Ziet je huid er futloos, futloos of plat uit? Je vraagt je misschien af wat de oorzaak is! Welnu, het goede nieuws is dat je je dof uitziende huid kunt verjongen en de gloed kunt herstellen met eenvoudige oplossingen.

In dit artikel bekijken we nader op welke tekenen u moet letten om een doffe huid, de oorzaken ervan en manieren om deze te verhelpen te identificeren.

Wat expert zegt

“Vitamine C is een geweldig huidverhelderend middel. Het interageert met tyrosine, waardoor pigmentatie wordt verminderd.”

Abhisikta Hati, Senior Product Development Executive, Esse Organic Skincare

Hoogtepunten:

 • Wat is een doffe huid?
 • Wat zijn de oorzaken doffe huid?
 • Hoe kun je een doffe huid voorkomen?
 • Home Remedies voor doffe huid
 • Andere manieren om de doffe huid op te helderen

Wat is een doffe huid?

Een dof uitziende huid wordt vaak gekenmerkt als een huid die een gezonde gloed mist en glansloos, moe en ruw lijkt. Een doffe huid heeft een ongelijkmatige teint en textuur, in tegenstelling tot een stralende huid.

Veel voorkomende tekenen zijn:

 • Vochtarme huid
 • Donkere onderoog
 • De huid ziet er minder stralend uit dan normaal
 • De huid ziet er donkerder uit dan normaal

Wat zijn de oorzaken doffe huid?

Verschillende factoren kunnen bijdragen aan een doffe huid, variërend van slechte levensstijlgewoonten tot de ophoping van dode huidcellen. Hier is een gedetailleerde uitleg van elke oorzaak:

1. Dode huidcellen

Naarmate je ouder wordt, begint je huid minder olie te produceren in vergelijking met je jeugd. Dit kan ervoor zorgen dat dode huidcellen zich ophopen op je gezicht, waardoor het minder stralend, droog en dof lijkt. Droge huidaandoeningen zoals eczeem en psoriasis dragen ook bij aan de ophoping van dode huidcellen op het oppervlak van uw huid, waardoor deze dof wordt.

2. Vochtarme huid

Uw inname van water is direct gerelateerd aan de gezondheid van uw huid. Uitdroging vermindert de bloedcirculatie naar de huid, waardoor het bleek en moe lijkt. Dus als je niet voldoende water drinkt, ziet je huid er dof uit. U kunt ook schaduwen rond uw ogen en prominente kringen onder de ogen ervaren. In sommige gevallen leidt langdurige uitdroging zelfs tot rimpels, fijne lijntjes, slappe huid, enz.

3. Dieet

Een ongezond dieet kan de uitstraling van je huid stelen. Zoals terecht wordt gezegd, je bent wat je eet. Dieet speelt een essentiële rol bij het behoud van uw huidgezondheid. Een ongezond dieet dat vitamines, mineralen, antioxidanten, gezonde vetten, etc. mist, kan je huid dun, dof en ongelijk maken.

4. Gebrek aan of over exfoliatie

Een of twee keer per week scrubben van je huid is belangrijk om dode huidcellen en vuil dat zich ophoopt op het oppervlak te verwijderen. Te vaak of te hard scrubben kan echter de beschermende laag van je huid uitroeien, wat resulteert in vochtverlies. Hierdoor kan je huid er ook dof uitzien.

5. Droogheid

Als je een droge huid hebt, kan je huid er dof en levenloos uitzien. Dit gebeurt meestal tijdens de wintermaanden wanneer de lucht vocht mist of op plaatsen met een lage luchtvochtigheid. Uw huid kan echter ook droog worden als gevolg van onjuiste voeding, veroudering of ongeschikte huidverzorgingsproducten.

6. Geen hydratatie

Hydratatie is de sleutel tot een heldere, jeugdige en gezond uitziende huid. Als je niet regelmatig hydrateert, zal je huid hydratatie en zachtheid missen, waardoor het dof wordt. (1)

7. Verkeerde huidverzorgingsproducten

Als uw huidverzorgingsregime geen producten bevat die bij uw huidtype passen, kan het uw huidbarrière afbreken. Dit kan een belangrijke oorzaak zijn van een dof uitziende huid. Het gebruik van agressieve zepen of producten geformuleerd met ongeschikte ingrediënten op je gezicht kan ook resulteren in verlies van vocht en essentiële oliën. Vaak veroorzaken huidverzorgingsproducten die schadelijke ingrediënten bevatten wanneer ze worden blootgesteld aan uw huid, verstopte poriën, roodheid, frisheid, droge huid, enz.

8. Gebrek aan slaap

Een van de tekenen van een vermoeid lichaam is een doffe huid. Als je slaapt, vernieuwt je huid zichzelf. Als je niet genoeg slaap hebt gehad, kunnen je huidcellen niet goed functioneren. Je kunt dan schaduwen onder je ogen en wallen ontwikkelen. Je huid heeft net zoveel rust nodig als je lichaam.

9. Geen make-up verwijderen

Het reinigen van je gezicht is belangrijk voordat je gaat slapen. Slapen met make-up op leidt tot ophoping van vuil en puin op je huidoppervlak, waardoor je poriën verstopt raken en het er dof uitziet.

10. Schade door de zon

Onbeschermde blootstelling aan de zon kan leiden tot een droge, doffe, ongelijkmatig getinte huid. UV-stralen breken belangrijke eiwitten in je huid af en kunnen ook je huidbarrière beschadigen. Het niet dragen van zonnebrandcrème kan er uiteindelijk voor zorgen dat je huid er moe, donker en dof uitziet. Naast UV-stralen, uw skin wordt ook elke dag blootgesteld aan vervuiling. Dergelijke externe aggregators kunnen ook leiden tot saaiheid, verkleuring, enz.

11. Leeftijd

Naarmate je ouder wordt, wordt je huid van nature dunner en begint geleidelijk vlekken, fijne lijntjes en rimpels, ongelijkmatige teint, enz. Te vertonen. Dat komt omdat de natuurlijke verharing van de huid minder vaak plaatsvindt, waardoor je huid er dof en ruw uitziet. De talgproductie neemt ook af en daarom lijkt je huid ook droog.

Hoe kun je een doffe huid voorkomen?

1. Kies de juiste huidverzorgingsproducten

Kies een milde, pH-balancerende reiniger voor je gezicht. De pH-waarden van je huid liggen tussen de 4,7-5,7, waardoor het zwak zuur is. We hebben de neiging om schuimende reinigingsmiddelen te kiezen in de veronderstelling dat ze beter reinigen. Maar hoe meer het schuim, hoe alkalischer de basis van je cleanser. Vraag uw dermatoloog welke reiniger wordt aanbevolen voor uw huidtype.

Als je een droge huid hebt, koop dan een zware vochtinbrengende crème op crèmebasis. Zware moisturizers irriteren de huid niet, waardoor het een gloed krijgt en het helderder lijkt dan normaal. Als je een vette huid hebt, vermijd dan crèmes en gebruik een lichte vochtinbrengende crème op basis van lotion of gel om vet te voorkomen. Hydrateer zodra je uit de douche bent en voordat je het bed raakt.

Preventieproces voor een doffe huid

2. Draag een breedspectrum zonnebrandcrème

De meeste zonnebrandmiddelen beschermen je alleen tegen UVB-stralen. Dat is niet goed genoeg. Koop een breedspectrum zonnebrandcrème om je huid te beschermen tegen UVA- en UVB-stralen van de zon. Om je huidbarrière en vocht intact te houden, is het belangrijk dat je elke keer dat je de dag uitstapt zonnebrandcrème draagt.

3. Blijf gehydrateerd

Hydratatie is de sleutel tot een gezonde, stralende huid. Het is dus essentieel om je huid in balans en gehydrateerd te houden om te voorkomen dat je huid er dof en droog uitziet. Neem het dagelijks aanbrengen van vochtinbrengende crème overdag en ’s nachts op in je huidverzorgingsroutine en gebruik ook een hydraterend serum om je huid glad, zacht en mollig te houden. Zorg ervoor dat je voldoende hoeveelheden water drinkt om de algehele hydratatieniveaus van je lichaam te verhogen.

4. Verwijder je make-up voordat je op bed gaat

Zorg er elke avond voordat je gaat slapen voor dat al je make-up uit is. Je huid heeft ademruimte nodig die niet kan worden bereikt als je je make-up de hele tijd op hebt. Make-up kan ook je poriën verstoppen als je het te lang laat zitten.

5. Eet goed

Eet een gezond dieet om je huid van binnenuit te laten stralen. Het eten van waterrijk voedsel en rauw fruit draagt bij aan een jeugdige en gezond uitziende huid. Aan de andere kant verschijnt een slecht dieet op je huid. Vermijd het eten van bewerkte en verpakte voedingsmiddelen, geraffineerde suiker, ongezonde oliën. Consumeer voedingsmiddelen die de gezondheid van uw huid ondersteunen, zoals vers fruit en groenten, voedingsmiddelen die rijk zijn aan vitamines, mineralen, enz.

6. Volg gezonde levensstijlgewoonten

Regelmatig roken en alcohol consumeren kan je huid uitdrogen, waardoor deze er dof en minder stralend uitziet (2). Het kan ook veranderingen in de textuur, poriegrootte en het uiterlijk van de huid veroorzaken. Na een gezonde levensstijl die regelmatige lichaamsbeweging omvat, is vrije beweging die uw hartslag verhoogt van vitaal belang om een goede gezondheid van de huid te behouden. Een goede trainingsroutine stimuleert je bloedstroom, van vitaal belang voor het behoud van een stralende huid. Een goede bloedcirculatie helpt de voedingsstoffen gelijkmatig over het hele lichaam te verdelen, waardoor je huid helder wordt.

Home Remedies voor doffe huid

1. Citroen

Citroen is rijk aan vitamine C en ascorbinezuur. Het heeft anti-oxidant en anti-pigmentaire eigenschappen, waardoor het een goede oplossing is om een stralende en gezonde huid te bereiken (3).

Hoe toe te passen

 • Pers het sap van een citroen uit in een kom.
 • Week een wattenschijfje in het sap en dep het op je gezicht.
 • Laat het 15-20 minuten intrekken en spoel het af.

Hoe vaak toe te passen

Twee keer per week limoensap aanbrengen is ideaal om je te helpen een heldere huid te krijgen. Limoensap kan echter een branderig gevoel veroorzaken. Als je te veel verbranding ervaart, was het dan onmiddellijk af.

2. Honing

Honing heeft hydraterende eigenschappen die je huid kalmeren en zacht en mollig laten aanvoelen. Dit kan helpen bij het verbeteren van uw doffe uiterlijk (4).

Hoe toe te passen

 • Wrijf het met je vingers zachtjes in je huid.
 • Laat het 10-15 minuten intrekken.
 • Afspoelen met lauw water.
 • Je kunt een paar druppels citroen toevoegen aan je honinggezicht voor betere resultaten.

3. Aloë Vera

Dit magische ingrediënt dient een aantal doelen om u te helpen een gezonde huid te bereiken. Aloë vera remt tyrosinase, verantwoordelijk voor hyperpigmentatie (5). Je kunt elke aloë vera-gel op de markt kopen. Het wordt echter aanbevolen om het rechtstreeks uit het blad te extraheren voor betere resultaten.

Hoe toe te passen

 • Breng de gel direct aan op je gezicht gedurende 15-20 minuten.
 • Afspoelen met water.

4. Yoghurt

Yoghurt remt tyrosinase activiteit en is een goede optie om zich te ontdoen van doffe huid. Het bevat L-cysteïne dat effectief is in het verminderen van het verschijnen van donkere vlekken en hyperpigmentatie. Het kan de uitstraling en gloed van de huid terugbrengen.

Hoe toe te passen

 • Meng het met honing.
 • Breng het mengsel aan op je gezicht en laat het 10-20 minuten intrekken.
 • Spoel af met lauw water.

5. Komkommer

Komkommer is een koelmiddel, boordevol vitamine C en andere verbindingen die kunnen helpen je huid te verhelderen (6).

Hoe toe te passen

 • Voeg een halve komkommer toe aan een blender.
 • Voeg een eetlepel aloë vera-gel toe.
 • Meng de twee ingrediënten tot een pasta.
 • Breng het mengsel aan op je gezicht en laat het 10-20 minuten intrekken.
 • Spoel af met lauw water.

Andere manieren om de doffe huid op te helderen

1. Scrub 2-3 keer per week

Exfolieer je huid om dode huidcellen kwijt te raken en nieuwe, gezonde huidcellen eronder bloot te leggen. Het gebruik van exfoliators met hydroxyzuren erin is ideaal.

2. Gebruik vitamine C Serum

Vitamine C serum kan wonderen doen voor het verhelderen van je doffe huid, als het regelmatig wordt gebruikt.

Een krachtige antioxidant, het neutraliseert vrije radicalen en voorkomt schade waardoor acnelittekens, rimpels, enz. Worden verminderd.

Abhisikta Hati, Senior Product Development Executive bij Esse Organic Skincare zegt: “Vitamine C is een geweldig huidverhelderend middel. Vitamine C op topische toepassing interageert met tyrosinase, het belangrijkste enzym dat verantwoordelijk is voor de melaninesynthese, waardoor pigmentatie wordt verminderd. “

3. Probeer een gezichtsmasker

Verschillende mondkapjes dienen verschillende doelen. Als je huid geen hydratatie heeft, koop dan een sheet mask. Ze zitten boordevol vocht en serums om specifieke huidproblemen aan te pakken, waardoor je huid er stralend en jong uitziet. Als je doffe huid het gevolg is van vuil en vuil, kun je een diep reinigend gezichtsmasker kopen om van het ongewenste vuil af te komen.

Inpakken

Dofheid in je huid kan te wijten zijn aan ongezonde leefgewoonten, slechte voeding, uitdroging, enz. U kunt uw huid echter gemakkelijk verjongen door een voedzaam dieet te eten, veel water te drinken, de juiste huidverzorgingsproducten te gebruiken en gezonde praktijken toe te passen. Geniet van dagelijkse oefeningen zoals wandelen, yoga om jezelf stressvrij te houden. Kies bovendien natuurlijke formuleringen, geschikt voor uw huidtype, om een stralende huid te bereiken.

Verwijzingen