Een goede huid is geen wonder. Het heeft de juiste zorg nodig om gezond en stralend te blijven. Levensstijl, vervuiling, stress en de UV-stralen van de zon kunnen huidbeschadiging veroorzaken. Maar een goede huidverzorgingsroutine kan je huid herstellen en beheren. Lees verder voor de ultieme gids voor het opbouwen van een huidverzorgingsroutine.

Hoogtepunten:

 • Ken je huid: huidtypes
 • Huidverzorging Routine
 • Huidverzorging Dos En Don’ts
 • Hoe laag huidverzorgingsproducten?

1. Ken je huid: huidtypes

De eerste stap naar een gezonde huid is het kennen van je huid en het kiezen voor een huidverzorgingsregime. Je bent uniek, dat geldt ook voor je huidverzorging.

Wat is jouw huidtype uit onderstaande lijst?

 • Droge huid – is strak, ruw en soms schilferig
 • Vette huid – is vettig, vettig en kan poriën hebben
 • Normale huid – is helder en evenwichtig
 • Gecombineerde huid – is droog op sommige plekken (wangen) en vettig op andere (voorhoofd, neus en kin)
 • Gevoelige huid – brandwonden bij het aanbrengen van bepaalde huidverzorging of make-up

Neem de Esse Organic Skincare SkinID™ vragenlijst om uw huid en haar unieke vereisten te begrijpen.

2. Huidverzorgingsroutine

Een goede huidverzorgingsroutine is degene die gemakkelijk, snel en effectief is. Wij zijn er om u te helpen in uw zoektocht naar de juiste huidverzorgingsroutine voor uw huid.

Actueel Oraal

Reiniging

Toning

Serum

Hidratatie

Zonnebrandcrème

Oogcrème

Exfoliëren

Maskers

Huidverzorging Routine

A. Reiniging voor verschillende huidtypes

Reiniging is de eerste en belangrijkste stap in elke huidverzorgingsroutine. Het verwijdert vuil, stof, make-upresten en overtollige olie van je huid. Bovendien bereidt reiniging je huid voor op de volgende set producten in je huidverzorgingsroutine.

Een ideale reiniger is

Zacht

Veel schuimende ingrediënten in de reiniger interfereren met de natuurlijke pH van je huid en kunnen je huid beschadigen. Een mild schuimende reiniger is vaak zacht voor je huid omdat het geen agressieve chemicaliën bevat.

Vocht herstellen

Je huid moet piepend schoon en fris aanvoelen, maar niet droog en strak. Zorg ervoor dat je een reiniger kiest die het vocht niet van je huid verwijdert.

Diepe reiniging (niet overreiniging)

Een reiniger moet diep reinigen om vuil en vuil van je huid te verwijderen, maar niet te veel reinigen. Dit betekent dat het de natuurlijke oliën van de huid niet mag verwijderen. Overreiniging kan de natuurlijke barrière van de huid verstoren, waardoor deze vatbaar wordt voor bacteriële infecties.

Gebruik je cleanser twee keer per dag in de ochtend-en-nacht reinigingsroutine.

Cleanser voor de droge huid

Cleanser voor de droge huid bevat ingrediënten die een hydraterende werking hebben op de huid. Je wilt je huid niet verder uitdrogen met het gebruik van agressieve reinigingsmiddelen. Kies een reiniger met hydraterende ingrediënten zoals glycerine en essentiële oliën.

Cleanser voor de vette huid

Een vette huid is een gevolg van overmatige talgproductie in de huid. Een ideale reiniger voor de vette huid moet het talggehalte regelen. Kies een reiniger met niet-comedogene ingrediënten (zoals aloë vera, groene thee, citroenzuur, druivenpitolie, houtskool en neemolie) om verstopte poriën te voorkomen.

Cleanser voor de gevoelige huid

Kies voor milde reinigingsmiddelen met een geurvrije, sulfaatvrije formule. Probeer schuimende reinigingsmiddelen te vermijden, omdat ze te veel natuurlijk vocht kunnen verwijderen. Ingrediënten zoals soja-eiwit, glycerine, aloë vera en komkommer zijn verzachtend, reinigend en hydraterend herstellend.

Cleanser voor de normale en gecombineerde huid

Elk type reiniger werkt voor de normale en gecombineerde huid. Kies er een die geen hoge pH heeft en de oliën niet van je gezicht verwijdert.

B. Toning

Toning brengt je huid in balans en is de tweede stap in je huidverzorgingsroutine na het reinigen. Het herstelt de pH-balans in je huid en maakt je huid klaar voor andere huidverzorgingsproducten en make-up.

Toner wordt aangebracht met behulp van wattenschijfjes, maar veel van de vloeistof gaat verloren terwijl dit gebeurt. Het aanbrengen van de toner met schone handen is de meest efficiënte manier om het te doen. Neem een paar druppels en verdeel ze dan gelijkmatig over het gezicht.

Ingrediënten om naar te zoeken in een toner

 • Alfa- en bètahydroxyzuren helpen bij het exfoliëren van de huid

 • Hyaluronzuur zorgt voor hydratatie van de huid
 • Vitamine E en C vertraagt de huidveroudering process
 • Rozenwater en groene thee kalmeren je huid

C. Serum voor huidproblemen

Serums zijn huidverzorgingsproducten doordrenkt met geconcentreerde doses actieve ingrediënten. Ze worden gebruikt om huidproblemen te behandelen, variërend van donkere vlekken tot rimpels, bruin en acne.

Als je geen huidproblemen hebt, kun je nog steeds een antioxidant serum gebruiken om je huid te beschermen tegen de dagelijkse schade.

Een huidverlichtend serum pakt de huid bruin aan door de productie van overtollige melanine te stoppen. Ingrediënten zoals zoethout, niacinamide en vitamine C in dit soort serum verwijderen bruin, verfijnen de huidtextuur en creëren een algehele stralende teint.

Een donker vlekcontroleserum richt zich op triggers die gepaard gaan met verkleuring die het gevolg kunnen zijn van UV-blootstelling, hormonen, geneesmiddelen op recept en sommige professionele behandelingen. Ingrediënten zoals alfa-arbutine, niacinamide, kojic-dipalmitaat en propaandiol voorkomen de melanineproductie en verlichten de huid.

Acne is een huidaandoening die optreedt wanneer haarzakjes verstopt raken met dode huidcellen, vuil en talg. Een acne control serum bevat ingrediënten zoals azelaïnezuur dat de talgproductie regelt, de poriën ontstopt en de bacteriegroei stopt.

Niemand houdt ervan om sneller te verouderen en dankzij anti-aging serums wordt veroudering vertraagd. Retinoïden (vitamine A-derivaten) zijn de superingrediënten in anti-aging serums die de collageenproductie verhogen, huidcellen verjongen en vernieuwen.

D. Hydraterend

De buitenste laag van je huid fungeert als een barrière en beschermt het onderliggende weefsel tegen externe agressors.

De hoeveelheid water die deze barrière vasthoudt, is direct gerelateerd aan de sterkte van de barrière. Daarom is het belangrijk om je huid te allen tijde gehydrateerd of gehydrateerd te houden.

Moisturizers voor verschillende huidtypes

 • Droge huid – Crèmes
 • Vette huid – Serums
 • Normale huid – Lotions
 • Normale tot droge huid – Gels
 • Normale tot vette huid – Serums
 • Hoe zit het met moisturizer voor de gevoelige huid?

Er zijn dag moisturizers en nacht moisturizers. Deze laatste zijn meestal dikker en zwaarder en zijn ontworpen om in de loop van enkele uren te worden geabsorbeerd.

E. Zonnebrandcrème

Zonnebrandcrème is vandaag niet onderhandelbaar. Onze huid wordt voortdurend beschadigd door de zon.

Het is cruciaal om een zonnebrandcrème te gebruiken die rimpels, fijne lijntjes, donkere vlekken en huidkanker kan voorkomen. Zonnebrandcrème is de laatste stap in je huidverzorgingsregime.

Experts raden aan om dagelijks een vochtinbrengende crème te gebruiken met een ingebouwde breedspectrum SPF van ten minste 30.

Breng zonnebrandcrème 30 minuten voor blootstelling aan de zon aan en breng ten minste om de twee uur opnieuw aan.

F. Oogcrème

Oogcrème is een optionele stap in uw huidverzorgingsregime. Maar misschien wilt u het overwegen als u met deze problemen wordt geconfronteerd:

 • Droogte
 • Wallen
 • Hyperpigmentatie

Oogcrèmes maken deel uit van uw nachtverzorgingsregime, samen met reiniging, behandeling en hydratatie.

G. Exfoliëren

Wekelijkse exfoliatie kan u helpen zich te ontdoen van de opbouw van dode huidcellen om een nieuwe, jeugdig uitziende huid eronder te onthullen. Fruitscrub, koffiescrub en suikerscrub zijn enkele van de vele scrubs die op de markt verkrijgbaar zijn om je een gladde huid te geven.

H. Gezichtsmaskers

Achterover leunen en ontspannen met een mondkapje op is zo goed voor je huid. U kunt kiezen uit een verscheidenheid aan gezichtsmaskers zoals klei, houtskool, modder, honing, enz. Breng een gelijkmatige laag van een van de gezichtsmaskers aan op een schone, droge huid. Laat het 10-15 minuten intrekken en spoel het vervolgens grondig af met lauw water.

3. Huidverzorging Dos En Don’ts

 • Eet een uitgebalanceerd dieet
 • Zorg voor voldoende slaap
 • Doe aan lichaamsbeweging of lichaamsbeweging
 • Drink wel veel water
 • Verwijder je make-up voor het slapengaan
 • Bedek jezelf met stola’s, hoeden, zonnebrillen, enz. terwijl je in de zon bent
 • Gebruik wel schone kussenslopen
 • Gebruik niet de verkeerde huidverzorgingsproducten
 • Geen stress
 • Blijf je gezicht niet aanraken
 • Neem geen warme douches
 • Knijp geen puistjes

4. Hoe huidverzorgingsproducten in lagen te leggen

Naast de timing en consistentie van huidverzorgingsproducten, is gelaagdheid een belangrijk aspect van een goede huidverzorgingsroutine. Het aanbrengen van uw huidverzorgingsproducten in de juiste volgorde zorgt ervoor dat uw huid de volledige voordelen van elk product ontvangt. De juiste volgorde is reinigen, tonifiëren, serum aanbrengen, hydrateren en vervolgens zonnebrandcrème opdoen.

Begin met het kennen van je huid