We weten allemaal dat vitamine D of de vitamine ‘Sunshine’, zoals het beter bekend is, een cruciale rol speelt bij het sterk houden van onze botten. Maar weet je dat deze vitamine ook een cruciale rol speelt in de gezondheid van je huid?

Vitamine D heeft geweldige voordelen voor je huid. In dit artikel vertellen we je waarom vitamine D belangrijk is voor je huid en hoe je optimale hoeveelheden vitamine D kunt krijgen om het gezond te houden.

Hoogtepunten:

  • Is vitamine D goed voor de huid?
  • Hoe krijg je optimale hoeveelheden vitamine D?
  • Welke vitamine D is het beste voor de huid?
  • Kan een gebrek aan vitamine D huidproblemen veroorzaken?

Is vitamine D goed voor de huid?

Wist je dat je huid het primaire orgaan is dat vitamine D aan je lichaam levert? Het is dan ook geen wonder dat vitamine D een cruciale rol speelt in de ontwikkeling en het onderhoud van je huid. [1]

Enkele belangrijke functies van vitamine D in de huid worden hieronder vermeld:

1. Huidbarrière functie

Vitamine D reguleert de aanmaak van keratinocyten, de cellen die aanwezig zijn in de opperhuid, de buitenste laag van je huid. Deze cellen zijn van cruciaal belang voor het behoud van de functie van uw huidbarrière. De huidbarrière houdt niet alleen schadelijke ziektekiemen en chemicaliën uit je huid, maar helpt ook het vocht vast te houden om uitdroging van de huid te voorkomen.

2. Het stimuleren van de immuniteit van de huid

De huid is het grootste beschermende orgaan en is een van de belangrijkste componenten van de eerste verdedigingslinie van je lichaam. Vitamine D is onmisbaar voor de activering van de immuuncellen zoals de macrofagen en monocyten. Deze cellen van het aangeboren immuunsysteem spelen een cruciale rol bij het identificeren en bestrijden van vreemde stoffen die via uw huid binnenkomen.

Vitamine D is ook nodig voor de regulatie van B-cellen en T-cellen, de twee primaire componenten van het adaptieve immuunsysteem. Overactivatie van deze cellen kan leiden tot auto-immuunziekten.

3. Antimicrobiële effecten

Afgezien van het bevorderen van de barrièrefunctie en het reguleren van de componenten van het immuunsysteem, heeft vitamine D een direct antimicrobieel effect in de huid. Wanneer ziektekiemen je huid binnendringen, activeert vitamine D bepaalde receptoren die de micro-organismen doden.

4. Regulatie van talgklieren

Wetenschappelijke studies hebben aangetoond dat vitamine D belangrijk is voor groeiregulatie en optimale werking van de cellen van de talgklieren die in de huid aanwezig zijn. De talgklieren scheiden talg af, dit zijn natuurlijke oliën die een beschermende laag vormen op het huidoppervlak.

5. Fotoprotectieve effecten

Topische toepassing van vitamine D3 is aangetoond dat het bescherming biedt tegen schade aan de huid veroorzaakt door UV-licht. Vitamine D vermindert celdood, bevordert de overleving van cellen en vermindert roodheid als gevolg van fotoschade van de huid veroorzaakt door UV-straling, tot op zekere hoogte.

6. Genezing van wonden

Van vitamine D is aangetoond dat het de expressie van het eiwit cathelicidin verhoogt. Dit antimicrobiële eiwit bevordert het herstel van beschadigd weefsel en het herstel van het barrièremechanisme van de huid. Het is dus belangrijk voor het proces van het genezen van wonden op de huid.

Top 10 vitamine D-voedingsmiddelen, tekenen en symptomen van vitamine D-tekort

Hoe krijg je optimale hoeveelheden vitamine D?

Vitamine D is nogal een vreemde eend in de bijt onder de vitamines, omdat je niet echt veel vitamine D uit de voedingsbronnen kunt halen. Het wordt geproduceerd in uw huid bij blootstelling aan de UV B-straling die aanwezig is in het zonlicht. [2]

Blootstelling aan zonlicht activeert de voorloper van vitamine D in de opperhuid die vervolgens in de bloedcirculatie komt. Deze vorm van vitamine D ondergaat vervolgens verdere transformatie in respectievelijk de lever en de nieren, om de actieve vorm van vitamine D3 te vormen, die essentieel is voor verschillende metabolische processen in het lichaam.

U hebt echter slechts een matige hoeveelheid blootstelling aan zonlicht nodig om de vereiste hoeveelheid vitamine D te verkrijgen. Overmatige blootstelling aan de zon kan leiden tot huidkanker, vooral bij mensen met een lichtere teint.

Bepaalde vette vis zoals zalm, haring, makreel, sardines, rood vlees, eieren, etc. zijn goede bronnen van vitamine D. Levertraan is een andere goede bron van vitamine D. Paddenstoelen zijn waarschijnlijk de enige vegetarische bron van vitamine D. Zowel zuivel- als niet-zuivelmelk en bepaalde ontbijtgranen kunnen worden verrijkt met vitamine D. [3]

Als je niet genoeg vitamine D uit zonlicht of voedingsbronnen kunt halen, dan kun je kiezen voor vitamine D-supplementen. Het is het beste om uw arts te raadplegen en uw vitamine D-spiegels te laten controleren voordat u begint met een vitamine D-supplement.

Welke vitamine D Is het het beste voor de huid?

Vitamine D3 ook bekend als cholecalciferol, is een vorm van vitamine D die van nature in uw lichaam wordt geproduceerd bij blootstelling aan zonlicht. Vitamine D3 in zijn geactiveerde vorm doet alle wonderen op je huidregeneratie en andere metabolische functies in de huid.

Vitamine D2 of ergocalciferol is een vorm van vitamine D uit plantaardige bronnen zoals paddenstoelen. Van vitamine D2 is ook aangetoond dat het werkt in een vergelijkbaar mechanisme in het lichaam als vitamine D3. Zowel vitamine D2 als D3 moeten echter door je lichaam worden geactiveerd om te transformeren in hun actieve, functionele vormen. [4]

Kan een gebrek aan vitamine D huidproblemen veroorzaken?

Omdat vitamine D zo’n belangrijke rol speelt in de ontwikkeling en normale werking van de huid, is het duidelijk dat een tekort aan vitamine D verschillende huidproblemen zal veroorzaken. Een tekort aan vitamine D kan het risico op de volgende ziekten en aandoeningen verhogen.

  • Eczeem
  • Psoriasis
  • Vitiligo
  • Bepaalde vormen van huidkanker
  • Verhoogde acne puistjes
  • Haaruitval

Inpakken

Vitamine D is een essentiële vitamine die meerdere rollen speelt bij het behoud van de gezondheid van uw huid. Matige blootstelling aan zonlicht en het consumeren van voedingsmiddelen die rijk zijn aan vitamines kunnen ervoor zorgen dat u voldoende hoeveelheden vitamine D krijgt. Zorg er echter voor dat u uw arts raadpleegt voordat u begint met een vitamine D-supplement. Overmatige consumptie van vitamine D-supplementen kan nadelige effecten veroorzaken.

Begin met het kennen van je huid

Verwijzingen