en heeft kalmerende effecten

Kan helpen bij gewichtsverlies

Vermindert vermoeidheid en moeheid

Begin met het kennen van je huid

Verwijzingen