Als je in een tropisch land als India woont, moet je bekend zijn met de aanblik van rijpe, rode lychees tijdens de hete zomermaanden. Wist je dat deze sappige vruchten geweldig zijn voor je huid?

Wetenschappelijk bekend als Litchi chinensis, was deze groenblijvende boom van de Sapindaceae-familie oorspronkelijk een inwoner van China en zijn buurlanden. Maar deze exotische vrucht wordt nu over de hele wereld genoten.

Lees dit artikel om de verbazingwekkende huidvoordelen van de lycheevrucht te kennen.

Hoogtepunten:

  • Waarom is Lychee goed voor de huid?
  • Hoe komt Lychee uw huid ten goede?
  • Hoe te gebruiken Lychee voor huidverzorging?

Waarom is Lychee goed voor de huid?

Ook bekend als Chinese kers, hebben de verschillende variëteiten van lychees die tegenwoordig worden gekweekt verschillende belangrijke fytonutriënten en vitamines. [1],[2] De vrucht is rijk aan antimicrobiële, antioxiderende, ontstekingsremmende stoffen die je huid op meer dan één manier beschermen tegen schade.[3]

Lychees zijn een rijke bron van vitamine C, een huidvriendelijke voedingsstof.[4] Vitamine C geeft je een gladde textuur en een egale huidskleur. Het kan het verouderingsproces van de huid effectief vertragen en ook beschermen tegen de schadelijke effecten van de zon.[5],[6]

Lychee fruit extract is een opslagplaats van meerdere polyfenolen zoals oligonol, flavonolen, catechines en procyanidinen.[7] Deze polyfenolen zijn krachtige antioxidanten die de vrije radicalen opruimen, wat ernstige schade aan uw huid kan veroorzaken en zelfs tot maligniteiten kan leiden.[8]

Een studie gepubliceerd in het Natural Medicine Journal heeft aangetoond dat oligonol aanwezig in lychee niet alleen een krachtige antioxidant en ontstekingsremmend middel is, het verbetert ook de bloedcirculatie in de huid. Dit zorgt ervoor dat je huid gezond blijft en geneest wonden sneller.

Wist je dat?

Consumptie van 8 tot 9 rijpe, gemiddelde lychees kan voldoen aan uw dagelijkse behoefte aan vitamine C. Lychee bevat ook kalium, koper en fosfor en bevat weinig natrium en verzadigde vetten.[9] Geen wonder dat deze vrucht in het oude China waardig werd geacht een koninklijk geschenk te zijn.

Hoe komt Lychee uw huid ten goede?

Hier zetten we een paar huidvoordelen van lychee op een rij.

1. Beschermt de huid tegen zonnestralen

Zonlicht stelt uw huid bloot aan UV-straling die op de lange termijn kan leiden tot donkerder worden van uw huid, vroegtijdige veroudering en zelfs huidkanker. Antioxidantrijk lychee-extract kan je huid beschermen tegen de schadelijke effecten van UV-straling van de zon.[10]

Langdurige blootstelling aan direct zonlicht kan leiden tot zonnebrand, wat resulteert in roodheid, irritatie en zelfs pijn in ernstige gevallen. Lychee sappen en lychee azijn kunnen worden gebruikt om zonverbrande huid te behandelen.[11] Deze lychee producten helpen bij het verminderen van roodheid en het verzachten van geïrriteerde huid.

2. Geeft een egale huid

De fytochemicaliën die aanwezig zijn in lychee-extract kunnen hyperpigmentatie aanzienlijk verminderen, wat zich vaak manifesteert als donkere vlekken of vlekken op uw huid.[12] De polyfenolen die aanwezig zijn in het lychee fruitextract remmen de overmatige synthese van melanine, het pigment dat van nature in uw huid aanwezig is, waardoor de huid donkerder wordt.[13]

De vitamine C die aanwezig is in lychee helpt ook om je huid te ontdoen van ouderdomsvlekken en andere vlekken. Regelmatig gebruik van producten die lychee-extract bevatten, kan u dus een heldere en gelijkmatige teint geven.

3. Vertraagt veroudering van de huid

Lychee kan op verschillende manieren helpen om de tekenen van huidveroudering te vertragen. Lycheezaadextract remt enzymen zoals collagenase, elastase en hyaluronidase.[14] Overmatige activiteit van deze enzymen heeft een negatieve invloed op uw huid, wat leidt tot fijne lijntjes, rimpels en verlies van stevigheid van uw huid.

Oligonol aanwezig in lychee bestrijdt de externe agentia van huidbeschadiging zoals de UV-stralen of verontreinigende stoffen.[15] Het stimuleert ook de bloedsomloop en bevordert de synthese van nieuwe huidcellen, waardoor u een gezond, jeugdig uiterlijk krijgt.

4. Vermindert ontstekingen

Lychee-extract heeft een hoog gehalte aan polyfenolen die helpen bij het verminderen van ontstekingen.[16] Het vermindert ook irritatie en jeuk die vaak gepaard gaan met ontstekingen.

Ontsteking van de huid kan worden geassocieerd met huiduitslag, inflammatoire huidziekten of zelfs veel voorkomende acne.[17] Ontsteking is een onderdeel van het afweermechanisme van uw lichaam, maar overmatige ontsteking kan aanzienlijk ongemak veroorzaken.[18]

Wist je dat?

Het extract van lycheevruchten bestrijdt ook overmatig haarverlies en stimuleert de groei van nieuw haar. Antioxidanten in lychee bestrijden de schade aan de haarzakjes en verhogen de bloedcirculatie in de hoofdhuid. De overvloedige vitamine C in lychees houdt je haar sterk en gezond,[19] terwijl een hoog kopergehalte de haarzakjes stimuleert en de aanmaak van nieuw haar bevordert.

Lychee, fruit en olie massage uit zaad

Hoe te gebruiken Lychee voor huidverzorging?

1. Om zonnebrand te behandelen

1. Gebruik de witte pulp van 3 tot 4 rijpe lychees om het sap te extraheren.

2. Voeg de inhoud van een vitamine E-capsule toe aan dit sap en meng goed.

3. Breng aan op de getroffen gebieden met een watje.

4. Laat het een half uur zitten en spoel het vervolgens af met koud water.

5. Blijf dit één keer per dag gebruiken totdat de zonnebrand volledig is genezen.

2. Voor een gelijkmatige gezonde huid

1. Haal het sap uit de pulp van 4 tot 5 lychees en voeg een paar druppels lavendelolie toe aan dit mengsel.

2. Gebruik wattenbollen om dit mengsel over je hele gezicht, hals of een ander gebied met hyperpigmentatie aan te brengen.

3. Laat het ongeveer 20 minuten intrekken.

4. Gebruik ten slotte een schone katoenen handdoek gedoopt in koud water om je gezicht af te vegen.

3. Voor anti-aging voordelen

1. Voeg in een blender de pulp van 4 tot 5 lychees toe samen met een kwart rijpe banaan. Meng goed tot er een gladde pasta is gevormd.

2. Breng deze pasta aan op je gezicht en hals met zachte, cirkelvormige bewegingen.

3. Laat het 15 minuten zitten. Spoel tot slot af met koud water.

4. Om zich te ontdoen van acne

1. Je kunt vers sap van lychee gebruiken of een pak maken met lycheepulp en wat yoghurt.

2. Breng dit aan op het acnegevoelige gebied en laat het een beetje drogen.

3. Afwassen met water.

Esse Organic Skincare Tip:

De onrijpe vrucht van lychee heeft hoge niveaus van toxines die kunnen leiden tot een plotselinge daling van de bloedsuikerspiegel, vooral bij kinderen. De effecten van dit toxine kunnen fataal zijn als het op een lege maag wordt geconsumeerd.

Inpakken

Lychee is een seizoensgebonden exotische vrucht met veel gezonde voedingsstoffen. Lychees hebben niet alleen tal van gezondheidsvoordelen, maar ze kunnen ook wonderen doen voor alle huidtypen. We geven vaak veel geld uit of gebruiken uiteindelijk niet zo zachte chemicaliën om onze huidproblemen te behandelen. Maar lychees zijn een zachte en gezonde optie die je zeker moet proberen voor een vlekkeloze huid.

Begin met het kennen van je huid

Verwijzingen