De huid heeft de neiging om dun te worden vanwege verschillende factoren zoals levensstijl, schade door de zon, medicijnen en veroudering. Hoewel het gebruikelijk is om een dunne huid op de handen te vinden, kun je met de leeftijd ook een dunne huid op het gezicht, de benen en de armen ontwikkelen.

In dit artikel informeren we u over de vele oorzaken van het hebben van een dunne huid en de mogelijke behandelingen. Lees verder voor meer informatie.

Hoogtepunten:

 • Wat is een dunne huid?
 • Wat zijn de oorzaken dunne huid?
 • Behandelingen voor de dunne huid
 • Hoe voorkom je dat de huid dunner wordt naarmate je ouder wordt?
 • Verschil tussen dunne en dikke huid – dunne huid versus dikke huid
 • Hoe kun je zien of je huid dunner wordt?

Wat is een dunne huid?

Voor iedereen geldt dat de huid op sommige delen van het lichaam van nature dunner is. Wist je dat je oogleden maar 0,05 mm dik zijn? [1]

Soms aangeduid als fragiele huid, dunne huid is een huid die gemakkelijk barst, blauwe plekken of scheuren. Wanneer je een flinterdunne huid hebt, ontwikkelt het een uiterlijk als tissuepapier, bekend als crêpey huid.

De textuur van je huid is verdeeld in drie lagen, namelijk:

1. De epidermis, de buitenste zichtbare laag, fungeert als een barrière tussen de buitenwereld en essentiële organen zoals spieren, weefsels, enz.

2. De volgende laag is de dermis. Het bevat alle olie en zweetklieren, zenuwuiteinden, bindweefsels, lymfevaten en haarzakjes.

3. De laatste laag is de hypodermis of subcutis. Deze laag voorziet je lichaam van isolatie en houdt je warm. Het fungeert ook als een soort kussen dat fungeert als een schokdemper voor uw vitale organen.

De dermis is wat de dikte van je huid beïnvloedt. Bij het dunner worden van de huid is de opperhuid niet zo dik als het zou moeten zijn. Bovendien heeft de hypodermislaag van dit huidtype een kleinere hoeveelheid vet, wat leidt tot een dunnere laag.

Typisch, als u aanleg heeft voor een dunnere huid, zult u aderen en pezen op de achterkant van uw handen en onderarmen opmerken. Genetica speelt een belangrijke rol bij het bepalen hoe dik je huid eruit ziet.

Esse Organic Skincare Tip

Constante hydratatie door moisturizer helpt de bovenste laag intact te houden, zodat het minder waarschijnlijk is dat het barst en openstaat voor infectie.

Wat zijn de oorzaken dunne huid?

Hoewel het niet de meest kritische factor is, is genetica een van de factoren die bijdragen aan een dunne huid.

Ultraviolet licht heeft de grootste invloed op hoe dun je huid wordt. Je huid reageert met de zon, waarbij de dermis zijn elasticiteit verliest.

Na verloop van tijd wordt dit effect samengesteld en neemt het vermogen van de huid om terug te stuiteren af en daarmee de dikte van de dermis.

Blauwe plekken en rimpels volgen op het dunner worden van de huid. Het gebrek aan elasticiteit laat de bloedvaten achter zonder enige ondersteuning om te herstellen. Cue het uiterlijk van een verouderde huid.

Maar wat als je niet bruint, gemakkelijk mollen of sproeten krijgt? Ongeacht de geweldige huid, UV-licht verdunt je huid nog steeds. Of je nu naar je werk pendelt met je handen aan het stuur of gewoon boodschappen doet, elke keer dat je in de zon bent zonder zonnebrandcrème, beschadigt UV-licht stilletjes je huid.

Veroudering is een andere oorzaak van een flinterdunne huid op je lichaam. Net als zonneschade, naarmate je ouder wordt, wordt je huid minder stevig of elastisch en maakt je lichaam minder cellen aan om gewonde, stervende of dode cellen te vervangen.

Behandelingen voor de dunne huid

Helaas is een dunne huid vrijwel onmogelijk om te keren. Maar wat je wel kunt doen is zorgen voor het dunner worden van je huid. Het gebruik van een moisturizer is de meest effectieve manier. Hydrateren maakt de huid flexibeler en minder gevoelig voor schade door stress.

Als je een dunne huid hebt, is het het beste om make-up en bleekmiddel te vermijden, waardoor de huid ontstoken en rood kan worden.

Crèmes die vitamine A (retinol of retinoïden) bevatten, kunnen helpen de dunne huid op je handen, armen en andere delen te beschermen tegen dunner worden. Retinol heeft het vermogen om de dikte van de huid te normaliseren. [2] Maar vergeet niet dat u het met zorg moet gebruiken, bij voorkeur na overleg met een arts. Evenzo bezitten collageenboosters huidverdikkende eigenschappen en zijn ze heel gunstig.

Een goed uitgebalanceerd dieet en het beschermen van je huid tegen de zon kan helpen bij een dunne huid. Voedingsmiddelen met een hoog vitamine E-gehalte zoals amandelen, noten en avocado’s ondersteunen de gezondheid van de huid.

Een droge huid kan gemakkelijk geïrriteerd raken en is gevoeliger voor schade wanneer deze minder flexibel is. Drink veel water om ervoor te zorgen dat je huid gehydrateerd en fris blijft.

Hoe voorkom je dat de huid dunner wordt naarmate je ouder wordt?

Een dunne huid is bij de meeste mensen een natuurlijk gevolg van veroudering. Terwijl je niet kunt entvoorkom het, een paar gewoonten kunnen helpen het proces te vertragen.

UV-licht veroorzaakt geen schade aan uw huid in één dag. Het is een cumulatief effect. U moet dagelijks zonnebrandcrème aanbrengen op uw handen, gezicht, nek, armen en andere delen van uw lichaam. Als u zich tussen de leeftijdsgroep van 20-30 jaar bevindt, is preventie de sleutel.

Andere dingen die u kunt doen om een dunne huid te voorkomen en te beschermen, zijn onder meer:

 • Vermijd langdurige blootstelling aan de zon.
 • Als je buiten bent, gebruik dan een breedspectrum zonnebrandcrème met een SPF van minimaal 15. Breng voor de eerste keer royaal aan en breng elke twee uur opnieuw aan.
 • Als je in de zon bent, draag dan een broek, shirts met lange mouwen en hoeden om je onderarmen, benen en gezicht te beschermen.
 • Gebruik een voedende moisturizer om je huid gehydrateerd en gehydrateerd te houden
 • Praat met uw dermatoloog over mogelijke behandelingsopties

Verschil tussen dunne en dikke huid – dunne huid versus dikke huid

Dunne huid

Dikke huid

Gebeurtenis

Een dunne huid kan bijna het hele lichaam bedekken.

Je kunt een dikke huid vinden op de palmen van je handen, voeten en de voering van je tenen en vingers.

De dikte van de opperhuid

Dunne huid heeft een dunne opperhuid met een dunne, korrelige laag, dunne Malpighian laag en zeer dunne hoornlaag. Dunne huid heeft geen lucidumlaag (doorschijnende laag van de opperhuid).

Dikke huid heeft een dikke opperhuid met een dikke korrellaag, dikke Malpighiaanse laag en een zeer dikke hoornlaag. Een dikke huid heeft ook een lucidumlaag.

Haarzakjes

Dunne huid bevat haarzakjes.

Dikke huid mist haarzakjes.

Arrector Pili Spieren (kleine spieren bevestigd aan haarzakjes)

Dunne huiden hebben arrector pili.

Dikke huid mist arrector pili spieren.

Dermis

Dunne huid heeft een dikkere dermis.

Dikke huid heeft een dunne dermis.

Talgklieren

Dunne huid bevat talgklieren.

Dikke huid bevat geen talgklieren.

Zweetklieren

Een dunne huid heeft minder zweetklieren dan een dikke huid.

Dikke huid heeft talloze, spiraalvormig opgerold zweetklieren.

Sensorische receptoren

Dunne huid heeft spaarzamere sensorische receptoren.

Dikke huid heeft dichte sensorische receptoren.

Ribbels en groeven (het unieke uiterlijk van de op je handpalmen, vingerafdrukken en voetzolen)

Dunne huid mist ribbels en groeven op het oppervlak.

Dikke huid bevat zowel richels als groeven op het oppervlak.

Dermale papillen

Dunne huid bevat onregelmatige dermale papillen.

Dikke huid bevat regelmatige dermale papillen.

Functionele betekenis

Dunne huid vervult de andere functies van de huid.

Een dikke huid is meer beperkt tot mechanische slijtage.

Hoe kun je zien of je huid dunner wordt?

Dunne huid op de handen en andere delen van het lichaam ziet er flinterdun en bijna transparant uit. U kunt pezen, botten of aderen duidelijk zien.

Je kunt de dunne huid gemakkelijk beschadigen. Dus als je huid blauwe plekken of tranen krijgt na kleine verwondingen, is er kans dat je een dunne huid hebt.

Je zult niet op een dag wakker worden en plotseling beseffen dat je huid dunner is. Het is een geleidelijk proces. Als je eerder gekneusd of verbrand bent, is de kans groter dat je huid in de toekomst dun wordt. Krassen en blauwe plekken doen er langer over om te genezen en bloeden soms meer dan normaal.

Een ander teken dat je een dunne huid hebt, is als je gemakkelijk infecties krijgt. Je immuunrespons vertraagt, waardoor infecties zich snel verspreiden en in een langzamer tempo genezen.

Esse Organic Skincare Tip

Mensen met een dunne huid moeten opletten voor blauwe plekken, schaafwonden of snijwonden, omdat ze snel geïnfecteerd kunnen raken. Het is belangrijk om het verband regelmatig schoon te maken en te vervangen om het gebied kiemvrij te houden.

Als veroudering een dunne huid veroorzaakt, is het waarschijnlijk niet nodig om een arts te bezoeken. Maar als u veel blauwe plekken op uw huid of iets ongewoons vindt, moet u het laten controleren om iets ernstigs uit te sluiten.

Inpakken

Je huid is overgeleverd aan vele krachten naarmate je ouder wordt – ongezonde gewoonten, barre weersomstandigheden en de UV-stralen van de zon. Hoewel het niet in uw handen ligt om te bepalen hoe uw huid veroudert, kunt u de juiste maatregelen nemen om het er jeugdig en soepel uit te laten zien.

De sleutel tot het effectief bestrijden van het proces van huidverdunning is om te begrijpen wat de oorzaak is en in een vroeg stadium preventieve maatregelen te nemen.

Begin met het kennen van je huid

Verwijzingen