Als je constant op zoek bent naar ultra-hydraterende en hydraterende ingrediënten, is dit artikel iets voor jou. Want vandaag gaan we u informeren over propyleenglycol, een veelgebruikt ingrediënt in de cosmetische industrie.

Propyleenglycol wordt in verschillende hoedanigheden gebruikt in huidverzorgingsproducten. Het is een veelzijdig ingrediënt dat veel voordelen te bieden heeft aan de gebruiker. Laten we dus alles uitzoeken wat dit ingrediënt kan doen en enkele veel voorkomende mythes over de nadelige effecten ervan doorbreken.

Hoogtepunten:

 • Wat is propyleenglycol?
 • Hoe te gebruiken propyleenglycol op de huid?
 • Voordelen van propyleenglycol voor de huid
 • Verschil tussen propyleenglycol en ethyleenglycol
 • Propyleenglycol bijwerkingen op de huid &voorzorgsmaatregelen

Wat is propyleenglycol?

Propyleenglycol [1] is een organische, kleurloze en geurloze synthetische vloeistof die water absorbeert. Het wordt gebruikt als bevochtigingsmiddel, oplosmiddel, verzachtend middel of conserveermiddel in verschillende huidverzorgingsproducten. Het is vooral bekend om de kenmerken van een hydraterend en afleverend ingrediënt. Dit betekent dat het vocht in uw huid vasthoudt en helpt bij een betere opname van krachtige ingrediënten in de huid. Het ingrediënt wordt het meest gebruikt in crèmes, lotions en serums.

Hoe te gebruiken propyleenglycol op de huid?

 • Sommige huidverzorgingsproducten met dit ingrediënt moeten mogelijk vooraf worden geprimed.
 • Voor een paar producten moet u het mogelijk goed schudden voor gebruik.
 • Lees de instructies op het productetiket zorgvuldig door om elke vorm van ongeluk te voorkomen.
 • In geval van vragen of twijfels over het gebruik van propyleenglycol voor bepaalde huidproblemen, aarzel dan niet om uw dermatoloog te raadplegen.
 • Als u het voor een probleem gebruikt, alleen aanbrengen op de aangetaste delen van de huid zoals aangegeven op het etiket of door uw dermatoloog.
 • De frequentie en de hoeveelheid gebruik zijn afhankelijk van het product en uw huidprobleem. Als u bijvoorbeeld uw droge handen wilt genezen, kan uw arts u voorstellen om het product na elke handwasbeurt aan te brengen.
 • Voor problemen met huidverbranding, neem eerst contact op met uw arts of uw product op uw verbrande gebieden kan worden aangebracht of niet.

Dos

Don’ts

Zorg ervoor dat u niet allergisch bent voor het ingrediënt.

Negeer niet als u irritatie op de huid heeft na het aanbrengen van de cosmetica.

Volg de instructies op het product voordat u het aanbrengt.

Meng het niet met een ander product zonder een arts te raadplegen.

Pas alleen de hoeveelheid toe zoals aangegeven op het product.

Gebruik niet een enorme hoeveelheid van het product in één keer.

Pas het slechts één of twee keer per dag toe volgens de instructie.

Gebruik het niet meer dan de vereiste / geïnstrueerde tijd.

Gebruik het product om de aangetaste delen van uw huid te genezen.

Vermijd het gebruik in gevoelige gebieden zoals ogen en neusgebied.

Woord van waarschuwing

Hoewel propyleenglycol relatief veilig is om te gebruiken, kunnen weinig delen van uw lichaam met huidaandoeningen verder worden beïnvloed door de toepassing van dit ingrediënt. Gebruik van propyleenglycol op een geïrriteerde huid kan schade veroorzaken. Raadpleeg dus uw arts voordat u het aanbrengt, vooral als u huidproblemen heeft. Voer ook een patchtest uit voor gebruik in geval van allergieën.

Voordelen van propyleenglycol voor de huid

1. Absorbeert water

Propyleenglycol werkt als een bevochtigingsmiddel bij een laag concentratieniveau. Het beveiligt het water en brengt het naar de buitenste laag van je huid. Vandaar dat de cosmeticaproducten met propyleenglycol goed zijn voor de hydratatie van de huid en om uw huiddroogheid en doffe uiterlijk op te lossen.

2. Hydraterend element

Wanneer propyleenglycol zich gedraagt als een bevochtigingsmiddel, biedt het ook enkele hydraterende voordelen voor uw huid. Je huid krijgt een glad en niet-kleverig gevoel na het gebruik van producten verrijkt met propyleenglycol.

3. Vermindert verouderingsverschijnselen

We beginnen allemaal ouder te worden na een bepaald punt in het leven. Onze huid heeft een component genaamd Natural Moisturizing Factor (NMF) [2], die uitdroogt met de leeftijd. Dit veroorzaakt tekenen van veroudering zoals rimpels, schilfering en ruwheid. Propyleenglycol kan het tempo vertragen waarin je huid veroudert.

4. Verbetert het effect van cosmetica

Afgezien van de unieke voordelen, helpt propyleenglycol ook bij de absorptie van andere actieve ingrediënten in cosmetica. Het vereenvoudigt en verbetert de penetratie van ingrediënten door de huid. Uiteraard werkt de cosmetica efficiënter en zorgt voor het beste effect.

5. Voorkomt waterverlies

Propyleenglycol werkt als een verzachtend middel om een beschermende laag op je huid te creëren. Dit voorkomt waterverlies en resulteert in een gladde en gezond uitziende huid.

6. Goed voor acne

Een van de meest voorkomende en vervelende huidproblemen waarmee we worden geconfronteerd, is acne. Veel cosmetische ingrediënten doen meer schade aan acne in plaats van het te verwijderen. Maar propyleenglycol is veilig voor acne omdat het niet vettig is. Het helpt om de huid met de tijd te genezen en de acne te vervagen.

schoolbord met de chemische formule van propyleenglycol

Verschil tussen propyleenglycol en ethyleenglycol

Propyleenglycol en ethyleenglycol worden vaak verward met hetzelfde ingrediënt. Maar ze hebben totaal verschillende structuren en attributen. Ethyleenglycol wordt gebruikt als antivriesmiddel, maar het heeft een hoog toxiciteitsniveau dat schadelijk kan zijn voor uw huid. Aan de andere kant heeft propyleenglycol een zeer lage toxiciteit voor sommige huidaandoeningen en wordt het in veel cosmetica gebruikt.

Wist je dat?

 • Propyleenglycol breekt binnen 48 uur na toediening af in het lichaam.
 • Propyleenglycol is veilig om regelmatig te gebruiken als u er niet allergisch voor bent.
 • Vanwege zijn veelzijdige aard werkt propyleenglycol goed met bijna elk ingrediënt.
 • Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie wordt de dagelijkse inname van propyleen geschat op 25 mg per kg lichaamsgewicht.
 • Propyleen voldoet aan de plichten van antivries bij gebruik in chemicaliën, voedsel en andere producten. De Food and Drug Administration (FDA) [3] heeft propyleenglycol verklaard als een veilig additief voor levensmiddelen.

Propyleenglycol bijwerkingen op de huid &voorzorgsmaatregelen

 • Propyleenglycol wordt verkregen uit aardolie, wat leidt tot de bezorgdheid of het kankerverwekkend is (kankerverwekkend). Maar vergeet niet dat vaseline van cosmetische kwaliteit en commercieel gebruikte aardolie van elkaar verschillen. Het toxiciteitsniveau in propyleenglycol is dus verwaarloosbaar en veilig voor huidverzorging.
 • Mensen met eczeem mogen geen cosmetica op basis van propyleen gebruiken, omdat dit de huidaandoening kan verergeren.
 • Probeer een kleine hoeveelheid van het product op uw armen voordat u het regelmatig gebruikt. Als het ingrediënt niet bij u past of allergie veroorzaakt, stop dan met het gebruik.
 • Studies suggereren dat herhaalde toepassing van dit ingrediënt op het oog en de neusstreek enige irritatie kan ontwikkelen.

Inpakken

Het is altijd goed om te weten welke chemicaliën je op je huid smeert. Hoewel propyleenglycol voor de huid een discutabel onderwerp is, hebben we geprobeerd elke voor- en nadelen op te schrijven om u een duidelijk overzicht van het ingrediënt te geven. Er mag geen grote bezorgdheid zijn over het gebruik van propyleenglycol. Maar zoals we altijd zeggen, is het raadplegen van uw dermatoloog voor meer informatie de beste optie.

Begin met het kennen van je huid

Verwijzingen