Worden de fijne lijntjes rond je ogen dieper als je lacht of fronst? Je begint misschien wat bekend staat als ‘kraaienpootjes’ rond je ogen te krijgen.

Kraaienpootjes komen vanzelf met het ouder worden en sommigen accepteren het als een onderdeel van de reis die leven wordt genoemd. Soms kun je echter voortijdig kraaienpootjes ontwikkelen waardoor je er ouder uitziet dan je jaren.

Ongeacht welke fase je in het leven bent, als je wilt dat die rimpellijnen op je gezicht een beetje gladder worden, kan dit artikel je er doorheen leiden. Lees verder om meer te weten te komen over de oorzaken, behandelings- en preventiemogelijkheden voor kraaienpootjes.

Hoogtepunten:

  • Wat is Kraaienpootjes?
  • Oorzaken van kraaienpootjes rond je ogen
  • Behandelingsopties
  • Hoe kun je kraaienpootjes verbergen?
  • Tips om kraaienpootjes te voorkomen
  • Kunnen kraaienpootjes je gezicht aantrekkelijker maken?
  • Verschil tussen fijne lijnen en kraaienpootjes

Wat is Kraaienpootjes?

Wanneer je lacht, glimlacht, scheel kijkt of fronst, gaan de spieren rond je ogen aan het werk. Omdat de huid rond je ogen veel dunner is dan de rest van het gezicht, leidt de activiteit van deze spieren tot de vorming van fijne lijntjes uit de hoeken van je ogen.

Met de leeftijd neemt de elasticiteit van uw huid langzaam af, wat leidt tot de verdieping van deze lijnen om kraaienpootjes te vormen in het gebied rond de ogen. Deze lijnen kunnen van twee soorten zijn:

  • Statisch: Deze rimpellijnen zijn te allen tijde zichtbaar, zelfs wanneer de gezichtsspieren in rust zijn.
  • Dynamisch: Hier verschijnen lijnen wanneer u een gezichtsuitdrukking maakt, zoals een glimlach.[1]

Wanneer kun je kraaienpootjes krijgen?

Verschillende factoren beïnvloeden de leeftijd waarop de kraaienpootjes op je gezicht uitgesproken beginnen te worden. Het is echter gebruikelijk om het uiterlijk van deze lijnen ergens tussen je midden twintiger of vroege dertiger jaren te zien.

Wie krijgt kraaienpootjes?

Omdat we ons geen leven kunnen voorstellen zonder een glimlach, lach of frons, is iedereen vatbaar voor deze lijnen op het gezicht. Maar er is geen reden om te wanhopen, omdat dit natuurlijke tekenen van veroudering zijn en vrij onschadelijk.

Wat betekent het als je het op tiener leeftijd krijgt?

Er is geen specifieke leeftijd waarop je kraaienpootjes kunt krijgen. Te veel blootstelling aan de zon, roken of je genen kunnen verantwoordelijk zijn voor het voortijdig verschijnen van kraaienpootjes op je gezicht.

Oorzaken van kraaienpootjes rond je ogen

Huidveroudering

Een van de belangrijkste oorzaken van kraaienpootjes is huidveroudering, die te wijten kan zijn aan chronologische veroudering of fotoaging. Hieronder staan een paar factoren die bijdragen aan de verdieping van deze lijnen naarmate je huid ouder wordt:

1. Vermindering van huidvriendelijke eiwitten

De aanwezigheid van bepaalde eiwitten zoals collageen en elastine zorgt voor stevigheid en elasticiteit van je huid.

Collageen is aanwezig in de extracellulaire matrix (ECM) van de huid en geeft het ondersteuning. Met de leeftijd neemt het totale collageengehalte van uw huid af, wat leidt tot het hangen van de huid en verlies van stevigheid.[2]

Elastine daarentegen trekt zich niet terug bij veroudering, wat leidt tot verlies van elasticiteit. Dus wanneer je spieren teruggaan naar hun rustpositie, blijft de huid nog steeds gerimpeld.

2. Verlaging van talgafscheiding

Veroudering leidt ook tot een verminderde afscheiding van talg. Talg zorgt voor een vette laag rond de huid die bijdraagt aan hydratatie en bescherming. Verlaagd talggehalte maakt de huid droog, waardoor deze op zijn beurt vatbaarder is voor kraaienpootjes.

3. Minder vetgehalte van de huid

Vet wordt opgeslagen in de huid in de dermale witte vetweefsels (dWAT), die de huid ondersteunen en verslapping voorkomen.[3] Het dWAT-gehalte van de huid wordt verminderd als gevolg van veroudering, wat de huid verzwakt en bijdraagt aan diepere verouderingslijnen.

4. Kleinere GAG’s en PG’s

Naast eiwitten spelen ook de glycosaminoglycanen (GAG’s) en de proteoglycanen (PG’s) die in de huid aanwezig zijn een belangrijke rol bij het handhaven van de structurele stevigheid van het weefsel.[4] Vermindering van de GAG’s en PG’s met de leeftijd is een andere factor die kraaienpootjes meer uitgesproken kan maken.

Langdurige UV-blootstelling

Overmatige blootstelling aan UV-stralen van zonlicht of zonnebanken kan leiden tot het verschijnen of verergeren van kraaienpootjes.

Genetica

U kunt genetisch vatbaar zijn voor vroegtijdige veroudering van uw huid of overmatige droogheid, wat kan leiden tot de vorming van deze lijnen rond uw ogen.

Leefwijze

Ongezonde levenskeuzes zoals slechte voeding, onvoldoende slaap of roken kunnen bijdragen aan het verschijnen van kraaienpootjes op je gezicht.

Behandelingsopties

vrouw die een facelift krijgt met botox

Afhankelijk van uw leeftijd en de ernst van de kraaienpootjes op uw gezicht, kunt u kiezen uit de verschillende beschikbare opties om ze te behandelen.

1. Actuele medicijnen

Er is een reeks recept- en vrij verkrijgbare medicijnen beschikbaar die het verschijnen van fijne lijntjes en rimpels kunnen verminderen. Crèmes met retinoïden, antioxidanten zoals vitamine C en peptiden worden vaak gebruikt voor plaatselijke toepassing.

Hoewel de voorgeschreven rimpelcrèmes effectiever zijn in het verminderen van kraaienpootjes dan de niet-receptplichtige, kan het een paar weken tot een maand duren om zichtbare resultaten te krijgen.

2. Injecties

Injecties van een geschikte dosis Botox (Botulinetoxine type A) in de spierband rond het oog is een van de meest populaire behandelingen voor het verminderen van rimpels. Deze chemische stof voorkomt dat de spier rond de ogen samentrekt en vermindert zo het verschijnen van rimpels.

U moet de injectie van uw dermatoloog krijgen en het kan tot 3 dagen duren om zichtbare resultaten te laten zien. Deze behandeling is het meest effectief bij jonge volwassenen die kraaienpootjes zijn gaan krijgen. Resultaten kunnen tot 3 maanden duren.

Onderhoudsdoses kunnen nodig zijn om te voorkomen dat rimpels opnieuw verschijnen. Het is erg belangrijk om de dosering en de langetermijneffecten van deze behandeling met uw arts te bespreken voordat u ervoor kiest.

3. Dermale fillers

Zachte weefselvullers bevatten meestal collageen, vet of hyaluronzuur en worden rechtstreeks in de gebieden van kraaienpootjes geïnjecteerd. Deze fillers ondersteunen je huid waardoor verslapping en daarmee de rimpels worden verminderd. Het effect van deze fillers is ook tijdelijk. U moet contact opnemen met uw arts over de mogelijke bijwerkingen voordat u met deze behandeling begint.

4. Laser resurfacing

Bij ablatieve laser resurfacing wordt een laserstraal gebruikt om de buitenste laag van uw huid te verwijderen, om de onderliggende gladdere en jonger uitziende huid te onthullen. Deze procedure bevordert ook de collageenproductie waardoor uw huid steviger en soepeler wordt.

Laser resurfacing moet worden uitgevoerd in een dokterskliniek en kan enkele dagen duren om te genezen. Mogelijk moet u antibiotica en pijnmedicatie nemen. Hoewel het zeker effectiever is dan injecties bij het verwijderen van kraaienpootjes, kan het geen slappe huid of diepere rimpels verwijderen.

5.Chirurgie

Een oogliftoperatie of blepharoplastie kan worden gekozen, vooral bij oudere volwassenen, om de verouderingseffecten rond de ogen om te keren. Door het verlies van eiwitten en vetten kunnen de oogleden hangen en kunnen er diepe kraaienpootjes rond de ogen verschijnen. [5]

Chirurgie wordt uitgevoerd op de bovenste, onderste of beide oogleden volgens de behoefte van de patiënt. Deze procedure heeft meer permanente resultaten die jaren kunnen duren en zelfs het gezichtsvermogen van de patiënt kunnen verbeteren.

6. Microneedling

Als u op zoek bent naar een minimaal invasieve procedure met een snelle hersteltijd, kan dit uw voorkeursbehandeling zijn. Microneedling wordt gedaan door een gecertificeerde professional op het kantoor van een arts.

Een apparaat met meerdere kleine naalden wordt gerold over de gebieden die zijn aangetast door kraaienpootjes. Dit stimuleert de collageenproductie en zet de herstelmechanismen van de huid in gang. De nieuwe huid die zo gevormd is, heeft meer strakheid en elasticiteit.

Deze procedure is zeer effectief voor de preventie van kraaienpootjes of als onderhoudstherapie in combinatie met andere therapeutische procedures.

7. Huismiddeltjes

Als u niet veel geld wilt uitgeven of de voorkeur geeft aan natuurlijke remedies, zijn hier enkele ingrediënten uit uw eigen voorraadkast die kunnen helpen. Deze kunnen werken om het verschijnen van kraaienpootjes op je gezicht te verminderen of te voorkomen:

A. Aloë vera

De gel van deze plant is rijk aan antioxidanten, vitamines (A, C, E en B12) samen met foliumzuur en choline, die de huid hydrateren en verstevigen, waardoor deze stevig en soepel wordt. Je kunt aloë vera gel direct op je gezicht aanbrengen en het een nacht laten staan. Was het ’s ochtends af met water.

B. Eiwitten

Eiwitten hebben kalium en magnesium die de huid geneest en strakker maakt, waardoor het herstel van de lijnen veroorzaakt door kraaienpootjes wordt bevorderd. Voor het beste resultaat breng je twee lagen eiwit aan op je gezicht. Zorg ervoor dat de eiwitten goed geklopt zijn. Laat het 15 minuten zitten en was daarna je gezicht goed met een cleanser.

C. Kokosolie

Omdat het rijk is aan vitamine E en linolzuur, herstelt kokosolie de beschadigde huidweefsels en voorkomt het verslapping van de gevoelige gezichtshuid. Wrijf een paar druppels pure kokosolie rond je ogen voordat je naar bed gaat om te verminderen en voorkom de lijnen eromheen.

D. Avocado’s

Deze vruchten hebben een hoog gehalte aan goed vet, samen met vitamine D en E. Neem dit bij je salade. Je kunt ook een gepelde avocado op je huid wrijven om de productie van collageen te stimuleren en rimpels op je gezicht te verminderen.

E. Komkommer

Rijk aan veel B-vitamines, kan het verzachten van komkommerpleisters op je ogen gedurende 10 minuten per dag helpen om rimpels te verminderen en de huid rond je ogen te verjongen.

F. Papaja

Papaja bevat papaïne, een enzym dat dode huidcellen verwijdert en de productie van nieuwe cellen verhoogt. Dit helpt de lijnen die worden veroorzaakt door kraaienpootjes op het gezicht glad te strijken.

G. Honing en yoghurt

Yoghurt heeft melkzuur dat de huid zachtjes exfolieert, terwijl honing een natuurlijke vochtinbrengende crème is die rijk is aan antioxidanten en antibacteriële chemicaliën. Meng gelijke hoeveelheden honing en yoghurt in een kom en masseer op je gezicht. Wacht 10 minuten voordat je afwast met lauw water.

Hoe kun je kraaienpootjes verbergen?

vrouw die een facelift krijgt met botox

Hoewel het prima is om tekenen van sierlijke veroudering te hebben, kunt u enkele van deze tips gebruiken om de aandacht weg te trekken van de rimpels rond uw ogen.

1. Verhoog de hydratatie

Voer je hydratatieroutine op om de lijntjes rond je ogen te verminderen. Gebruik een zware moisturizer voordat je make-up aanbrengt en een serum op je gezicht ’s avonds voordat je naar bed gaat. Zorg er echter voor dat u een product kiest dat bij uw huidtype past.

2. Versterk concealer en foundation

Gebruik een lichtere versie of mindere hoeveelheden concealer en foundation. Je wilt niet dat de foundation of concealer zich zwaar op de rimpels nestelt om ze nog prominenter te maken.

3. Trek de aandacht weg van de ogen

Gebruik lichtere make-up op het oog. Kies voor een dunnere liner, minder oogschaduw of mascara zodat je ogen en de fijne lijntjes eromheen niet opvallen als je meest prominente kenmerken. Gebruik in plaats daarvan een gedurfde blush om je jukbeenderen te benadrukken of een mooie heldere lippenstift om de aandacht van de ogen af te leiden.

Tips om kraaienpootjes te voorkomen

1. Gebruik zonnebrandcrème :

Aangezien schade als gevolg van UV-stralen van de zon een van de belangrijkste oorzaken van huidveroudering is, moet u al vroeg in het leven voorzichtige voorzorgsmaatregelen nemen. Dit zal helpen het uiterlijk van kraaienpootjes te vertragen als gevolg van photoaging. Gebruik een zonnebrandcrème met SPF 30 of meer, een beschermende bril en hoeden voordat je de zon in stapt.

2. Blijf gehydrateerd :

Het goed gehydrateerd houden van je huid kan een lange weg gaan in het voorkomen van rimpellijnen, omdat een droge huid meer vatbaar is voor het verliezen van elasticiteit en het verschijnen van rimpels. Drink veel water en breng vochtinbrengende crèmes met antioxidanten en collageen op je gezicht aan om kraaienpootjes op afstand te houden.

3. Gezichtsoefeningen :

Eenvoudige gezichtsoefeningen kunnen helpen de spier rond je ogen te versterken, huidverslapping te voorkomen en op hun beurt het verschijnen van kraaienpootjes te voorkomen. Je kunt deze twee oefeningen proberen om de spier rond je ogen te versterken:

a) Leg je wijs- en middelvinger op je wenkbrauw. Til nu je wenkbrauw op terwijl je de huid zachtjes met je vingers naar beneden duwt. Doe dit 10 keer voor 6 sets.

b) Til de huid over je jukbeenderen terwijl je met je open mond een grote ‘O’ maakt. De huid moet strak aanvoelen, een paar seconden vasthouden. Herhaal dit 10 keer.

4. Slaap goed :

Slechte slaaphoudingen kunnen leiden tot de verdieping van de rimpellijnen. Kies voor zachtere stoffen zoals zijde voor je kussens om de impact van de stof op je gevoelige gezichtshuid te minimaliseren.

5. Verander je levensstijl :

Veranderingen in levensstijl kunnen ook een verschil maken. Eet gezond, zorg voor voldoende slaap en vermijd stress om de jeugdigheid van je huid te verlengen.

6. Vermijd roken :

Roken veroorzaakt uitdroging, wat op zijn beurt de uiterlijkrimpels versnelt, dus vermijd de gewoonte.

Kunnen kraaienpootjes je gezicht aantrekkelijker maken?

Psychologen hebben ontdekt dat kraaienpootjes op je gezicht je doen overkomen als een volwassen en wijs persoon, met een goed geleefd leven. Omdat kraaienpootjes worden geassocieerd met de overvloed aan emoties die we met ons gezicht uiten, hebben we onbewust de neiging om deze te relateren aan een warme, gelukkige en expressieve persoonlijkheid.

Dus hoewel het prima is om te voelen dat de lijnen en rimpels niet vriendelijk zijn voor je gezicht, kan hun aanwezigheid ervoor zorgen dat je voor iemand een benaderbaar en betrouwbaar persoon overkomt!

Verschil tussen fijne lijnen en kraaienpootjes

Fijne lijntjes zijn de eerste tekenen van huidveroudering die beginnen te verschijnen in de delicate regio’s van ons gezicht. Kraaienpootjes daarentegen zijn meer deeper en uitgesproken rimpels die zich in de loop der jaren manifesteren. Fijne lijntjes zijn meestal gemakkelijker te behandelen en vereisen minder onderhoud als er in een vroeg stadium aandacht aan wordt besteed. Wanneer onbehandeld, zullen de fijne lijnen zich verdiepen en leiden tot de vorming van kraaienpootjes.

Verpakking

Het verschijnen van kraaienpootjes is een gevolg van huidveroudering vanwege meerdere redenen. Hoewel het verschijnen van kraaienpootjes een natuurlijk fenomeen is, wilt u misschien nog steeds kiezen voor verschillende procedures om ze te voorkomen of te behandelen. Het handhaven van een gezonde levensstijl en het goed verzorgen van uw huid kan een lange weg gaan in het vertragen van deze rimpellijnen.

Begin met het kennen van je huid

Verwijzingen