Van beautybloggers tot beroemdheden, iedereen die het weet lijkt geobsedeerd te zijn door hyaluronzuur. Dermatologen staan ook garant voor de voordelen van dit ingrediënt in huidverzorging.   Om het potentieel ervan te decoderen, spraken we met onze hoofddermatoloog Dr. Harish Koutam, een geaccrediteerd lid van de Indian Association of Dermatologists, Venereologists and Leprologists (IADVL) en Cosmetic Surgeons of India.

Dit is wat we ontdekten.

Hoogtepunten:

 • Wat is hyaluronzuur
 • Wonderen hyaluronzuur kan doen voor uw huid
 • Hoe gebruik je hyaluronzuur in je huidverzorgingsroutine?
 • Hoe weet ik of mijn huid meer hyaluronzuur nodig heeft?
 • Lijst van voedingsmiddelen met een hoog hyaluronzuurgehalte
 • Kun je elke dag hyaluronzuur gebruiken?
 • Wat zijn de bijwerkingen van hyaluronzuur?
 • Kun je hyaluronzuur en vitamine C-serum samen gebruiken?
 • Waar wordt hyaluronzuur gevonden?
 • Kunt u hyaluronzuur gebruiken met retinol?

Wat is hyaluronzuur?

Hyaluronzuur is een natuurlijk voorkomende polysaccharide (suikermolecuul) die fungeert als een dempingsmiddel voor uw gewrichten, zenuwen, haar, huid en ogen [1]. De primaire functie in de huid is die van een bevochtigingsmiddel. Bevochtigingsmiddelen trekken vocht uit de lucht aan en sluiten het op in je huid. Hyaluronzuur is ongelooflijk hydraterend en kan vele liters water vasthouden, waardoor je huid zacht en mollig blijft [2].

Wonderen hyaluronzuur kan doen voor uw huid

1. Pakt de droge huid aan

Hyaluronzuur zorgt voor hydratatie van de huid en houdt deze superzacht en mollig. Het voorkomt transepidermaal waterverlies (TEWL) [3]. TEWL is een maat voor hoeveel water er uit je huid wordt verdampt. Dus als je een droge huid hebt, weet je op welk ingrediënt je moet letten de volgende keer dat je het huidverzorgingspad raakt.

2. Anti-Aging Eigenschap

Het vermindert het verschijnen van fijne lijntjes en rimpels door een boost van hydratatie aan de huid te geven [4]. Hyaluronzuur beschermt de huid ook tegen jarenlange milieugevaren zoals vervuiling en zonlicht.

3. Antioxiderende eigenschappen

Hyaluronzuur is een antioxidant, wat betekent dat het vrije radicalen in je huid kan bestrijden [5]. Vrije radicalen (atomen of moleculen met ongepaarde elektronen) worden gevormd wanneer het lichaam oxidatieve schade ondergaat.

4. Wondgenezingsvermogen

Hyaluronzuren reguleren ontstekingen en helpen bij wondgenezing [6]. Ontsteking is het natuurlijke afweermechanisme van je lichaam tegen blessures. Het stuurt signalen naar het lichaam om meer bloedvaten te bouwen op de plaats van schade of wond. Het heeft ook antibacteriële eigenschappen die het risico op infectie in open wonden kunnen minimaliseren.

Hoe gebruik je hyaluronzuur in je huidverzorgingsroutine?

Dr. Harish zegt dat hyaluronzuur kan worden geïnjecteerd in de huidlaag van je huid, gewoonlijk dermale fillers genoemd. Met deze techniek kunt u een vollere en vollere huid bereiken.

Hyaluronzuur is verkrijgbaar in de vorm van actuele serums en crèmes. De samenstelling is complex voor effectieve penetratie. Maar huidverzorgingsfabrikanten verpakken het in de meest doordringbare vorm.

Verschillende merken gebruiken verschillende varianten van hyaluronzuur zoals natriumhyaluronaat, gehydrolyseerd hyaluronzuur en natriumacetylhyaluronaat.

Probeer om te beginnen een hyaluronzuurserum. Reinig je gezicht grondig met een zachte reiniger, breng serum aan over je hele gezicht en hals terwijl je gezicht nog vochtig is. Volg het op met een goede moisturizer.

Hoe weet ik of mijn huid meer hyaluronzuur nodig heeft?

De hoeveelheid hyaluronzuur die je huid aanmaakt neemt af met de leeftijd [7] wat leidt tot de vorming van fijne lijntjes en rimpels. Gebrek aan hydratatie zorgt er ook voor dat de huid zijn elasticiteit verliest. Als je het gevoel hebt dat je je jeugdige gloed hebt verloren of je zorgen maakt over je droge huid, kies dan voor hyaluronzuur.

Lijst van voedingsmiddelen met een hoog hyaluronzuurgehalte

 • Aardappels
 • Zoete aardappelen
 • Rode wijn
 • Pure chocolade
 • Bottenbouillon
 • Amandelen
 • Avocado
 • Groene bladgroenten
 • Op soja gebaseerde voedingsmiddelen

Kun je elke dag hyaluronzuur gebruiken?

Het woord zuur kan je kriebels geven. Maar fret niet hyaluronzuur is uiterst veilig in gebruik [8]. Topisch hyaluronzuur kan twee keer per dag worden gebruikt in uw ochtend- en nachtroutines voor huidverzorging.

Hyaluronzuur verschilt van alfa- en bètahydroxyzuren zoals salicylzuur en glycolzuur waarvan de primaire functie de huid is Afschilfering. Het is geschikt voor alle huidtypes. Als u een gevoelige huid of rosacea heeft, voer dan een pleistertest uit voor gebruik.

Wat zijn de bijwerkingen van hyaluronzuur?

Hyaluronzuur is over het algemeen zeer veilig te gebruiken voor alle huidtypes, inclusief de gevoelige en acnegevoelige huid. Voor lokaal gebruik wordt een concentratie hoger dan 2% niet aanbevolen. Omdat hyaluronzuur van nature in het lichaam voorkomt, wordt het veel gebruikt als vulmiddel in huidverzorgingsproducten. Dergelijke huidverzorgingsproducten kunnen bij sommige mensen zwelling veroorzaken. Dus een patchtest is de beste manier om te gaan voordat je een nieuw huidverzorgingsproduct gaat gebruiken.

Kun je hyaluronzuur en vitamine C-serum samen gebruiken?

Vitamine C en hyaluronzuur kunnen samen worden gebruikt in uw huidverzorgingsroutine. In feite zal het combineren van beide ingrediënten betere anti-aging resultaten geven. Vitamine C is een krachtige antioxidant en hyaluronzuur is een hydrator-cum-anti-aging ingrediënt. Het afzonderlijk gebruiken ervan leidt mogelijk niet tot dezelfde effectieve resultaten.

Waar wordt hyaluronzuur gevonden?

Hyaluronzuur wordt door je hele lichaam aangetroffen, maar is in hogere concentraties aanwezig in de huid, bindweefsel zoals gewrichten en vocht in je ogen. Het is suiker met hygroscopische (water aantrekkende en vasthoudende) eigenschappen. Het kan op natuurlijke wijze worden verkregen uit planten- en tarwefermentatie.

Kunt u hyaluronzuur gebruiken met retinol?

Hyaluronzuur kan worden gebruikt met retinol voor betere anti-aging resultaten. Omdat retinol, een vitamine A-derivaat, je huid droog kan laten, kan het toevoegen van hyaluronzuur helpen je huid te hydrateren. Breng eerst retinol aan en vul het aan met hyaluronzuur in je ochtend- en nachtroutines. Als je in de zon stapt, vergeet dan niet om zonnebrandcrème aan te brengen.

Hyaluronzuur staat in de schijnwerpers voor anti-aging huidverzorging en is een blijvertje. Wanneer krijg je dit heldeningrediënt in handen? Laat het ons weten.

Begin met het kennen van je huid

Verwijzingen