Heeft je zoektocht naar veerkrachtig en glanzend haar je meestal tot teleurstelling geleid? Welnu, het is waarschijnlijk tijd om vitamine E op te nemen in uw haarverzorgingsregime volgens experts over de hele wereld.

Als je overweegt of het een verstandige beslissing zou zijn, laat ons dan verduidelijken wat onze hoofdwetenschapper Dr. Kaustav Guha erover te zeggen heeft.

Hoogtepunten:

 • Wat is vitamine E? Helpt vitamine E het haar?
 • Hoe vitamine E te gebruiken voor gezond haar?
 • Voordelen van vitamine E voor haar
 • Waar komt vitamine E-olie vandaan?
 • Aanbevolen dosering
 • Bijwerkingen van vitamine E
 • Wat zijn de tekenen van vitamine E-overbelasting?
 • Is het goed om dagelijks vitamine E capsules in mijn haar aan te brengen?
 • Is het beter om vitamine E-capsules te nemen of om ze rechtstreeks op mijn haar aan te brengen voor groei?

Wat is vitamine E? Helpt vitamine E het haar?

Vitamine E is een vetoplosbare voedingsstof die kan worden geconsumeerd uit voedselbronnen [1] of kan worden ingenomen via supplementen. Er zijn verschillende claims dat vitamine E het haar ten goede komt vanwege de antioxiderende eigenschappen. Maar er is nog niet genoeg wetenschappelijk bewijs.

Hoe vitamine E te gebruiken voor gezond haar?

1. Vitamine E in haarverzorgingsproducten

Je kunt kiezen voor shampoos, oliën en conditioners die vitamine E bevatten. Deze haarverzorgingsproducten bevatten verrijkte vitamine E en kunnen worden afgespoeld zoals de gewone shampoos en conditioners. Zorg ervoor dat u de instructies op de etiketten van deze shampoos en conditioners volgt.

2. Vitamine E in voedselbronnen

Een goed uitgebalanceerd dieet is uw go-to als u vitamine E wilt toevoegen. Hieronder volgen de voedingsmiddelen die rijk zijn aan vitamine E [2].

 • Plantaardige olie (olijfolie, zonnebloemolie, enz.)
 • Noten en zaden (amandelen en zonnebloempitten zijn een geweldige bron van vitamine E)
 • Groene bladgroenten
 • Verrijkte ontbijtgranen
 • Broccoli
 • Pindakaas

3. Vitamine E supplementen

Vitamine E supplementen [3] zijn verkrijgbaar in vrij verkrijgbare capsules. Artsen zijn van mening dat mensen 50% meer vitamine E uit supplementen nodig hebben dan natuurlijk voorkomende vitamine E om maximale gezondheidsvoordelen te krijgen. Praat met uw arts voordat u zich tot vitamine E-supplementen wendt.

4. Vitamine E-oliën

Er is een groeiende populariteit voor vitamine E-oliën voor haar en huid. Veel oliën op de markt bevatten vitamine E-infusie. Om huidirritatie te voorkomen, meng deze oliën met een andere olie.

Hoe de oliën te gebruiken:

 • Masseer de olie op je hoofdhuid.
 • Gebruik een kam met brede tanden om voorzichtig te kammen.
 • Laat de olie 15 minuten intrekken.
 • Afwassen met shampoo en aan de lucht drogen.

Pro Tip:

Je kunt de conditioner overslaan omdat vitamine E voldoende hydratatie biedt aan je haar.

Voordelen van vitamine E voor haar

1. Helpt bij de gezondheid van het haar

De antioxiderende eigenschap [4] van vitamine E vermindert deze celbeschadiging en verbetert de haargroei. Laten we even teruggaan naar antioxidanten. Antioxidanten zijn verbindingen die je lichaam beschermen tegen oxidatieve schade en vrije radicalen neutraliseren.

Vrije radicalen zijn atomen of moleculen die worden gevormd wanneer uw lichaam wordt blootgesteld aan externe agressors zoals zonlicht, vervuiling, roken en veroudering. Vrije radicalen zijn wild en zijn altijd op zoek naar vrije elektronen. Tijdens dit jachtproces veroorzaken ze schade aan je lichaam.

Vitamine E stimuleert de haarvaten, waardoor de bloedtoevoer naar de hoofdhuid toeneemt en de haargroei wordt gestimuleerd.

2. Voorkomt haaruitval

Eén studie [5] ontdekte dat vitamine E haaruitval, haarbreuk en gespleten haarpunten voorkomt. Bij deze studie was echter een kleine groep deelnemers betrokken. Meer onderzoek is nodig om de bewering te ondersteunen dat vitamine E haaruitval kan voorkomen.

3. Draagt bij aan de glans van het haar

Veel mensen hebben het gevoel dat hun haar glanzend wordt na het gebruik van vitamine E-capsules of haarproducten met vitamine E. “Vervuiling, hitte en haarproducten veroorzaken schade aan het haar, waardoor het droog, pluizig en dof wordt. Vitamine E wordt verondersteld de verloren glans in het haar terug te brengen,” zegt Dr. Kaustav.

4. Balanceert olie op de hoofdhuid

Vitamine E vormt een beschermende laag op de hoofdhuid om het vocht vast te houden. Droge en geïrriteerde hoofdhuid is de thuisbasis van veel haarproblemen. Vitamine E brengt de olie in balans en hydrateert de hoofdhuid.

Waar komt vitamine E-olie vandaan?

Vitamine E is afgeleid van plantaardige oliën zoals sojaolie. Het is prodsynthetisch verkregen uit petrochemische producten.

Volwassenen hebben elke dag 15 mg (22,4 IE) vitamine E nodig. Artsen raden niet meer dan 1500 IE natuurlijk voorkomende vitamine E of 1100 synthetische IE vitamine E per dag aan [6].

Bijwerkingen van vitamine E

Onverdunde vitamine E verhoogt het risico op huidirritatie. Zorg ervoor dat je vitamine E verdunt voordat je het op je hoofdhuid aanbrengt. Vitamine E-supplementen kunnen ook interfereren met chemotherapie.

Wat zijn de tekenen van vitamine E-overbelasting?

Verhoogde doses vitamine E kunnen een of alle van de volgende oorzaken hebben:

 • Verstoring van schildklierhormoon
 • Verhoogd risico op prostaatkanker
 • Zwakke botten

Is het goed om dagelijks vitamine E capsules in mijn haar aan te brengen?

Te veel van alles is slecht. Als u problemen ondervindt met het dunner worden van het haar, kunt u elke andere dag vitamine E-capsules gebruiken. Meng het met een dragerolie zoals kokosnoot of olijfolie om het meeste uit vitamine E te halen.

Is het beter om vitamine E-capsules te nemen of om ze rechtstreeks op mijn haar aan te brengen voor groei?

Dr. Kaustav legt uit dat hoewel inname de beste modus is, topische toepassing de werkzaamheid van vitamine E aanzienlijk kan verhogen.

Vitamine E kan een geweldige aanvulling blijken te zijn op je haarverzorging. Ga dus terug naar je keuken om het eerst in natuurlijke voedselbronnen te vinden. U kunt alleen voor supplementen kiezen als u niet in staat bent om voldoende vitamine E-rijk voedsel in uw dieet op te nemen. Als u ervoor kiest om haarverzorgingsproducten te gebruiken die vitamine E bevatten, raadpleeg dan uw arts voor gebruik.

Begin met het kennen van je huid

Verwijzingen