Als je ooit in de Scandinavische landen Zweden of Finland bent geweest tijdens de warmere seizoenen, moet je felrode bessen zijn tegengekomen die overvloedig in het wild groeien. Dit zijn lingonberries, vaak te vinden in het koudere klimaat van het noordelijk halfrond.

Deze licht zoete en pittige bessen zijn niet alleen zeer voedzaam wanneer ze als voedsel worden genoten, maar ze zijn ook extreem goed voor je huid. Benieuwd hoe? Lees dit artikel om alles te weten te komen over de geweldige voordelen van vossenbessen en hoe u deze kunt gebruiken om een zachte en gladde huid te krijgen.

Hoogtepunten:

  • Waarom is lingonberry-extract goed voor de huid?
  • Hoe komt Lingonberry uw huid ten goede?
  • Hoe lingonberry te gebruiken voor een gezonde huid?
  • Is Lingonberry hetzelfde als Cranberry?

Waarom is lingonberry-extract goed voor de huid?

Om zichzelf te beschermen tegen het extreem koude klimaat in de buurt van het arctische gebied waar ze groeien, zijn lingonbessen geëvolueerd om een groot aantal biologisch actieve fytochemicaliën te bevatten.[1] Lingonberries hebben de hoogste antioxidantactiviteit in vergelijking met hun andere neven en nichten zoals bosbessen, veenbessen of bosbessen.[2]

De anthocyanen in lingonbessen, die ze de karakteristieke rode kleur geven, zijn niet alleen krachtige antioxidanten, maar zijn ook effectieve ontstekingsremmende middelen.[3] Zo beschermen lingonberries niet alleen je huid tegen schade, maar hebben ze ook een verzachtend effect op je huid. Deze bessen hebben ook andere fytochemicaliën zoals tocotriënolen, flavonoïden en fenolzuren, die hun antioxiderende eigenschappen verder verbeteren.[4],[5]

Lingonberries zijn een rijke bron van omega-vetzuren, vooral GLA (gamma-linolzuur), dat helpt om hydratatie te behouden en een gezonde huidbarrière te behouden. Deze bessen hebben ook huidvriendelijke vitamines zoals A, C, E, etc. en mineralen zoals calcium, fosfor, magnesium, kalium, etc., waardoor ze een superfood voor je huid zijn.[6]

Hoe komt Lingonberry uw huid ten goede?

Rijpe rode vossenbessen in de handen

Hier zijn enkele manieren waarop lingonberries uw huid ten goede komen wanneer ze aan uw huidverzorgingsregime worden toegevoegd.

1. Vergrendelt hydratatie en voeding

De zaadolie van de lingonberries is rijk aan omega 3- en omega 6-vetzuren, wat helpt om hydratatie in je huid te behouden. De fytonutriënten in deze bessen helpen ook om een gezonde huidbarrière te behouden.

Een gezonde huidbarrière beschermt je huid tegen de externe omgeving en voorkomt ook het verlies van water en voedingsstoffen van het huidoppervlak. Zo zorgt het opnemen van lingonberries in huidverzorging ervoor dat je huid er bedauwd, zacht en soepel uitziet.

2. Een krachtig anti-verouderingsingrediënt

Lingonberries kunnen de verschillende tekenen van veroudering voorkomen en omkeren, zoals verlies van huidelasticiteit, fijne lijntjes en rimpels, enz. Studies hebben aangetoond dat lingonberries de elasticiteit van je huid aanzienlijk verbeteren.[7] Lingonberry-extract verhoogt ook de productie van de extracellulaire matrix (ECM) eiwitten integrine en collageen in de huid. Dit helpt om je huid stevig te houden en voorkomt dat deze verslapt.

Lingonberries hebben enkele van de krachtigste antioxidanten die je huid beschermen tegen schade veroorzaakt door de zon, gifstoffen en verontreinigende stoffen. Een studie gepubliceerd in het Journal of Agricultural and Food Chemistry heeft aangetoond dat lingonberry-extract uw huid kan beschermen tegen de schadelijke effecten van de UV-stralen die fotoschade aan uw huid kunnen veroorzaken.

3. Geeft je een egale huidskleur

Melanine is het natuurlijke pigment dat aanwezig is in uw huid, waarvan de overproductie kan leiden tot hyperpigmentatie of een ongelijkmatige teint. Arbutine aanwezig in lingonbessen remt het effect van tyrosinase, een enzym dat nodig is voor de synthese van melanine.[8]

Deze bessen hebben ook een hoog gehalte aan vitamine E, wat hun huidverlichtende effecten verder verbetert.[6] Zo voorkomen lingonberries hyperpigmentatie en helpen ze ook om donkere vlekken en littekens op je huid te verlichten, waardoor je een gelijkmatige teint krijgt.

4. Kan je een gezonde darm geven

Het consumeren van vossenbessen kan de overleving van gezonde darmmicroben bevorderen, wat u op zijn beurt beschermt tegen laaggradige ontstekingen.[9] Deze vriendelijke microben in je darmen beschermen je tegen schadelijke ziekteverwekkers die infecties kunnen veroorzaken.

Een gezonde darmmicrobiota beschermt je niet alleen tegen huidinfecties, maar reguleert ook de verhoogde immuunresponsen.[10] Als de balans van het darmmicrobioom wordt verstoord, kan dit leiden tot ontstekings- of auto-immuunziekten zoals acne, eczema of psoriasis.

5. Helpt om uw bloedsuikerspiegel op peil te houden

De fytochemicaliën zoals proanthocyanidines, flavonoïden, resveratrol en andere polyfenolen die aanwezig zijn in lingonberries helpen om een gezond suikergehalte in uw lichaam te behouden.[11], [12]

Wanneer ze worden geconsumeerd met ander voedsel met een hoog suikergehalte, kunnen deze bessen de glucoseopname door de levercellen verhogen en voorkomen dat glucose in de bloedbaan vrijkomt, waardoor de bloedsuikerspiegel onder controle blijft.[13],[14]

Hoge bloedsuikerspiegels kunnen u vatbaarder maken voor infecties, leiden tot ernstige uitdroging van de huid, slechte bloedcirculatie en jeukende huiduitslag.[15]

Hoe lingonberry te gebruiken voor een gezonde huid?

U kunt verse lingonberries gebruiken wanneer ze beschikbaar zijn in het seizoen. Als alternatief kunt u het gelyofiliseerde of gevriesdroogde poeder van lingonberries het hele jaar door gebruiken. Lingonberry-extract bereid uit het verse fruit behoudt alle huidvriendelijke voedingsstoffen en kan worden gebruikt in verschillende huidverzorgingsproducten.

De olie afgeleid van de zaden van lingonberry heeft alle goedheid van de bessen en is ook rijk aan omega 3-vetzuren en vitamine E. Deze olie is licht, niet vettig en wordt gemakkelijk door de huid opgenomen. Lingonzaadolie kan zelfs worden gebruikt door mensen met een gevoelig huidtype om een gladde, fluweelachtige huid te krijgen zonder enige irritatie.

Je kunt ook de hele bessen of het gelyofiliseerde poeder van bessen in je dieet opnemen om een stralende huid van binnenuit te krijgen. Sauzen of jam bereid van deze bessen kunnen worden gegeten met brood, pannenkoeken, enz. Het bessenpoeder kan worden toegevoegd aan smoothies of ontbijtkommen voor zowel smaak als gezondheid.

Is Lingonberry hetzelfde als Cranberry?

Hoewel ze behoorlijk op elkaar lijken, zijn lingonberries niet hetzelfde als veenbessen. Maar ze zijn nauw verwant en behoren tot dezelfde familie van bessen, Vaccinium, samen met bosbessen en huckleberries. Zowel lingonberries als cranberries hebben een licht zoete en pittige smaak, maar cranberry’s zijn meestal scherper.

Terwijl lingonberries inheems zijn in Noord-Europa en ook wel Arctische lingonberries worden genoemd, worden wilde veenbessen meestal aangetroffen in de koelere klimaten van Noord-Amerika. De wetenschappelijke naam van lingonberry is Vaccinium vitis-idaea, terwijl die van de Noord-Amerikaanse cranberry Vaccinium macrocarpon is.

Inpakken

Lingonberries zitten boordevol antioxidanten en andere huidvriendelijke ingrediënten die niet alleen je huid opfleuren, maar ook beschermen tegen schade. U kunt deze bessen in uw dieet opnemen of ze opnemen in uw huidverzorgingsregime om een zachte, soepele en gezonde huid vrij van vlekken te krijgen.

Verwijzingen