Ben jij een van die mensen die elke dag hun haar wassen? Of geef je er de voorkeur aan om je haar maar één keer per week te wassen? Als je je ooit hebt afgevraagd of je je haar zo vaak of zo zelden moet wassen, dan is dit artikel iets voor jou.

Dus, is er een ideale frequentie voor haarwas die je moet volgen? Dr. Zeel Gandhi, haarverzorgingsexpert bij Esse Organic Skincare zegt: “Het hangt veel af van het hoofdhuidtype van een persoon – het kan vettig, droog, normaal, ontstoken of roosachtig zijn. Elk hoofdhuidtype moet een ander schema volgen voor het wassen van hun haar.”

Ze voegt eraan toe: “Ik heb patiënten gekend met een zeer vette hoofdhuid die er de voorkeur aan geven dat hun haar elke dag wordt gewassen. Ik heb er ook een paar gekend met een droge hoofdhuid die na een wasbeurt duidelijk een week door kunnen gaan zonder problemen.”

Laten we nu ingaan op de fijnere details.

Hoogtepunten:

  • Wat doet shampoo met je haar?
  • Hoe vaak moet Uou je haar echt wassen?
  • Kun je je haar elke dag wassen?
  • Wie moet zijn haar niet te vaak wassen?
  • Hoe vaak moet je wassen als je regelmatig traint?
  • Hoe kun je je haarwasdag verlengen/uitstellen?
  • Hoe weet je dat je haar een wasbeurt nodig heeft?

Wat doet shampoo met je haar?

In eenvoudige bewoordingen verwijdert een shampoo olie en vuil van je hoofdhuid. Zo werkt het.

Er zijn kleine poriën aanwezig op je hoofdhuid. Onder deze poriën heb je olieproducerende klieren die de talgklieren worden genoemd. Deze olie, bekend als talg, is van vitaal belang om de gezondheid van uw hoofdhuid en haar te behouden. [1]

Een dag of twee na je haarwas begint talg echter over het algemeen een vacht over je hoofdhuid te vormen, waardoor vuil en puin worden aangetrokken. De producten die je gebruikt om je haar te stylen kunnen ook aan deze jas blijven plakken. Dit is in principe ongewenste olie en vuil, wat ook kan resulteren in veel andere zorgen zoals roos en jeukende hoofdhuid als je je haar niet regelmatig wast.

Je shampoo is hier je redder en veegt al het vuil en de olie weg. Het bevat oppervlakteactieve stoffen die deze olie en vuil meenemen. Vergeet echter niet dat overmatig en zeer frequent gebruik van shampoo alle essentiële oliën en vocht van je hoofdhuid kan verwijderen. [2]

Hoe vaak moet je je haar echt wassen?

Een aantal factoren moet in overweging worden genomen voordat u bepaalt hoe vaak u uw haar moet wassen. Deze omvatten:

1. Te veel olie/vet

Olie betekent niet dat je haar vies is. Te veel talg / olie trekt echter vuil, vervuiling en ander vuil aan dat je poriën kan verstoppen en je hoofdhuid jeukend kan laten aanvoelen. Het kan ook leiden tot roos (en haaruitval) als het niet goed wordt behandeld.

Factoren zoals je leeftijd, levensstijl, genen, hormonale veranderingen en zelfs het weer kunnen bepalen hoeveel olie je hoofdhuid produceert. Sommige mensen kunnen overproduceren olie (veel tieners en jonge volwassenen) als gevolg van hormonale veranderingen tijdens hun groeijaren. Anderen kunnen te veel olie produceren vanwege hun genetica.

Als je het gevoel hebt dat je haar extreem vettig wordt te snel nadat je het hebt gewassen, moet je het misschien elke dag of om de andere dag wassen.

2. Je haartype

Je haartype is hier ook van belang. Als je haar te dun, fijn en recht is, moet je het misschien vaker wassen in vergelijking met iemand met krullend en dik getextureerd haar. Als je heel fijn haar hebt, kan de olie van je hoofdhuid gemakkelijker langs je lokken naar beneden rollen. Dit kan ook je haar verzwaren en het vettig laten aanvoelen.

3. Levensstijl

Als je iemand bent die te vaak in de hete zon reist of regelmatig traint, moet je misschien overwegen om je haar vaker te wassen. Dit komt omdat je hoofdhuid zweet zal verzamelen dat niet het beste is om te hebben. Zweet zorgt er ook voor dat je hoofdhuid vettig aanvoelt, afgezien van het aantrekken van vuil.

4. Stof of stuifmeelkorrels

De dagen dat je besluit om je tuinieren, afstoffen en opruimen van je huis te doen, wil je misschien je haar wassen. Je hoofdhuid kan het stof en de stuifmeelkorrels verzamelen die afkomstig zijn van deze taken, wat betekent dat je misschien een goede wasbeurt nodig hebt.

5. Leave-On Styling Producten

Het achterlaten van producten gevuld met chemicaliën kan ervoor zorgen dat ze zich ophopen en zelfs je poriën verstoppen. Dit kan leiden tot irritatie en kan zelfs je haar beschadigen. Als je vaak stylingcrèmes en sprays gebruikt, kun je overwegen om je haar ook regelmatig te wassen.

Kun je je haar elke dag wassen?

Je haar elke dag wassen met shampoo wordt niet aanbevolen, tenzij je in stof en vuil hebt gerold! Zelfs als je hoofdhuid schoon is, kan het grea aanvoelensy in bepaalde weersomstandigheden. Dit maakt het niet onrein en het overspoelen van je haar zal alleen de essentiële oliën van je hoofdhuid verwijderen.

Een bepaald deel van de mensen, zoals degenen die regelmatig sporten of een medische aandoening hebben, kan echter elke dag hun haar wassen.

Notitie:

Als u bent gediagnosticeerd met hoofdhuidaandoeningen of een medicinale shampoo gebruikt, volg dan de instructies zoals gegeven door uw arts. Het is altijd raadzaam om met uw arts te praten voordat u besluit dat u elke dag een haarwasbeurt nodig heeft!

Wie moet zijn haar niet te vaak wassen?

Gelukkige vrouw die haar haar wast met haarroos

Degenen met zeer krullend of droog haar moeten het minder vaak wassen. De American Academy of Dermatology raadt aan om je haar niet meer dan één keer per week te wassen als je strakke krullen of getextureerd haar hebt [3].

Hoe vaak moet je wassen als je regelmatig traint?

Regelmatig sporten kan ervoor zorgen dat je hoofdhuid constant zweterig en vettig aanvoelt. Als je hoofdhuid te jeukend en vettig aanvoelt, dan is het raadzaam om het elke dag te wassen met een zeer milde shampoo.

Hoe kun je je haarwasdag verlengen/uitstellen?

Het recente verleden is getuige geweest van een aantal nieuwe producten die u kunnen helpen uw haarwas uit te stellen als u het te druk hebt. Deze producten houden de hoofdhuid schoon en minder vettig. Voorbeelden hiervan zijn leave-in conditioners, poeders en droogshampoos.

Als je hoofdhuid te vettig is of als je dun haar hebt, is het aan te raden om geen leave-in conditioner te gebruiken, omdat dit je haar kan verzwaren. Wat betreft de droogshampoo, spray het van een afstand (alleen naar je wortels). Sectie je haar voor gemakkelijkere toegang tot je hoofdhuid. Je kunt het ook gebruiken voordat je naar bed gaat.

Hoe weet je dat je haar een wasbeurt nodig heeft?

Als u meer dan 3-4 dagen na een wasbeurt hebt overschreden en uw haar te vettig en vies begint aan te voelen, moet het mogelijk worden gewassen. Als je een lange dag buiten in de hete zon hebt gehad, te veel hebt gereisd of bent blootgesteld aan vuil en vervuiling, moet je misschien je haar wassen (tenzij het niet te vettig en vies aanvoelt).

Inpakken

Hoe vaak je je haar wast, hangt af van veel factoren zoals je levensstijl, hoe vaak je reist en je hoofdhuidtype. Als je heel vet haar hebt of vaak traint, kun je ervoor kiezen om het vaker of om de dag te wassen. Als je hoofdhuid droog is en je strakke krullen hebt, zou één keer per week wassen voldoende voor je moeten zijn. Als u te maken heeft met hoofdhuidaandoeningen (psoriasis, droge hoofdhuid, roos), praat dan met uw dermatoloog over hoe vaak u uw haar moet wassen.

Begin met het kennen van je huid

Verwijzingen