Heb je last van constante opflakkeringen van jeukende en rode huid met schubben? En, helpt je reguliere medicatie niet? Als uw antwoorden op deze vragen bevestigend zijn, kunt u psoriasis hebben.

Er is geen reden tot paniek. We zijn hier om u alles te vertellen over deze huidaandoening en uw opties voor de behandeling ervan. Lees dus verder.

Hoogtepunten:

 • Wat is psoriasis?
 • Hoe ziet psoriasis eruit? Eerste tekenen &symptomen
 • Waar komt psoriasis voor op het lichaam?
 • Soorten psoriasis
 • Wat veroorzaakt en triggert psoriasis?
 • Behandelingsopties voor psoriasis
 • Voedingsmiddelen die een opflakkering veroorzaken
 • Tips om te beheren – DO’s en DON’Ts
 • Is psoriasis besmettelijk?
 • Welke organen kunnen worden aangetast?
 • Wat gebeurt er als het niet wordt behandeld?

Wat is psoriasis?

Psoriasis [1] is een huidgerelateerde aandoening, geclassificeerd als een auto-immuunziekte [2]. In deze toestand valt het immuunsysteem de cellen van de huid aan, wat leidt tot hun hyperproliferatie. Deze overmatige celproductie leidt tot een opeenhoping, wat resulteert in schilfering op het oppervlak van de huid.

Het Th-1 type immuunrespons is verantwoordelijk voor psoriasis. Het treft mensen met een lichte huid meer dan mensen met een donkere huidskleur.

Normaal gesproken groeien de cellen van je huid diep in de huid en stijgen ze in een langzaam tempo naar de opperhuid, waarna ze afvallen. Dit proces duurt meestal een maand. Als iemand psoriasis heeft, is dit proces veel sneller (3-4 dagen); de cellen worden snel geproduceerd en de cellen bovenop zijn nog niet afgevallen.

Hoe ziet psoriasis eruit? Eerste tekenen &symptomen

De schubben op de huid bij psoriasis zijn wit of zilverkleurig en kunnen ontstekingen en roodheid om zich heen hebben. Ze worden meestal gevormd in dikke vlekken van roodachtige huid en kunnen soms ook barsten en bloeden.

Wanneer de huid de neiging heeft om extra schilferig te worden of schilfers ontwikkelt op de gewrichten van de armen en benen, of elders op het lichaam, kan dit een vroeg teken van psoriasis zijn. De symptomen verschillen echter voor elke persoon en zijn ook gebaseerd op het type psoriasis.

Veel voorkomende symptomen:

 • Gezwollen gewrichten die ook pijnlijk zijn.
 • Schubben die witachtig of zilverachtig van kleur zijn.
 • Plaque gevormd op rode vlekken die ook pijnlijk zijn.
 • Pleisters die een jeukend of branderig gevoel geven.
 • Verdikte nagels die ontpit zijn.

Dat gezegd hebbende, de zeldzamere vormen van psoriasis vertonen verschillende symptomen. En niet iedereen die psoriasis heeft, zal alle hierboven genoemde symptomen hebben.

De symptomen komen en gaan in cycli. Psoriasis kan ernstige symptomen veroorzaken voor een paar dagen tot een paar weken. Dan kunnen ze opklaren en bijna onzichtbaar worden. Een trigger kan ervoor zorgen dat de aandoening erger wordt of oplaait als deze is verdwenen.

Soms verdwijnen de symptomen. Maar zelfs als de gebruikelijke symptomen niet optreden, is het geen garantie dat de psoriasis niet zal terugkeren. Het impliceert alleen dat je op dit moment geen symptomen van de aandoening hebt.

Waar komt psoriasis voor op het lichaam?

Psoriasis komt meestal voor op de gewrichten van de armen en benen – de ellebogen en de knieën. Maar het kan zich ook elders op het lichaam ontwikkelen op gebieden zoals het gezicht, de nek, de hoofdhuid, de handen en de voeten.

Soorten psoriasis

Er zijn zes varianten van psoriasis, hoewel een van hen – plaque psoriasis is de meest voorkomende.

1. Plaque psoriasis

Dit is de meest voorkomende vorm van psoriasis en treft 90% van alle patiënten. De aandoening veroorzaakt symmetrische rode vlekken op de huid die vaak ontstoken zijn. Ze zijn bedekt met plaque of schubben die wit of zilver van kleur zijn en worden meestal gevonden op de hoofdhuid, ellebogen en knieën. [3]

In deze toestand kunnen de plaques maanden en jaren op dezelfde plaatsen bestaan. Deze voorwaarde heeft vier subtypen:

 • Buigzaam, waarbij de huid op twee delen van het lichaam tegen elkaar wrijft of elkaar aanraakt, zoals de lies of onder de borsten.
 • Psoriasis op de hoofdhuid is het meest voorkomende gebied waar de ziekte begint. Het kan in pleisters zijn of de hele hoofdhuid bedekken met schubben.

 • Psoriasis van de handpalmen en voetzolen waar sprake is van roodheid, plaquevorming en schilfering. Deze kunnen zich zelfs uitspreiden naar de polsen of de randen van de voetzolen.
 • Seborrhoeic psoriasis verschijnt als dunne laesies, gescheiden van elkaar en schilferig. Het komt meestal voor in de gebieden rond de neus en mond, oren, hoofdhuid, hairline, wenkbrauwen, etc.

2. Psoriasis guttata

Deze vorm van psoriasis komt meestal voor bij kinderen. Verschijnend als roze vlekken op delen van het lichaam zoals de armen, benen en de borst, zijn deze vlekken niet dik of ontstoken zoals plaque psoriasis.

Ze zijn klein (minder dan de helft tot een centimeter) en rond of ovaal van vorm. Ze kunnen zelfs lichte jeuk hebben en de acute vorm komt vaak voor bij kinderen en jonge volwassenen.

Een keelontsteking met streptokokken kan een opflakkering van deze vorm van psoriasis bij kinderen veroorzaken. De chronische versie van Guttate psoriasis is meestal aanwezig bij volwassenen die het al lange tijd hebben.

3. Nagel psoriasis

Dit is een vorm van psoriasis die naar verluidt 40-50% van de psoriasispatiënten heeft getroffen. Hier worden de nagelmatrix, het nagelbed en het hyponychium van de vingernagels meer aangetast dan de nagels van de tenen. [4]

Het leidt tot putten in de gebieden in de buurt van de nagelmatrix. Patiënten met deze vorm van psoriasis ontwikkelen meestal symptomen van artritis psoriatica voordat het op de huid verschijnt.

4. Pustuleuze psoriasis

Pustulaire psoriasis wordt vooral bij volwassenen gezien en veroorzaakt blaren die wit van kleur zijn en vol pus. Er zijn ook grotere gebieden van rode en ontstoken huid. Het is beperkt tot kleinere delen van het lichaam, zoals de handen en de voeten.

Het kan zich verspreiden naar andere delen van het lichaam. Deze vorm van psoriasis is vrij zeldzaam en wordt gezien op de vingers en tenen. Het heeft ook nageldystrofie als symptoom.

5. Inverse psoriasis

Meestal gevonden in zweterige delen van het lichaam, kan inverse psoriasis verschijnen als felrode, ontstoken en glanzende vlekken. Deze komen meestal voor in de oksels, onder de borsten en in de huid rond de genitaliën.

6. Erytrodermische psoriasis

Dit is misschien wel de meest ernstige vorm van psoriasis. Erytrodermische psoriasis is ook zeer zeldzaam. Het overspoelt grote delen van het lichaam tegelijkertijd, waardoor de huid een zonverbrand uiterlijk krijgt. Van de schubben is bekend dat ze in grote porties afvallen, bijna als vellen.

Woord van waarschuwing:

Soms gaat deze aandoening gepaard met koorts of andere kwalen. Het kan ook een levensbedreigende aandoening zijn. Dus onmiddellijke medische hulp wordt aanbevolen.

Wat veroorzaakt en triggert psoriasis?

Hoewel onderzoek niet duidelijk heeft kunnen aangeven wat psoriasis veroorzaakt, heeft het het beperkt tot het menselijk systeem en de genetica als de primaire factoren.

Er kunnen veel triggers zijn voor symptomen om te verschijnen. En ze beïnvloeden mensen anders; iemand die regelmatig alcohol drinkt, kan vaker een opflakkering hebben dan iemand die dat niet doet.

Hier zijn enkele van de belangrijkste oorzaken en triggers die op grote schaal zijn waargenomen:

1. Genetica

Psoriasis, zoals onderzoek heeft aangetoond, kan erfelijk zijn. Maar dit percentage is vrij klein en u kunt deze aandoening alleen ontwikkelen als uw directe familieleden worden getroffen.

2. Weer

De wisseling van seizoenen kan een trigger zijn voor een opflakkering van psoriasis. Het is bekend dat de ziekte in de winter erger wordt.

3. Verwondingen

Als je een ongeluk krijgt, jezelf snijdt met een mes of je knie of elleboog schraapt, kan dit een uitbraak veroorzaken. Als je een zonnebrand krijgt, kan ook dat een opflakkering veroorzaken.

4. Medicatie

Lithium, shots en vaccins; en geneesmiddelen die worden gebruikt voor hoge bloeddruk en malaria (chloroquine) kunnen triggers zijn voor psoriasis. Als een persoon systemische steroïden gebruikt, [5] hun terugtrekking kan een trigger zijn.

5. Infectie

De primaire oorzaak van psoriasis is het feit dat het een auto-immuunziekte is waarbij het immuunsysteem gezonde cellen aanvalt. Als u een infectie in de keel of elders heeft, zal uw immuunsysteem opstaan om het te bestrijden, wat een trigger kan zijn voor psoriasis. De aandoening keelontsteking [6] is meestal een trigger.

6. Stress

Externe factoren zoals een hoog niveau van stress als gevolg van persoonlijke of professionele redenen kunnen een opflakkering veroorzaken. Het beter verminderen of beheren van stressniveaus kan de frequentie van een uitbraak verlagen.

7. Middelenmisbruik

Mensen die alcohol consumeren boven het normale niveau kunnen vaker uitbraken ervaren dan anderen. Als u het drinken vermindert of volledig stopt met drinken, zal dit niet alleen de opflakkeringen van psoriasis verminderen, maar ook uw huid en inwendige organen ten goede komen.

Behandelingsopties voor psoriasis

Als men allopathie zou overwegen, dan omvat de behandeling meestal het beheersen van de uitbraken en het verminderen van de symptomen terwijl het verlichting biedt aan de huid. Ayurveda en homeopathie hebben echter behandelingsopties die meer holistisch van aard zijn. Hun behandelingen beweren het volledig te genezen, lhet verlichten van licht getekende huid.

Bij allopathie is de behandeling door middel van actuele crèmes, orale of geïnjecteerde medicatie of lichttherapie. Behandelingsopties voor psoriasis zijn onder meer:

1. Medische behandelingen

A. Salicylzuur

Salicylzuur wordt meestal gebruikt bij de behandeling van deze aandoening en een groot aantal andere huidaandoeningen. Het wordt gedefinieerd als een keratolytisch, omdat het de bovenste laag van de huid afpelt wanneer het wordt aangebracht. Wanneer het wordt gebruikt voor de behandeling van psoriasis, verwijdert het de schilferige plekken van de huid, waardoor het zachter wordt. [7]

Bijwerkingen:

Formuleringen met salicylzuur in hogere concentratie kunnen de huid irriteren als ze lange tijd blijven zitten. Het lichaam kan het ook absorberen als het over veel delen van de huid wordt aangebracht. Als het op de hoofdhuid wordt aangebracht, is het bekend dat het de haarschacht verzwakt en breuk en haaruitval veroorzaakt.

B. Koolteer

Interessant is dat koolteer, gemaakt van hout of steenkool, wordt gebruikt voor de behandeling van psoriasis. Als het een geconcentreerde formulering is, werkt het sneller. Koolteer kan de schade aan de huid omkeren en de productie van huidcellen vertragen. Het kan ook helpen om ontstekingen en schilfering te verminderen.

Bijwerkingen:

Teer kan roodheid op de huid veroorzaken en verder uitdrogen. Het sensibiliseert ook de huid voor zonlicht. Daarom is het gebruik van zonnebrandcrème en uit de zon blijven van vitaal belang.

C. Ciclosporine en methotrexaat

Dit medicijn dat wordt gebruikt om reumatoïde artritis te behandelen, vermindert de reactie van het immuunsysteem om ervoor te zorgen dat het de cellen van uw huid niet aanvalt. Het verlicht de symptomen van psoriasis, maar een verzwakt immuunsysteem kan ertoe leiden dat u kwetsbaar bent voor andere gezondheidsproblemen en infecties.

Bijwerkingen:

Methotrexaat onderdrukt ook het immuunsysteem. Maar als het in lagere doses wordt gebruikt, kan het minder bijwerkingen hebben. Bijwerkingen op lange termijn kunnen leiden tot verlaagde rode en witte bloedcellen in het bloed en leverschade. Bijwerkingen van ciclosporine kunnen hoge bloeddruk en nierproblemen omvatten.

D. Retinoïden

Retinoïden worden ook vaak gebruikt om huidgerelateerde problemen te behandelen. Retinoïden, wanneer oraal ingenomen, kunnen helpen de celproductie te vertragen. Maar de symptomen zijn terug zodra u stopt met het gebruik van retinoïden.

Bijwerkingen:

Ontsteking van de lippen en haaruitval kunnen optreden. Retinoïden worden niet aanbevolen voor zwangere vrouwen en vrouwen die een zwangerschap plannen voor de komende drie jaar, omdat ze aangeboren geboorteafwijkingen kunnen veroorzaken.

E. Biologische

Dit medicijn wordt toegediend via injecties of intraveneus. Het werkt in op het immuunsysteem en verandert het door de interactie tussen de ontstekingsroutes en uw immuunsysteem te blokkeren.

F. UV-lichttherapie

Hier wordt ultraviolet of natuurlijk licht gebruikt als behandeling. Zonlicht of de UVA- en UVB-stralen die in zonlicht aanwezig zijn, kunnen de witte bloedcellen doden die de normale huidcellen aanvallen. Zonlicht kan alleen helpen bij het verlichten van milde en matige symptomen.

Voor mensen met ernstige symptomen helpt combinatietherapie van een of meer behandelingstypen om de symptomen te verminderen. Soms reageert de huid niet meer op behandelingen, in welk geval mensen de behandelingswijze moeten veranderen.

G. Alternatieve behandelingsopties

Homeopathie en Ayurveda hebben behandelingsopties beschikbaar voor psoriasis zonder bekende bijwerkingen. Homeopathie [8] benadert het probleem holistisch waar de algehele gezondheid van de persoon, zowel fysiek als mentaal, wordt behandeld. Het behandelt ook de symptomen van psoriasis om verlichting te geven.

Ayurveda benadert het probleem ook op meerdere manieren door de dosha’s te behandelen die een onbalans veroorzaken; met panchakarma, zuiveringsbehandelingen en het veranderen van de voedingsgewoonten van de persoon. Er zijn ook enkele kruidenremedies bij betrokken.

In zowel homeopathie als Ayurveda wordt professionele hulp aanbevolen.

2. Huismiddeltjes

A. Kurkuma

Een bekende ontstekingsremmende en krachtige antioxidant, dankzij de aanwezigheid van curcumine, het actieve ingrediënt in kurkuma. Het kan ontstekingen en artritis psoriatica verminderen. Curcumine is in geconcentreerde vorm verkrijgbaar als voedingssupplement.

B. Haver

Hoewel niet bewezen, suggereren sommige rapporten dat een bad met havermout of een pasta gemaakt van haver de symptomen van psoriasis zoals jeuk kan verminderen.

C. Appelciderazijn

Biologische appelciderazijn kan helpen bij het verminderen van jeuk op de hoofdhuid als gevolg van psoriasis. Verdunnen met water in gelijke hoeveelheden en regelmatig aanbrengen kan ook helpen als je hoofdhuid een branderig gevoel voelt. Spoel af nadat de hoofdhuid droog is.

Notitie:

Als uw huid gebarsten of bloedend is, vermijd dan het gebruik van ACV.

D. Aloë Vera

Opnieuw insmerenarch laat zien dat het aanbrengen van aloë vera-gel op de huid, zelfs tot drie keer per dag, roodheid en schilfering kan verlichten. Als u een merkcrème of -gel koopt, moet deze 0,5% aloë bevatten.

E. Capsaïcine

Een bekende ontstekingsremmer, capsaïcine is wat pepers en paprika’s hun kruidenquotiënt geeft. Wanneer het wordt gebruikt in actuele formuleringen, kan het ontstekingen verminderen, pijn verlichten en ook de roodheid en schilfering beheersen. Er kan een branderig gevoel zijn wanneer het op de huid wordt aangebracht.

F. Dode Zeezout

Een bekende remedie om jeuk te verlichten en de schubben die optreden bij psoriasis te verminderen, is door Epsom-zouten of dode zeezouten aan uw badwater toe te voegen. Zorg ervoor dat het water warm is en niet heet en laat het ongeveer 15 minuten intrekken. Hydrateer je huid na het douchen om uitdroging te voorkomen.

G. Tea Tree Olie

Tea tree olie is een bekend antisepticum en kan op de huid worden gebruikt. Shampoos met dit ingrediënt hebben voor sommige mensen geholpen bij het verlichten van een jeukende hoofdhuid. Een allergietest voordat u tea tree olie gebruikt, wordt aanbevolen.

Voedingsmiddelen die een opflakkering veroorzaken?

Vermijd ontstekingsveroorzakende voedingsmiddelen. Deze omvatten rood vlees, zuivelproducten, verzadigde vetten, geraffineerde en bewerkte voedingsmiddelen. Er zijn aanwijzingen dat groenten en fruit zoals brinjals, aardappelen, tomaten, paprika en cayennepeper (geen zwarte peper) enkele symptomen kunnen veroorzaken.

Volgens Ayurveda kan de inname van tegenstrijdige voedingsmiddelen zoals vis en melk symptomen veroorzaken. Ook overmatige inname van verse granen, zuivel, vis, zwarte gram (urad dal), radijs, sesamzaad (til), jaggery en zout en zuur voedsel kan een opflakkering veroorzaken.

Tips om te beheren – DO’s en DON’Ts

Psoriasis kan worden beheerd en opflakkeringen kunnen worden gecontroleerd met de juiste stappen om symptomen te voorkomen.

GOP

1. Gewichtsverlies

Afvallen kan helpen de symptomen van psoriasis te verminderen, waardoor de intensiteit ervan wordt afgezwakt. Hoewel het verband tussen gewichtsverlies en psoriasis niet bekend is, kan afslanken uw lichaam ook helpen de medicatie beter te absorberen en te verwerken.

2. Vitamine supplementen

Als u alle vakjes op uw dieet aanvinkt en triggers vermijdt, heeft u misschien nog steeds wat hulp nodig bij het verkrijgen van de juiste voedingsstoffen. Uw arts kan u adviseren als u wat nodig heeft en zelfs de juiste voor u voorschrijven.

3. Emotionele gezondheid

Mensen met psoriasis zijn meer vatbaar voor psychische problemen zoals een laag zelfbeeld en depressie. Het zoeken naar professionele hulp en lid worden van een steungroep kan een lange weg gaan om je beter te voelen.

4. Eet meer omega-3 rijk voedsel

Verhoog uw inname van magere eiwitten en omega-3-rijk voedsel – zeevruchten, waaronder garnalen, sardines en zalm. Vegetarische bronnen van Omega-3 voedsel zijn sojabonen, lijnzaad en walnoten.

Don’ts

1. Alcohol en sigaretten

Alcohol is een bekende trigger en kan de frequentie van opflakkeringen verhogen. Idealiter zou je volledig moeten stoppen met drinken; of op zijn minst streng bezuinigd. Het verminderen van sigaretten of het volledig stoppen kan uw gezondheid verbeteren en de symptomen verminderen.

2. Stress

Stress is een trigger voor veel kwalen; vooral psoriasis. Het verminderen en beheren van stressniveaus met oefeningen zoals meditatie, yoga en lichaamsbeweging kan helpen bij het beheersen van uitbraken.

3. Sterke geuren

Het gebruik van sterke geuren, in parfums, badgels, zepen of zelfs shampoos en conditioners kan een opflakkering veroorzaken. Het is het beste om milde of hypoallergene producten te gebruiken die geen sterke geuren hebben.

Is psoriasis besmettelijk?

Nee, psoriasis is niet besmettelijk. Omdat het een auto-immuunziekte is, kan het niet van de ene persoon op de andere worden overgedragen; tenzij er sprake is van een erfelijke factor.

Welke organen kunnen worden beïnvloed

Psoriasis kan het risico van een persoon op hart- en vaatziekten, diabetes en hoge bloeddruk verhogen. Vandaar dat het hart en de alvleesklier kunnen worden beïnvloed als een persoon diabetes heeft. [8]

Wat gebeurt er als het niet wordt behandeld?

In sommige gevallen flakkeren de symptomen op en vervagen ze vanzelf. Als het echter onbehandeld blijft, kan dit leiden tot artritis psoriatica. Dit beïnvloedt de gewrichten van de armen en benen en in sommige gevallen de wervelkolom.

Inpakken

Psoriasis als huidaandoening kan pijnlijk, moeilijk te beheren en behoorlijk ongemakkelijk zijn. Maar met de juiste behandelingen zoals hierboven vermeld, kunnen symptomen worden gecontroleerd en triggers worden vermeden. Alternatieve remedies bieden op lange termijn verlichting. Het negeren of niet oplossen van het probleem zal er echter niet voor zorgen dat het verdwijnt. Raadpleeg uw arts voor de juiste oplossingen voor uw aandoening.

Wist je dat?

 • Volgens de American Academy of Dermatologie (AAD), 80% van de mensen die de aandoening hebben, hebben plaque psoriasis.
 • Volgens de National Psoriasis Foundation (NPF) ontwikkelt ongeveer 2-3% van de mensen met de genen psoriasis.
 • Psoriasis kan erfelijk zijn bij 7-36% van de patiënten. Als een van je ouders psoriasis heeft, is er een kans van 7% dat je het krijgt en als beide ouders het hebben, schiet de kans omhoog naar 41%.
 • Statistieken tonen aan dat artritis psoriatica 5-20% van de patiënten met psoriasis bij de huid treft.

Begin met het kennen van je huid

Verwijzingen