Ben je vergeten om aandacht te geven aan je haar te midden van je veeleisende schema’s? Of ben je extreem in de war over wat de juiste haarverzorgingsroutine zou moeten zijn, onder de overvloed aan opties? Vervolgens ben je op de juiste pagina beland.

Een goede haarverzorgingsroutine zorgt ervoor dat je haar gevoed, gezond, kroesvrij en sterk blijft – bovendien moet het niet te lang duren. Blijf lezen om de juiste routine voor uw haartype te vinden.

Wat expert zegt

“Voordat u een haarverzorgingsregime kiest, is het essentieel om uw haartype te analyseren en de oorzaken voor haarproblemen te identificeren. De resultaten van de analyse bepalen de vereiste haarverzorgingsroutine en -behandeling. Houd er ook rekening mee dat chemische behandelingen op haar hard kunnen zijn voor je haarlokken. “

-Dr. Harish Koutam, hoofd dermatoloog, Esse Organic Skincare

Hoogtepunten:

 • Waarom is het belangrijk om een haarverzorgingsroutine te behouden?
 • Hoe bepaal je je haartype?
 • Factoren die van invloed zijn op hoe vaak je je haar moet wassen
 • Aanbevolen haarverzorgingsroutine voor uw haartype
 • Algemene tips voor alle haartypes

Waarom is het belangrijk om een haarverzorgingsroutine te behouden?

Het handhaven van een goede haarverzorgingsroutine is net zo belangrijk als het volgen van een huidverzorgingsregime – het houdt je haar zacht, gezond, vrij van infecties, vettigheid en andere aandoeningen. Hoe vaak je je haar wast, hangt af van je hoofdhuidtype en haartextuur.

Volgens onze hoofddermatoloog, Dr. Harish Koutam, “Voordat u een haarverzorgingsregime kiest, is het essentieel om uw haartype te analyseren en de oorzaken voor haarproblemen te identificeren. De resultaten van de analyse bepalen de vereiste haarverzorgingsroutine en -behandeling. Houd er ook rekening mee dat chemische behandelingen op haar hard kunnen zijn voor je haarlokken. “

Hoe bepaal je je haartype?

Groep vrouwen met verschillende haartypes

1. Steil haar

Steil haar krult niet gemakkelijk en valt plat van de wortels, helemaal tot aan de uiteinden. Het is meestal zacht en zijdeachtig. Vrouwen met het haartype hebben de neiging om een vette hoofdhuid te hebben die ervoor zorgt dat het haar gelijkmatig vettig wordt (1).

2. Golvend haar

Dit haartype ligt tussen steil en krullend haar in. Je kunt zachte, grote krullen opmerken terwijl het van de wortels naar de uiteinden gaat. Dit haartype is meestal ruw van textuur. Het kan kapsels goed vasthouden. Dus als je je haar toch wilt stijlen, krullen of stylen, is dit haartype het handigst en het gemakkelijkst om mee te experimenteren.

3. Krullend haar

Dit haartype wordt bepaald door prominente krullen vanaf de wortels naar beneden. Krullend haar heeft de neiging om meer droog en kroesachtig te zijn in vergelijking met de rechte en golvende haartypes.

Krullend haar kan verder worden gescheiden in:

 • Type 3A (losse krullen)
 • Type 3B (medium krullen)
 • Type 3C (strakke krullen)

4. Spiraalsgewijs haar

Ook bekend als “Afro-Amerikaans” haar, wordt dit haartype bepaald door zeer strakke krullen en is eigenlijk vrij fragiel. Het heeft de neiging om gemakkelijk te breken als het niet goed wordt verzorgd.

Coily Hair kan verder worden gescheiden in:

 • Type 4A (zacht)
 • Type 4B (draad)
 • Type 4C (extreem pezig)

Factoren die van invloed zijn op hoe vaak je je haar moet wassen

Het dagelijks wassen van je haar wordt afgeraden. Shampoos verwijderen de essentiële oliën en vocht die je haar nodig heeft om gehydrateerd te blijven (2). Alleen als je toevallig in een van de onderstaande categorieën valt, kun je overwegen om je haar heel vaak met shampoo te wassen:

1. Vet/Olie

Vet haar heeft de neiging om vuil en vervuiling aan te trekken. Dit kan resulteren in verstopte poriën en de ontwikkeling van andere aandoeningen zoals roos. Je leeftijd, genen, levensstijl en hormonale veranderingen bepalen hoe vettig je hoofdhuid is. Mogelijk moet je je haar bijna elke dag wassen als je hoofdhuid extra vettig is vanwege een van deze factoren.

2. Je haartype

Hoe steiler je haar, hoe vetter het zal zijn. Fijn, steil haar moet vaker worden gewassen in vergelijking met getextureerd of krullend haar.

3. Stof of stuifmeelkorrels

Als je het grootste deel van de tijd buiten werkt of je overgeeft aan activiteiten zoals tuinieren, moet je je haar mogelijk vaker wassen omdat je hoofdhuid wordt blootgesteld aan meer stof en vervuiling.

4. Levensstijl

Als je iemand bent die veel reist of regelmatig traint, kan je hoofdhuid meer bezweet aanvoelen en kan het nodig zijn om elke één of twee dagen te wassen.

Notitie:

Als je ervaringsdeskundige bentiencing aandoeningen zoals roos of een extra vette hoofdhuid, kunt u met uw arts praten en zijn / haar aanbevolen regime volgen.

1. Steil haar

Vrouw met steil haar

Velen van ons hebben de neiging om aan te nemen dat steil haar gemakkelijk te beheren is en niet veel van een regime vereist. Steil haar is echter iets dat gemakkelijk vettig wordt en net zo goed moet worden verzorgd als de andere haartypen.

Hoe te wassen:

 • Gebruik een sulfaatvrije shampoo die je helpt overtollig vet en vuil kwijt te raken. Er zijn bepaalde producten die specifiek zijn afgestemd om olie en vet op je hoofdhuid op afstand te houden.
 • Het is aan te raden om je haar eens in de 2-3 dagen te wassen, tenzij je hoofdhuid om andere redenen extra vettig is.

Hoe te verzorgen:

 • Gebruik een lichte conditioner en vermijd het gebruik van leave-in conditioners. Ze kunnen je haar verzwaren en ervoor zorgen dat het te zwaar aanvoelt.
 • Je kunt zelfs een conditioner kiezen die oliën zoals kokosnoot- of jojoba-olie bevat. Dit houdt je haar gevoed en zacht, zonder het te verzwaren.
 • Breng conditioner alleen aan op je schacht en vermijd de wortels. Dit voorkomt dat het plat valt en ook te vettig aanvoelt.
 • Het gebruik van een volumineuze mousse voorkomt dat je haar plat valt bij de wortels. Breng het aan op vochtig haar voordat je het laat drogen.

2. Golvend haar

Vrouw met golvend haar

Golvend haar kan voor een groot deel worden geëxperimenteerd, mits verzorgd. Dit haartype staat ergens tussen steil en krullend haar in, waardoor het gemakkelijk te stylen is.

Hoe te wassen:

 • Golvend haar hoeft niet zo vaak te worden gewassen als steil haar, omdat het de neiging heeft om meer droog te zijn. Golvend haar moet eens in de 3-4 dagen worden gewassen.
 • Het gebruik van een sulfaatvrije shampoo die speciaal is ontworpen voor golvende haartypes zou voor u moeten werken.

Hoe te verzorgen:

 • Door je haar te voeden met een oliemassage voordat je het wast, blijf je het gezond en gehydrateerd. Je kunt dit een uur voor het wassen van je haar doen.
 • Conditioneer je haar elke keer dat je het wast.

 • Golvend haar heeft de neiging om droger te zijn dan steil haar aan de uiteinden. Je kunt een olie gebruiken om dit te voorkomen en je haarschacht en haarpunten gevoed en gehydrateerd te houden.
 • Je kunt zelfs een leave-in conditioner gebruiken om je haar te knarsen en die golven prominent te maken. Breng het aan op je vochtige haar nadat je uit de douche bent en buig je haar naar voren. Knijp je haar met je vuisten om het die stuiter te geven en laat het drogen.

3. Krullend haar

Vrouw met krullend haar

Krullend haar geeft je haar leven en voegt een gevoel van plezier toe aan je persoonlijkheid. Het is echter moeilijk te onderhouden en heeft de neiging om heel gemakkelijk droog te worden.

Hoe te wassen:

 • Was je haar met een sulfaatvrije shampoo. Beperk het gebruik van je shampoo tot je hoofdhuid, want dat is wat moet worden gereinigd. Shampoos hebben de neiging om ook essentiële oliën en vocht te verwijderen, waardoor je haar overmatig droog en kroesachtig kan worden, als het op de schacht wordt aangebracht.
 • Was je haar slechts één keer per week om te voorkomen dat het te droog wordt.
 • Het gebruik van conditioner op je haar om de 3-4 dagen kan helpen om het zacht en gevoed te houden.

Hoe te verzorgen:

 • Het conditioneren van je haar is belangrijker dan het wassen ervan. Dit houdt het gevoed en kroesvrij. Je kunt zelfs een paar druppels van een essentiële olie aan je conditioner toevoegen om je hoofdhuid en haar vrij van droogheid te houden.
 • Het diep conditioneren van je haar kan een integraal onderdeel zijn van je regime.
 • Ontwar je haar onder de douche als je een conditioner hebt aangebracht. Dit is de beste manier om te voorkomen dat het breekt.
 • Je kunt een krulbepalende crème gebruiken om die lussen te laten opvallen!
 • Investeer in een diffuser-opzetstuk om kroeshaar te voorkomen. Dit zijn hulpmiddelen die je haar helpen drogen in een gedefinieerd patroon om te voorkomen dat het kroes wordt.

4. Spiraalsgewijs haar

Vrouw die spiraalvormig haar vertoont

Dit haartype kenmerkt zich door zeer strakke krullen. Het heeft ook de neiging om erg droog te zijn.

Hoe te wassen:

 • Gebruik een milde sulfaatvrije shampoo om te voorkomen dat je haar te droog wordt.
 • Focus op de wortels en vermijd de schachten. Shampoos hebben de neiging om natuurlijke oliën uit je haar te verwijderen.
 • Je kunt elke 2-3 dagen in een week co-washen met een conditioner.

Hoe te verzorgen:

 • Verzorg je haar minstens één keer per week om het te voorzien van voedingsstoffen en hydratatie. Dit zal helpen voorkomen dat het kroesachtig en droog wordt.
 • Je kunt elke dag een vochtinbrengende spray op je lokken gebruiken om het zacht en gehydrateerd te houden.
 • Olie je haar een uur voordat je het afwast met shampoo en conditioner.
 • Ontwar je haar als je onder de douche staat, als je het eenmaal conditioneert. Dit voorkomt breuk.

Algemene tips voor alle haartypes

Sterke haarhoudende fles

1. Olie massage

Het één keer per week oliën van je haar is essentieel om het te voorzien van voedingsstoffen en hydratatie (3) (4). U kunt zelfs essentiële oliën gebruiken om uw specifieke haarproblemen aan te pakken.

Hoe te masseren:

 • Meng een etherische olie met een dragerolie naar keuze.
 • Verwarm het en breng het aan op je hoofdhuid.
 • Masseer de olie zachtjes in je hoofdhuid gedurende 5 minuten en laat het ongeveer een uur intrekken.
 • Afspoelen met shampoo en lauw water.

2. Trim je haar

Nee, door je haar te trimmen groeit het niet sneller! Wat het echter voor je kan doen, is om je haar gezonder, zachter en vrij van gespleten haarpunten te laten lijken. Eens in de 2-3 maanden trimmen wordt aanbevolen.

3. Vermijd het te vaak vastbinden van je haar

Het vastbinden van je haar kan breuk veroorzaken en uiteindelijk zelfs resulteren in haaruitval. Dit gebeurt omdat er voortdurend aan de wortels wordt getrokken waardoor ze uiteindelijk breken.

4. Draag een hoed als je uitstapt

Het is bekend dat de zon je huid beschadigt, maar het kan ook uitdrogen en je haar beschadigen! Afgezien daarvan kunnen vervuiling en vuil zich ophopen op je hoofdhuid waardoor het vies wordt. Hierdoor kan het zijn dat je je haar te vaak wast, wat op de lange termijn schadelijk kan blijken te zijn.

5. Was je haar met koel of lauw water

Heet water heeft de neiging om essentiële oliën en vocht van de hoofdhuid te verwijderen. Gebruik koel of lauw water om je haar te spoelen.

6. Vermijd het gebruik van producten die te veel warmte produceren

Producten die warmte produceren, kunnen je haar beschadigen, waardoor het uiteindelijk breekt en er droog, dof en pluizig uitziet. Wanneer u een product als dit gebruikt, maak er dan een punt van om een hittebeschermend middel toe te passen om schade te verminderen.

Inpakken

Het handhaven van een haarverzorgingsroutine op basis van uw haartype is belangrijk om het gevoed, zacht en gezond te houden. Dit voorkomt ook breuk en haaruitval. Hoe vaak je je haar wast, wordt bepaald door factoren zoals je levensstijl, hoe vettig je haar is en hoe vaak je buiten blijft.

Maak er een punt van om je haar minstens één keer per week te masseren met een olie, ongeacht je hoofdhuid / haartype. Dit helpt om je follikels te voeden en versterkt je haar. Als u hoofdhuidaandoeningen ervaart waarvoor u medicinale shampoos moet gebruiken, houd u dan aan het volgen van een regime dat door uw arts wordt aanbevolen.

Begin met het kennen van je huid

Verwijzingen