Ben jij een van degenen die dacht dat een droge en vochtarme huid synoniemen zijn? Sorry, we zijn hier om je bubbel te laten barsten.

Olie en water stoten af! Net zoals het twee totaal verschillende dingen zijn, zijn een droge huid en een vochtarme huid ook polen uit elkaar, hoewel ze vrij synoniem worden gebruikt.

Een droge huid is een huidtype, lees vette, normale of gecombineerde huid. Aan de andere kant kan een vochtarme huid iedereen overkomen. Het is een huidaandoening. Laten we dieper ingaan op de verschillen tussen een droge en een vochtarme huid.

Hoogtepunten:

 • Verschil tussen een droge huid en een vochtarme huid
 • Wat kan een droge huid veroorzaken?
 • Wat kan een vochtarme huid veroorzaken?
 • Hoe kun je een droge huid kalmeren?
 • Hoe kun je een vochtarme huid behandelen?

Verschil tussen een droge huid en een vochtarme huid

Droge huid betekent een gebrek aan olie

Je huid bevat kleine poriën, waaronder de talgklieren liggen. Talgklieren produceren een olie genaamd talg die nodig is voor een gezonde en soepele huid. Genen, je leeftijd en hormonen kunnen een grote rol spelen bij het bepalen van de hoeveelheid olie die je huid produceert.

Als je talgklieractiviteit niet zo hoog is als zou moeten, zal je huid minder olie produceren, waardoor je huid droog en geïrriteerd aanvoelt.

Vochtarme huid betekent gebrek aan vocht

Net als je lichaam kan je huid soms uitgedroogd aanvoelen. Dit gebeurt door een gebrek aan water in de bovenste laag van je huid.

Je huid is bedekt met een beschermende laag die vocht vasthoudt en waterverlies voorkomt. Het helpt ook om te voorkomen dat andere milieu-agressors door de lagen van je huid dringen. Een aantal factoren zoals agressieve chemicaliën, scrubben en het gebruik van de verkeerde huidverzorgingsproducten kunnen echter een belangrijke bijdrage leveren aan de uitroeiing van uw huidbarrière.

Wanneer deze barrière beschadigd raakt, verliest je huid het vocht dat vastzit door de beschermende laag. Dit kan leiden tot uitdroging van de huid.

Symptomen van een droge huid

 • Kan ruw en schilferig aanvoelen
 • Ziet er droog uit
 • Droge plekken

Symptomen van een vochtarme huid

 • Vroegtijdige tekenen van veroudering
 • Voelt strak en geïrriteerd aan
 • Ziet er saai uit
 • Kan gevoelig zijn

Wist je dat?

Een andere manier om te bepalen of je een droge of vochtarme huid hebt, is de ‘knijptest’.

 • Knijp een klein deel van je huid op de achterkant van je hand. Je kunt dit zelfs op je wang, buik of borst proberen.
 • Als je huid onmiddellijk terugkaatst, is deze waarschijnlijk goed gehydrateerd.
 • Als het een tijdje duurt om terug te stuiteren naar zijn normale vorm, is het waarschijnlijk uitgedroogd.

Wat kan een droge huid veroorzaken?

1. Leeftijd

Naarmate je ouder wordt, neemt de olieproductie in je huid geleidelijk af. Dit kan ervoor zorgen dat je huid droog wordt en ruw aanvoelt.

2. Allergieën en andere medische aandoeningen

Hoog cholesterol, hoge bloeddruk, bepaalde allergieën en andere aandoeningen kunnen bijdragen aan een verandering in uw huidtype.

3. Bepaalde medicijnen

Orale en actuele medicijnen voor bepaalde huidaandoeningen zoals acne kunnen resulteren in een droge en ruwe huid.

4. Genen

Als je directe familieleden een droge huid hebben, heb je die waarschijnlijk ook.

5. Warme douches en de verkeerde huidverzorgingsproducten

Warme douches en agressieve chemicaliën die in huidverzorgingsproducten worden gebruikt, kunnen de natuurlijke oliën van uw huid verwijderen, waardoor deze droog en geïrriteerd wordt.

Wat zijn de oorzaken vochtarme huid?

1. Zon

Net zoals UV-stralen je lichaam kunnen uitdrogen, kunnen ze ook je huid uitdrogen. UV-stralen dragen in belangrijke mate bij aan het verschijnen van fijne lijntjes en rimpels in je huid. Ze kunnen je huid beschadigen en ervoor zorgen dat deze ook uitgedroogd aanvoelt en lijkt.

2. Warme douches

De meesten van ons zijn behoorlijk aangepast aan het baden in warm water. Warm water kan echter vocht van je huid verwijderen. Dit kan ervoor zorgen dat het uitgedroogd aanvoelt.

3. Minder inname van water

Als je heel minder water consumeert, krijgt je huid ook niet de hoeveelheid hydratatie die het nodig heeft. Dit kan een vochtarme huid veroorzaken.

4. Airconditioning

Te lang in kamers met airconditioning blijven kan leiden tot een gebrek aan vocht in uw huid, waardoor deze uitgedroogd raakt. Dit komt door de afwezigheid van vocht in de omringende lucht.

Hoe kun je een droge huid kalmeren?

Een aantal aandoeningen worden geassocieerd met een droge huid, waaronder psoriasis, eczeem en dermatitis. Praat met uw dermatoloog over de mogelijkheide behandelingen voor deze droge huidaandoeningen. We hebben de behandelingsopties opgesomd die alleen kunnen werken als u geen ernstige huidaandoeningen heeft.

1. Voeg essentiële oliën toe aan je huidverzorgingsroutine

Essentiële oliën kunnen helpen droogheid te verlichten en je huid te kalmeren. Dit houdt je huid zacht en soepel.

2. Investeer in moisturizers

 Vrouw brengt moisturizer aan met gelukkig gezicht

Moisturizers voegen verzachtende middelen toe aan je huid die het kunnen verlichten van jeuk en droog gevoel.

3. Vermijd het nemen van warme en lange douches

Je huid kan zijn natuurlijke oliën verliezen als je warme douches neemt. Probeer te baden in lauw water. Vermijd te lang douchen.

Hoe kun je een vochtarme huid behandelen?

1. Hydrateer je huid en lichaam door voldoende water te consumeren

Vrouw die glas water toont

Idealiter moet je elke dag 2-3 liter water drinken. De organen van je lichaam hebben voldoende water nodig om goed te kunnen functioneren. Dit geldt ook voor je huid. Je huid is het grootste orgaan van je lichaam en heeft een goede hoeveelheid water nodig om gezond en gehydrateerd te blijven.

2. Investeer in een moisturizer met hyaluronzuur

Hyaluronzuur komt in grote hoeveelheden voor in je huid. Het heeft waterbindende eigenschappen die helpen het vochtgehalte van uw huid vast te houden, waardoor het zacht en soepel blijft (1). Naarmate je ouder wordt, neemt het gehalte aan dit zuur af. Blootstelling aan UV-stralen door de jaren heen kan ook bijdragen aan de vermindering van uw huid (2).

Moisturizers en serums die hyaluronzuur bevatten, zijn effectief in het verhogen van het watergehalte in uw huid. Dit helpt het uiterlijk van rimpels en een doffe huid te verminderen (3).

Notitie:

Het consumeren van hyaluronzuursupplementen kan de vermindering ervan in uw huid voorkomen. Een studie uitgevoerd op een groep volwassenen toonde aan dat het nemen van 120-240 mg van deze supplementen het vochtgehalte van de huid aanzienlijk verhoogde. (4)

3. Vermijd het gebruik van agressieve huidverzorgingsproducten

Gebruik een milde reiniger op je huid om vochtverlies te voorkomen. pH-balancerende reinigingsmiddelen doen goed werk om uw huidbarrière intact te houden.

4. Vermijd te hard schrobben

Exfoliëren is een geweldige manier om dode huidcellen te verwijderen. Maar dit wordt niet aanbevolen voor dagelijks gebruik. Het te vaak of te hard scrubben van je huid kan je huidbarrière uitroeien en permanent beschadigen.

5. Blijf niet te lang onder de douche

We zijn hier allemaal slachtoffer van geweest. Elke dag warme douches nemen kan uw huidbarrière aanzienlijk beïnvloeden en beschadigen. Dit zorgt ervoor dat je huid zijn vochtgehalte verliest en ervoor zorgt dat het droog en geïrriteerd aanvoelt. Probeer niet te lang onder de warme douche te staan. Baden in lauw water wordt aanbevolen.

6. Breng elke dag zonnebrandcrème aan

Breng zonnebrandcrème aan op je huid wanneer je overdag naar buiten stapt. Koop een breedspectrum zonnebrandcrème om te voorkomen dat UVA- en UVB-stralen door de lagen van uw huid naar beneden reiken en schade veroorzaken.

Inpakken

Een droge huid ontstaat door een laag oliegehalte in je huid. Terwijl een vochtarme huid het gevolg is van een laag watergehalte. Een vochtarme huid kan worden voorkomen en behandeld door hyaluronzuursupplementen te nemen of topisch op uw huid aan te brengen. Vermijd het nemen van warme douches, het gebruik van agressieve huidverzorgingsproducten en maak er een punt van om zonnebrandcrème aan te brengen elke keer dat je de dag uitstapt.

Begin met het kennen van je huid

Verwijzingen