Al generaties lang worden haaroliën gebruikt om de haargroei te stimuleren en een groot aantal andere haarproblemen aan te pakken. Je oma werd nooit moe terwijl ze enthousiast was over de voordelen van haaroliën, nietwaar?

Maar heb je je haar op de juiste manier geolied?

Het aanbrengen van haarolie op een oppervlakkig niveau zal je gewoon achterlaten met een vette hoofdhuid en niets doen voor je haar. Het kennen van de juiste manier van oliën is belangrijk voor je haar om alle voordelen ervan te kunnen plukken. Blijf dus scrollen.

Wat expert zegt

“Haarolie beschermt je haarzakjes tegen schadelijke oppervlakteactieve stoffen door de openingen van je nagelriemcellen te bekleden. Oiling voorkomt hydralevermoeidheid van je haarlokken en vermindert de haarschade veroorzaakt door chemische producten.”

Abhisikta Hati, Senior Product Development Executive, Esse Organic Skincare

Hoogtepunten:

  • Is het belangrijk om je haar te oliën?
  • Hoe je je haar kunt oliën – 6 stappen
  • Fouten om te vermijden tijdens het oliën van je haar
  • Waarom valt je haar na het oliën?
  • Moet je olie aanbrengen op droog haar of nat haar?
  • Moet je je haar elke dag oliën?
  • Kun je olie 2 dagen laten zitten?
  • Is het goed om olie op vuil haar aan te brengen?

Is het belangrijk om je haar te oliën?

Het voeden van je haar met olie is als het gezond houden van je lichaam en gevoed met voedsel. Je moet je haar zo nu en dan voeden met olie om ervoor te zorgen dat het gezond, dik en glanzend blijft.

Abhisikta Hati, senior productontwikkelingsmanager van Esse Organic Skincare, zegt: “Haarolie beschermt je haarzakjes tegen schadelijke oppervlakteactieve stoffen door de openingen van je nagelriemcellen te bekleden. Oiling voorkomt hydralevermoeidheid van je haarlokken en vermindert de haarschade veroorzaakt door chemische producten.”

Hier zijn enkele van de voordelen van haarolie:

1. Voegt voedingsstoffen en vitamines toe aan de hoofdhuid en haarzakjes.

2. Versterkt de haarzakjes om de haargroei en glanzend haar te bevorderen.

3. Vermindert kroezen in het haar.

4. Voedt haarwortels en houdt het haar zacht en gehydrateerd.

5. Essentiële oliën zoals tea tree olie en rozenolie richten zich op specifieke hoofdhuid- en huidproblemen.

6. Voorkomt roos.

7. Voorkomt voortijdige vergrijzing van het haar.

8. Bied stressverlichting.

9. Vermindert het risico op luizen.

10. Bestrijdt haaruitval.

Hoe je je haar kunt oliën – 6 stappen

Het masseren van je hoofdhuid en haar helpt de bloedcirculatie te verhogen, waardoor de haargroei wordt bevorderd. Volg de onderstaande stappen om je haar op de juiste manier te oliën.

Wat je nodig hebt

1. Carrier Olie

2. Etherische olie

Het hele proces van het op de juiste manier aanbrengen van haarolie kan ongeveer 35-40 minuten duren.

Stap 1: Kies de juiste dragerolie

kokosolie en kokoswater

Drageroliën kunnen alleen of in combinatie met essentiële oliën worden gebruikt. Kokosolie, jojoba-olie, druivenpitten, olijf-, amandel- en avocado-olie zijn enkele populaire drageroliën. Je kunt kiezen voor lichte oliën zoals druivenpit of amandel voor het geval je een vette hoofdhuid hebt.

Stap 2: Kies uw etherische olie

Groep kleine flesjes met etherische haaroliebladeren

U kunt een essentiële olie kiezen op basis van de eigenschappen en uw haartype en behoeften. Essentiële oliën zoals pepermunt, lavendel of sandelhout moeten worden verdund in drageroliën omdat ze te sterk kunnen zijn en allergische reacties kunnen veroorzaken. U kunt 15 druppels etherische olie per 6 theelepels dragerolie gebruiken voor 2,5% verdunning.

Stap 3: Verwarm de olie

Etherische olie, massagestenen en orchideeënbloemen

Verwarm je oliën een paar seconden tot ze warm zijn. Het gebruik van warme olie zorgt voor een diepere penetratie door je haarschubben en verzegelt ze om je hoofdhuid gehydrateerd te houden.

Stap 4: Masseer je hoofdhuid

Meisje masseert haar hoofdhuid

Masseer de olie zachtjes in je hoofdhuid gedurende een paar minuten met cirkelvormige bewegingen. Werk je een weg over de hele hoofdhuid gedurende 10-15 minuten. Nadat je klaar bent met de hoofdhuid, werk je voorzichtig je een weg naar de uiteinden van je haar.

Stap 5: Wikkel een warme doek om je haar

Vrouw met wikkeldoek rond je haar

Bind je haar in een knot en wikkel een warme doek om je voorhoofd. Dit zorgt ervoor dat je poriën en nagelriemen zich openen, waardoor de oliën dieper in je hoofdhuid en haarzakjes kunnen doordringen.

Notitie:

Wikkel je haar niet omo strak omdat het breuk kan veroorzaken.

Stap 6: Spoel het goed af

Vrouw die haar wast met shampoo

Nadat je je olie hebt aangebracht, kun je het een nacht laten zitten en het de volgende dag grondig afwassen met shampoo. Probeer normaal of koud water te gebruiken om je haar te spoelen.

Notitie:

Als u geconcentreerde essentiële oliën in grote hoeveelheden hebt gebruikt, is het misschien geen goed idee om ze langer dan een uur of twee te laten zitten. Het wordt ook aanbevolen om geen olie langer dan een dag te laten zitten, omdat het vuil en vervuiling naar je hoofdhuid kan aantrekken.

Fouten om te vermijden tijdens het oliën van je haar

1. Kam je haar niet direct na het oliën

Je haar is op dit moment kwetsbaar voor breuk, omdat je hoofdhuid ontspannen is. Olie kan je haar verzwaren en het kammen van je haar direct na het invetten zal er alleen maar voor zorgen dat het breekt.

2. Niet te snel wassen

Het wegwerken van alle overtollige olie is belangrijk, maar niet te vroeg! Laat de olie minstens een uur op je hoofdhuid zitten. Hierdoor kan de olie door de follikels dringen en je hoofdhuid voeden.

3. Gebruik de olie niet te veel

Het aanbrengen van te veel olie op je haar betekent dat je extra shampoo moet gebruiken om het af te wassen. Dit zal de natuurlijke oliën van je haar verwijderen, samen met de overtollige olie die je probeert te verwijderen.

4. Bind je haar niet vast

Het vastbinden van je haar kan je haar vatbaar maken voor breuk. Je haar is in een kwetsbare toestand en gaat al gebukt onder de olie. Het vastbinden van je haar zal alleen maar resulteren in breuk.

5. Niet inpakken met een handdoek

Handdoeken zijn ruw en kunnen je haar breken als het in olie is gedrenkt. Gebruik in plaats daarvan een warme effen katoenen doek of shirt.

6. Masseer niet te krachtig

Het te snel of krachtig masseren van je hoofdhuid kan je haar breken. Je hoofdhuid zachtjes masseren in cirkelvormige bewegingen is de juiste manier om het aan te pakken.

7. Gebruik je shampoo niet te veel

Het afwassen van alle overtollige olie is belangrijk. Velen van ons hebben de neiging om onze shampoo te veel te gebruiken in een poging om de overtollige olie kwijt te raken. Het gebruik van te veel shampoo op je haar kan de natuurlijke oliën verwijderen en meer kwaad dan goed doen.

Waarom valt je haar na het oliën?

Olie zorgt ervoor dat je haar verzwaart, waardoor soms de reeds gebroken lokken worden weggehaald. Het te hard masseren van je haar kan er echter ook voor zorgen dat het breekt. Je moet er een punt van maken om je hoofdhuid zachtjes te masseren terwijl je het oliet.

Door je haar te vaak te oliën en niet goed af te spoelen, kunnen vuil, roos en bacteriën zich ophopen op je hoofdhuid. Dit kan ook leiden tot haaruitval. Je wilt je haar alleen oliën tot het punt waarop het je hoofdhuid en haar beschermt en voedt.

Moet je olie aanbrengen op droog haar of nat haar?

Olie stoot water af. Als je olie op nat haar aanbrengt, zal water het afstoten en geen diepe penetratie toestaan. Dit maakt het ineffectief.

Water vormt een laag op je haar en hoofdhuid waardoor de olie er niet doorheen kan. Daarom moet je idealiter olie op droog haar aanbrengen om de diepere lagen van je hoofdhuid en haar te kunnen voeden.

Moet je je haar elke dag oliën?

Als je elke dag te lang olie op je haar laat zitten, kan dit leiden tot productopbouw op je hoofdhuid. Het kan ook je poriën verstoppen, vuil aantrekken en roos accumuleren.

Het dagelijks oliën van je haar betekent ook dat je het elke dag met shampoo moet wassen. Dit is niet ideaal om gezond, glanzend en zacht haar te bereiken. Het is aan te raden om je haar een of twee keer per week te oliën.

Kun je olie 2 dagen laten zitten?

Er is een constant debat over hoe lang we de olie op de hoofdhuid moeten laten. Verschillende haartypes en oliën moeten gedurende verschillende hoeveelheden tijd worden opgelaten.

Je olie langer dan een dag op je haar laten zitten is een slecht idee. Zelfs één dag wordt niet aanbevolen, omdat het ervoor kan zorgen dat de olie een laag op je hoofdhuid vormt, je poriën verstopt, roos accumuleert en vuil aantrekt. Afgezien daarvan zal het ervoor zorgen dat je hoofdhuid constant vettig en vies aanvoelt.

Is het goed om olie op vuil haar aan te brengen?

Als je haar bezweet en te vies is, is het aan te raden om er geen olie op aan te brengen. Je wilt de vruchten plukken van je haarolie, zonder te maken te krijgen met vuil dat vastzit in je poriën.

Inpakken

Je haar 1-2 keer per week invetten is genoeg. Als je het elke dag doet, kan het vuil aantrekken en ook essentiële oliën uit je haar verwijderen. Kammen, wrijven en krachtig masseren van je haar met olie kan ook breuk veroorzaken. Volg dus de stappen die we hebben genoemd en gezond, mooi haar zal volgen.

Begin met het kennen van je huid