Wist je dat probiotica je kunnen helpen om een gezonde en stralende huid te krijgen? Ja, naast dat ze geweldig zijn voor je darmgezondheid, kunnen probiotica ook wonderen doen voor de gezondheid van je huid.

Als je je afvraagt hoe, scroll dan naar beneden om meer te weten te komen. In dit artikel bespreken we wat probiotica zijn en hoe ze te gebruiken voor huidvoordelen.

Hoogtepunten:

 • Wat zijn probiotica en welke rollen spelen ze in huidverzorging?
 • Gemeenschappelijke probiotische ingrediënten gebruikt in huidverzorging
 • Voordelen van probiotica voor uw huid
 • Hoe probiotica te gebruiken voor de beste resultaten?
 • Welke probiotica zijn het beste voor de huid?
 • Wat is het verschil tussen prebiotica en probiotica? Kunnen ze samen worden genomen?
 • Hoe weet ik of ik probiotica nodig heb?

Wat zijn probiotica en welke rollen spelen ze in huidverzorging?

Probiotica zijn levende micro-organismen zoals bacteriën, schimmels, enz., Die positieve gezondheidseffecten hebben. [1] Dit zijn de vriendelijke microben die van nature aanwezig zijn in ons lichaam en in verschillende gefermenteerde voedingsproducten. [2]

Je zult versteld staan van het grote aantal microben dat natuurlijke bewoners van je huid zijn. Deze microben vormen gezamenlijk het microbioom van uw huid, dat op de volgende manieren een belangrijke rol speelt bij het gezond houden van uw huid:

 • Ze creëren concurrentie voor ziekteverwekkende ziektekiemen en voorkomen dat ze zich op je huid vastzetten.
 • Ze produceren enzymen die ziektekiemen doden.
 • Ze helpen bij de synthese van heilzame verbindingen voor de huid.
 • Ze bevorderen ook een snellere wondgenezing.

Gemeenschappelijke probiotische ingrediënten gebruikt in huidverzorging

Probiotica kunnen worden geconsumeerd als supplementen of topisch worden toegepast, afhankelijk van uw huiddoelen. De meest gebruikte organismen in probiotische producten zijn:

 • Lactobacillus
 • Bifidobacterium
 • Enterokokken [3]

Lactobacillus produceert melkzuur, een effectief exfoliant en vochtinbrengend middel. Het helpt ook bij het handhaven van de pH-balans van je huid. Ze worden vaak gebruikt in reinigingsmiddelen, vochtinbrengende crèmes en anti-aging producten.

Bifidobacterium produceert een toxine N5 dat niet alleen schadelijke bacteriën elimineert, maar ook helpt om inflammatoire huidproblemen te verminderen. Enterocin A en enterococcin geproduceerd door Enterococci hebben vergelijkbare gunstige effecten.

Voordelen van probiotica voor uw huid

1. Verbeter de barrièrefunctie van de huid

Je huid is niet alleen het grootste orgaan van je lichaam, maar ook de eerste verdedigingslinie tegen binnendringende ziektekiemen, chemicaliën en verontreinigende stoffen. De actuele toepassing van probiotica speelt meerdere rollen bij het stimuleren van de barrièrefunctie van uw huid.

1. Antimicrobiële peptiden geproduceerd door probiotica doden schadelijke bacteriën en schimmels.

2. Chemicaliën geproduceerd door probiotica helpen hydratatie in je huid te vergrendelen. [4]

3. Lysaten van probiotische bacteriën beschermen de huid tegen de schadelijke effecten van chemicaliën. [5]

2. Verminder ontstekingen

Probiotica moduleren de functie van het immuunsysteem, waardoor de ontstekingsreactie die gepaard gaat met de invasie van ziektekiemen op uw huid wordt verminderd. Dit is vooral nuttig bij het beheren van huidaandoeningen zoals acne, rosacea, enz.

3. Bestrijdt tekenen van veroudering

Probiotica stimuleren de productie van peptiden, collageen en ceramiden in je huid. Dit verhoogt de elasticiteit van je huid, wat op zijn beurt het verschijnen van lijnen en rimpels vermindert. Bepaalde probiotica verminderen ook poriën en hebben exfoliante eigenschappen die je huid verjongen.

4. Helpt bij het bestrijden van huidziekten en gevoeligheid

Probiotica zijn nuttig bij het beheer van huidziekten zoals eczeem, psoriasis, huidkanker, enz. Topische toepassing van probiotica kalmeert niet alleen irritatie en verbetert de hydratatie, maar het helpt ook de gevoeligheid van de huid voor chemicaliën te verminderen.

Hoe probiotica te gebruiken voor de beste resultaten?

U kunt probiotica nemen in de vorm van orale supplementen en yoghurt / wrongel of topische formuleringen gebruiken die probiotica bevatten ten behoeve van uw huid. Probiotische formuleringen kunnen hele, levende organismen of extracten (lysaten) van de nuttige organismen bevatten.

De orale probiotische pillen zullen uw darmgezondheid stimuleren en uw immuunsysteem moduleren, wat u op zijn beurt zal helpen een gezonde huid te bereiken. Topische toepassing van probiotische formuleringen zal helpen ontstekingen, huidgevoeligheid te verminderen en de veerkracht van uw huid tegen omgevingsstress te vergroten.

Er is geen one size fits all oplossing als het gaat om probiotica. Iedereen heeft een uniek huidmicrobioom en het doel is om de juiste combinatie van probiotica te vinden om aan de behoeften van uw huid te voldoen. Het is het beste om een dermatoloog te raadplegen als u specifieke huidaandoeningen heeft.

U kunt de KnowYourSkin-vragenlijst van Esse Organic Skincare invullen om uw unieke huidtype te identificeren en producten te ontvangen die zijn aangepast aan uw specifieke huidproblemen.

Speciale zorg moet worden genomen bij het opslaan van probiotica. Zorg voor de juiste opslagtemperaturen om te voorkomen dat het product wordt gedenatureerd.

Welke probiotica zijn het beste voor de huid?

Microben

Huidverzorging Voordelen

Gebruikt in

Lactobacillus delbrueckii, Lactobacillus casei

Vermindert ontstekingen, kalmeert de huid

Anti-acne producten

Lactobacillus rhamnosus

Voorkomt fotoschade, bevordert exfoliatie en hydratatie

Zonnebrandcrèmes, vochtinbrengende crèmes

Bifidobacterium longum

Vermindert de gevoeligheid van de huid

Reinigingsmiddelen, hydraterend serum

Streptococcus thermophilus

Helpt de pH-balans te behouden, bestrijdt vrije radicalen

Anti-aging producten, onder de ogen crèmes

Wat is het verschil tussen prebiotica en probiotica? Kunnen ze samen worden genomen?

Prebiotica zijn als meststoffen voor de probiotica of de vriendelijke microben die in je lichaam aanwezig zijn. [6] Prebiotica zijn meestal afgeleid van plantaardige bronnen en zijn rijk aan vezels. Ze bevorderen de groei en het onderhoud van probiotische organismen.

Als probiotische organismen zijn als de bewakers van uw lichaam, zijn prebiotica het voedsel dat hun effectiviteit verbetert. Daarom moeten ze samen worden geconsumeerd voor maximaal voordeel.

Hoe weet ik of ik probiotica nodig heb?

Probiotica kunnen u helpen als u een of meer van de volgende aandoeningen heeft:

 • Inflammatoire huidziekten zoals atopische dermatitis, psoriasis, enz.
 • Ernstige acne, roos, rosacea, etc.
 • Jeuk, irritatie, huiduitslag, verhoogde gevoeligheid van de huid
 • Langzaam metabolisme of gastro-intestinale stoornissen
 • Recente inname van antibiotica

Inpakken

Probiotica zijn vriendelijke micro-organismen (bacteriën, schimmels, virussen of protozoa) die je huid op meer dan één manier ten goede komen. U kunt kiezen voor een orale of actuele toediening van probiotica om uw huidgezondheid te verbeteren. U moet echter de juiste combinatie van probiotica vinden die het beste bij uw huid past.

Begin met het kennen van je huid

Verwijzingen