Sta je op het punt om je droge, schilferige en jeukende huid op te geven? Zo ja, dan heb je waarschijnlijk nog geen colloïdale havermout geprobeerd!

Op grote schaal gebruikt in huidverzorgingsproducten, wordt colloïdale havermout beschouwd als een zegen voor de veiligheid, het hydraterende effect en verschillende andere voordelen. In feite is het een effectieve remedie gebleken voor eczeem!

Laten we je meenemen door alles wat het kan doen en hoe je het kunt gebruiken.

Hoogtepunten:

 • Wat is colloïdale havermout?
 • Voordelen van colloïdale havermout
 • Bijwerkingen van colloïdale havermout
 • Kun je colloïdale havermout elke dag gebruiken?
 • Colloïdale havermout Interacties
 • Voorzorgsmaatregelen die u moet nemen bij gebruik van colloïdale havermout
 • Hoe colloïdale havermout te gebruiken?
 • Hoe maak je je eigen colloïdale havermout?
 • Wie moet colloïdale havermout gebruiken?
 • Beschikbare vormen van colloïdale havermout

Wat is colloïdale havermout?

Colloïdale havermout is fijngemalen haver. Het bevat vetten, eiwitten en andere voedingsstoffen die ervoor zorgen dat het werkt als een verzachtend middel (huidverzachter). (1) (2)

De FDA heeft colloïdale havermout goedgekeurd als een veilige huidbeschermer (3). Het ingrediënt heeft zowel hydraterende als antioxiderende eigenschappen, wat betekent dat het vrije radicalen in je huid bestrijdt, de ontwikkeling van rimpels voorkomt en het glad en soepel houdt.

Colloïdale havermout kan ontstekingen voorkomen die worden veroorzaakt door een groep eiwitten in uw lichaam die bekend staan als cytokines. Het bezit dit vermogen vanwege de aanwezigheid van avenanthramiden (4). Het wordt dus gebruikt als een behandeling voor dermatitis en andere inflammatoire droge huidaandoeningen. Het wordt ook gebruikt om jeuk veroorzaakt door bestralingsbehandelingen voor kankerpatiënten te verlichten (5) (6).

Voordelen van colloïdale havermout

 colloïdale havermout voor behandeling

1. Versterkt de huidbarrièrefunctie

Je huid bestaat uit een beschermende laag, ook wel de huidbarrière genoemd. Deze laag is van vitaal belang om je huid te beschermen tegen agressors van buitenaf. Het voorkomt ook waterverlies. Soms kan deze laag echter door interne en externe factoren zoals UV-schade, genen en het weer worden uitgeroeid. Dit is waar colloïdale havermout uw huid ten goede kan komen. Het versterkt de barrière van je huid, voorkomt dat deze water verliest en droog aanvoelt.

2. Kalmeert de geïrriteerde huid

Colloïdale havermout werkt als verzachtend middel door vocht aan de huid toe te voegen. Het houdt de huid zacht en voorkomt dat het jeukt. Het kan ook verlichting geven aan de geïrriteerde huid omdat het ontstekingsremmende eigenschappen heeft die roodheid en ontsteking voorkomen. Dit komt door de vezels en cellulose die het bevat. Het wordt dus ook aanbevolen voor mensen met eczeem.

3. Voorkomt transepidermaal waterverlies

Colloïdale havermout is een ingrediënt dat een barrière vormt over de bovenste laag van je huid. Dit voorkomt dat je huid zijn natuurlijke water en vocht verliest, wat betekent dat een gladde, gehydrateerde en gezonde huid helemaal van jou is.

Bijwerkingen van colloïdale havermout

Colloïdale havermout is geregistreerd en goedgekeurd als een veilige behandeling die zeer zelden roodheid of allergische reacties veroorzaakt. Een studie wees uit dat 4.45.820 mensen nul allergische reacties meldden na het gebruik van op colloïdale havermout gebaseerde persoonlijke verzorgingsproducten binnen een periode van 3 jaar.

Een andere studie die werd uitgevoerd op 2.291 mensen toonde aan dat sommigen van hen milde irritatie ervoeren na het gebruik van een colloïdale havermoutpleister gedurende een dag. Ze merkten ook dat hun huid daarna een paar weken gehydrateerd bleef.

Colloïdale havermout veroorzaakt zeer zelden bijwerkingen. Verbranding, roodheid en irritatie kunnen echter optreden als u allergisch bent voor dit ingrediënt. Als u specifiek allergisch bent voor havermout, gebruik dan geen colloïdale havermout.

Maak er een punt van om de ingrediënten van het product dat u gebruikt te controleren op andere mogelijke allergenen. U moet er ook voor zorgen dat u een patch-test uitvoert als uw huid erg gevoelig is. Breng een deel van het product aan op de achterkant van uw hand. Laat het in je huid intrekken en 24 uur zitten. Als je huid niet reageert, is het veilig voor je om te gebruiken.

Kun je colloïdale havermout elke dag gebruiken?

Als u een zeer droge en gevoelige huid heeft, is het raadzaam om twee keer per dag colloïdaal havermout te gebruiken. Als je een vette huid hebt, kan het vettig aanvoelen. Dus eens in de twee dagen zou prima te gebruiken zijn op een vette huid. Als u echter eczeem heeft, zal het dagelijks gebruik van colloïdale havermout u verlichting van de jeuk bieden. Colloïdale havermout wordt gebruikt in concentraties van 1 procent om de symptomen van atopische dermatitis te verminderen.

Colloïdale havermout Interacties

Colloïdale havermout die topisch wordt gebruikt, wordt als veilig beschouwd. Als u het echter gebruikt in combinatie met actuele behandelingen of andere medicatie, praat er dan over met uw arts.

Er is geen bekende voedingsstof- of geneesmiddelinteractie met colloïdale havermout. Als u allergisch bent voor gluten, moet u voorzichtig zijn wanneer u havermout in uw bad gebruikt. Dit komt omdat producten die havermout bevatten ook sporen van gluten kunnen ontwikkelen. Dit kan ook gebeuren wanneer het wordt verwerkt.

Je kunt gecertificeerde glutenvrije havermout in elke winkel krijgen.

Voorzorgsmaatregelen die u moet nemen bij gebruik van colloïdale havermout

Voordat u een product gebruikt dat colloïdale havermout bevat, controleert u de ingrediënten. Als het product andere ingrediënten bevat waarvoor u allergisch bent, gebruik het dan niet.

Zorg ervoor dat u uw arts vertelt over eventuele medicatie die u gebruikt om interacties te voorkomen. Als uw huid gevoelig is voor acne, zoek dan naar een niet-comedogeen product dat colloïdale havermout bevat.

Hoe colloïdale havermout te gebruiken?

1. In bad

jonge vrouw glimlacht en gebruikt shampoo tijdens het douchen

Het toevoegen van een paar kopjes colloïdale havermout aan uw badkuip kan irritatie verzachten. Week jezelf in het bad voor ongeveer 18-20 minuten.

2. In je moisturizer

Je kunt moisturizers gebruiken die twee keer per dag colloïdaal havermout bevatten. Sommige artsen raden aan dat u het zo vaak gebruikt als u wilt. Het twee keer gebruiken zou echter ideaal moeten zijn als je een droge huid hebt.

3. Als exfoliator

De korrelige textuur van colloïdale havermout maakt het een uitstekende scrub om dode huidcellen te verwijderen. Het is ook een zachte manier om je huid te exfoliëren, samen met het toevoegen van een goede hoeveelheid vocht.

Hoe maak je je eigen colloïdale havermout?

 • 65g water
 • 1g colloïdale havermout
 • 15g dragerolie
 • 10g sheaboter
 • Enkele druppels van een etherische olie (als je niet allergisch bent)

Meng alle ingrediënten door elkaar in een kom. Gebruik het elke dag als onderdeel van uw huidverzorgingsregime.

Notitie:

Je moet niet te veel pasta in één keer maken. Havermout fermenteert en u kunt het blootstellen aan bacteriën als u het ongebruikt laat. Maak je pasta op basis van hoeveel er die dag voor je nodig is.

Wie moet colloïdale havermout gebruiken?

Colloïdale havermout is veilig voor iedereen, vooral voor mensen met een droge huid. Het wordt beschouwd als een van de veiligste verzachtende middelen in de huidverzorging. Als u echter specifiek allergisch bent voor haver, kan het gebruik van producten op basis van colloïdale havermout leiden tot bijwerkingen zoals roodheid.

Beschikbare vormen van colloïdale havermout

Tegenwoordig wordt colloïdale havermout in veel huidverzorgingsproducten gebruikt. Het wordt voornamelijk gebruikt in producten om de droge en geïrriteerde huid te kalmeren. Bodywashes, moisturizers, lotions, reinigingsrepen en ook scheergels bevatten colloïdale havermout. De Esse Organic Skincare Moisturizing Face Cleanser gebruikt colloïdaal havermout als primair ingrediënt. Het product maakt deel uit van het aangepaste huidverzorgingsregime van Esse Organic Skincare, voorgesteld nadat u de vragenlijst voor huidanalyse hebt ingevuld.

Inpakken

Colloïdale havermout is een veilig ingrediënt dat wordt gebruikt in een aantal huidverzorgingsproducten. Het wordt ook gebruikt als een behandeling voor inflammatoire droge huidaandoeningen. Het ingrediënt helpt bij het versterken van je huidbarrière en voegt er ook vocht aan toe. Als u allergisch bent voor haver, moet u het gebruik van producten op basis van colloïdale havermout vermijden.

Begin met het kennen van je huid

Verwijzingen