Na jaren van marteling van je haar met chemicaliën, hitte, zonlicht en vervuiling, is het een hele taak geworden om de gezondheid te herstellen, nietwaar? Je hebt alles geprobeerd, van diepe conditioneringsbehandelingen, hittebeschermende serums, damage control shampoos en wat al niet om haaruitval te minimaliseren.

Wat als we je zouden vertellen dat eiwitten alles zijn wat je nodig hebt om te beginnen en je haarproblemen op te lossen? Sta ons toe om de rol van eiwitten in de gezondheid van uw haar uit te leggen en ons later te bedanken wanneer het voor u werkt.

Hoogtepunten:

  • Helpt eiwit je haar groeien?
  • Hoe weet je of je haar eiwitten nodig heeft?
  • Welk eiwit is het beste voor haargroei?
  • Hoe kan ik eiwitten aan mijn haar toevoegen?
  • Zijn eiwitbehandelingen goed voor je haar?

Helpt eiwit je haar groeien?

Je haarlokken bestaan uit een eiwit dat keratine wordt genoemd [1]. Gebrek aan eiwitten kan leiden tot haaruitval.

Op een gegeven moment bevindt ongeveer 5% van je haar zich in de rustfase en dit is de reden waarom je elke dag ongeveer 50-100 strengen verliest, wat heel normaal is. Haaruitval daarbuiten betekent dat een hoger percentage van je haar zich in de rustfase bevindt [2].

“Een van de redenen hiervoor kan zijn dat er onvoldoende eiwit naar de haarzakjes wordt geleverd om haar te produceren. Uw dagelijkse eiwitinname moet 30% van uw totale aantal calorieën zijn. Een eiwitrijk dieet is cruciaal voor een gezonde haargroei”, legt Dr. Zeel Gandhi, een haarverzorgingsexpert bij Esse Organic Skincare, uit.

Hoe weet je of je haar eiwitten nodig heeft?

1. Hoge porositeit van het haar

Als je haar zeer poreus is, betekent dit dat het gemakkelijk water kan absorberen en het haar pluizig en verward kan maken. Onvoldoende eiwitten in je haar kunnen het haar poreus maken.

2. Slap haar

Plat, slap of stringy haar is een duidelijk teken dat je haar onvoldoende eiwitten heeft. Het toevoegen van eiwitten aan uw dieet of als haarbehandeling kan het haar volumineus maken.

3. Inelastisch haar

Om te testen hoe elastisch je haar is, maak je een haarlok nat en rerek je het uit. Als de streng terugkaatst zonder breuk, kan deze als elastisch worden beschouwd. Door eiwitten te stimuleren, kun je je inelastische haar revitaliseren.

4. Beschadigd haar

Als je voelt dat je haar droog en broos is, gespleten haarpunten heeft en moeilijk te beheren is, is je haar beschadigd. Het toevoegen van eiwitten aan uw dieet en het nemen van eiwitsupplementen kan de gezondheid van uw haar terugbrengen.

Welk eiwit is het beste voor haargroei?

Keratine is een vezelig structureel eiwit waaruit je haar bestaat. Veel eiwitrijk voedsel en biotine [3] hulp bij de synthese van dit eiwit dat nodig is voor je haar. Haar nagelriemen [4] absorbeer keratine en laat het haar er vol en glanzend uitzien met eiwitbehandelingen. Naast keratine kun je ook zoeken naar pantotheenzuur. Voldoende hoeveelheden keratine in je haar maken het haar minder pluizig en minder gevoelig voor beschadiging.

Hoe kan ik eiwitten aan mijn haar toevoegen?

Nu je weet dat eiwit de bouwsteen is voor je haar, blijft de vraag, hoe voeg je het toe aan je haar? U kunt eiwitten innemen in orale vormen of als haarbehandelingen. Lees dan snel verder.

1. Oraal (Natuurlijke voedingsmiddelen &Supplementen)

Eieren, bessen, garnalen, vette vis, tofu, peulvruchten, noten en kwark zijn geweldige bronnen van eiwitten. Het toevoegen van deze voedingsmiddelen aan uw dieet kan haaruitval na verloop van tijd voorkomen en het haar er gezonder uit laten zien.

Eiwitsupplementen kunnen ook worden ingenomen als u denkt dat de voedingsconsumptie geen goed doet voor uw haar. Ze komen in de vorm van eiwitpoeders en energierepen.

Eiwitpoeders bevatten wei-eiwit [5] (een eiwit dat voorkomt in melk), soja (voor veganisten en vegetariërs) of caseïne (van melk afkomstig). Eiwitrepen bevatten eiwitten uit voedingsmiddelen zoals soja, wei, linzen, noten enzovoort. Kies eiwitrepen zonder suikers of caloriearme zoetstoffen.

Wei-eiwit is de meest oplosbare vorm van eiwit met een laag lactosegehalte. Neem contact op met uw arts als u wei-eiwit als eiwitsupplement wilt opnemen.

2. Eiwitpakketten (cosmetische producten & diy-verpakkingen)

Eiwitbehandelingen helpen de gaten in uw nagelriem te vullen door gehydrolyseerde eiwitten te bevestigen en een extra beschermingslaag toe te voegen. Eiwitbehandelingen die op de markt verkrijgbaar zijn, komen in de vorm van shampoos, maskers en nevels. Ze bevatten ingrediënten zoals wit eiwit, soja-eiwit, gehydrolyseerd rijsteiwit en zijde-eiwit.

U kunt ook een keratinebehandeling overwegen [6] voor haar dat is uitgevoerd in professionele salons. Het is een chemisch proces dat kroeshaar gladder maakt.

Woord van waarschuwing:

Vermijd ingrediënten zoals sulfaten [7], parabenen, isopropylalcohol, polyethyleenglycol, siliconen en cocamide DEA in uw eiwitbehandelingen.

Veel DIY-eiwit haarpakketten helpen je haar te voeden en de schade te herstellen. Hier zijn enkele opties die u kunt proberen:

A. Ei-Yoghurt Pack

Eieren zijn een krachtpatser van eiwitten en yoghurt bevat probiotica die nodig zijn voor gezond haar. Klop het ei en de yoghurt in een kom tot een gladde pasta. Breng dit aan op je hoofdhuid en haar. Was na 30 minuten met een milde shampoo om glad en glanzend haar te krijgen.

B. Kokosmelk-Avocado Pack

Kokosmelk is een bron van eiwitten en avocado’s zijn rijk aan vitamine A, B en E. Pureer avocado en meng met kokosmelk en olijfolie voor een gladde consistentie. Laat deze verpakking 30 minuten op je haar zitten en spoel af. Gebruik deze verpakking niet als je vet haar hebt, omdat avocado de neiging heeft om je haar te verzwaren.

C. Mayonaise-Avocado Verpakking

Mayonaise is gemaakt van eieren, die geweldige bronnen van eiwitten zijn. Pureer avocado en meng 2 eetlepels mayonaise. Breng dit aan op je hoofdhuid en haar. Was met een milde shampoo na 30 minuten.

Zijn eiwitbehandelingen goed voor je haar?

Eiwitbehandelingen voor haarherstelschade, versterken het haar, verminderen breuk en brengen de elasticiteit terug. Eiwitbehandelingen zijn een geweldige manier om wat eiwitten aan je haar toe te voegen, op voorwaarde dat je alle nodige voorzorgsmaatregelen neemt.

Sommige van de eiwitbehandelingen kunnen conditioneringseigenschappen missen, wat kan resulteren in droog haar. Tarwe-eiwit haarbehandelingen kunnen schadelijk zijn voor mensen met tarweallergieën [8].

Het is belangrijk om eiwitbehandelingen te kiezen die ingrediënten bevatten die geschikt zijn voor uw haartype. Controleer ook of de behandeling veilig is als u gekleurd haar heeft.

Notitie:

Keratinebehandeling bevat formaldehyde of formaldehyde-releasers, die potentieel kankerverwekkend zijn [9] (kankerverwekkende stoffen). Zorg ervoor dat je voldoende onderzoek doet naar de salon om te weten of ze de veiligheidsrichtlijnen volgen.

Inpakken

Eiwitten zijn de levenslijnen van je haarlokken. Als je haar verstoken is van eiwitten, kan dit leiden tot beschadigd haar en haaruitval. Voedingseiwitten, eiwitsupplementen, eiwitbehandelingen en DIF-eiwit haarmaskers zijn allemaal ongelooflijke manieren om eiwitten aan je haar toe te voegen. Vergeet niet om altijd te controleren of u allergisch bent voor voedselbronnen, ingrediënten in supplementen of behandelingen. En daar ga je dan, met sterker en gezonder haar!

Begin met het kennen van je huid

Verwijzingen