Vraag je je af hoe je van de hardnekkige donkere huid rond je mond afkomt? Bekende huidverlichtende crèmes en good-old huismiddeltjes hebben niet veel hulp geboden? Pigmentatie rond de mond komt veel vaker voor dan je had gedacht.

Dit soort hyperpigmentatie is onschadelijk en kan topisch worden behandeld. We leggen uit waarom deze patches hebben kunnen optreden en hoe u ze effectief kunt verwijderen. Scroll naar beneden om erachter te komen!

Wat expert zegt

“Huidverduistering rond de mond wordt medisch aangeduid als periorale hypermelenanose. Er zijn meerdere behandelingen beschikbaar om deze huidaandoening te behandelen, zoals Nd: YAG-lasers, chemische peelings, enz. Pigmentverwijderingsmiddelen zoals kojiczuur en azelaïnezuren zijn even gunstig.”

– Dr. Harish Koutam, hoofd dermatoloog, Esse Organic Skincare

Hoogtepunten:

  • Waarom is de huid rond je mond donker?
  • Hoe kom je van hyperpigmentatie rond de mond af?
  • Andere snelle tips om zich te ontdoen van duisternis rond de mond

Waarom is de huid rond je mond donker?

1. Hyperpigmentatie

De huid rond je mond kan donker worden door hyperpigmentatie [1], wat een veel voorkomende oorzaak is. Hyperpigmentatie is de overmatige productie van melanine in bepaalde delen van de huid, waardoor die vlekken donkerder worden dan de rest van je huid.

Hyperpigmentatie kan mensen van alle leeftijden en verschillende huidtypes treffen. Pigmentatie van het gebied rond de mond omvat zonnevlekken en melasma [2]. Ook bekend als chloasma, treft melasma meestal zwangere vrouwen als gevolg van hormonale veranderingen.

2. Weersomstandigheden

Blootstelling aan de zon en donkerder worden van de huid als gevolg van een brandwond of een ander letsel kan ook donkere vlekken rond de lippen veroorzaken. Bij zeer koud weer, als je je lippen en het gebied eromheen te vaak likt, kan het de huid verkleuren en donkerder laten lijken.

3. Medicijnen

Er zijn bepaalde geneesmiddelen die pigmentatie kunnen veroorzaken, die ook het gebied rond de mond kunnen beïnvloeden. Deze omvatten tricyclische antidepressiva [3] en anti-malaria [4] medicatie. Chemicaliën die aanwezig zijn in bepaalde zalven kunnen ook hyperpigmentatie als bijwerking veroorzaken.

Ziekte van Addison [5] en hemochromatose [6] zijn ernstiger oorzaken van pigmentatie. De ziekte van Addison kan donkere vlekken veroorzaken in de plooien van de huid, gewrichten zoals knieën en ellebogen, het gebied rond de lippen en de binnenkant van de wangen; tenen en knokkels.

4. Trauma toegebrachte pigmentatie

Trauma aan de huid rond de mond kan ook leiden tot huidverkleuring. Acne-uitbraak, huidverbranding, verwondingen of elk type infectie kunnen de reden zijn voor hyperpigmentatie. In de meeste gevallen van huidletsel vervaagt het bruine of zwarte pigment van blauwe plekken en raakt de huid verkleurd. Dit staat bekend als post-inflammatoire hyperpigmentatie.

5. Vitaminetekort

Vitamine B12 en vitamine D-tekort worden geassocieerd met hyperpigmentatie van de huid. In een studie uitgevoerd in 2018 was vitamine D-tekort een belangrijke oorzaak van melasma bij mensen. Het gebeurt meestal als u voor een lange periode uit de buurt van zonlicht bent.

Hoe kom je van hyperpigmentatie rond de mond af?

Hyperpigmentatie-rond-de-mond

Het kennen van de exacte reden voor uw huidverdonkering maakt de behandeling veel gemakkelijker. Maar wat is de mening van een dermatoloog hierover? Is deze huidaandoening gemakkelijk te verwijderen?

Onze hoofddermatoloog, Dr. Harish Koutam zegt: “Huidverduistering rond de mond wordt medisch aangeduid als periorale hypermelanose. Er zijn meerdere behandelingen beschikbaar om deze huidaandoening te behandelen, zoals Nd: YAG-lasers, chemische peelings, enz. Pigmentverwijderingsmiddelen zoals kojiczuur en azelaïnezuren zijn even gunstig.”

1. Scrub

Als u het gebied rond uw mond regelmatig exfolieert met een zachte exfoliator, kan het dode cellen verwijderen en helpen om de huid lichter te maken. Kies voor een chemische exfoliant omdat het de huid niet zal schrapen, wat op zijn beurt de aandoening kan verergeren.

2. OTC Huidverhelderende crèmes

Huidverhelderende crèmes kunnen effectief zijn in het verminderen van het donkere gebied rond de mond. Zoek naar ingrediënten zoals glabridin [7] (een zoethoutextract), kojiczuur [8], vitamine C, druivenpitextract [9], azelaïnezuur [10], arbutine [11], curcumine of niacinamide [12]. Deze blokkeren de productie van tyrosinase die nodig is voor de huid om melanine te maken. Breng aan zoals aangegeven op de verpakking.

Woord van Caution:

Als u coeliakie heeft[13] of een allergie voor gluten, vermijd producten die azelaïnezuur afkomstig van tarwe bevatten. Mensen met een gevoelige huid moeten producten met kojiczuur vermijden.

3. Medisch voorgeschreven zalven

Als andere remedies niet hebben gewerkt, raadpleeg dan een dermatoloog. Hij of zij kan een zalf voorschrijven die hydrochinon bevat. Dit medicijn beperkt de cellen die het pigment maken en vertraagt de tyrosinaseproductie, waardoor de donkere vlekken sneller vervagen (in een week of zo).

4. Laserbehandelingen

Verwijdering van pigmentatie en littekens

Laserbehandelingen zijn een effectieve manier om donkere gebieden rond de mond te verwijderen. Hoewel ze niet permanent zijn, kunnen ze de huid lichter maken. Resultaten zijn ook afhankelijk van je huidverzorgingsroutine, blootstelling aan de zon en je genen.

Een specifieke behandeling die bekend staat als Fraxel-laserbehandeling [14] wordt gebruikt om pigmentatie te behandelen. Het is een actuele, microscopische laser die elastine en collageenregeneratie bevordert. Het is effectief in het verminderen van donkere vlekken en het opnieuw opduiken van de huidskleur.

5. Zure peelings

Uw dermatoloog kan een salicylzuur gebruiken [15] of glycolzuur peeling [16] om de donkere huid rond je mond te behandelen. Deze peelings bieden echter geen permanente oplossing en de pigmentatie kan terugkeren.

Deze peelings dringen diep in de huid door om de beschadigde cellen te herstellen. Voorzorgsmaatregelen na de behandeling, zoals uit de zon blijven, zonnebrandcrème aanbrengen en de huid beschermen, kunnen ervoor zorgen dat het effect van de peelings langer aanhoudt.

6. Natuurlijke remedies

Je kunt ook natuurlijke remedies gebruiken om de donkere huid rond je mond te behandelen. De meeste van deze natuurlijke ingrediënten vind je in je keuken. Tenzij je een allergie hebt voor een van deze, kun je proberen ze te gebruiken om van de gepigmenteerde huid af te komen.

A. Havermout Scrub

Maak een facepack met havermout, tomatenpulp en olijfolie. Breng aan op je huid en wrijf zachtjes in een cirkelvormige beweging. Het zal helpen je huid op te helderen en dode huidcellen te verwijderen. Het zal ook helpen het gebied rond de lippen te verlichten.

B. Citroensap

Citroensap is een uitstekende remedie om de huid lichter te maken, omdat het citroenzuur in citroenen donkere delen van de huid lichter maakt en herhaling voorkomt. Snijd een citroen doormidden en wrijf een helft op de donkere plek rond je lippen gedurende 10-15 minuten. Afspoelen.

Je kunt zelfs een beetje honing in citroensap mengen en rond de donkere huid aanbrengen. Laat een nacht staan en spoel de volgende ochtend af. Deze remedie is effectief voor mensen met een droge tot zeer droge huid. Probeer geraspte komkommer ook te mengen met citroensap als gezichtsmasker om de donkere vlekken rond je mond te verlichten.

Pro Tip:

Als u citroensap gebruikt om het donkere gebied rond de mond te verlichten, moet dit ’s avonds worden gedaan, omdat blootstelling aan de zon moet worden vermeden tijdens het gebruik van citroen. Hydrateer altijd na het gebruik van citroen, omdat het de huid kan uitdrogen. Als je een gevoelige huid hebt, probeer dan eerst citroen op een klein gebied te gebruiken, omdat dit ontstekingen kan veroorzaken.

C. Aardappel

Om de donkere vlekken rond je mond te verwijderen, masseer je een halve rauwe aardappel op de verduisterde gebieden in een cirkelvormige beweging gedurende ongeveer 20 minuten. Aardappelen hebben bleekkwaliteiten en deze behandeling is ideaal voor mensen met een gevoelige huid.

D. Papaja

Papaya is rijk aan vitamine A en C en kan worden gebruikt om de donkere vlekken rond de mond te verminderen. Neem een paar plakjes rauwe papaja en meng met rozenwater tot een dikke pasta. Aanbrengen als masker en een half uur laten intrekken. Spoel het voorzichtig af met koud water.

E. Aloë Vera

Aloësin [17], die is afgeleid van aloë vera, kan helpen de huid rond de mond lichter te maken. In capsulevorm kan het ook vrouwen helpen die melasma hebben.

F. Amla

Amla in rauwe, poedervormige of vloeibare vorm biedt geweldige huidvoordelen. Naast het vertragen van vroegtijdige huidveroudering en het verlichten van acneplekken, doet het wonderen voor je huid door pigmentatie te verminderen. Je hoeft alleen maar amla-sap op je gezicht aan te brengen en het te laten drogen. Veeg het later weg met een watje. Zorg ervoor dat je je ogen gesloten houdt terwijl je het op je gezicht aanbrengt.

G. Gram Bloem

Grammeel, ook bekend als besan, kan de hyperpigmentatie van de huid effectief verminderen. Het enige wat je hoeft te doen is een halve theelepel kurkumapoeder mengen met 2 theelepels gram bloem. Voeg rozenwater of melk toe volgens uw voorkeur. Breng deze pasta aan op het getroffen deel van uw huid en laat het 10-15 minuten staan. Was het grondig af als het droog is.

Andere snelle tips om zich te ontdoen van duisternis rond de mond

1. Maak een snelle pasta met kurkumapoeder en rozenwater. Breng aan op het gezicht, vooral op de donkere plekken rond je mond. Het zal het varken verminderenmentatie en ook fijne lijntjes en rimpels. Laat 10 minuten intrekken en spoel af met warm water.

2. Meng 3 theelepels rauwe rijst en voeg 2 theelepels tarwebloem en besan toe. Maak een pasta met melk en breng aan als masker. Maak het na 20 minuten nat en scrub het gezicht. Daarna afspoelen. Je kunt in ongeveer 6 weken een zichtbaar lichtere huid rond de mond zien.

3. Als je een donkere plek rond je mond hebt als gevolg van een brandwond of het aanbrengen van hete was, verwarm dan een theelepel mosterdolie totdat het zo heet is als je het kunt aanraken. Breng elke dag aan op de donkere plek en laat aan. Binnen een paar weken zal de donkere vlek verdwijnen.

4. Het gebruik van een actuele zalf met een ingrediënt genaamd glabridin, een zoethoutextract, kan de huid rond de mond verlichten. Dat komt omdat onderzoek aantoont dat glabridin antioxiderende, ontstekingsremmende en huidbleekende eigenschappen heeft.

Inpakken

Er kunnen veel redenen zijn die pigmentatie rond de mond veroorzaken. Van melasma tijdens de zwangerschap tot blootstelling aan de zon en bijwerkingen van medicijnen. Het goede nieuws is dat deze aandoening kan worden behandeld en de donkere vlekken permanent kunnen worden weggenomen. Neem even de tijd om uw huidtype te begrijpen en wees geduldig met de behandeling. Het zal een goede hoeveelheid tijd vergen om de gepigmenteerde huid volledig kwijt te raken. Oefen gezonde huidverzorgingsgewoonten om je huid te beschermen tegen verdere schade.

Begin met het kennen van je huid

Verwijzingen