Of je nu een droge of vette huid hebt, hydratatie is een belangrijke stap in je huidverzorgingsregime. Zeker tijdens deze koude en droge wintermaanden. Maar ben je in de war of je huid een vochtinbrengende crème, hydrator of beide nodig heeft?

Voordat u een huidverzorgingsproduct kiest, is het belangrijk om het verschil te kennen tussen een vochtinbrengende crème en een hydrator, en hoe elk van hen op uw huid werkt. Lees verder om het verschil te kennen tussen hydraterende en hydraterende huid, zodat je een betere keuze kunt maken.

Hoogtepunten:

  • Wat is hydratatie en waarom is het belangrijk voor je huid?
  • Wat is hydratatie?
  • Hydrator, moisturizer of beide: wat heeft je huid nodig?
  • Hydrateren versus hydrateren: wat is het verschil?
  • Hoe kies je de juiste hydrator of moisturizer?

Wat is hydratatie en waarom is het belangrijk voor je huid?

Hydratatie is het proces waarbij water uit de lucht wordt geabsorbeerd en in uw huidcellen wordt toegediend. Als gevolg hiervan worden huidcellen pruimer en reflecteren ze licht, waardoor je huid er stralend uitziet. Hydratatie verhoogt niet alleen het vochtgehalte van uw huid, maar helpt ook bij de opname van voedingsstoffen uit de huidverzorgingsproducten in uw huid.

Wanneer huidcellen water verliezen, raakt de huid uitgedroogd. Dit kan iedereen treffen, ongeacht hun huidtype. Een droge, schilferige huid, strakheid of roodheid geeft aan dat je huid onvoldoende water heeft. Ernstig gebrek aan hydratatie kan je huid ook te gevoelig maken. Niet genoeg water drinken, overmatig cafeïne- of alcoholgebruik, ongezonde voedingsgewoonten en vervuiling kunnen je huid uitdrogen.

Ingrediënten van hydraterende middelen

Hydraterende middelen worden ook wel bevochtigingsmiddelen genoemd. Hyaluronzuur, glycerine, alfahydroxyzuren, natriumpca en ureum zijn enkele effectieve bevochtigingsmiddelen.

Wat is hydratatie?

Hydratatie is gericht op het opvangen en vergrendelen van het watergehalte van uw huid om de beschermende barrièrefunctie van uw huid te verbeteren. Hydratatie voorkomt waterverlies van je huid en zorgt ervoor dat je huid zacht en glad blijft.

Een verbeterde huidbarrière vergrendelt niet alleen hydratatie, maar voorkomt ook het binnendringen van ziekteverwekkers.[1] Als uw huid niet genoeg lipiden of oliën produceert, is de barrièrefunctie van de huid verzwakt.

Ingrediënten van een vochtinbrengende crème

Vochtinbrengende crèmes bevatten occlusieve ingrediënten zoals vaseline, siliconenderivaten, lanoline, lecithine, enz. die de barrièrefunctie van de huid verbeteren en het vasthouden van het vocht in de huid vergemakkelijken.[2] Ze kunnen ook ceramiden bevatten, de natuurlijke lipiden van uw huid, die het beschermen tegen schade als gevolg van vervuiling en andere milieustress.

Hydrator, moisturizer of beide: wat heeft je huid nodig?

Voordat u beslist of u een hydrator, vochtinbrengende crème of beide nodig heeft, moet u uw huidconditie goed kennen en analyseren. U kunt de Esse Organic Skincare’s “Know Your Skin” vragenlijst invullen om een betere keuze voor uw huid te maken.

1. Voor de droge huid

Je hebt een droge huid als je huid strak aanvoelt, jeukt of afbladdert, ongeacht de weersomstandigheden. Deze tekenen geven aan dat uw huidbarrière niet goed functioneert en het vocht niet vasthoudt in de opperhuid (de buitenste laag van de huid). Een dikke vochtinbrengende crème op oliebasis kan ideaal zijn om je huid te redden van uitdroging.

2. Voor een vochtarme huid

Een vochtarme huid ziet er dof en uitgedroogd uit en kan zelfs fijne lijntjes hebben. Je huid kan zelfs overmatige olie produceren om het gebrek aan water in de cellen te compenseren. In dit geval kan een hydrator worden gebruikt. Dit zal het water naar binnen trekken en het in je huidcellen vergrendelen, waardoor ze mollig en veerkrachtig worden.

3. Voor droge en vochtarme huid

Heeft je droge huid geen glans en veerkracht, zelfs nadat je dagenlang genoeg vochtinbrengende crème hebt ingesmeerd? Dan heb je misschien zowel een droge als een vochtarme huid en heb je beide een hydrator en moisturizer nodig.

jonge vrouw die anti-rimpels crème aanbrengt

Hydrateren versus hydrateren: wat is het verschil?

Hydraterende

Hydraterend

Hydrateren is het proces van het toevoegen van vocht aan je huid.

Hydrateren versterkt de barrièrefunctie van je huid, zodat het vocht niet uit de opperhuid ontsnapt.

Gedehydrateerde huidcellen verliezen water, waardoor de huid dof en gerimpeld wordt.

Vochtverlies maakt je huid droog. Een droge huid is schilferig, jeukt en kan roodheid hebben.

Elk huidtype, of het nu vettig, droog of gemengd is, kan uitgedroogd raken. Het heeft dan hydratatie nodig.

Dry huidtype heeft de neiging om het hele jaar door water te verliezen. Een goede vochtinbrengende crème is nodig om de droogheid van je huid op te lossen.

Serums met hyaluronzuren, glycerine, etc. zijn goede bevochtigingsmiddelen.

Crèmes en lotions met vitamines en antioxidanten zijn uitstekende vochtinbrengende crèmes.

Hoe kies je de juiste hydrator of moisturizer?

Het onderscheid tussen de termen ‘hydrator’ en ‘moisturiser’ is vaak dubbelzinnig als het gaat om cosmetische producten. Vaker wel dan niet, kan je vochtinbrengende crème een hydrator bevatten en vice versa. Als u naar de ingrediënten kijkt, krijgt u misschien een idee over welk product het beste past bij de behoeften van uw huid. U kunt ook een dermatoloog raadplegen als u niet zeker bent of specifieke huidproblemen heeft.

Het doel is om voldoende vocht in de huid te hebben en te voorkomen dat dat vocht uit je huid ontsnapt. Het drinken van voldoende water kan zowel je lichaam als je huid goed gehydrateerd houden. Als je huid er nog steeds dorstig uitziet en aanvoelt, kan het gebruik van een hydrator op waterbasis helpen. Dit is geschikt voor alle huidtypes. Het is het beste om vast te houden aan een licht serum van hyaluronzuur of AHA’s, als je een vette huid hebt.

Als je het hele jaar door een chronisch droge huid hebt, dan zijn vochtinbrengende crèmes je beste vriend. Een lichte gel of lichtgewicht lotion is geschikt voor de warme zomer- of lentemaanden. Dikkere en zwaardere producten zoals kokos- of amandelolie en ceramiden zijn goede opties voor de koude en droge wintermaanden.

Sommige experts raden aan om zowel hydratoren als vochtinbrengende crèmes te gebruiken, vooral voor de rijpere huid. Je kunt eerst een hydrator gebruiken om vocht aan je huid toe te voegen en deze vervolgens in laagjes te leggen met een vochtinbrengende crème om het vocht vast te houden.

Inpakken

Een gezonde huid verbetert niet alleen je uiterlijk, maar is ook een essentieel beschermend orgaan tegen ziektekiemen en verontreinigende stoffen. Daarom moet je ervoor zorgen dat niet alleen de huidcellen goed gehydrateerd zijn, maar ook dat ze gehydrateerd blijven. Het maken van een weloverwogen keuze voor vochtinbrengende crème of hydrator kan je redden van huidproblemen en een lange weg gaan om je een jeugdige en stralende uitstraling te geven.

Begin met het kennen van je huid

Verwijzingen