Als je een huidverzorgingsliefhebber bent, heb je vast al gehoord van de exfoliërende voordelen van alfa-hydroxyzuren (AHA’s) voor de huid. Hoewel er verschillende soorten AHA’s zijn met verschillende functies, is een van de mildste variëteiten het fytinezuur. Afgeleid van rijst, peulvruchten en granen, heeft fytinezuur verschillende voordelen voor uw huid. Benieuwd wat ze zijn? Scroll naar beneden om erachter te komen.

Hoogtepunten:

  • Hoe komt fytinezuur uw huid ten goede?
  • Wie moet fytinezuur gebruiken?
  • Kan fytinezuur worden gemengd met andere hydroxyzuren?
  • Welke voedingsmiddelen bevatten veel fytinezuur?
  • Fytinezuur en minerale absorptie
  • Hoeveel fytinezuur is te veel?
  • Kan fytinezuur je lichaam sowieso ten goede komen?
  • Voorzorgsmaatregelen om te nemen met voedingsmiddelen met een hoog fytinezuurgehalte

Hoe komt fytinezuur uw huid ten goede?

Fytinezuur wordt in de volksmond gebruikt in toners, maskers, peelings en andere behandelingen op kantoor. De antioxiderende eigenschappen van fytinezuur maken het een populair ingrediënt in veel huidverzorgingsproducten. Hier zijn enkele van de voordelen:

1. Bestrijdt tekenen van veroudering en littekens

Omdat het een AHA is, bezit fytinezuur exfoliatieve eigenschappen. Het is een mildere versie van glycolzuur, waardoor het de opbouw van dode huid kan afstoten, maar op een zachte manier. Dit kan het verschijnen van tekenen van veroudering verminderen. Fytinezuur wordt ook gebruikt in de vorm van chemische peelings om melasma en littekens te verminderen.

2. Bestrijdt vrije radicalen

Fytinezuur is ook een antioxidant. Het werkt als een vrije radicalen aaseter en voorkomt dat ravage-creërende moleculen je lichaam en huid beschadigen.

Notitie:

Vrije radicalen zijn moleculen die een elektron hebben verloren. Deze radicalen scharrelen door je lichaam op zoek naar hun paar. De antioxiderende eigenschappen van fytinezuur dragen één elektron bij aan deze moleculen en voorkomen dat ze je huid beschadigen.

3. Bestrijdt acne

Fytinezuur vermindert het uiterlijk van poriën en acne laesies.

Fytinezuur moet idealiter worden gebruikt in concentraties tussen 0,5-5 procent. Hoe hoger de concentratieniveaus, hoe meer het tempo van exfoliatie.

Wie moet fytinezuur gebruiken?

Fytinezuur is een zacht hydroxyzuur dat kan worden gebruikt op de gevoelige huid. Praat echter met uw dermatoloog over de concentraties waarin u actueel fytinezuur moet gebruiken.

Kan fytinezuur worden gemengd met andere hydroxyzuren?

Fytinezuur kan worden aanbevolen in combinatie met glycolzuur (of andere alfa-hydroxyzuren) om de werkzaamheid ervan te verhogen. Praat met uw arts over de concentraties waarin u het kunt gebruiken in combinatie met een ander hydroxyzuur.

Welke voedingsmiddelen bevatten veel fytinezuur?

Deze voedingsmiddelen bevatten een goede hoeveelheid fytinezuur.

Amandelen

0.4-9.4%

Bonen

0.6-2.4%

Linzen

0.3-1.5%

Hazelnoten

0.2-0.9%

Tarwe

0.4-1.4%

Rijst

0.1-1.1%

Sesamzaadjes

1.4-5.4%

Grondnoten

0.2-4.5%

Rijstzemelen

2.6-8.7%

Erwten

0.2-1.2%

Tofu

0.1-2.9%

Rijstzemelen

2.6-8.7%

Tarwezemelen

2.1-7.3%

Tarwekiemen

1.1-3.9%

Fytinezuur en minerale absorptie

Een groot nadeel van fytinezuur, dat in sommige gevallen gunstig kan blijken te zijn voor je huid, is dat het vaak een ‘anti-voedingsstof’ wordt genoemd. Dit komt omdat het mineralen zoals ijzer en zink absorbeert. Het vermindert ook de werkzaamheid van calcium (1). Dus als u tijdens uw andere maaltijden voedingsmiddelen consumeert die fytinezuur bevatten, kunt u een tekort aan mineralen ervaren.

Het vermindert echter alleen de werkzaamheid van de mineralen die specifiek zijn voor die voedselbron. Als je bijvoorbeeld amandelen eet tussen je maaltijden, is de kans groot dat fytinezuur de hoeveelheid mineralen die je uit deze noten haalt, vermindert. Het heeft geen invloed op de mineralen die je daarvoor of erna eet.

Zorg ervoor dat u deze voedingsmiddelen niet tussen uw maaltijden consumeert of ze aan uw hoofddieet toevoegt.

Hoeveel fytinezuur is te veel?

Als u problemen ondervindt met de spijsvertering of weinig mineralen heeft, is het consumeren van te veel fytinezuur misschien geen goed idee voor u. Het beperken van uw inname tot 100-400 mg per dag wordt aanbevolen. Maar hoe kun je dit doen?

Hier zijn een paar manieren om het fytinezuurgehalte van een voedselbron te verminderen:

1. Weken

Peulvruchten ’s nachts weken in water gevolgd door koken kan helpen hun fytinezuurgehalte te verminderen (2) (3). Weken en koken is effectiever gebleken in het verminderen van fytaten in vergelijking met weken alleen (4).

De duur van het weken kan ook een verschil maken bij het verwijderen van fytaatgehalte. Een studie weekte bijvoorbeeld kikkererwten gedurende 12 uur en zag een vermindering van 55,71% in fytaten (5).

2. Ontkieming (kiemen)

In dit proces kan het fytinezuurgehalte met 40% verminderen in peulvruchten en granen (6) (7).

3. Fermentatie

Fermentatie bevordert fytinezuurreductie. Eén studie registreerde een vermindering van 88,3% in het fytaatgehalte van gekiemde gierstspruiten (8) (9). Deze technieken die afzonderlijk of in combinatie met elkaar worden gebruikt, kunnen het fytinezuurgehalte van voedingsmiddelen met een hoog fytaatgehalte aanzienlijk verminderen.

Kan fytinezuur uw lichaam op enigerlei wijze ten goede komen?

Als u zink- of ijzertekort heeft, vermijd dan te vaak het consumeren van voedingsmiddelen die rijk zijn aan fytinezuur. Het is echter niet schadelijk voor degenen die een uitgebalanceerd dieet volgen.

Als je lichaam geen gebrek heeft aan noodzakelijke mineralen, kan fytinezuur op veel manieren gunstig zijn. Onderzoek suggereert dat fytinezuur nierstenen en kanker kan voorkomen.

Voorzorgsmaatregelen om te nemen met voedingsmiddelen met een hoog fytinezuurgehalte

Als je een niet-vegetariër bent, zijn fytaten niet echt een zorg voor je. Vegetarische en veganistische diëten zijn echter sterk afhankelijk van voedingsmiddelen die rijk zijn aan fytinezuur zoals noten en zaden. Het kan dus een punt van zorg zijn voor niet-vleeseters.

Niet-vegetariërs hebben nog een voordeel in petto. Heemijzer, gevonden in dierlijke voedingsmiddelen, worden niet zo gemakkelijk geabsorbeerd door fytinezuur. Aan de andere kant wordt non-heemijzer, gevonden in plantaardig voedsel, gemakkelijk geabsorbeerd door fytinezuur. Dus als je veganist bent, is het belangrijk dat je een uitgebalanceerd dieet volgt en niet te veel eet op voedingsmiddelen die rijk zijn aan fytaten.

Fytinezuur wordt geleverd met zijn eigen voor- en nadelen. Het is gunstig voor uw lichaam en huid, wanneer het in de juiste hoeveelheden wordt geconsumeerd. Volg de voorzorgsmaatregelen die we hebben genoemd om bijwerkingen te voorkomen.

Begin met het kennen van je huid

Verwijzingen