Zorgen de droge winters ervoor dat je huid uitgedroogd aanvoelt en schilferig lijkt? Heb je het gevoel dat je huid er dof en droog uitziet? Nou, bevochtigingsmiddelen kunnen helpen. Ze voegen vocht toe aan je huid om het zacht, soepel en gezond te laten aanvoelen.

Hier is alles wat u moet weten over bevochtigingsmiddelen en wat ze voor uw huid kunnen doen.

Hoogtepunten:

  • Wat is een bevochtigingsmiddel?
  • Hoe werkt een bevochtigingsmiddel?
  • Wat zijn de soorten bevochtigingsmiddelen?
  • Wat zijn de beste natuurlijke bevochtigingsmiddelen voor de huid?
  • Hoe komt een bevochtigingsmiddel uw huid ten goede?
  • Hoe moet u bevochtigingsmiddelen gebruiken?
  • Wat is het verschil tussen een bevochtigingsmiddel, verzachtend en occlusief?
  • Wat zijn de bijwerkingen van een bevochtigingsmiddel?

Wat is een bevochtigingsmiddel?

Een bevochtigingsmiddel is een hygroscopische stof. Dit betekent dat het het vermogen bezit om vocht uit de omgeving aan te trekken en toe te voegen aan een andere stof om het gehydrateerd en vochtig te houden. Bevochtigingsmiddelen kunnen worden gebruikt in huid- of haarverzorgingsproducten en levensmiddelenadditieven. Ze worden ook in verschillende andere sectoren gebruikt om stoffen vochtig te houden.

Bevochtigingsmiddelen in huidverzorging bestaan uit ingrediënten die vocht uit de diepere lagen van je huid en de omgeving aantrekken om het te verzachten. Ze helpen om de huid gesmeerd te houden. Ze werken op dezelfde manier voor haarverzorgingsproducten, door vocht te trekken en vast te houden.

Hoe werkt een bevochtigingsmiddel?

Bevochtigingsmiddelen hebben de neiging om waterstofbruggen met water te vormen. Dit draagt bij aan een gehydrateerde en zachte huid. Ze werken door:

1. Vocht uit de omgeving aantrekken op het oppervlak van je huid.

2. Ze hebben ook de neiging om vocht uit de tweede laag (dermis) van je huid te trekken, waardoor de bovenste laag (epidermis) gehydrateerd blijft (1).

3. De opperhuid bestaat uit droge en dode huidcellen waardoor het er dof en schilferig uitziet. Een bevochtigingsmiddel werkt door het uiterlijk van een droge huid te verminderen.

4. Hoewel er verschillende bevochtigingsmiddelen worden gebruikt om problemen met de droge huid en het haar aan te pakken, werken ze allemaal anders.

5. Hoewel alle bevochtigingsmiddelen worden gebruikt om uiteindelijk de bovenste laag van uw huid te hydrateren en kroeshaar te verminderen, worden ze in verschillende sterktes gebruikt om specifiek tegemoet te komen aan uw huid- en haartype.

Wat zijn de soorten bevochtigingsmiddelen?

Bevochtigingsmiddelen zijn er in verschillende soorten om verschillende problemen aan te pakken. Dit maakt ze populair in zowel huid- en haarverzorging als de voedingsindustrie.

mooie spa vrouw met water spatten hydraterend

Bevochtigingsmiddelen in huidverzorging

Bevochtigingsmiddelen worden in de volksmond gebruikt in de huidverzorgingsindustrie, in moisturizers en lotions. Ze worden in principe gebruikt om je huid gehydrateerd en gehydrateerd te houden. Ze voorkomen dat je huid schilferigheid ervaart.

1. Glycerine

Een natuurlijk voorkomende vloeistof, glycerine werkt als een vochtinbrengend middel in de meeste van uw huidverzorgingsproducten, vooral moisturizers. Het houdt het vocht vast in je huid, waardoor het gehydrateerd blijft.

2. Hyaluronzuur

Hyaluronzuur komt van nature voor in onze huid. Naarmate we ouder worden, kunnen verschillende externe factoren zoals blootstelling van de huid aan UV-stralen echter bijdragen aan een vermindering van hyaluronzuur. Het bevat waterbesparende eigenschappen die onze huid gezond en zacht houden (3).

Hyaluronzuur kan worden gebruikt in huidverzorgingsproducten om het vochtgehalte in de opperhuid te verhogen en de huidbarrière en waterbesparende functies te verbeteren.

3. Ureum

Ureum wordt meestal aanbevolen voor een zeer droge huid. Het wordt echter niet voorgesteld om te worden gebruikt voor gebarsten huid. Praat met uw arts over het gebruik ervan als een actueel geneesmiddel op recept (4).

4. Propyleenglycol

Propyleenglycol werkt als een bevochtigingsmiddel en wordt gebruikt in verschillende huidverzorgingsproducten. In de eerste plaats vangt het water op en trekt het hydratatie naar de buitenste laag van je huid. Het heeft hydraterende eigenschappen die je huid zacht en glad houden. Vanwege de bevochtigingseigenschap wordt het ook beschouwd als een gunstig ingrediënt voor de verouderde en droge huid.

5. Natrium PCA

Als een bevochtigingsmiddel dat van nature in uw huid voorkomt, natrium PCA hydratatie van uw huid naast het beschermen van uw huidbarrière. Het heeft ook anti-aging eigenschappen.

6. Zemea

Als een natuurlijke bevochtigingsmiddel wordt Zemea gebruikt in een verscheidenheid aan huidverzorgingsproducten zoals moisturizers, zonnebrandmiddelen, anti-acne producten, reinigingsmiddelen, enz.

7. Aquaxyl

Van Aquaxyl is bekend dat het wonderen doet bij het optimaliseren van de hydratatiestroom van je huid. Het versterkt ook je huidbarrière.

8. Melkzuur

Als alfahydroxyzuur (AHA) is melkzuur ook een bevochtigingsmiddel dat het vermogen heeft om mois te trekkentuur in de diepe lagen van je huid.

9. Mandelic zuur

Zacht voor de huid, Mandelic acid (een AHA), werkt als een bevochtigingsmiddel. Het wordt gebruikt om verschillende huidproblemen te behandelen.

Bevochtigingsmiddelen in de voedingsindustrie die worden gebruikt voor huidverzorging

Bevochtigingsmiddelen worden ook gebruikt in de voedingsindustrie, om te voorkomen dat verschillende eetwaren uitdrogen. Deze worden ook gebruikt voor hun vermogen om vocht aan te trekken op een voedingsproduct.

Deze bevochtigingsmiddelen worden vaak gebruikt om voedselproducten vochtig te houden.

1. Suiker

Suiker helpt voortijdig bederf te voorkomen door water op het oppervlak van een product te trekken.

Bovendien wordt suiker gebruikt in veel van je huidverzorgingsproducten. Als bevochtigingsmiddel houdt suiker je huid gehydrateerd en zacht.

2. Honing

close-up op jonge vrouw met honing op rug die honingplaat vasthoudt

Honing is een natuurlijk bevochtigingsmiddel dat vaak wordt gebruikt in voedingsmiddelen om ze vochtig te houden. Honing is ook een geweldige optie omdat het de textuur van het product niet bederft.

In huidverzorging wordt honing gebruikt als een geweldig vochtinbrengend middel. Bovendien vermindert het de vorming van rimpels. Het is ook te vinden in zonnebrandproducten die helpen om je huid gladder te maken.

3. Polyolen

Polyolen zijn een familie van kleurloze en geurloze verbindingen die werken als verdikkingsmiddelen. Ze werken als bevochtigingsmiddelen en kunnen ook worden gebruikt als vervanging voor suiker. Voorbeelden zijn maltitol, erythritol, glycerine en sorbitol.

Polyolen worden ook gebruikt in huidverzorgingsproducten zoals crèmes, lotions, make-up, etc. het helpt om de elasticiteit en vochtigheid van uw huid te behouden.

Wat zijn de beste natuurlijke bevochtigingsmiddelen voor de huid?

1. Aloë Vera

Aloë vera is een wonderingrediënt dat werkt om bijna elk huidprobleem te behandelen, zoals puistjes, droge huid en uitdroging. Het helpt ook bij het hydrateren van de huid en het vasthouden van vocht. Onderzoek suggereert dat aloë vera effectief kan zijn bij het verzachten van een droge huid vanwege het bevochtigingsachtige mechanisme (5).

2. Honing

Honing is een geweldig ingrediënt dat in de volksmond wordt gebruikt om problemen met de droge huid aan te pakken. Het wordt ook gebruikt in huidverzorgingsproducten die diepe hydratatie bieden. Het werkt als een effectief bevochtigingsmiddel en verzachtend middel wanneer het op de huid wordt aangebracht. Afgezien hiervan is het rijk aan vitamines en enzymen die bijdragen aan een zachte en gezonde huid (6)

3. Glycerine

Glycerine kan worden afgeleid van natuurlijke of kunstmatige bronnen. Het is van nature afgeleid van plantaardige oliën. Onderzoek toont aan dat glycerine werkt als een effectief bevochtigingsmiddel dat smeert en zachtheid aan de huid toevoegt (7). Het wordt gebruikt in huidverzorgingsproducten en werkt als een huidconditioner die de textuur verbetert. Het wordt veel gebruikt als onderdeel van haarverzorgingsproducten om kroezen te verminderen.

Dr. Kaustav Guha, hoofdwetenschapper bij Esse Organic Skincare

Laboratoria, zegt: “Glycerine is een geweldig bevochtigingsmiddel dat je huid langdurig gehydrateerd houdt. Het is ook afgeleid van plantaardige bronnen.”

4. AHA (Alfa-Hydroxyzuren)

Deze zijn erg populair en zijn van nature afgeleid van fruit. Ze worden veel gebruikt in anti-aging producten. AHA’s zijn ook geweldige exfoliators die helpen om dode huidcellen te verwijderen en andere ingrediënten door je huid te laten sijpelen zonder enige obstructie.

Alfa-hydroxy’s worden meestal aanbevolen in concentraties van 10-15 procent. AHA’s zouden ook de huidbarrièrefuncties verbeteren door de hoeveelheid ceramiden in de huid te verhogen (8)

Notitie:

Als je een gevoelige huid hebt, overweeg dan om een beetje alfa-hydroxyzuur aan te brengen. Je kunt hetzelfde uiteindelijk in grotere hoeveelheden opnemen als je huid eraan went.

Hoe komt een bevochtigingsmiddel uw huid ten goede?

De verschillende voordelen van bevochtigingsmiddelen zijn als volgt:

1. Hydratatie

Het belangrijkste en meest prominente voordeel van een bevochtigingsmiddel is hydratatie. Bevochtigingsmiddelen werken door je huid de hele dag door gehydrateerd, zacht en gehydrateerd te houden. Bevochtigingsmiddelen trekken vocht uit de omgeving aan op het oppervlak van je huid om dit te doen.

2. Voorkomt een droge en schilferige huid

Bepaalde interne en externe factoren kunnen echter bijdragen aan huidirritatie, schilferigheid en droogheid. Bevochtigingsmiddelen houden de huid zacht en gehydrateerd, waardoor jeuk en schilferige huid worden voorkomen.

3. Exfoliatie

Bevochtigingsmiddelen werken ook door je huid te exfoliëren. Hierdoor kunnen andere ingrediënten door de lagen sijpelen en hun werk doen zonder enige belemmering.

Hoe moet u bevochtigingsmiddelen gebruiken?

Er is een bepaalde manier om een vochtinbrengend middel op de huid aan te brengen. Om de voordelen ervan te plukken, moet u er rekening mee houden dat u deze richtlijnen van de National Eczema Association volgt.

1. Neem een royale hoeveelheid van je vochtinbrengende lotion of bevochtigingsmiddel en breng direct aan nadat je uit de douche.

2. Als u een actueel geneesmiddel gebruikt, breng het dan aan vóór de moisturizer.

3. Wrijf altijd een deel van je moisturizer in op je handen voordat je het ergens anders op je huid aanbrengt.

4. Zorg ervoor dat je een laag moisturizer op je huid achterlaat en laat deze hetzelfde absorberen.

Wat is het verschil tussen een bevochtigingsmiddel, verzachtend en occlusief?

Voor langdurige resultaten moeten bevochtigingsmiddelen worden gebruikt in combinatie met verzachtende middelen en occlusieven.

Verzachtende middelen zijn ook vochtinbrengende stoffen die voornamelijk lipiden zijn. Ze kalmeren de huid. Ze werken door plekken van droge huid in te vullen en vocht toe te voegen, waardoor de textuur wordt verbeterd en je huid glad en zacht wordt. Verzachtende middelen zijn meestal de belangrijkste ingrediënten die zachtheid aan de huid toevoegen.

Occlusieven omvatten een aantal plantenboters en wassen, die vocht vasthouden. Ze vormen een laag op het oppervlak van je huid die vocht afdicht. Dus terwijl bevochtigingsmiddelen water aantrekken, houden occlusieven het water intact.

Factoren

Bevochtigingsmiddel

Verzachtend

Occlusieve

Hoe werken ze?

Trek vocht uit de omgeving aan op het oppervlak van je huid om het gehydrateerd te houden.

Ze werken als fillers en maken de huid gladder en zachter.

Ze vormen een laag bovenop je huid om water af te sluiten.

Hoe voelen ze zich?

Soms kunnen ze plakkerig aanvoelen.

Soms kunnen ze zwaar of vettig aanvoelen.

Kan een beetje zwaar aanvoelen.

Bijwerkingen

Sommigen van hen kunnen huidirritatie veroorzaken.

Heb meestal geen bijwerkingen.

Kan bijdragen aan acne omdat ze de poriën kunnen verstoppen.

Voorbeelden

Glycerine, AHA’s, sommige BHAs, aloë vera.

Vetzuren, ceramiden.

Minerale oliën, siliconen.

Belangrijke opmerking:

Zoek naar een moisturizer die bevochtigingsmiddelen, verzachtende middelen en occlusieven bevat. Vermijd het gebruik van een vochtinbrengende crème met een grote hoeveelheid occlusieve stoffen als je een vette huid hebt.

Wat zijn de bijwerkingen van een bevochtigingsmiddel?

De vraag of bevochtigingsmiddelen slecht kunnen zijn voor de huid, is discutabel. Onderzoekers geloven echter dat bevochtigingsmiddelen schadelijk kunnen zijn voor de diepere lagen van je huid, omdat ze daar ook water uit halen.

Als u zich in een droge omgeving bevindt, zullen bevochtigingsmiddelen hoogstwaarschijnlijk water uit uw huid zelf halen. Dit kan op de lange termijn schadelijk zijn voor de huid.

Inpakken

Bevochtigingsmiddelen zijn een groep ingrediënten die water vanuit de diepere lagen en de omgeving op je huid aantrekken. Deze worden in de volksmond gebruikt in huidverzorging, haarverzorging en de voedingsindustrie om het vocht intact te houden. Ze worden vaak ondersteund door verzachtende middelen die zachtheid toevoegen en door occlusieven die vocht insluiten. Voordat je kiest voor een bevochtigingsmiddel, kies je er een die bij jouw huidtype past. Contact opnemen met een dermatoloog kan helpen, als je een gevoelige huid hebt.

Begin met het kennen van je huid

Verwijzingen