We begrijpen hoe stressvol het leven met diabetes kan zijn. Als de voedselbeperkingen nog niet genoeg waren, is het bekend dat de chronische aandoening haaruitval met zich meebrengt.

Maar waarom merk je overmatige haaruitval op als je de diagnose diabeet krijgt? Wat is precies de relatie tussen de twee en hoe kun je ermee omgaan? Laten we het in dit artikel uitzoeken.

Hoogtepunten:

  • Diabetes en haaruitval: wat is de link?
  • Veroorzaakt diabetesmedicatie haaruitval?
  • Ik ben diabeet: hoe behandel ik haaruitval?
  • Zal haar dat verloren is gegaan door diabetes teruggroeien?
  • Kan insulineresistentie haar dunner maken?

Hoge bloedsuikerspiegels en complicaties geassocieerd met diabetes kunnen een indirecte maar nadelige invloed hebben op de haarzakjes op uw hoofd, waardoor het haar dunner wordt. Haaruitval kan om een aantal redenen optreden – van ijzertekort en de stress van het leven met een chronische ziekte tot zelfs bepaalde medicatie.

Van insulineresistentie, een symptoom geassocieerd met diabetes, is bekend dat het haaruitval veroorzaakt. Naast het verliezen van meer haar dan normaal, kan diabetes ook de haargroei vertragen. Haar groeit langzamer dan normaal bij mensen die aan de aandoening lijden.

Diabetes kan een vijandige omgeving creëren voor de haarzakjes op je hoofdhuid, wimpers en wenkbrauwen, als gevolg van een slechte bloedstroom. In sommige gevallen kan het ook Telogen Effluvium veroorzaken, een ziekte waarbij plotseling en onverklaarbaar haarverlies of dunner worden optreedt als reactie op het onvermogen van het lichaam om insuline te produceren.

Er zijn ook gevallen waarin mensen met de diagnose diabetes type 1 diabetes hebben gemeld Alopecia Areata, een aandoening waarbij het immuunsysteem haarzakjes op uw hoofd of in andere delen van uw lichaam aanvalt, waardoor haaruitval ontstaat. Sommige mensen met diabetes krijgen ook de diagnose schildklier, wat haaruitval veroorzaakt.

Maar maak je geen zorgen, want artsen zeggen dat het haarverlies geassocieerd met diabetes slechts ‘beperkt’ is en kan worden behandeld.

Veroorzaakt diabetesmedicatie haaruitval?

Sommige geneesmiddelen die u gebruikt om uw diabetes te behandelen, kunnen ook haaruitval als bijwerking veroorzaken. De medicijnen interfereren met de normale cyclus van haargroei op de hoofdhuid, wat leidt tot dunner wordend haar.

In mei 2020 vond de Amerikaanse Food and Drug Administration een onaanvaardbaar niveau van een bekend carcinogeen – N-Nitrosodimethylamine (NDMA) – in Metformine, een voorgeschreven medicijn dat wordt gebruikt om een hoge bloedsuikerspiegel onder controle te houden bij patiënten met type 2 diabetes [1].

Onderzoek suggereert dat langdurig gebruik van metformine om diabetes te behandelen nadelige gevolgen kan hebben, zoals een vitamine B12-tekort, waarvan een potentieel symptoom haaruitval is [2].

Volgens een casusrapport gepubliceerd in Current Drug Safety in 2017, ontwikkelde een 69-jarige man met de diagnose diabetes type 2 die werd behandeld met een vaste dosis combinatie van Metformine en een ander medicijn dat vaak wordt voorgeschreven door artsen Sitagliptine, plotseling verlies van wenkbrauwen en wimpers, wat wijst op een mogelijke associatie tussen het medicijn en de reactie [3].

Acne medicijnen, bepaalde antibiotica, cholesterolverlagende geneesmiddelen, epilepsie medicijnen, schildklier medicatie, stemming stabilisatoren en antidepressiva, anticoagulantia of bloedverdunners, chemotherapie medicatie en immunosuppressiva voorgeschreven aan mensen met een bepaald type kanker kan leiden tot haaruitval. (4)

Als u plotseling en ongewoon haarverlies heeft ervaren, wordt het ten zeerste aanbevolen dat u met een arts praat om de oorzaak te identificeren.

Ik ben diabeet: hoe behandel ik haaruitval?

Een van de allereerste stappen is om met een arts te praten als u zorgelijk haarverlies in een deel van uw lichaam heeft ervaren. Als diabetes is geïdentificeerd als de oorzaak van uw haaruitval of dunner worden, zijn hier een paar dingen die u kunt doen om dit niet alleen te voorkomen, maar ook om de haargroei in de getroffen gebieden te bevorderen.

1. Controleer de bloedsuikerspiegel

Het regelmatig controleren van uw bloedsuikerspiegel en voorbereid zijn is een van de meest effectieve manieren om de ontwikkeling van diabetesgerelateerde complicaties te voorkomen, waaronder haaruitval en haaruitval.

U kunt dit doen door een continue glucosemonitor aan te schaffen. U kunt ook overwegen om de A1C-test te doen, een eenvoudige bloedtest die vaak wordt gebruikt om de gemiddelde bloedsuikerspiegel van de afgelopen twee tot drie maanden te verkrijgen. Naast het feit dat het een cruciale stap is in de richting van het maken van een behandelplan om diabetes te beheren, kan de A1-test ook prediabetes identificeren.

Het testresultaat komt meestal in de vorm van percentages. Volgens de American Diabetes Association, als uw A1C-niveau tussen 5,5% en 6,5% ligt, zijn uw niveaus in het prediabetes-bereik geweest en als uw A1C-niveau 6,5% of hoger is, lagen uw niveaus in het diabetische bereik [5].

2. Ontstressen

Diabetes kan een onderliggende aandoening zijn waarvan de symptomen en gerelateerde complicaties het leven soms overweldigend kunnen maken. Het kan veel stress veroorzaken bij degenen die gediagnosticeerd zijn met de aandoening. Dit kan een tol eisen van je geestelijke gezondheid en emotioneel welzijn.

Maar wist je dat stressen uiteindelijk ook leidt tot een slechte bloedglucoseregulatie in je lichaam?

Wanneer mensen met diabetes type 2 stress ondergaan, hebben ze een toename van hun bloedsuikerspiegel gemeld. Wanneer u diabetes type 1 heeft, is bewezen dat stress de bloedsuikerspiegel moeilijker onder controle te houden maakt.

Dus adem uit! U bent verantwoordelijk voor uw gezondheid en met een paar eenvoudige stappen kunt u uw leven beheersen en beheren. Het is bijvoorbeeld bewezen dat meditatie stressniveaus vermindert en je geest in staat stelt om te ontspannen. Maak wat tijd in je dag, bij voorkeur ’s ochtends, om een rustige ruimte te vinden en ademhalingsoefeningen te doen.

3. Vrij verkrijgbare supplementen

Er zijn vrij verkrijgbare voorschriften en behandelingen die, indien aanbevolen door een gecertificeerde professional, de nadelige complicaties in verband met diabetes, waaronder haaruitval en dunner worden, kunnen verlichten.

Hoewel sommige patiënten het geweer van schouder veranderen en B-complex supplementen nemen om hen te helpen omgaan met haaruitval, zegt Dr. Harish Koutam, hoofd dermatoloog bij Esse Organic Skincare: “Er is geen sterk bewijs met betrekking tot het B-complex dat effectief is in het beheer van haaruitval.” Volgens de arts is Rogaine effectief bij het voorkomen van haaruitval.

“Er is echter geen bewijs met betrekking tot haargroei met beschikbare medicijnen, behalve Finasteride,” zegt Dr. Harish.

U moet met uw arts praten om te begrijpen hoe u haaruitval kunt verminderen en de groei van nieuw haar kunt bevorderen. U moet eerst de onderliggende oorzaak van het ongewone haarverlies achterhalen voordat u kunt beginnen met de behandeling ervan. Daarom is het van fundamenteel belang dat u met een gecertificeerde professional spreekt.

4. Etherische oliën

Essentiële oliën, met name pepermunt, lavendel, rozemarijn en cederhoutolie gemengd met een dragerolie naar keuze, worden aanbevolen voor haargroei. Pepermuntolie is effectief in het verbeteren van de haargroei, terwijl lavendelolie in staat is om nieuwe huidcellen te genereren die kunnen helpen bij de haargroei en antibacteriële eigenschappen heeft.

5. Eet een uitgebalanceerd dieet

Eet een uitgebalanceerd dieet dat rijk is aan de voedingsstoffen die je lichaam en haar nodig hebben. Gebrek aan voedingsstoffen zoals eiwitten en ijzer kan ervoor zorgen dat je haar broos wordt en uitvalt.

Vitaminen die je lichaam nodig heeft, komen van nature voor in voedingsmiddelen. Biotine, een vitamine waarvan bekend is dat het helpt de bloedsuikerspiegel te verlagen bij mensen met diabetes, komt bijvoorbeeld van nature voor in amandelen, zoete aardappelen, uien en haver.

Een gezond dieet is ook een van de meest effectieve manieren om een gezonde balans van hormonen in je lichaam te behouden, wat veel directe en indirecte voordelen voor het haar heeft.

Zal haar dat verloren is gegaan door diabetes teruggroeien?

“Het haar dat verloren gaat door diabetes is zeer beperkt en is niet omkeerbaar,” zegt Dr. Harish. In sommige gevallen kan diabetes gerelateerd haarverlies of dunner worden heel lang duren.

Het goede nieuws is echter dat in de meeste gevallen diabetesgerelateerd haarverlies met de juiste aanpak kan worden gecontroleerd en behandeld. Zorg ervoor dat u met uw arts en een tricholoog spreekt, een specialist die het haar en de hoofdhuid bestudeert en behandelt.

Kan insulineresistentie haar dunner maken?

Het hormoon insuline helpt de hoeveelheid suiker in het bloed onder controle te houden. Een resistentie tegen insuline treedt op wanneer uw cellen niet meer reageren op het hormoon en dit veroorzaakt op zijn beurt een verhoging van de bloedsuikerspiegel. Dit kan uiteindelijk leiden tot diabetes type 2.

Bloedsuikerspiegels hebben verschillende invloeden op uw lichaamsfuncties , waaronder de gezondheid van uw hart en het vermogen van uw haar om te groeien. Insulineresistentie is een belangrijk symptoom van prediabetes en haaruitval is een van de triggers.

Een studie uit 2014 vond verbanden tussen androgene alopecia, een aandoening die wordt gekenmerkt door haaruitval bij genetisch gepredisponeerde mannen en vrouwen, en insulineresistentie [6]. Vroege interventie is van cruciaal belang om het risico en de complicaties van hart- en vaatziekten en diabetes type 2 later in het leven te verminderen, aldus de studie.

Inpakken

De diagnose diabetes kan ook een tol eisen van uw geestelijke gezondheid. Maar vergeet niet dat stress ook haaruitval kan veroorzaken. Je bent niet de enige in je reis om diabetes onder controle te houden en te beheren. De sleutel om ervoor te zorgen dat u de juiste behandeling krijgt dat omvat ook emotionele en sociale aspecten van het omgaan met de aandoening.

Begin met het kennen van je huid

Verwijzingen