Schilferige, jeukende en fragmentarische huid? Misschien ervaar je droogheid! Maak je geen zorgen, hier is alles wat je moet weten over een droge huid, de oorzaken ervan en hoe je het kunt behandelen.

Hoogtepunten:

 • Wat is een droge huid?
 • Wat zijn de oorzaken droge huid?
 • Soorten droge huid
 • Hoe zich te ontdoen van een droge huid?
 • Hoe een droge huid te voorkomen?

1. Wat is een droge huid?

Schilferige textuur kenmerkt de droge huid. Als je huid schilferig, ruw en jeukend aanvoelt, kan het een droge huid ervaren.

2. Wat zijn de oorzaken droge huid?

Interne en externe factoren zijn verantwoordelijk voor een droge huid. Maar dat laatste is makkelijker te doen.

U kunt last hebben van een droge huid vanwege het volgende:

A. Externe factoren

Seizoen

Vochtigheid houdt je huid de hele dag vochtig. Een laag vochtgehalte in winters en koude klimaten kan je huid echter opdrogen.

Agressieve zepen/chemicaliën

Zepen zijn emulgatoren. Je huid te hard scrubben met zeep kan je huid ontdoen van essentiële oliën. Het te veel wassen van je huid kan ook noodzakelijke oliën opnemen.

B. Interne factoren

Bepaalde medicatie voor acne

Orale en actuele medicatie voor acne kan leiden tot een droge huid.

Hoog cholesterol, hoge bloeddruk en allergieën

Een droge huid kan een symptoom zijn van een hoog cholesterolgehalte, hoge bloeddruk en allergieën (meestal voor agressieve chemicaliën).

Veroudering

Naarmate je ouder wordt, neemt de olieproductie in je lichaam af. Dit is de reden waarom oudere mensen de neiging hebben om een schilferige huid te hebben.

Huidaandoeningen en gezondheid

Huidaandoeningen zoals eczeem veroorzaken een droge huid. Gezondheidsproblemen zoals diabetes en ondervoeding kunnen er ook voor zorgen dat je huid schilferig wordt.

Familiegeschiedenis

Als je ouders en directe familieleden een droge huid hebben, is het waarschijnlijk dat jij het ook hebt.

3. Soorten droge huid

A. Contact Dermatitis

Dit gebeurt meestal als gevolg van een allergische reactie op een stof of chemische stof. (1) Het wordt gekenmerkt door een rode, jeukende uitslag op uw huid. Huidverzorgingsproducten zoals zeep, lotions en gezichtsreiniger kunnen ook contactdermatitis veroorzaken.

Gebruik dermatologisch geteste producten op basis van uw huidtype.

B. Seborrheic Dermatitis

Seborrheic dermatitis is een huidaandoening. Het wordt bepaald door schilferige, jeukende, ruwe huid op de hoofdhuid en het gezicht. De exacte oorzaak van deze aandoening is onbekend. Genen en hormonale veranderingen kunnen bijdragen aan Seborrheic dermatitis.

C. Atopische dermatitis

Atopische dermatitis of eczeem is een chronische huidaandoening.

Het wordt gekenmerkt door droge en schilferige plekken op de huid en is een veel voorkomend fenomeen bij jonge kinderen.

4. Symptomen van een droge huid

Symptomen van een droge huid

Het eerste symptoom van een droge huid is meestal jeuk. Als je huid regelmatig jeukt en strak aanvoelt, heb je waarschijnlijk een droge huid. Andere symptomen van een droge huid zijn:

 • Schilferige huid
 • Ruwe huid
 • Rode plaques (dat kan het gevolg zijn van eczeem)

Te veel krabben aan je huid zal niet helpen. Het kan de situatie verergeren en kan leiden tot een ‘jeuk-kras’ cyclus.

Een droge huid beïnvloedt meestal de armen, benen en buik.

5. Hoe zich te ontdoen van een droge huid?

A. Moisturizers

Het dagelijks hydrateren van de huid helpt de droge huid te verlichten. Het vermindert irritatie en voorkomt dat het probleem zich herhaalt. (2)

Moisturizers houden de huid de hele dag gehydrateerd. Ze vangen het bestaande vocht in de huid op.

De American Academy of Dermatology suggereert dat men moisturizer direct na een douche moet aanbrengen. (3)

Hydrateert

B. Honing

Honing is een natuurlijk vochtinbrengend middel. Het wordt gebruikt om een verscheidenheid aan huidaandoeningen te behandelen, waaronder littekens, een droge huid en acne.

Een populair ingrediënt in veel huid- en haarverzorgingsproducten (4), honing fungeert als een natuurlijk verzachtend middel dat het watergehalte in de huid verhoogt. Het verlicht de droge huid en heeft een verzachtende werking.

C. Aloë Vera

Een ander veel gebruikt ingrediënt in cosmetische producten, aloë vera werkt als een vochtinbrengende crème. Het herstelt de gladde huid. Verondersteld om kalmerende eigenschappen te hebben, verzachten de aminozuren huidcellen. De gel van de plant voorkomt ook een schilferige huid door de epidermale cellen aan elkaar te plakken. (5)

D. Vaseline

Vaseline is een halfvaste geleiachtige substantie, die minerale oliën en wassen bevat.

Het is essentieel om je huid te hydrateren en zacht te laten lijken.

Studies onthullen dat het de huid vochtig houdt en kleine wonden en brandwonden kan genezen. (6) Het voorkomt dat je huid droog wordt. Breng het aan na een douche op het getroffen gebied.

E. Oliën (minerale olie)

Actuele minerale oliën zijn te vinden in de vorm van lotions en crèmes. Studies suggereren dat het aanbrengen van minerale oliën op de huid het verzacht en hydrateert. Onderzoekers ontdekten dat minerale olie van nature de buitenste laag van de huid hydrateert. (7) Dit houdt de huid vochtig en soepel.

F. Kokosolie

Kokosolie kan wonderen doen om een droge huid te behandelen!

Een studie toonde aan dat kokosolie werkt als een verzachtend middel en de hydratatie van de huid verbetert. Het onderzoek resulteerde ook in verhoogde oppervlaktelipideniveaus. (8) Lipiden zijn in principe vetzuren die van vitaal belang zijn voor onze huid. Ze houden de huid vochtig en gehydrateerd.

Olijfolie en jojoba-olie zouden ook hydraterende eigenschappen hebben. Zonnebloemolie wordt beschouwd als een droge huid en eczeem. (9)

G. Vitamine E

Vitamine E is een antioxidant die van vitaal belang is om je huid gezond te houden. Vitamine E wordt gebruikt als een actuele remedie voor de droge huid.

Voordelen van vitamine E

 • Ontstekingsremmende eigenschappen
 • Hydraterende en waterbindende eigenschappen

Vitamine E speelt een vitale rol bij het beschermen van uw huid tegen UV-stralen. Het helpt schade aan het lichaam te minimaliseren wanneer het direct wordt blootgesteld aan de zon. (10) Het heeft hydraterende en waterbindende eigenschappen, essentieel voor de behandeling van een droge huid.

Ons lichaam produceert van nature vitamine E door talg. Een gebrek aan talgproductie vermindert echter de hoeveelheid vitamine E in het lichaam.

Voedingsmiddelen die rijk zijn aan vitamine E kunnen je ook verlichten van een droge huid. Voeg noten, zaden en vitamine E-supplementen toe aan uw dieet.

H. Vitamine C

Citrusvruchten zoals sinaasappels en citroenen zijn rijk aan vitamine C.

Voordelen van vitamine C

 • Ontstekingsremmende eigenschappen
 • Waterbindende eigenschappen

Studies suggereren dat topische toepassing van vitamine C droogheid en ruwe textuur van de huid vermindert.

Onderzoek toont aan dat vitamine C de productie van barrière-lipiden op de buitenste laag van de huid verbetert. Dit houdt water in de huid vast, waardoor het vochtig en zacht blijft. (11)

I. Luchtbevochtiger

Vochtigheid is van vitaal belang om de droge huid te helpen verbeteren. Een luchtbevochtiger is een apparaat dat de luchtvochtigheid in een kamer of een gesloten ruimte verhoogt. Dit is effectief tijdens droge klimaten.

Vocht uit de huid kan verdampen in droge klimaten. Een luchtbevochtiger helpt de huid zijn natuurlijke vocht vast te houden door de luchtvochtigheid te verhogen.

J. Havermout Bad

Havermout is een veel gebruikt ingrediënt in veel huidverzorgingsproducten. Havermoutbaden zijn een eeuwenoude traditie om een droge huid te behandelen. Studies suggereren dat actuele vormen van havermout kunnen worden gebruikt om droge huidproblemen, eczeem, huiduitslag, atopische dermatitis en contactdermatitis te behandelen. (12)

Colloïdale havermout is niets anders dan fijngemalen havermout, gesuspendeerd in vloeistof. Havermout wordt in deze vorm gemakkelijk door de huid opgenomen.

Havermout bevat vitamine E, ferulazuur en avenanthramiden. Deze componenten zijn van vitaal belang om de gezondheid van de huid te verbeteren.

Voordelen van havermout

 • Ontstekingsremmende en antioxiderende eigenschappen
 • Reinigt de huid
 • Verlicht droge huid, atopische dermatitis, contactdermatitis, eczeem en huiduitslag
 • Kalmeert de huid na gebruik
 • Draagt bij aan lipidenregulatie in de huid
 • Handhaaft de pH-waarde in de huid
 • Versterkt de huidbarrières en houdt vocht vast

Hoe een havermoutbad te nemen

Vul een bad met lauwwarm water. Voeg een goede hoeveelheid havermout toe aan het water. Laat minstens 10 minuten in het mengsel weken. Een havermoutbad kan drie keer per dag worden ingenomen voor effectieve en snellere resultaten.

6. Hoe een droge huid te voorkomen

A. Vermijd het nemen van lange douches

Te veel tijd doorbrengen in de warme douche verwijdert essentiële oliën en water van je huid. Neem een bad met lauwwarm water en blijf niet te lang binnen. Breng moisturizer aan binnen een paar minuten na het afdrogen van jezelf.

B. Losse kleding

Ruwe stoffen kunnen je huid irriteren. Als je een droge huid hebt, overweeg dan om fijn geweven katoenen of zijden kleding te dragen. Losse kleding is altijd een betere optie voor mensen met een droge huid. (13) Strakke kleding kan tegen uw huid wrijven om irritatie, jeuk en huiduitslag te veroorzaken.

C. Blijf gehydrateerd

Van een droge huid tot acne, water is essentieel om elke huidaandoening te helpen verbeteren. Drink voldoende water gedurende de dag en blijf gehydrateerd. Dit houdt je huid vochtig en behoudt het watergehalte.

D. Eet gezond voedsel

Een gezond dieet is van vitaal belang om het noodzakelijke watergehalte te behouden en de talgproductie in het lichaam. Voedingsmiddelen die rijk zijn aan vitamine E en C helpen een gezonde huid te behouden.

E. Hydrateer regelmatig

Als je een droge huid hebt, hydrateer dan twee keer per dag je handen en benen. Hydrateer goed na het douchen.

F. Gebruik een crème of zalf in plaats van een lotion

Crèmes zijn een betere optie omdat ze de huid kalmeren. Lotions kunnen irritatie veroorzaken. Sheaboter is ook een goede optie.

G. Gebruik geen agressieve chemicaliën/producten

Agressieve of geparfumeerde huidverzorgingsproducten kunnen het nodige vocht van je huid opnemen. Gebruik milde huidverzorgingsproducten en wrijf niet te hard.

H. Draag lippenbalsem

Lippenbalsem is een essentieel product om je lippen gehydrateerd te houden. Draag een lippenbalsem die geen branderig gevoel veroorzaakt.

I. Bezoek indien nodig een dermatoloog

Een droge huid is gemakkelijk te verwijderen. Als geen van deze tips echter voor u werkt, raadpleeg dan een dermatoloog.

7. Wat gebeurt er als je niet voor een droge huid zorgt?

Je huid heeft voldoende water nodig om gezond te blijven. Als u niet voor uw droge huid zorgt, kan dit gebeuren:

 • U kunt meer rimpels ontwikkelen
 • Je rimpels kunnen er prominent uit gaan zien
 • Je huid zal jeuken en irriterend aanvoelen
 • Uw huid kan overtollig talg gaan produceren, wat kan leiden tot verstopte poriën
 • Je huid ziet er dof, schilferig en ruw uit

Het verzorgen van een droge huid is meestal geen taak. Je huid moet net zo gehydrateerd blijven als de rest van je lichaam. Een paar stappen toegevoegd aan uw huidverzorgingsregime kunnen u verlichten van jeukende en schilferige huid.

Het is cruciaal om zachte producten te gebruiken die bij je huid passen. Huidverzorging op maat lost uw probleem op van het experimenteren met willekeurige huidverzorgingsproducten.

Esse Organic Skincare aangepaste huidverzorging beveelt een 3-stappen regime aan op basis van een SkinID-vragenlijst™.

U krijgt een:

 • Reinigingsmiddel op maat
 • Vochtinbrengende crème op maat
 • Een actieve om uw zorg te behandelen

Begin met het kennen van je huid

Verwijzingen