Je hebt vast wel eens gehoord van de vier basishuidtypes – droog, vettig, normaal en combinatie. Laten we in dit artikel eens dieper ingaan op de gecombineerde huid en hoe u ervoor kunt zorgen.

Hoogtepunten:

  • Hoe ziet de gecombineerde huid eruit?
  • Wat zijn de oorzaken combinatie huid?
  • Wat is een droge combinatiehuid?
  • Wat is een normale gecombineerde huid?
  • Hoe kun je de gecombineerde huid verzorgen?

1. Hoe ziet de gecombineerde huid eruit?

Zijn sommige delen van je gezicht droog of normaal, waar de andere halverwege de dag vettig lijken? Dat is een gecombineerde huid. Meestal heb je waarschijnlijk een vette T-zone en droge of normale wangen.

De conditie van je huid kan fluctueren tussen de seizoenen. Je huid kan droog aanvoelen tijdens de wintermaanden en vettig tijdens het zwoele zomerseizoen. De talgklieren in je T-zone zijn actiever dan de rest van je gezicht, waardoor het vettig en glanzend lijkt.

Probeer dit eens!

Neem een vel vloeipapier. Dep het zachtjes op je wangen. Pikt het überhaupt olie op? Zo niet, dan zijn je wangen droog. Als het een bepaalde hoeveelheid olie opneemt (maar niet druipt van de olie), zijn je wangen normaal.

Dep het daarna zachtjes op je T-zone (je voorhoofd en neusbrug). Kijk eens naar het blad. Verzamelt het te veel olie? Zo ja, dan heb je waarschijnlijk een olieachtige T-zone. Dit is een eenvoudigere manier om uw huidtype te bepalen.

De 3 basistekens zijn

  • Olieachtige T-zone
  • Droge/normale wangen
  • Veranderingen in huidtype met verandering in weer

Laten we nu dieper gaan en begrijpen waarom je een gecombineerde huid hebt en hoe je ervoor kunt zorgen.

2. Wat zijn de oorzaken combinatie huid?

Er zijn een aantal factoren die kunnen bijdragen aan de gecombineerde huid. Vaker wel dan niet hangt het echter af van het huidtype dat je van je ouders hebt geërfd en het soort producten dat je op je huid gebruikt. Hier zijn een paar mogelijke oorzaken:

A. Genetica:

Als een of meer van uw gezinsleden een gecombineerde huid hebben, heeft u deze waarschijnlijk ook. Genetica speelt een grote rol bij het bepalen van je huidtype.

B. Producten:

De producten die u gebruikt, kunnen te hard zijn voor uw huid. Als u producten gebruikt die uw huidbarrière afbreken, is het waarschijnlijk dat u de benodigde oliën en vocht hebt verloren die uw huid nodig heeft.

Dit kan de talgklieren stimuleren om te veel talg te produceren, waardoor je T-zone vettig wordt. Producten met sterke chemicaliën en stoffen kunnen ook je wangen en de rest van je gezicht opdrogen. Het wordt aanbevolen om producten te gebruiken die bij uw huidtype passen.

3. Wat is een droge combinatiehuid?

Een droge gecombineerde huid wordt gekenmerkt door droge wangen en een vette T-zone. De meeste van je talgklieren bevinden zich in je T-zone. Dit betekent in wezen dat je T-zone meer talg produceert dan de rest van je gezicht.

Wanneer uw huid droog is, kunnen de talgklieren te veel olie produceren om het gehydrateerd te houden, wat kan resulteren in een vettige, vette voorhoofds- en neusbrug. Je wangen kunnen echter droog blijven.

4. Wat is een normale combinatiehuid?

Wanneer de huid op je wangen niet droog of vettig is, maar je hebt een vette T-zone, wordt dit in wezen een normale combinatiehuid genoemd.

Normale-combinatie-huid

5. Hoe kun je de gecombineerde huid verzorgen?

Als u een gecombineerde huid heeft, kan een product dat voor uw T-zone kan werken, een onruststoker blijken te zijn wanneer het op de rest van uw gezicht wordt aangebracht. Je behandelt in wezen twee verschillende huidtypen wanneer je een gecombineerde huid hebt. Wees dus op je hoede voor wat je toepast op verschillende delen van je gezicht en volg deze stappen:

A. Volg de juiste huidverzorgingsroutine

Reinigen, tonifiëren en hydrateren moet deel uitmaken van je dagelijkse huidverzorgingsroutine als je een gecombineerde huid hebt.

B. Gebruik een milde en in water oplosbare reiniger

Gebruik een zachte reiniger die helpt de pH-waarde van je huid te behouden. Onze huid is zwak zuur. De meeste reinigingsmiddelen zijn alkalisch en beïnvloeden de pH-waarden van uw huid. Agressieve reinigingsmiddelen beschadigen uw huidbarrière en verwijderen noodzakelijke oliën. Een zachte, in water oplosbare reiniger zou ideaal moeten zijn voor uw huidtype.

C. Vermijd producten op oliebasis

Producten op oliebasis kunnen je poriën verstoppen en puistjes veroorzaken. Als u een gecombineerde huid heeft, vermijd dan het gebruik van deze producten, omdat uw T-zone acnegevoelig kan zijn.

D. Gebruik een toner na het reinigen van je gezicht

Zorg ervoor dat de toner die je kiest alcoholvrij is. Toners op alcoholbasis kunnen je gezicht opdrogen, affecting het vochtgehalte. Dit kan je talgklieren stimuleren om te veel talg te produceren. Een toner die je huid voedt en je verfrist laat voelen, is een goede optie voor de gecombineerde huid.

E. Moisturizer is een must

Gebruik een vochtinbrengende crème op basis van lotion voor je T-zone en een zware, op crème gebaseerde voor je wangen en andere droge gebieden. Lotions kunnen de droge huid irriteren en zijn mogelijk niet zo effectief als een crème.

F. Gebruik een zonnebrandcrème in plaats van een zonnebrandcrème

SPF is een must, ongeacht je huidtype. Als je een gecombineerde huid hebt, koop dan een breedspectrum zonnebrandcrème. Dit voorkomt verstopte poriën en vochtverlies uit de droge delen van je gezicht.

G. Gebruik vloeipapier

Dep de vlekkende vellen zachtjes op de vettige delen van je gezicht. Hierdoor wordt het overtollige talg tijdelijk van je huid opgezogen. Zorg ervoor dat je de vlekkenvels niet op je huid wrijft. Je wilt van ongewenst vet af, niet de essentiële oliën van je huid verwijderen.

H. Exfoliëren

Gebruik bij voorkeur een bha-exfoliator een of twee keer per week. BHAs reinigen je huid van binnenuit, verminderen ontstekingen en verbeteren de huidtextuur. Een veelgebruikte BHA is salicylzuur dat wordt beschouwd als een van de veiligste en meest niet-irriterende ingrediënten in huidverzorgingsproducten.

Een gecombineerde huid kan een uitdaging zijn om mee om te gaan. Het volgen van deze tips kan u echter helpen een gezonde huid te bereiken.

Begin met het kennen van je huid