Je vindt het niet erg om uitputtende routines te volgen om voor je gezichtshuid te zorgen en die beroemde gloed te bereiken. Waar? Maar hoe zit het met de huid op je handen? Zijn je handen meestal droog en gebarsten?

Welnu, gezien de hoeveelheid handen wassen, chemicaliën en milieu-agressors die uw handen herhaaldelijk op een dag doorstaan, zijn droge en schrale handen niet gemakkelijk te vermijden. Het is geen verrassing dat droogheid een van de meest voorkomende zorgen is met betrekking tot handen. Als je droge handen wilt genezen en voorkomen, blijf dan scrollen.

Hoogtepunten:

 • Waar zijn droge handen een teken van?
 • Waarom worden mijn handen droog en gebarsten?
 • Hoe droge handen te behandelen?
 • Hoe droge handen te voorkomen?
 • Kan het te veel wassen van je handen een droge huid veroorzaken?

Waar zijn droge handen een teken van?

Droge handen betekenen dat de huid op je handen niet in staat is om voldoende talg te produceren om ze gehydrateerd te houden. Overwassen van de handen, contact met chemicaliën en droge klimatologische omstandigheden kunnen deze zorg veroorzaken.

Droge handen hebben de neiging om sneller te verouderen als gevolg van uitgeputte niveaus van collageen (een eiwit dat de huidcellen bij elkaar houdt). U kunt rimpels aan de bovenkant van uw handpalmen opmerken. De huid aan de onderkant van je handpalmen is nog dikker en wordt niet snel beïnvloed door agressors.

Waarom worden mijn handen droog en gebarsten?

1. Weer

Weersomstandigheden zoals winters en extreem droge klimatologische omstandigheden hebben de neiging om je handen droger te maken. Gebrek aan vocht in de lucht zorgt ervoor dat de hand dorstig wordt naar hydratatie.

2. Medische aandoeningen

Medische aandoeningen zoals diabetes en lupus kunnen de bloedcirculatie naar uw handen verlagen, waardoor droogheid ontstaat. Eczeem en psoriasis (een auto-immuunziekte) veroorzaken huidontsteking en uiteindelijk droge handen, peeling en scheuren van de huid.

3. Arbeidsomstandigheden

Mensen die in ziekenhuizen werken (zoals artsen, verpleegkundigen en medisch personeel) kunnen te veel ontsmettingsmiddelen gebruiken, die de natuurlijke oliën uit hun handen kunnen rukken, waardoor droogheid ontstaat. Airconditioners in kantoren kunnen ook de oliën uit uw handen verwijderen.

4. Chemicaliën

De chemicaliën die aanwezig zijn in handdesinfecterende middelen, handwassingen, zeep, vaatwassers, haarstylingproducten, enz. kunnen allemaal droge handen veroorzaken. Fabrieksarbeiders en kappers die te maken hebben met chemische irriterende stoffen worden blootgesteld aan slijtage van de huid op de handen.

Hoe droge handen te behandelen?

1. Breng vochtinbrengende crème aan

Gebruik een goede moisturizer of handcrème om het vocht dat verloren gaat aan je handen aan te vullen. Handcrèmes kunnen occlusieve stoffen bevatten zoals aardolie, minerale olie, sheaboter, enz. Occlusieven vormen een dunne film op de huid om te voorkomen dat water ontsnapt. Bevochtigingsmiddelen trekken vocht uit de lucht in de huid. Verzachtende middelen zorgen voor gladheid van de huid.

2. Aloë Vera

Aloë vera is antibacterieel, ontstekingsremmend en een uiterst verzachtend ingrediënt voor de huid. Je kunt OTC (over-the-counter) aloë vera moisturizers kopen of gewoon de natuurlijke en veilige aloë vera gel van de plant direct aanbrengen.

3. Handschoenen

Bedek je handen met handschoenen als je de afwas doet. Langdurige blootstelling aan water kan het vocht uit je handen zuigen.

4. Scrub

Exfoliatie helpt dode huidcellen uit de handen te verwijderen. De opbouw van dode huidcellen beschadigt vaak de huid en leidt tot droge en schrale handen. Gebruik een puimsteen of olijfolie gemengd met granulatie als exfoliators.

5. Haverbad

Haver kan in een badkuip worden gebruikt om de huid te helpen verjongen. Haver kan worden gebruikt in rauwe of gekookte vorm en in combinatie met olijfolie of gewoon water.

6. Luchtbevochtigers

Gebruik een luchtbevochtiger in uw kamer om het vocht in de lucht te verhogen, vooral in winters of droge gebieden. Dit compenseert de afwezigheid van vocht in de omgeving.

Hoe droge handen te voorkomen?

 • Vermijd producten die geurstoffen bevatten, omdat ze de droogheid kunnen verergeren.
 • Bewaar reiscrèmes of handcrèmes in je tas, aan je bureau of in je sporttas.
 • Vermijd het gebruik van te veel ontsmettingsmiddelen, omdat ze op de huid kunnen uitdrogen.
 • Breng ’s nachts een vochtinbrengende crème aan en bedek je handen met handschoenen voor een verhoogde absorptie.
 • Als je gewend bent om je handen te drogen met behulp van heteluchtdrogers, stop dan! Hete lucht kan het vocht van je huid verwijderen. Gebruik in plaats daarvan papieren handdoeken. Warme douches kunnen ook een vergelijkbaar effect hebben op je handen.
 • Gebruik dikke crèmes op de handen omdat ze een betere hydratatie bieden.

Kan het te veel wassen van je handen een droge huid veroorzaken?

De buitenste layer van uw huid (epidermis) fungeert als een beschermende barrière door het voorkomen van het binnendringen van bacteriën en het verlaten van water. Handen wassen kan de reguliere functies van de huidbarrière verstoren en daardoor gaat er veel te snel water uit de huid verloren. Hierdoor worden de handen droog en schraal.

Inpakken

Droge handen zijn een veel voorkomend huidprobleem. De symptomen verdwijnen met een goede moisturizer en enkele eenvoudige huismiddeltjes. Als de droogheid van de handen gepaard gaat met bloedingen of infecties, raadpleeg dan uw arts.

Begin met het kennen van je huid