Hydrateren is een van de belangrijkste componenten van een goede huidverzorgingsroutine. Maar heb je ooit nagedacht over wat er in je moisturizer gaat? Een verzachtend middel is een van de belangrijkste ingrediënten in je moisturizer.

Verzachtende middelen helpen de droge, ruwe en schilferige huid te verzachten om het er helder en gezond uit te laten zien. In dit artikel bespreken we de voordelen, toepassingen en soorten verzachtende middelen. Lees verder voor meer informatie.

Hoogtepunten:

 • Wat zijn verzachtende middelen en wat doen ze?
 • Vormen van verzachtende middelen
 • Wat zijn de voordelen van verzachtende middelen?
 • Hoe emolliënten te gebruiken?
 • Hoe kies je een geschikt verzachtend middel?
 • Welke verzachtende middelen bevatten paraffine?
 • Bijwerkingen van verzachtende middelen
 • Geneesmiddelinteractie en voorzorgsmaatregelen

Wat zijn verzachtende middelen en wat doen ze?

Vaak bevat de buitenste laag van je huid niet genoeg water. Het oppervlak droogt op en begint te barsten en schilferen, waardoor er open ruimtes tussen de cellen van je huid overblijven. Verzachtende middelen vullen deze lege ruimtes met vetachtige stoffen die lipiden worden genoemd. Ze maken je huid zachter en gladder.

Weinig verzachtende middelen bevatten veel oliën en werken als occlusieve middelen [1] om je huid langer gehydrateerd te houden. In wezen bedekken verzachtende middelen je huid met een vette film die het water in je huid vasthoudt.

Soms verwarren mensen verzachtende middelen met moisturizers, maar zoals eerder vermeld, is een verzachtend middel een van de ingrediënten die in een moisturizer worden gebruikt. Terwijl de andere ingrediënten in je moisturizer water in je huid brengen, sluiten verzachtende middelen het water af.

U kunt verzachtende crèmes gebruiken om een droge, ruwe, schilferige en jeukende huid te behandelen en te voorkomen. Ze helpen ook bij het omgaan met kleine huidirritaties zoals luieruitslag en huidverbranding.

verzachtende middelen

Vormen van verzachtende middelen

Verzachtende middelen zijn verkrijgbaar in verschillende vormen, waaronder lotions, sprays, crèmes, zalven en zeepvervangers.

1. Sprays– Sprays zijn uitstekend geschikt voor moeilijk toegankelijke delen van je lichaam, zoals je rug. Ze worden gemakkelijk opgenomen in de huid.

2. Lotions– Lotions kunnen wonderen doen voor huidaandoeningen zoals huilend eczeem. Eczeem verspreidt zich gemakkelijk. Crèmes zijn dus de beste oplossingen.

3. Zalven– Zalven zijn perfect voor de droge en verdikte huid. Vanwege hun dikke, vette textuur moeten ze idealiter ’s nachts worden gebruikt.

4. Zeepvervangers – Dit zijn alternatieve reinigingsmiddelen die kunnen reinigen als zeep en verzachtende oliën bevatten om de huid te beschermen en te voeden.

Topische en natuurlijke verzachtende middelen kunnen ontstekingen verminderen en de huid verzachten, zodat ingrediënten dieper kunnen doordringen. Natuurlijke verzachtende middelen zijn afkomstig van dieren of groenten. Afhankelijk van hun consistentie kunnen ze worden geclassificeerd als oliën of boter.

Plantaardige verzachtende middelen worden meestal geëxtraheerd door koudgeperste bladeren, zaden, gemalen vruchten en noten.

Veelgebruikte plantaardige verzachtende middelen

 • Castor Olie
 • Jojoba Olie
 • Shea Boter
 • Cacaoboter
 • Arganolie
 • Tea Tree Olie

Wat zijn de voordelen van verzachtende middelen?

Veel mensen ervaren na verloop van tijd een droge en geïrriteerde huid. Dit probleem wordt ernstiger, vooral tijdens de winters.

Overmatig wassen van je handen of het werken met agressieve chemicaliën kan ook droogheid veroorzaken. Naast het verzachten van je droge huid, werken verzachtende middelen effectief voor de volgende huidaandoeningen:

 • Atopische dermatitis [2]
 • Eczeem
 • Psoriasis [3]
 • Stralingsverbranding

Hoe emolliënten te gebruiken?

Of u nu een vochtinbrengende crème of een crème gebruikt, u moet deze gebruiken zoals voorgeschreven door uw dermatoloog.

1. Lees de instructies op het etiket zorgvuldig door om elke vorm van fout te voorkomen.

2. Hoe vaak u het product moet gebruiken, hangt over het algemeen af van uw huidconditie.

3. Om droge en schilferige handen te behandelen, raden we u aan om na elke wasbeurt handcrème te gebruiken.

4. Om luieruitslag te genezen, reinigt u het gebied en laat u het drogen voordat u het product gebruikt.

5. Voor de behandeling van stralingsverbranding, neem contact op met een professional om het juiste actuele verzachtende middel te krijgen.

6. Vermijd het gebruik van verzachtende middelen op gevoelige delen, zoals je ogen, mond, neus en privates.

7. Gebruik consequent verzachtende middelen om de beste resultaten te krijgen.

8. De meeste hydratatie werkt het beste op een vochtige huid. Het gebruik van het product direct na het douchen zal dus helpen om het snel in de huid op te nemen.

gebruik verzachtende middelen

Hoe kies je een geschikt verzachtend middel?

Verzachtende middelen zijn er in vele vormen en je kunt ze gemakkelijk over de toonbank krijgen. Weinig verzachtende middelen met een hogere sterkte vereisen echter een recept. Uw arts kan u helpen bij het kiezen van het juiste verzachtende middel voor u op basis van de volgende factoren:

 • Droogheid van je huid
 • Uw huidtype
 • Het getroffen gebied van uw huid
 • Welke andere producten u gebruikt
 • Allergieën
 • Persoonlijke voorkeur

Tips voor het aanbrengen van verzachtende middelen

 • Breng het product voorzichtig aan in de richting van de haargroei.
 • Gebruik het minstens drie keer per dag
 • Wrijf niet te veel om irritatie te voorkomen.
 • Wees voorzichtig tijdens het gebruik van zeepvervangers om slijtage te voorkomen.

Welke verzachtende middelen bevatten paraffine?

Paraffine (ook geïdentificeerd als minerale olie, vloeibare paraffine of vaseline) is overal aanwezig. Het is opgenomen in bijna elk verzachtend middel dat wordt voorgeschreven of aanbevolen voor eczeem, psoriasis of een droge huid. Veel generieke moisturizers en handcrèmes bevatten ook paraffine.

Bijwerkingen van verzachtende middelen

Meestal zijn algemene verzachtende middelen veilig en effectief te gebruiken. Maar sommige mensen kunnen bijwerkingen ervaren zoals branden, steken, roodheid of irritatie in de huid.

Bepaalde verzachtende middelen met een hoge sterkte kunnen ongewone huidveranderingen veroorzaken, zoals een witte huid en een vochtige huid, wat tekenen kunnen zijn van een huidinfectie.

Verzachtende middelen veroorzaken zelden een ernstige allergische reactie. U moet echter onmiddellijk medische hulp inroepen als u waarschuwingssignalen opmerkt, zoals huiduitslag en jeuk op uw gezicht, tong of keel.

In ernstige gevallen kunnen mensen duizeligheid of ademhalingsproblemen ervaren.

Geneesmiddelinteractie en voorzorgsmaatregelen

Over het algemeen hebben medicijnen niet veel interactie met verzachtende middelen. Verzachtende middelen zijn in de meeste gevallen vrij inert en niet reactief. Maar voor uitzonderingen kan de reactie van persoon tot persoon verschillen, afhankelijk van hun gezondheidsproblemen.

Toch, als u de mening van uw arts wilt, geef hem / haar dan de details van alle voorgeschreven of niet-voorgeschreven medicijnen of kruidenproducten die u gebruikt.

Sommige ingrediënten in verzachtende middelen, zoals conserveermiddelen en geurstoffen, kunnen uw huid beïnvloeden wanneer u in de zon bent. Het is beter om het etiket te controleren op waarschuwingen om in dergelijke gevallen speciale voorzorgsmaatregelen te nemen. Draag altijd zonnebrandcrème en beschermende kleding om je huid te beschermen tegen schade door de zon.

Als u huidproblemen heeft zoals snijwonden, infecties en zweren, dan is het essentieel om advies in te winnen van uw arts voordat u verzachtende middelen gebruikt.

Sommige verzachtende middelen zijn misschien niet ideaal voor acne. Als uw huid gevoelig is voor acne, moet u kiezen voor niet-comedogene producten, om te voorkomen dat uw poriën verstopt raken.

Als u zwanger bent of borstvoeding geeft, gebruik dan geen producten zonder uw arts hiervan op de hoogte te stellen.

Inpakken

Verzachtende middelen zijn nuttig voor het genezen van een droge, jeukende en schilferige huid. Het is essentieel om een verzachtend middel te kiezen waar u zich prettig bij voelt en dat u dagelijks kunt gebruiken.

Vergeet niet dat verzachtende middelen het beste werken wanneer u consequent een voldoende hoeveelheid gebruikt. Als je dit doet, zul je verrast zijn hoe snel je droge huid herstelt en weer zacht en glad wordt.

Begin met het kennen van je huid

Verwijzingen