Heb je net gemerkt dat de fles van je favoriete face-wash lauryl glucoside heeft? Klinkt het vergelijkbaar met het beruchte natriumlaurylsulfaat of SLS? Maar hoewel de naam klinkt als een agressieve chemische stof, is lauryl glucoside dat helemaal niet.

Lauryl glucoside is een van de beste ingrediënten die kan worden gebruikt in huid- en haarverzorgingsproducten. Lees dit artikel om kennis te maken met lauryl glucoside en al zijn goedheid.

Hoogtepunten:

 • Wat is Lauryl Glucoside?
 • Is Lauryl Glucoside veilig voor de huid?
 • Hoe lauryl glucoside te gebruiken?
 • Lauryl Glucoside voordelen
 • Heeft Lauryl Glucoside bijwerkingen?
 • Voorzorgsmaatregelen bij gebruik van Lauryl Glucoside
 • Is lauryl glucoside hetzelfde als natriumlaurylsulfaat?

Wat is Lauryl Glucoside?

Laurylglucoside is een oppervlakteactieve stof afgeleid van natuurlijke bronnen. Het is een schuimmiddel dat niet alleen een goed schuim geeft, maar ook een effectieve reiniger is. Lauryl glucoside is te vinden in veel huidverzorgingsproducten zoals reinigingsmiddelen, vochtinbrengende crèmes, enz., Ook aanwezig in milieuvriendelijke wasmiddelen.

Naast dat het zacht is voor de huid en het haar, is laurylglucoside ook biologisch afbreekbaar. Dit betekent dat het gemakkelijk in de natuur wordt afgebroken en geen vervuiling veroorzaakt.

Lauryl glucoside wordt verkregen door suiker te combineren uit een natuurlijke bron zoals maïs en vetalcohol. De vetalcohol is meestal afkomstig van palmolie, kokosolie, enz. Maar goedkopere versies van vetalcohol kunnen ook worden afgeleid van petrochemische producten. Lees het etiket om te weten of het veganistisch of natuurlijk lauryl glucoside is.

Is Lauryl Glucoside veilig voor de huid?

Lauryl glucoside wordt als vrij veilig voor uw huid beschouwd omdat het een zeer milde oppervlakteactieve stof is, die weinig of geen risico op irritatie vormt. In feite is dat de reden waarom het is opgenomen in huidverzorgingsproducten die bedoeld zijn om te worden gebruikt voor de gevoelige huid.

Een aantal instanties zoals de Safe Cosmetics Database [1], GoodGuide database, EcoCert en de Organic Food Federation beschouwen lauryl glucoside als een veilig ingrediënt. Het is zelfs opgenomen in de CIR-lijst van veilige ingrediënten voor cosmetica.

10 tot 20% lauryl glucoside kan worden gebruikt in gezichtsreinigers, terwijl 15 tot 30% in shampoos en lichaamswassingen. Maximaal 40% laurylglucosside is toegestaan voor gebruik in elk product.

Hoe lauryl glucoside te gebruiken?

Lauryl glucoside kan veilig worden gebruikt in babyproducten, make-up, bad- en haarreinigingsproducten. [2] Het kan worden gebruikt als schuimmiddel in haarverzorgingsproducten omdat het het haar niet ontdoet van zijn natuurlijke oliën.

Laurylglucoside is ook een uitstekende secundaire oppervlakteactieve stof. Bij gebruik met andere glucosiden verhoogt het de schuimende en emulgerende eigenschappen van het product. Het werkt heel goed wanneer het wordt gemengd met cocamidopropyl betaïne, een andere milde oppervlakteactieve stof.

Lauryl Glucoside voordelen

 • Hoewel het een goed en stabiel schuim geeft bij gebruik in reinigingsmiddelen, zal laurylglucoside uw gezicht of haar niet overmatig droog maken.
 • Het is een emulgator en stabilisator. Het maakt het smeren van vochtinbrengende crème of make-up op je gezicht, of conditioner op je haar een stuk gemakkelijker.
 • Wanneer het is gemaakt van plantaardige oorsprong, is lauryl glucoside 100% natuurlijk en veganistisch en veroorzaakt het geen jeuk of roodheid op de gevoelige huid.
 • Het kan worden gebruikt in babyproducten zoals babyshampoos en verzachtende doekjes.
 • Laurylglucoside is biologisch afbreekbaar en veroorzaakt geen schade aan het milieu.

Vanwege de milde aard en de vele voordelen gebruikt Esse Organic Skincare lauryl glucoside in zijn Ultra Smooth Face Cleanser, die geweldig is voor alle huidtypes, inclusief de gevoelige huid. U kunt ook Esse Organic Skincare’s Know Your Skin quiz doen om meer te weten te komen over de huidige conditie van uw huid en producten te krijgen die specifiek zijn aangepast aan uw huidproblemen.

Heeft Lauryl Glucoside bijwerkingen?

Er zijn geen belangrijke bijwerkingen gemeld als gevolg van lauryl glucoside gebruik in het recente verleden. In zeldzame gevallen kunnen sommige mensen echter allergisch zijn voor glucosiden en irritatie ontwikkelen na het gebruik van producten die laurylglucosside bevatten. [3] Daarom wordt het altijd aanbevolen om een patchtest uit te voeren voordat u voor de allereerste keer een product met laurylglucosside gebruikt.

Bovendien hebben onderzoekers ontdekt dat laurylglucoside geen potentiële genetische mutaties veroorzaakt die kanker kunnen veroorzaken, noch veroorzaken ze enige reproductieve of ontwikkelingstoxiciteit. Over het algemeen kan lauryl glucoside veilig worden gebruikt in haar- en huidverzorging. [4]

Voorzorgsmaatregelen bij gebruik van Lauryl Glucoside

Als de eindproducten die op de markt verkrijgbaar zijn, bevatten veilige niveaus van laurylglucosside, u hoeft zich niet veel zorgen te maken tijdens het gebruik van die producten. Als u echter een fabrikant bent die hoge percentages laurylglucosside moet hanteren, moet u de volgende voorzorgsmaatregelen in acht nemen:

 • Gebruik handschoenen om huidirritatie te voorkomen.
 • Draag beschermende oogkleding. In geval van oogcontact, wassen met veel water en medische hulp inroepen indien nodig.
 • Houd het werkgebied goed geventileerd.
 • Neem in geval van accidentele inname onmiddellijk contact op met uw arts.

Is lauryl glucoside hetzelfde als natriumlaurylsulfaat?

Hoewel hun namen vergelijkbaar klinken, is lauryl glucoside zeker niet hetzelfde als SLS. SLS is een sulfaatzout afgeleid van zwavelzuur, dat hard is voor je huid en haar. Het ontdoet je huid van de natuurlijke oliën, waardoor het uitgedroogd en jeukend wordt. Laurylglucoside daarentegen is afgeleid van glucose (suiker) en is mild en niet-irriterend van aard.

Bovendien is laurylglucoside meestal een 100% natuurlijk afgeleide oppervlakteactieve stof, terwijl SLS een agressieve chemische afgeleide verbinding is die noch goed is voor uw huid, noch voor het milieu. Ook wordt er veel water verspild om producten die SLS bevatten af te spoelen. Maar helaas wordt SLS in veel producten op de markt gebruikt vanwege de sterke reinigende eigenschappen.

Dus, de volgende keer dat u een gezichtsreiniger, shampoo of zelfs uw huishoudelijke schoonmaakproducten zoals wasmiddelen of carwash koopt, zorg er dan voor dat u de etiketten leest en een bewuste keuze maakt.

Inpakken

Zoals u nu weet, kunnen namen misleidend zijn. Ondanks dat de naam klinkt als een agressieve chemische stof, is laurylglucoside een natuurlijk afgeleide, milde oppervlakteactieve stof die de reinigende, schuimende en emulgerende eigenschappen in huidverzorgingsproducten verbetert. Lauryl glucoside is niet alleen goed voor je huid, het is ook goed voor de planeet! Dus de volgende keer dat u een product koopt, zorg er dan voor dat u de etiketten leest en een betere keuze maakt, zowel voor uzelf als voor de planeet.

Begin met het kennen van je huid

Verwijzingen