Als er een manier was om haarbreuk te verwisselen met sterk haar, zou jij dan de eerste in de rij zijn? Welnu, het bereiken en behouden van gezond haar, vrij van breuk, is geen sinecure. Het vereist een consistent gezond dieet en het juiste haarverzorgingsregime om de natuurlijke kracht van je haar terug te krijgen.

In dit artikel hebben we uitgelegd waarom haarbreuk optreedt, hoe je het kunt behandelen en tips om de gezondheid van je haar te behouden.

Hoogtepunten:

 • Wat is haarbreuk?
 • Waarom breekt mijn haar?
 • Hoe weet ik of ik haarbreuk heb?
 • Hoe haarbreuk te behandelen?
 • Hoe haarbreuk te voorkomen?
 • Wat is het verschil tussen haaruitval en haarbreuk?

Wat is haarbreuk?

Verschil tussen haarbreuk en normaal haar

Je haar bestaat uit schubben. Elke haarlok heeft overlappende schubben die voorkomen dat je haar breekt. Wanneer deze schubben zwak worden, leidt dit tot haarbreuk, wat meestal optreedt bij de schachten. Het kan je haar extreem droog, pluizig en gevoelig maken voor gespleten haarpunten.

Waarom breekt mijn haar?

Van je levensstijl tot medische aandoeningen, er kunnen een aantal redenen zijn waarom je haar breekt. Hier zijn enkele van de meest voorkomende oorzaken:

1. Onjuist dieet

Beperkte diëten kunnen eigenlijk meer kwaad dan goed doen aan je haar. Zorg ervoor dat je voldoende voedingsstoffen, vitamines en mineralen binnenkrijgt die bijdragen aan gezond haar en een gezonde huid. Enkele essentiële voedingsstoffen zijn ijzer, zink en foliumzuur. Consumeer ook voedingsmiddelen die rijk zijn aan antioxidanten en eiwitten.

Notitie:

Eetstoornissen kunnen ook bijdragen aan haarbreuk. Iemand met een eetstoornis consumeert mogelijk niet de juiste hoeveelheid voedingsstoffen die nodig zijn voor het haar. Dit kan de juiste groei beperken en dus kunt u merken dat uw haar gemakkelijk afbreekt.

2. Droogheid

Droog en broos haar is gevoelig voor beschadiging en breuk. Een aantal factoren die deze aandoening kunnen verergeren, zijn het gebruik van agressieve producten, het te vaak wassen van je haar en het wassen met heet water. Het niet gebruiken van een conditioner nadat je je hoofdhuid hebt gereinigd, kan ook bijdragen aan droogheid en breuk.

3. Te hard poetsen

Het te hard borstelen van je haar kan resulteren in gebroken haarlokken. Het kan ook je haar uit de wortels trekken en het beschadigen. De American Academy of Dermatology beveelt aan dat je je haar alleen voorzichtig borstelt als je het moet stylen terwijl je uitstapt. 100 slagen per dag is een mythe.

4. Stylingtools die warmte produceren

Het blootstellen van je haar aan extreme temperaturen kan ervoor zorgen dat je schubben uit elkaar vallen en breken. Vermijd het gebruik van dergelijke tools te vaak. Laat je haar ademen. Investeren in een hittebeschermend middel kan ook voorkomen dat deze hulpmiddelen je haar beschadigen.

5. Je haar te vaak chemisch behandelen

Chemische behandelingen zoals ontspanningen, kleuren of het permanenten van je haar kunnen ervoor zorgen dat het breekt. Het chemisch behandelen van je haar betekent te vaak dat je het blootstelt aan schadelijke chemicaliën en zelfs hitte die het aanzienlijk kunnen beschadigen. Het wordt geadviseerd dat als u uw haar chemisch hebt behandeld, vermijd dit ten minste gedurende 6-7 maanden.

6. Laat het niet op natuurlijke wijze drogen

Je haar op natuurlijke wijze laten drogen is belangrijk om langdurige schade te voorkomen. Je haar is in een kwetsbare toestand als je uit de douche bent. Het wrijven van je haar met handdoeken of het gebruik van warmte kan je haar zelfs beschadigen.

7. Je haar te vaak vastbinden

Afgezien van het gewoon trekken van je haar van je wortels, kan het regelmatig vastbinden van je haar er ook voor zorgen dat het in de knoop raakt en gemakkelijk breekt. Het losjes vast laten is de beste manier om te gaan voor je dagelijkse regime.

8. Hypothyreoïdie

Hypothyreoïdie is een aandoening waarbij uw schildklieren afzien van het produceren van een juiste hoeveelheid schildklierhormonen. Schildklierhormonen zijn van vitaal belang voor de haargroei. Een gebrek aan schildklierhormoon kan leiden tot haarbeschadiging en zelfs haaruitval.

Hoe weet ik of ik haarbreuk heb?

 • Als u gespleten haarpunten opmerkt, heeft u waarschijnlijk een haarbreukprobleem.
 • Controleer je haar op fall-outs. Kleine, korte en gebroken stukjes haar kunnen betekenen dat je te maken hebt met een breukprobleem.
 • Als je haar te droog lijkt te zijn, is het waarschijnlijk dat je te maken hebt met een breukprobleem.
 • Gezond haar raakt niet snel in de knoop. Als je haar in de knoop raakt en je het moeilijk vindt om te kammen, heb je mogelijk te maken met een breukprobleem.
 • Hoe voelt je haar aan de kruin in vergelijking met de nek? Als je voelt dat je haar broos is als je je vingers erdoorheen laat lopen, heb je misschien een breukprobleem.

Hoe haarbreuk te behandelen?

1. Neem vitamines op in de voeding

Vrouwenhaar met vitamines

Vitamine C, D3 en biotine kunnen helpen haarbreuk te verminderen door de gezondheid te verbeteren (1). Neem voedingsmiddelen die rijk zijn aan deze voedingsstoffen op in uw dieet voor goed haar. Ze zijn ook verkrijgbaar in supplementenvorm als u niet in staat bent om dergelijke voedingsmiddelen te consumeren of een tekort heeft.

Vitamine C kan bijdragen aan de productie van collageen, dat verantwoordelijk is voor het vormen van de basis van bloedvaten in uw huid. Vitamine D3 verbetert de productie van keratine, een vezelig eiwit dat het grootste deel van het haar uitmaakt. Biotine is van vitaal belang om de haargroei te verbeteren. Studies suggereren dat het tekort kan bijdragen aan aanzienlijke hoeveelheden haaruitval (2).

2. Volg een goede haarverzorgingsroutine

Masseer je hoofdhuid regelmatig met etherische olie om de bloedtoevoer naar je follikels te verhogen. Dit zal helpen je haarzakjes te versterken en breuk te voorkomen.

Shampoos helpen bij het reinigen van je hoofdhuid, wat van vitaal belang is om overtollige olie kwijt te raken. Het wordt aanbevolen om het minstens twee of drie keer per week te gebruiken. Volg je shampoosessie op met een conditioner omdat ze voedingsstoffen aan je haar leveren, waardoor het glad en gemakkelijk te beheren blijft. Na het wassen, laat je haar op natuurlijke wijze aan de lucht drogen.

3. Verzorg je haar diep

Deep-conditioning voorziet je haar van de broodnodige eiwitten en voedingsstoffen. Het helpt bij het versterken van je haar en het penetreren van de voedingsstoffen diep in de schacht om beschadigd haar te herstellen. Door regelmatig diepe conditionering te beoefenen, wordt je haar zachter en vrij van breuk.

Je kunt een kant-en-klare deep-conditioner kopen die speciaal voor jouw haartype is geformuleerd of deze huismiddeltjes uitproberen:

A. Kokosolie

Kokosolie en kokosnoten

Kokosolie is van vitaal belang om je haar gehydrateerd te houden. Het bevat laurinezuur dat een antischimmelmiddel is. Het kan de symptomen verminderen die gepaard gaan met roos en andere dergelijke hoofdhuidinfecties (3). Dit helpt op zijn beurt bij het verminderen van breuk.

B. Ricinusolie

Castorolie bevat ricinolzuur dat helpt bij het verhogen van de bloedtoevoer naar de hoofdhuid. Bloedcirculatie is essentieel om kracht te geven aan uw haarzakjes (4).

C. Eimasker

Eieren zijn een rijke bron van eiwitten die kracht geven aan het haar. Eieren kunnen je haar kroesvrij houden en breuk verminderen als ze regelmatig worden aangebracht. Ze bevatten ook antioxidanten en bezitten ontstekingsremmende eigenschappen, die helpen bij het verminderen van schade (5).

D. Appelciderazijn

Appelciderazijn is essentieel voor het verbeteren van beschadigd haar. Het heeft pH-balancerende eigenschappen die van vitaal belang zijn voor het behoud van de gezondheid van uw hoofdhuid. Appelciderazijn bevat ook schimmelwerende eigenschappen die roosgerelateerde symptomen zoals droogheid en schilferigheid helpen verminderen (6). Over het algemeen houdt het je haar zacht en vrij van breuk.

4. Probeer etherische oliën gemengd met een dragerolie

A. Amandel etherische olie

Deze olie bevat oliezuur, linolzuur en andere verbindingen die helpen de vocht- en lipidenstofwisselingsbalans in je haar te behouden. Het helpt om breuk te verminderen en verzacht ook het haar.

B. Kamille etherische olie

De ontstekingsremmende en hydraterende eigenschappen van deze olie is wat het effectief maakt in het verminderen van breuk. Het kan helpen bij de behandeling van ontstekingen veroorzaakt door schimmelinfecties op je hoofdhuid en bijdragen aan het hydrateren van je haar.

Hoe haarbreuk te voorkomen?

 • Shampoo en verzorg je haar regelmatig en zachtjes. Schrob niet te hard.
 • Vermijd het gebruik van een ruwe handdoek om je haar te drogen.
 • Vermijd het te vaak vastbinden van je haar.
 • Volg een goed uitgebalanceerd dieet dat rijk is aan essentiële voedingsstoffen.
 • Laat je haar zo vaak mogelijk op natuurlijke wijze opdrogen.

Wat is het verschil tussen haaruitval en haarbreuk?

Haaruitval

Haaruitval is een aandoening die optreedt wanneer je haar uit zijn wortels valt. We hebben allemaal haaruitval, tot ongeveer 100 strengen per dag. Bepaalde aandoeningen kunnen er echter voor zorgen dat u overtollige hoeveelheden haar verliest. Deze aandoeningen omvatten alopecia, hypothyreoïdie en andere medische aandoeningen.

Haarbreuk

Als je haar droog en broos is, merk je misschien dat het uit zijn schacht breekt. Haarbreuk veroorzaakt geen kaalheid. Het kan worden bepaald door gespleten haarpunten, kroeshaar en ruwe textuur. Haarbreuk is meestal niet zo’n grote reden tot bezorgdheid in vergelijking met haaruitval. Het kan ook gemakkelijk worden aangepakt.

Inpakken

Droog, pluizig en ruw haar kan betekenen dat je haarbreuk ervaart. Levensstijl, medische en andere dergelijke factoren kunnen bijdragenute tot haarbreuk. Het handhaven van een goede haarverzorgingsroutine, goed eten, je haar gehydrateerd houden en het voorzien van de nodige voedingsstoffen is belangrijk om te voorkomen dat het breekt.

Begin met het kennen van je huid

Verwijzingen