Heb je je ooit afgevraagd waarom er verschillende huidverzorgingsroutines zijn voor dag en nacht? Simpel gezegd, de behoeften van uw huid variëren van dag tot nacht.

Dus terwijl je huid overdag bescherming nodig heeft, moet deze ’s nachts worden aangevuld. Dit artikel bespreekt het verschil tussen dag- en nachtcrèmes en de voordelen die elk biedt voor uw huid.

Wat onze experts zeggen

“De kern en textuur van dagcrème en nachtcrème verschillen enorm van elkaar. Dagcrèmes zijn zeer licht van textuur en hydrateren de huid. Nachtcrèmes zijn echter zwaar van textuur en vormen een lichte occlusieve laag over de huid.”

Prajkta Sapre (PG, Cosmetische Technologie), Product Development Executive, Esse Organic Skincare

Hoogtepunten:

 • Wat is een dagcrème? Wat zijn de voordelen?
 • Wat is een nachtcrème? Wat zijn de voordelen?
 • Wat zijn de verschillen tussen dagcrèmes en nachtcrèmes?
 • Kun je overdag nachtcrème gebruiken en vice versa?

Wat is een dagcrème? Wat zijn de voordelen?

Dagcrèmes zijn geformuleerd voor uw huidverzorgingsroutine overdag. Deze crèmes beschermen je huid tegen UV-stralen, vuil en stof. Dagcrèmes zijn licht, niet-vettig, dunner van consistentie en worden snel opgenomen in de huid. In feite kun je met dagcrèmes er make-up bovenop dragen. Het voedt of hydrateert je huid, waardoor het glad en zacht blijft.

Dagcrèmes bevatten SPF omdat blootstelling aan de zon meestal overdag plaatsvindt. Toch is deze SPF soms niet voldoende om een goede bescherming tegen de zon te bieden. Bovendien zijn huidverhelderende componenten zoals vitamine C [1] en kojiczuur [2] zijn aanwezig in dagcrèmes. Deze crèmes gebruiken geen actieve ingrediënten zoals alfa-hydroxyzuren, glycolzuur en retinol, die huidirritatie kunnen veroorzaken bij blootstelling aan zonlicht.

Voordelen van een dagcrème

 • Biedt UVA-bescherming
 • Voorkomt rimpels en fijne lijntjes
 • Beschermt je huid tegen vervuiling
 • Gevuld met antioxidanten om de beschadigde huid te herstellen
 • Zorgt voor een diepe hydratatie van de huid
 • Voorkomt vrije radicalen
 • Vermindert uitdroging van de huid

Wat is een nachtcrème? Wat zijn de voordelen?

Nachtcrèmes zijn het huidverzorgingsproduct dat je ’s nachts kunt gebruiken. Nachtcrèmes zijn dikker dan dagcrèmes in textuur. Na het aanbrengen van de crème begint het rehydratatieproces ’s nachts wanneer u slaapt. Je huid houdt ook ’s nachts het herstelwerk. Als gevolg hiervan hebben veel nachtcrèmes antiverouderingsstoffen zoals retinol die huidcelverjonging veroorzaken. Deze ingrediënten verminderen het verschijnen van fijne lijntjes en rimpels op je gezicht.

Anti-aging crèmes worden meestal ’s nachts gebruikt omdat ze retinol bevatten, een krachtig ingrediënt waarvan bekend is dat het fijne lijntjes en rimpels vermindert, de stevigheid van de huid herstelt en de huidtextuur verbetert. Retinol mag echter niet overdag worden gebruikt, omdat het de huid gevoeliger maakt voor UV-licht en roodheid, schilferigheid en gevoeligheid kan veroorzaken. [3]

Bakuchiol, een natuurlijk alternatief voor retinol, is het veiligste en meest effectieve ingrediënt om naar te zoeken in zowel nachtcrèmes als dagcrèmes omdat het niet lichtgevoelig is. [4]

Voordelen van een nachtcrème

 • Zorgt voor diepe hydratatie
 • Herstelt essentiële voedingsstoffen voor de huid
 • Bestrijdt tekenen van veroudering zoals rimpels, fijne lijntjes en donkere vlekken.
 • Verbetert de bloedcirculatie en collageenproductie
 • Verbetert de huidtextuur, vermindert jeuk, verlicht irritatie en ontsteking en herstelt de elasticiteit van de huid.
 • Bevordert celregeneratie en -vernieuwing

Wat zijn de verschillen tussen dagcrèmes en nachtcrèmes?

“De kern en textuur van dagcrème en nachtcrème verschillen enorm van elkaar. Dagcrèmes zijn zeer licht van textuur en hydrateren de huid. Nachtcrèmes zijn echter zwaar van textuur en vormen een lichte occlusieve laag over de huid”, zegt Prajkta Sapre, Product Development Executive, Esse Organic Skincare.

De belangrijkste verschillen tussen een dagcrème en een nachtcrème worden hieronder verder uitgewerkt.

Dagcrème

Nachtcrème

Textuur

Door de lagere concentratie ingrediënten is het licht en niet vettig.

Door de hoge concentratie aan ingrediënten is het dik en kan het vettig aanvoelen.

Formule

SPF is het meest cruciale ingrediënt in UV-bescherming.

De belangrijkste ingrediënten van een nachtcrème zijn retinol en vitamine C, die de huid aanvullen.

Rol

Biedt beschermingop door schade door de zon en vervuiling.

Verjongt je huid en herstelt deze van schade.

SPF-bescherming

Biedt meestal SPF-bescherming.

Nachtcrèmes zijn niet bedoeld om je te beschermen tegen schade door de zon, dus ze bevatten meestal geen SPF.

Gebruik

Neem kleine hoeveelheden en masseer het zachtjes in je huid. Het kan onder je make-up worden gebruikt als primer.

Breng het voorzichtig aan met behulp van opwaartse bewegingen en cirkelvormige bewegingen.

Het zorgt er niet voor dat make-up goed hecht, dus kan niet onder je make-up worden gebruikt.

Voordelen

 • UVA-afscherming
 • Voorkomt rimpels en fijne lijntjes
 • Beschermt tegen vervuiling
 • Biedt hydratatie van de huid
 • Herstelt essentiële voedingsstoffen voor de huid.
 • Vermindert rimpels, fijne lijntjes en donkere vlekken.
 • Verbetert de bloedcirculatie en stimuleert de collageenproductie
 • Zorgt voor een diepe hydratatie.

Kun je overdag nachtcrème gebruiken en vice versa?

Een nachtcrème mag niet overdag worden gebruikt en vice versa. Wanneer ze op de verkeerde momenten worden gebruikt, zal hun speciale samenstelling de huid niet ten goede komen en niet effectief zijn.

Het gebruik van een nachtcrème gedurende de dag kan de huid kwetsbaar maken voor schade door de zon en het milieu, vanwege een gebrek aan beschermende ingrediënten. Het heeft ook een zwaar gevoel en een vettig uiterlijk gedurende de dag, wat meestal ongewenst is als je je de hele dag fris wilt voelen. Een nachtcrème zorgt er niet voor dat make-up zich goed hecht aan de huid.

Als je ’s nachts een dagcrème aanbrengt, heeft het moeite om je de nodige voeding en hydratatie te geven die je huid nodig heeft tijdens de herstelfase ’s nachts. Uw huid kan anders reageren wanneer ingrediënten worden omgekeerd, wat schadelijk kan zijn voor de natuurlijke processen van de huid. Het begrijpen van de voordelen van dagcrème en nachtcrème, evenals hun verschillen, is van cruciaal belang.

Inpakken

Het belangrijkste onderscheid tussen dag- en nachtcrèmes is hun textuur en ingrediënten. Een dagcrème is lichter en bevat SPF en huidverlichtende middelen zoals vitamine C. Een nachtcrème daarentegen is rijker en dikker en bestaat uit actieve componenten zoals glycolzuur en retinol. Beide zijn belangrijk voor een gezonde huid en het is noodzakelijk dat je ze onderdeel maakt van je huidverzorgingsroutine. Kies altijd je crèmes op basis van je huidtype voor het beste resultaat.

Begin met het kennen van je huid

Verwijzingen