Zorgen je donkere oogleden ervoor dat je er de hele tijd moe en ziek uitziet? Dit kan optreden als gevolg van een aantal factoren, waaronder veranderingen in uw bloedvaten en de omliggende huid, evenals hyperpigmentatie.

Dit artikel zal u helpen erachter te komen wat precies donkere oogleden veroorzaakt en wat u kunt doen om er vanaf te komen.

Wat onze expert zegt

“Er zijn verschillende redenen achter donkere oogleden. Nutritionele ontoereikendheid, gebrek aan slaap en erfelijkheid zijn er een paar van hen. Huidpeelingtherapieën zoals PRP (bloedplaatjesrijk plasma), chemische peeling en fractionele CO2-laser kunnen worden aanbevolen. Het wordt vaak aanbevolen om iemands levensstijl en hydratatie van de huid te verbeteren. “

Prajkta Sapre (PG, Cosmetische Technologie), Product Development Executive, Esse Organic Skincare

Hoogtepunten:

 • Wat zijn donkere oogleden?
 • Wat zijn de oorzaken donkere oogleden?
 • Hoe zich te ontdoen van donkere oogleden?
 • Hoe donkere oogleden te voorkomen?

Wat zijn donkere oogleden?

Donkere oogleden treden op wanneer de huid rond de bovenste oogleden donkerder wordt. Hoewel zwarte oogleden mogelijk geen significante gezondheidsrisico’s vormen en meestal een cosmetisch probleem zijn, kunnen ze wijzen op onderliggende gezondheidsproblemen en zelfs leiden tot een laag zelfbeeld. Er zijn echter een aantal eenvoudige strategieën en natuurlijke remedies die u kunnen helpen van deze aandoening af te komen en een helderdere, meer gelijkmatige huidskleur te bereiken.

Volgens Esse Organic Skincare’s Product Development Executive, Prajkta Sapre, “zijn er verschillende redenen achter donkere oogleden. Nutritionele ontoereikendheid, gebrek aan slaap en erfelijkheid zijn er een paar van hen. Huidpeelingstherapieën zoals PRP (bloedplaatjesrijk plasma), chemische peeling en fractionele CO2-laser kunnen worden aanbevolen. Het wordt vaak aanbevolen om iemands levensstijl en hydratatie van de huid te verbeteren. “

Wat zijn de oorzaken donkere oogleden?

1. Zwangerschap

De meeste vrouwen ondergaan huidveranderingen tijdens hun zwangerschap. Melasma is een veel voorkomende huidaandoening die kan optreden tijdens de zwangerschap.[1] Ze kunnen ook enkele veranderingen in hun huidskleur zien. Vaak klagen zwangere vrouwen over bruine of grijze hypergepigmenteerde vlekken op hun huid. Wanneer dit soort bruine of donkere vlekken rond je oogleden voorkomen, ziet het er zwart van kleur uit. Het uiterlijk van zwarte vlekken wordt geassocieerd met overmatige aanwezigheid van melanine in uw huid. Melanine bepaalt je huidskleur en wanneer je huid te veel melanine heeft, heeft het de neiging om je huid zwart te maken.

2. Biologie &genetica

Sommige studies geven aan dat je genetica soms kan bijdragen aan donkere vlekken op de huid zoals donkere oogleden. Voor sommige mensen kan deze aandoening meer invloed hebben in vergelijking met andere leden van hetzelfde gezin. Volgens deze studies hebben mensen ook gemeld dat ze zwarte oogleden hebben als jongeren die donkerder werden naarmate ze ouder werden. Sommige mensen beweerden ook dat stress het donker worden verergerde en het nemen van rust hielp veel om er vanaf te komen.

3. Door ontsteking geïnduceerde hyperpigmentatie

Irritaties aan het oog of allergieën worden beschouwd als de primaire oorzaken van donkere oogleden. In het geval dat u last heeft van een allergische reactie, heeft uw huid de neiging om hypergepigmenteerd te raken. Sommige mensen worden geconfronteerd met zwarte oogleden vanwege de constante gewoonte om over het ooggebied te wrijven of nagels te gebruiken om de oogleden te krabben. Het kan ook wonden toebrengen. Allergieën leiden vaak tot een opeenhoping van vocht in de ogen en uiteindelijk worden je oogleden donker.[2]

4. Melanocytose van de huid

Zoals gezegd bepaalt melanine je huidskleur en zijn melanocyten verantwoordelijk voor het pigment. [3] Een huidaandoening genaamd Dermale melanocytose treedt op wanneer de melanocyten in de dermis van uw huid donkere pigmentatie rond uw oogleden ontwikkelen. Mensen met cutane melanocytose hebben vaak grijze of blauwgrijze vlekken rond of op de ogen.

Een veelheid aan aandoeningen, zowel verworven als aangeboren, kan dermale melanocytose veroorzaken. Verschillende factoren kunnen dermale melanocytose veroorzaken, waaronder blootstelling aan de zon tijdens de zwangerschap hormonale veranderingen en huidaandoeningen zoals eczeem.

5. Vergrote bloedvaten

Huidverdunning of de aanwezigheid van bloedvaten rond de oogleden kan ook donkere oogleden veroorzaken. Tijdens de menstruatie kunnen vrouwen een verdonkering van de huid rond hun ogen opmerken. Een van de meest primaire triggers van verduistering onder de ogen is verhoogde vasculariteit.

Door de huid handmatig rond de ogen uit te rekken, kunnen artsen de diagnose van verhoogde vasculariteit onder de huid bevestigen. Wanneer de arts de huid uitrekt, zal de kleur niet vervagen of blancheren als de oorzaak een verhoogd aantal bloedvaten is.

6. Certain Medicijnen

Sommige medicijnen kunnen bijwerkingen hebben op uw huid. Een van die bijwerkingen van medicijnen kan donkere oogleden zijn als bijwerking. Aandoeningen zoals latanoprost (Xalatan) en glaucoom worden behandeld met Prostaglandin analogen medicatie. Langdurig gebruik van dergelijke geneesmiddelen kan donkere huidvlekken veroorzaken, waaronder donkere oogleden.

7. Resultaat van leeftijd

Traantroggen zijn depressies die rond de ogen en de neus verschijnen naarmate mensen ouder worden. Traantroggen worden veroorzaakt door het gebrek aan vet in de regio en het dunner worden van de huid. Naarmate mensen ouder worden, ervaren ze deze veranderingen. Studies tonen aan dat het verschijnen van een holle rand en schaduw onder de ogen kan verschijnen met de leeftijd. Het zou ook de donkere kringen kunnen benadrukken.

8. Oedeem

Een groot aantal redenen kan ontstekingen rond de ogen veroorzaken. Een van die aandoeningen is Oedeem. Het veroorzaakt zwelling van de weefsels die leidt tot donkere oogleden. [4]

9. Omgeving & Lifestyle

Hoewel klinische onderzoeken dit nog moeten bewijzen, geloven artsen dat bepaalde omgevingsoorzaken donkere oogleden veroorzaken of verergeren. Blootstelling aan ultraviolet kan bijvoorbeeld donkere oogleden verergeren.

Een gebrek aan slaap kan het uiterlijk van donkere oogleden verergeren. Als je niet genoeg slaap krijgt, kan je teint er bleek uitzien, waardoor donkere gebieden donkerder lijken. Ook elementen als stress, overmatig drinken en roken kunnen leiden tot slaaptekort. Dit kan op zijn beurt leiden tot donkere oogleden.

Hoe zich te ontdoen van donkere oogleden?

1. Hydratatie van de huid

Gehydrateerd blijven is uiterst belangrijk voor je algehele gezondheid en het welzijn van je huid. Het wordt aanbevolen om ten minste acht glazen water per dag te drinken. Uitdroging kan leiden tot een hele reeks gezondheidsproblemen, waaronder donkere kringen en hangende oogleden.

2. Slaapstijl & Patroon

Het verhogen van je hoofd tijdens het slapen is ook een vaak aanbevolen remedie voor donkere oogleden. Dit kan worden bereikt door kussens toe te voegen of in een ligstoel te zitten. Het verhogen van je hoofd kan helpen bij de bloedstroom en het minimaliseren van wallen in de ogen. Bovendien kan het handhaven van een slaappatroon met 7 tot 9 uur slaap per nacht helpen.

3. Vrij verkrijgbare behandelingen

Vrij verkrijgbare medicijnen kunnen helpen bij de behandeling van donkere oogleden. Verbindingen zoals retinoïde, kojiczuur en hydrochinon, die krachtige anti-aging verbindingen zijn, worden aangetroffen in OTC-geneesmiddelen. Niettemin zijn ze vrij sterk en mogen ze niet dagelijks worden gebruikt. Elke vrij verkrijgbare behandeling moet eerst worden beoordeeld met uw dermatoloog.

4. Dermatologische procedures

Als u een sterkere therapie voor donkere oogleden wilt dan thuiskuren en vrij verkrijgbare medicijnen, zijn dermatologische behandelingen een goede optie. Een van de meest populaire keuzes zijn:

 • Laser resurfacing therapie
 • Vulstoffen
 • Chemische peelings
 • PRP
 • Verjongings- en aanscherpingsprocedures
 • Vettransplantatie
 • Oogliften
 • Blepharoplastie

5. Huismiddeltjes

A. Koude kompressen:

Dit kan helpen bij verwijde bloedvaten en zwelling veroorzaakt door ontstekingsziekten. Het kan ook helpen blauwe plekken veroorzaakt door gebroken bloedvaten te voorkomen. Je zou een koud kompres kunnen kopen bij de drogist, maar een zak bevroren erwten gewikkeld in een schone handdoek zou werken. Plaats het elke keer vijf tot tien minuten over je oogleden.

B. Plakjes tomaat:

Tomaten zijn een populaire natuurlijke therapie waarvan wordt gedacht dat het donkere vlekken en schade vermindert wanneer ze consequent worden gebruikt. Dit komt omdat het is verrijkt met huidverlichtende bleekcomponenten. Tomaten- en limoensap kunnen samen worden gebruikt om donkere kringen te verlichten. Je kunt direct een plakje tomaat op elk oog houden gedurende 10 minuten. Doe dit drie keer per week voor het beste resultaat.

C. Plakjes komkommer:

Komkommerschijfjes zijn een ander bekend huismiddeltje voor de behandeling van donkere oogleden, omdat ze huidverlichtende mogelijkheden hebben. Ze hebben ook samentrekkende eigenschappen die helpen om verkleuring rond de ogen te verwijderen. Net als plakjes tomaat kun je de plakjes komkommer 10 tot 15 minuten op je ogen houden.

D. Theezakjes:

Antioxidanten aanwezig in groene en zwarte thee helpen ontstekingen en verkleuringen te verminderen. Vries twee verzadigde theezakjes twee uur in en breng ze gedurende 15 minuten aan op je ogen. Spoel je ogen na het verwijderen van de theezakjes. Breng amandelolie aan op je oogleden om ze gevoed te houden.

Hoe donkere oogleden te voorkomen?

1. Vermijd directe blootstelling aan de zon. Gebruik dagelijks zonnebrandcrème of zonnebrandcrème-bevattende moisturizers op je gezicht en oogleden. Ondanks het feit dat bepaalde mensen aanleg hebben voor het ontwikkelen van donkere oogleden, kan het verminderen van blootstelling aan de zon helpen bij reducing het verduisteren.

2. Identificeer de oorzaak en neem preventieve maatregelen. Beperk bijvoorbeeld tijdens het allergieseizoen uw inname van zout voedsel en vermijd het aanraken van de ogen. Dit kan de ontwikkeling van allergieën helpen voorkomen.

3. Melasma is mogelijk niet te voorkomen bij zwangere vrouwen. Hoewel de vlekken bij sommige vrouwen kunnen vervagen of verdwijnen na de bevalling, kunnen anderen vlekken hebben die jarenlang blijven bestaan. Wanneer ze tijd buiten doorbrengen, raden dermatologen aan dat zwangere vrouwen zonnebrandcrème en een breedgerande hoed gebruiken om te voorkomen dat melasma intensiveert.

4. Zorg voor een goede levensstijl. Blijf gehydrateerd, consumeer een uitgebalanceerd dieet, verminder de inname van alcohol en roken en krijg elke nacht voldoende slaap.

5. Sommige mensen kunnen ook donkere oogleden bedekken met make-up. Het verbergen van donkere oogleden voorkomt of geneest ze echter niet.

Inpakken

Donkere oogleden, een veel voorkomend esthetisch probleem, dat sommige mensen er meer vatbaar voor zijn. Slaapgebrek, huidallergieën, zwangerschap, genetica en andere oorzaken kunnen er verantwoordelijk voor zijn. De oorzaak van het uiterlijk van de donkere oogleden bepaalt de behandeling. Uw arts kan een paar veranderingen in levensstijl, bepaalde medicijnen en fysiotherapie voorstellen, zoals chemische peelings en laserbehandeling om er vanaf te komen.

Behandelingen moeten soms een paar maanden worden toegediend om wat te krijgen voordat een significant resultaat. Ook zal het verkrijgen van meer slaap en het dagelijks aanbrengen van zonnebrandcrème u helpen de donkere vlekken snel te verminderen. Het kennen van uw huidtype en het raadplegen van een dermatoloog voor remedies kan helpen.

Begin met het kennen van je huid

Verwijzingen