Als je last hebt van mee-eters en whiteheads op je gezicht, heb je comedonale acne. Duizenden Indiase vrouwen vinden hen wegversperringen in hun huidverzorgingsspel. Maar er zijn verschillende behandelingsopties die u kunt proberen om ze kwijt te raken. Blijf lezen om erachter te komen hoe.

Hoogtepunten:

 • Wat zijn comedonen en hoe worden ze gevormd?
 • Wat zijn de oorzaken Comedonal Acne?
 • Soorten comedonen
 • Hoe zich te ontdoen van comedonal acne?
 • Home Remedies voor Comedonal Acne
 • Tips om comedonale acne te voorkomen
 • Wanneer naar een dermatoloog?

Wat zijn comedonen en hoe worden ze gevormd?

Comedonen zijn haarzakjes op de huid die verstopt raken door vuil, overtollige olie (talg) en dode huidcellen.

1. Uiterlijk

Comedonen verschijnen als kleine, vleeskleurige bultjes op de huid [1] en worden beschouwd als milde acne. Dit zijn niet-inflammatoire acne. Alle ontstoken puistjes beginnen met een comedo (enkelvoudige vorm van comedone). Als ze onbehandeld of geïnfecteerd blijven door bacteriën, kunnen ze veranderen in pijnlijke rode bultjes die papels of puisten zijn.

2. Wie krijgt het?

Comedonale acne kan ook tieners en volwassenen treffen.

3. Plaats van uiterlijk

Ze worden vaak gevonden op de neus, kin en voorhoofd.

Wat zijn de oorzaken Comedonal Acne?

1. Vette huid

Vette huid is een gevolg van overactieve talgklieren [2] in de huidlaag van de huid.

2. Hormonale onbalans

Hormonale onevenwichtigheden kunnen comedonale acne veroorzaken. Je kunt soms acne opmerken als je in de buurt van je menstruatie bent.

3. Erfelijkheid

Comedonale acne kan in gezinnen voorkomen. Als je ouder comedonale acne heeft gehad, is de kans groot dat je het krijgt.

4. Onjuiste huidverzorging

Onjuiste reiniging en gebrek aan hydratatie kunnen leiden tot de opbouw van dode huidcellen en verstopte poriën.

5. Comedogene huidverzorgingsproducten

Bepaalde huidverzorgingsproducten kunnen comedonale acne opvlammen.

6. Huidbehandelingen

Huidbehandelingen zoals lasertherapie of chemische peelings kunnen leiden tot comedonale acne.

7. Dieet

Voedsel met veel suiker en vetten heeft de neiging om puistjes te veroorzaken in de vorm van comedonale acne.

Soorten comedonen

1. Open Comedonen

Wanneer de verstopping dieper in de talgklieren (olieproducerende klieren) zit, veroorzaakt dit witte koppen [3] of open comedonen.

2. Gesloten comedonen

Wanneer de verstopte poriën of haarzakjes worden blootgesteld aan lucht, oxideren ze en leiden ze tot mee-eters of gesloten comedonen [4].

open comedone en gesloten comedone

Hoe zich te ontdoen van comedonal acne?

OTC (over-the-counter) behandelingen zoals salicylzuur, benzoylperoxide en retinoïde werken goed voor comedonale acne. Houd er rekening mee dat bij elke behandeling voor comedonale acne, het ongeveer drie maanden duurt om zichtbare resultaten te zien.

1. Salicylzuur (Beta Hydroxy Zuur)

Salicylzuur blijft een van de eerste verdedigingslinies om comedonale acne te behandelen. Het is vetminnend of lipofiel en dringt door in de olieproducerende klieren om de poriën te ontstoppen.

Het doodt P.acnes bacteriën en vermindert de ontsteking of roodheid geassocieerd met acne [5]. Vermijd het gebruik van salicylzuur wanneer u retinol gebruikt, omdat dit irritatie kan veroorzaken.

2. Glycolzuur (Alfa Hydroxyzuur)

Glycolzuur reinigt de poriën en verwijdert de bovenste lagen van de huid, inclusief comedonen [6]. Het kan de huidskleur egaliseren en je een stralende gloed geven.

3. Benzoylperoxide

Benzoylperoxide is ook een van de effectieve actuele behandelingen voor comedonen [7]. Het heeft een antibacteriële werking en ontstopt poriën.

4. Retinoïden

Retinoïden zijn vitamine A-derivaten die helpen bij de omzet van huidcellen [8]. Veel voorkomende retinoïden die kunnen worden gebruikt voor comedonale acne zijn tretinoïne en adapaleen. Retinoïden produceren verse en zachte cellen die gevoelig zijn voor schade door de zon.

Het is belangrijk om zonnebrandcrème te gebruiken tijdens het gebruik van retinoïden. Meng nooit retinol met vitamine C, omdat dit kan leiden tot bijwerkingen.

5. Niacinamide

Niacinamide is een prachtig ingrediënt in huidverzorging. Het is een vitamine B3 derivaat [9] en is uitstekend in het beheersen van de overtollige productie van talg. Het vermindert ook het uiterlijk van mee-eters en whiteheads. Wat is er nog meer? Het helpt om je huid een egale teint te geven.

6. Antibiotica

Comedonale acne is een milde vorm van acne die meestal verdwijnt met topische behandeling. Als er echter inflammatoire laesies samen met comedonale acne zijn, kunnen antibiotica worden gebruikt.

Tetracycline, doxycycline (Vibramycine), minocycline (Minocin) en erytromycine [10] zijn veel voorkomende antibiotica voor comedonale acne. Deze dringen de talgklieren binnen en voorkomen ook de kolonisatie van P.acnes-bacteriën.

Notitie:

Kies nooit voor een comedone omdat dit de aandoening kan verergeren. Als uw acne zelfs na 3-4 maanden niet verbetert, is het raadzaam om uw dermatoloog te raadplegen.

Home Remedies voor Comedonal Acne

Hoewel huismiddeltjes voor comedonale acne geen plaats vinden in wetenschappelijke gegevens, worden ze door mensen gebruikt vanwege hun werkzaamheid.

1. Gezichtsstoom

Een goede stoom kan de poriën openen en comedonale acne verwijderen. Dit is de reden waarom je salon gezichtsbehandelingen stoom gebruiken tussen het scrubben en masseren van het gezicht.

Appelazijn H3 Appelciderazijn is vrij zuur en heeft het vermogen om de huid te drogen. Het kan de vettigheid, verstopte poriën en bijbehorende comedonen verwijderen. Meng appelciderazijn met warm water en breng het over het hele gezicht aan. Herhaal dit een paar keer totdat u de gewenste resultaten ziet.

Citroensap H3 Citroensap kan de overtollige oliën absorberen en comedonen verwijderen. Het kan direct worden aangebracht of kan worden verdund met water. Zorg ervoor dat je niet meteen na het aanbrengen van citroen op het gezicht in de zon gaat, omdat dit kan leiden tot schade door de zon.

2. Honing

De kleverige aard van honing zorgt ervoor dat het in de poriën sijpelt en ze repareert. Het is een uitstekend antibacterieel middel en droogt de comedonale acne op.

3. Toverhazelaar

Toverhazelaar, een veel voorkomend samentrekkend middel, wordt gebruikt in veel huidverzorgingsproducten zoals toners en reinigingsmiddelen. Het zorgt ervoor dat de poriën krimpen, waardoor het verstopte vuil omhoog duwt en wordt weggespoeld.

Tips om comedonale acne te voorkomen

Reinig je gezicht twee keer per dag grondig om het vuil en de dode huidcellen kwijt te raken.

 • Reinig je gezicht twee keer per dag grondig om het vuil en de dode huidcellen kwijt te raken.
 • Gebruik een niet-vette, licht getextureerde moisturizer om puistjes te voorkomen.
 • Volg het op met een breedspectrum zonnebrandcrème terwijl je naar buiten stapt.
 • Vermijd te hard schrobben, omdat het de natuurlijke oliën kan verwijderen en overproductie van talg kan veroorzaken.
 • Wees je bewust van wat je eet. Vermijd voedingsmiddelen die rijk zijn aan vetten en suikers.
 • Slaap nooit met make-up op je gezicht. Laat je gezicht ademen terwijl je de schoonheidsslaap neemt.
 • Vermijd vervuiling en bedek je gezicht met een stola als het moet.
 • Knijp of knijp geen comedonale acne.
 • Gebruik schone kussenslopen om overdracht van bacteriën op het gezicht te voorkomen.

Wanneer naar een dermatoloog?

Comedonale acne is te genezen met topische therapie zoals salicylzuur, benzoylperoxide of OTC-retinoïden. Als u uw acne niet ziet verbeteren, zelfs niet na 3-4 maanden, kunt u een bezoek aan het kantoor van de dermatoloog overwegen. Uw arts kan een andere aanpak voorschrijven, zoals handmatige extractie of een retinoïde met een hogere sterkte.

Het volgen van een goede huidverzorgingsroutine is net zo belangrijk als het behandelen van comedonale acne. Wees geduldig terwijl u OTC-behandelingen voor comedonale acne gebruikt. Hoe ben je omgegaan met comedonale acne? Laat het ons weten.

Begin met het kennen van je huid

Verwijzingen