Heb je je ooit afgevraagd wat je huid stevigheid, elasticiteit en kracht geeft? Collageen en elastine, de twee natuurlijk gevonden eiwitten, zijn de belangrijkste componenten.

Velen van jullie kunnen in de war raken tussen de twee, vanwege hun vergelijkbare functionaliteiten. Beide werken echter op hun eigen manier om de algehele gezondheid van uw huid te behouden.

Laten we in dit artikel meer te weten komen over de karakteristieke verschillen tussen collageen en elastine.

Hoogtepunten:

  • Wat zijn de verschillen tussen collageen &elastine?
  • Wat zijn de overeenkomsten tussen collageen &elastine?
  • Jonge huid vs verouderde huid
  • Gezonde huid versus beschadigde huid
  • Tips om de collageen- en elastinelaag te beschermen

Wat zijn de verschillen tussen collageen &elastine?

Collageen

Elastine

Definitie

Collageen[1] is een groep eiwitten die voornamelijk in het bindweefsel van je huid voorkomt. Je vezelige en ondersteunende weefsel bevat ook collageeneiwit. Bijna 30% van je lichaamseiwit is collageen.

Elastine[2] is een eiwit gecreëerd door fibroblasten die een keten van elastische vezels vormen. Deze elastinevezels behouden de elasticiteit en stevigheid van uw huid.

Moleculaire structuur

Collageen wordt gemaakt van de triple helix gevormd met drie polypeptideketens. [3]

Elastine is gemaakt met drie willekeurige componenten. Door de combinatie wordt echter geen helix gevormd.

Eigenschappen

Collageen is een belangrijk onderdeel dat wordt aangetroffen in weefsels zoals fascia, kraakbeen, pezen, ligamenten, bot en huid. Het is gemaakt van aminozuren zoals hydroxyproline glycine, proline en arginine.

Het is een belangrijke eiwitcomponent van weefsels zoals longen, slagaders, blaas, huid, elastische ligamenten en kraakbeen. Elastine is gemaakt van oplosbaar tropoelastine, glycine, valine, proline residuen en gemodificeerde alanine.

Gebruikt

Collageen zorgt voor kracht en elasticiteit van je huid.

Elastine zorgt ervoor dat veel weefsels van uw lichaam in hun vorm blijven, zelfs na het stretchen. Het helpt de huid ook om terug te keren naar zijn oorspronkelijke status nadat hij is geprikt of geknepen.

Flexibiliteit

Collageen is niet zo flexibel van aard.

Elastine staat bekend om zijn flexibiliteit. Het is bijna 100 keer flexibel dan collageen.

Kleur

Collageen is wit van kleur.

Elastine is geel van kleur.

Overvloed

Collageen is het derde overvloedige eiwit in je lichaam.

Elastine is minder overvloedig dan collageen.

Productie

Collageen wordt gedurende je hele leven geproduceerd, maar de hoeveelheid neemt af met de leeftijd.

Eastin-productie stopt als je in de puberteit komt.

Beïnvloed door

Uw collageenniveau kan worden beïnvloed door extreme suikerinname, roken, blootstelling aan zonlicht of zelfs als gevolg van gezondheidsproblemen zoals auto-immuunziekten.

Elastine is het meest waarschijnlijk om te worden beïnvloed door plotselinge gewichtstoename / verlies, uitdroging, slaapgebrek, roken en UVA- of UVB-stralen.

Geassocieerde ziekten

Collageentekort kan leiden tot ziekten zoals osteogenesis imperfecta, Ehlers-danlos syndroom en chondrodysplasieën.[4]

Elastinedeficiëntie kan atherosclerose veroorzaken, het syndroom van Marfan[5] en emfyseem.

Wat zijn de overeenkomsten tussen collageen &elastine?

1. Collageen en elastine zijn twee verschillende soorten eiwitten die werken als de belangrijkste componenten van bindweefsels.

2. Het eiwitduo versterkt je huid en verhoogt de flexibiliteit van je lichaamsstructuren.

3. Zowel collageen als elastine zijn gemaakt van fibroblasten.

4. Als de productie van deze eiwitten in uw lichaam afneemt, kunt u tekenen van veroudering zien, zoals rimpels en fijne lijntjes. Je huid kan ook leerachtig worden.

vectordiagramschema's twee soorten skin

Jonge huid vs verouderde huid

Het menselijk lichaam is van nature gebouwd om zichzelf te vernieuwen tijdens de vernietiging van oud weefsel en het genereren van nieuw weefsel. Maar veroudering stopt de regeneratie en zet de vernietiging voort. Een prominent voorbeeld hiervan is je huid.

1. Opbouw van dode huid

Het stratum corneum is de buitenste laag van je huid. Het houdt schuurding de oude en dode huidcellen en herbouwt nieuwe om ze te vervangen. De procedure voor het verplaatsen van huidcellen van de binnenste laag naar de bovenste laag duurt meestal ongeveer 28 dagen. Naarmate je ouder wordt, vertraagt het hele proces en beginnen de dode huidcellen zich op te bouwen op het oppervlak van je huid, waardoor het er dof, droog en ongezond uitziet.

2. Vermogen om huidbeschadiging te herstellen

Collageen en elastine behandelen de tekenen van veroudering, zoals rimpels en verslapping. Naarmate je ouder wordt, vermindert of stopt je lichaam de productie van deze twee eiwitten. Dit verstoort op zijn beurt het natuurlijke vermogen van uw huid om huidbeschadiging te herstellen.

3. Hoeveelheid collageen en tekenen van veroudering

Terwijl de jonge huid een goede hoeveelheid collageen heeft, heeft de oudere huid er weinig van. De hoeveelheid collageenproductie maakt een enorm verschil tussen jonge en verouderde huidverschijningen. In je tienerjaren of vroege jaren 20 ziet je huid er strak, stevig en stralend uit. Na eind jaren 30 begint je huid tekenen van veroudering te vertonen zoals rimpels, baggy ogen, fijne lijntjes en een slappe huid.

4. Afname van de bloedstroom

Wanneer je ouder wordt, neemt de bloedstroom door de huidcapillairen af. Dit beperkt de hoeveelheid voedingsstoffen die vroeger je opperhuid bereikten. De buitenste laag van je huid begint dunner te worden en de beschermende barrière geeft geen volledige bescherming. Dit leidt uiteindelijk tot een uitgedroogde en doffe huid.

Gezonde huid versus beschadigde huid

Een gezonde huid van een volwassene heeft 90% collageenvezels en minder dan 10% elastinevezels. De normale gezonde collageen-elastineverhouding van de huid is 10:1.[6] Maar een beschadigde huid heeft deze verhouding niet, omdat de productie van collageen en elastine door verschillende redenen wordt beïnvloed.

Zoals hierboven vermeld, kunnen factoren zoals zonlicht, gebrek aan vitamine C, slaapgebrek uw huid beïnvloeden en de productie van beide eiwitten verminderen. Blootstelling aan extreem zonlicht wordt beschouwd als een van de belangrijkste redenen voor collageenafbraak. Zonlicht kan zelfs vrije radicalen veroorzaken die ook je collageenlaag afbreken.

Vitamine C helpt je lichaam om zowel collageen als elastine te produceren en op te slaan. Gebrek aan deze essentiële vitamine kan antioxidanten uit je huid verminderen en het schadegevoelig maken. Ook heeft je lichaam voldoende slaap nodig om de productie van collageen en elastine bij te houden. Gebrek aan slaap zal de natuurlijke cyclus van eiwitproductie verstoren, wat resulteert in vroege verouderingsverschijnselen.

Tips om de collageen- en elastinelaag te beschermen

1. Extreme blootstelling aan de zon is de ultieme vijand van je collageen- en elastinelaag. Breng altijd zonnebrandcrème aan op de blootgestelde delen van je huid terwijl je uitgaat in de zon.

2. Houd je huid gehydrateerd. Dit zal uw collageenproductie ondersteunen.

3. Niacinamide, een belangrijke vorm van vitamine B3, kan u helpen de elasticiteit van de huid te behouden door de vergrote poriën van uw huid te minimaliseren.

4. Voeg vitamine A toe aan uw dieet, omdat het helpt bij de regeneratie van nieuwe huidcellen en de collageenlaag van uw huid beschermt.

5. Rozenbottelzaadolie is goed voor het verbeteren van de elasticiteit van de huid en het verbeteren van antioxidanten in je huid.

6. Het nemen van vitamine C verrijkte voeding of supplementen zal u voorzien van een gladde en stralende huid door het ondersteunen van collageen en elastine lagen.

7. Organisch hibiscusextract helpt u te vechten tegen de pigmentatie als gevolg van verminderd collageen in uw huid en egaliseert uw huidskleur.

8. Voeg retinol toe aan je huidverzorgingsroutine om het uiterlijk van je huid te verbeteren door collageen te stimuleren.

9. Kies voor een peptide dat het collageen en elastine stimuleert en je huid stevig maakt.

10. Zorg voor voldoende slaap zodat je lichaam voldoende tijd krijgt voor collageenaanmaak.

Inpakken

Je huid spreekt over je leeftijd. Een gezonde en stralende huid kan gemakkelijk een paar jaar van je gezicht aftrekken. Collageen en elastine werken samen om je huid strak, gezond en jeugdig te houden. Maar huidbeschadiging en groeiende leeftijd kunnen de collageen- en elastineproductie in uw huid verminderen en ervoor zorgen dat deze er dof, gerimpeld en doorgezakt uitziet. Daarom is het belangrijk om je collageen- en elastinelaag te beschermen om je huid gezond te houden. Het kennen van uw huidtype kan u helpen er goed voor te zorgen en de collageen- en elastinelaag op een betere manier te beschermen.

Begin met het kennen van je huid

Verwijzingen