Je moet kippenvel hebben gevoeld toen een koel briesje langs je huid borstelde of terwijl je naar een spannende thriller keek! Is het niet? Maar heb je je ooit afgevraagd wat deze kleine bultjes op je huid veroorzaakt? Heeft kippenvel enig nut voor je huid of zijn ze een soort aberratie?

Lees dit artikel om alles te weten te komen over kippenvel op je huid en manieren om ze te voorkomen.

Hoogtepunten:

 • Wat zijn kippenvel?
 • Wat veroorzaakt kippenvel op je huid?
 • Hoe ontstaat kippenvel?
 • Kan kippenvel op de huid worden voorkomen?
 • Kan kippenvel wijzen op een ziekte?

Wat zijn kippenvel?

Kippenvel is klein, onbezonnen als uiterlijk op je huid die tijdelijk optreedt wanneer je wordt blootgesteld aan kou of intense emoties voelt zoals horror, trots, opwinding of seksuele opwinding [1]. Dit gaat ook gepaard met het verticaal opstijgen van je haar boven je huid.

Kippenvel is het meest prominent op je ledematen, want daar heb je meestal het grootste deel van je lichaamshaar. Maar je kunt ook kippenvel krijgen op andere delen van je lichaam.

Kippenvel wordt zo genoemd, want als je ze krijgt, lijkt je huid op die van een ganzenhuid waaruit alle veren zijn geplukt. Kippenvel is ook bekend onder andere namen zoals ganzenvlees, ganzenpuistjes of cutis anserine (cutis: huid + anserine: gans) [2].

Het is interessant om op te merken dat we niet de enigen zijn die kippenvel krijgen, dieren krijgen ze ook. Ooit een kitten gezien dat zich bedreigd voelt? Het zal al zijn vacht hebben verhoogd, een reactie die erg lijkt op het krijgen van kippenvel.

Wat veroorzaakt kippenvel op je huid?

Er zijn een aantal dingen waar je kippenvel van kunt krijgen. Misschien heb je net een briljant idee voor je volgende project, of heb je net het nummer gehoord dat je partner op je eerste date had gezongen! De lijst kan behoorlijk lang zijn, maar hier noteren we er een paar:

1. Ongemakkelijke temperaturen

U kunt kippenvel krijgen wanneer u plotseling wordt blootgesteld aan zeer lage temperaturen. Dit is de reflex van het lichaam om je warm te houden. Het haar dat recht over je huid staat, vangt een laag lucht op en vormt zo isolatie tegen de buitentemperatuur.

Maar moderne mensen hebben niet genoeg lichaamshaar om aanzienlijke isolatie te bieden.[3] Kippenvel krijgen is dus misschien wel een rudimentaire reflex, een bijproduct van evolutie waar we niets meer aan hebben.

2. Sterke emoties

De uitdrukking ‘gaf me koude rillingen’ wordt vaak geassocieerd met het voelen van sterke emoties, positief of negatief, waar je kippenvel van krijgt. Extreme vreugde, angst, nostalgie of intimiteit kunnen ervoor zorgen dat je haar letterlijk op hun uiteinden staat! Zelfs het anticiperen op een situatie die aanleiding kan geven tot deze gevoelens kan kippenvel op je huid veroorzaken.

3. Drugs

Inname van bepaalde medicijnen zoals methamfetamine, milnacipran hydrochloride kan u kippenvel geven. Deze medicijnen beïnvloeden het deel van je zenuwstelsel dat wordt geassocieerd met de gevoelens die vaak aanleiding geven tot kippenvelreactie.

Ontwenningsverschijnselen van medicijnen zoals opioïden worden aangeduid als “cold turkey” worden. Dit komt omdat het afkicken van drugs je kippenvel geeft, waardoor je huid eruitziet als het vlees van een gekoeld geplukte kalkoen.

4. Vrijwillig kippenvel

Sommige mensen hebben het vermogen om vrijwillig of bewust kippenvel op hun lichaam te laten verschijnen. Ze hebben dit vermogen door geboorte. Het exacte mechanisme waarmee dit gebeurt, is nog onbekend.

Kippenvel verscheen op het lichaam van een jonge mooie bruid van touch man

Hoe ontstaat kippenvel?

De haarzakjes in je huid zijn omgeven door de arrector pili-spieren, die, wanneer ze worden samengetrokken, het haar op je lichaam optrekken en kleine bultachtige verschijningen op je huid creëren. Kippenvel krijgen is een reflexactie die je normaal gesproken niet kunt beheersen. De technische termen voor deze reflex zijn pilomotorische reflex, horripilatie of piloerection.

Wanneer je te maken krijgt met intense emoties of zeer lage temperaturen, wordt het deel van je zenuwstelsel dat het sympathische zenuwstelsel wordt genoemd, geactiveerd. Dit deel van het zenuwstelsel wordt geassocieerd met ons basisinstinct om te vechten of te vluchten wanneer we worden geconfronteerd met een uitdagende situatie. Dit resulteert in de pilomotorische reflex.

Het sympathische zenuwstelsel verhoogt ook de stroom van adrenaline in je bloed. Deze verhoogde adrenaline veroorzaakt rillingen, verhoogde hartslag, snellere ademhaling en zelfs tranen die vaak gepaard gaan met kippenvel. Deze reacties zijn tijdelijk en verdwijnen vanzelf zodra de dreiging is voorbij.

Kan kippenvel op de huid worden voorkomen?

De enige manier om te stoppen met kippenvel, is door te proberen de omstandigheden te vermijden die je in de eerste plaats kippenvel bezorgen. Hier zijn een paar tips om kippenvel te voorkomen als je ze niet leuk vindt.

 • Vermijd koud weer en sloot hoge snelheid AC. Draag dikke kleding of gebruik een deken om jezelf warm te houden.
 • Probeer mentaal rustig te blijven. Je kunt meditatie proberen om controle te krijgen over je geest en emoties.
 • Gebruik geen illegale drugs.
 • Zorg goed voor je huid. Scrub en hydrateer goed zodat je geen huidaandoeningen krijgt zoals keratosis pilaris.

Kan kippenvel wijzen op een ziekte?

Kippenvel kan een van de prominente symptomen zijn van bepaalde ziekten, zoals de volgende:

 • Temporale kwab epilepsie
 • Autonome hyperreflexie vaak veroorzaakt door een dwarslaesie
 • Bepaalde hersentumoren

U moet onmiddellijk uw arts raadplegen als u symptomen heeft zoals toevallen, koude rillingen, gevoelloosheid, hoge koorts, enz. samen met kippenvel.

Als je huid voelt alsof je eeuwig kippenvel hebt, heb je misschien een huidaandoening die keratosis pilaris wordt genoemd. [4]. Wanneer de dode huidcellen de poriën rond de haarzakjes van je huid verstoppen, verschijnen er ruwe bulten zoals zandkorrels op je huid. Keratosis pilaris komt vaker voor bij jonge kinderen en tieners en verdwijnt meestal tijdens de volwassenheid.

Inpakken

Kippenvel is een primitieve reflex die mensen al heel lang in de geschiedenis van de evolutie hebben. Hoewel we niet veel baat meer hebben bij deze reactie, kan het nuttig zijn om een verandering in het weer of een intense emotie die in ons hart opkomt aan te geven. Hoewel kippenvel meestal een normale reactie is, kunnen ze soms ook gepaard gaan met andere medische aandoeningen. Raadpleeg onmiddellijk uw arts als u zich zorgen maakt over het krijgen van kippenvel vanwege een medische reden.

Begin met het kennen van je huid

Verwijzingen