Ondanks de extra vijf minuten die het duurt tijdens het douchen, zijn conditioners iets dat we allemaal hebben moeten gebruiken. De meesten van ons hebben het opgenomen in onze haarwasroutines.

Maar vraag je je af waarom een conditioner belangrijk is? Wat doet het echt met je haar? En is het de investering waard? Hier is alles wat u moet weten over conditioners en waarom het een essentieel onderdeel van uw haarverzorgingsregime zou moeten zijn.

Hoogtepunten:

 • Wat is een conditioner & wat doet het?
 • Hoe haarconditioner aan te brengen: 6 stappen
 • Hoe lang moet je je conditioner laten zitten?
 • Hoeveel conditioner moet je gebruiken?
 • Soorten conditioners
 • Zelfgemaakte haarconditioners
 • Is conditionering noodzakelijk?
 • Is overconditionering van je haar slecht?
 • Hoe zich te ontdoen van overgeconditioneerd haar

Wat is een conditioner & wat doet het?

Een conditioner is een maskerachtig romig product, dat wordt gebruikt om de textuur van je haar te verbeteren. Het is bedoeld om je haar te hydrateren en aan te vullen om het zachter te laten lijken. Het vermindert ook de wrijving tussen je haarlokken en maakt het gemakkelijker voor je om het te borstelen, na je haarwasbeurt.

Elke keer dat je je haar conditioneert, wordt er een laag gevormd langs je haarschacht, waardoor het gemakkelijker voor je wordt om het te beheren en te stylen. Je conditioner is wat je haar zijn glans geeft na een haarwasbeurt.

Hoe haarconditioner aan te brengen: 6 stappen

1. Spoel al je shampoo grondig uit onder de douche.

2. Elk merk beveelt een specifieke hoeveelheid aan om te gebruiken. Gebruik de aanbevolen hoeveelheid die op de fles wordt gegeven.

3. Breng geen conditioner aan op je hoofdhuid. Begin met het aanbrengen van het product vanaf de as helemaal tot aan de randen.

4. Gebruik een kam met brede tanden of je vingers en laat ze helemaal door je haar lopen.

5. Laat de conditioner 1-2 minuten intrekken.

6. Spoel volledig af. Laat geen enkel product zitten.

Hoe lang moet je je conditioner laten zitten?

Als u een afspoelbare conditioner gebruikt, moet deze meestal 2-3 minuten worden ingeschakeld terwijl u onder de douche staat. Lees echter de instructies op de fles van uw conditioner voor een beter idee. Sommige conditioners kunnen langer duren om volledig in je haar op te gaan.

Hoeveel conditioner moet je gebruiken?

Verschillende merken bevelen verschillende hoeveelheden aan om te worden gebruikt, wat over het algemeen op het etiket wordt vermeld. De hoeveelheid conditioner die je gebruikt is grotendeels afhankelijk van de dikte en lengte van je haar. Zorg ervoor dat je geen enkel deel van je haar mist, kin-down.

  • Als je kort haar hebt (boven schouderlengte), gebruik dan één beetje conditioner dat meestal ongeveer zo groot is als één bosbes.
  • Als je schouderlang haar hebt, gebruik dan een hoeveelheid die gelijk is aan de grootte van twee bosbessen.
  • Als je lang haar hebt, afhankelijk van hoe lang en dik je haar is, moet je meestal een hoeveelheid gebruiken die gelijk is aan de grootte van drie bosbessen.
  • Soorten conditioners

1. Uitspoelbare conditioners

Dit is het meest voorkomende type, dat de meeste mensen regelmatig gebruiken.

Rinse-out conditioners worden meestal toegepast op vochtig haar (meestal na shampoo). Het product blijft een paar minuten zitten, waarna het grondig wordt afgespoeld.

Doel:

Ze helpen je om haar te bereiken dat gemakkelijk kan worden beheerd en lijkt zachter en glanzender te zijn dan het anders zou doen. Rinse-out conditioners beschermen je haar nagelriemen ook tegen schade veroorzaakt door hitte.

2. Diepe conditioners

Vol met hydraterende eigenschappen, kunnen diepe conditioners worden gebruikt om droog en beschadigd haar te behandelen. Essentiële oliën, boters en andere vochtinbrengende ingrediënten die helpen bij het herstellen van beschadigd en droog haar zijn populaire opties bij het maken van deze conditioners.

Deep conditioners worden meestal ongeveer 30 minuten laten zitten (meer als een haarmasker) en grondig afgespoeld.

Doel:

Ze zijn gericht op het hydrateren en herstellen van beschadigd haar. In het geval dat je normaal of vet haar hebt, zijn dit niet de beste optie voor jou. Ze kunnen ervoor zorgen dat je haar vetter aanvoelt en er gewicht aan toevoegen.

3. Leave-in conditioners

Leave-in conditioners wegen niet te veel en vormen een beschermende laag op je haar. Ze worden na het douchen op je haar aangebracht en helpen je haar zacht te houden. Ze ontwarren het haar ook gemakkelijk, waardoor het gemakkelijker voor je is om het te stylen.

Doel:

Deze conditioners werken als moisturizers terwijl je je haar ook beschermt tegen andere agressors.

4. Haarmaskers

Deze zijn meer als een gezichtsmasker, bedoeld om je haar te hydrateren en te voeden. Het product dringt door de haarschubben en voedt het met eiwitten en hydraterende ingrediënten. Er zijn verschillende maskers beschikbaar voor verschillende haartypes. Een haarmasker kan twee keer per week op je haar worden aangebracht, gedurende 15-20 minuten voordat je het afspoelt.

Doel:

Het doel van een haarmasker is om je haar te voeden. Deze maskers hydrateren en herstellen je haar, waardoor het op de lange termijn gezonder en volumineus wordt.

Zelfgemaakte haarconditioners

Als u liever natuurlijke ingrediënten op uw huid en haar gebruikt, overweeg dan om deze natuurlijke bronnen te gebruiken om uw haar te conditioneren. Deze DIY haarconditioners kunnen effectief zijn om u te helpen gezond en glanzend haar te bereiken:

1. DIY ei en azijn conditioner

Ei is een conditioneringsmiddel dat je haar voedt en glans geeft. Honing is een natuurlijk vochtinbrengend middel en azijn voegt kracht toe aan je haar. Deze pasta kan een of twee keer per week worden aangebracht voor effectieve resultaten.

Proces:

   • Meng 2-3 eieren en voeg er een eetlepel azijn aan toe.
   • Voeg een theelepel olijfolie toe aan het mengsel en klop.
   • Voeg elk ongeveer een eetlepel citroensap en honing toe.
   • Meng de ingrediënten door elkaar.
   • Breng de pasta gedurende 15 minuten aan op de uiteinden van je haar (kin naar beneden).

2. Bananen haarmasker

Banaan helpt je kroesvrij haar te geven.

Proces:

   • Neem een banaan en pureer deze goed.
   • Voeg 3 eetlepels honing, olijfolie en melk toe.
   • Meng goed en voeg een ei toe aan het mengsel.
   • Meng de ingrediënten samen tot een pasta.
   • Breng de pasta aan op de uiteinden van je haar (kin naar beneden).
   • Laat het 20-30 minuten intrekken.

3. DIY yoghurt en eierconditioner

Kopjes eierconditioner

Yoghurt zit boordevol eiwitten en melkzuur en zorgt voor een goede hoofdhuidreiniger en voedt je haar om het zachter te maken.

Proces:

   • Voeg 6 eetlepels yoghurt toe aan één losgeklopt ei.
   • Neem het mengsel en masseer het zachtjes in je hoofdhuid en haar.
   • Laat het ongeveer 20 minuten intrekken.

4. Kokosolie en honing conditioner

Kokosolie is een natuurlijk verzachtend middel dat je haar hydrateert. Het helpt je haar zacht en glanzend te houden.

Proces:

   • Neem een eetlepel kokosolie, honing en citroensap.
   • Voeg 2 eetlepels wrongel toe aan het mengsel.
   • Laat het mengsel 15 minuten intrekken en spoel af.

Is conditionering noodzakelijk?

Bekijk het zo – je shampoo doet voor je hoofdhuid wat je cleanser voor je gezicht doet; terwijl je conditioner de moisturizer is. Je conditioner is belangrijk om je haar gehydrateerd en zacht te houden. Het voorkomt droog, dof haar dat gevoelig is voor breuk.

Het kiezen van de juiste conditioner voor je haartype is echter net zo belangrijk. Uw haarverzorgingsproducten moeten bij uw haar passen om het te versterken en de textuur op de lange termijn te verbeteren.

De gemiddelde pH-waarden van je haar zijn zwak zuur. De pH-waarde van uw conditioner moet variëren tussen 4,5-7. Dit voorkomt dat het op lange termijn schade veroorzaakt.

Is overconditionering van je haar slecht?

Wanneer je je haar conditioneert, wordt er een laag gevormd langs je haarschacht. Dit is wat je haar zijn glans geeft en het beheersbaar en gemakkelijk te borstelen maakt. Het overconditioneren van je haar is echter net zo erg als het helemaal niet conditioneren.

Deze opbouw kan de werkzaamheid van andere producten verzwakken. Het gebeurt omdat deze laag andere producten zoals essentiële oliën en serums blokkeert om door je haarschacht te dringen.

   • Als je de volgende tekenen opmerkt, heb je je haar waarschijnlijk overgeconditioneerd.
   • Minder volume en zwaar haar
   • Moeilijk te beheren en te stylen
   • Haar dat van onder de pinnen glijdt elke keer dat je het vastbindt

Hoe zich te ontdoen van overgeconditioneerd haar?

   • Begin met het gebruik van minder conditioner voor de eerste paar wasbeurten.
   • Spoel je haar eens per maand met een verdunde appelciderazijnoplossing. Dit zou idealiter een deel appelciderazijn en twee delen water moeten zijn.
   • Gebruik een verhelderende shampoo om de extra lagen conditioner kwijt te raken.
   • Vermijd het gebruik van te veel conditioner totdat je alle extra lagen kwijt bent.

Inpakken

Haarconditioners voeden en vullen je haar aan om het er zacht en glanzend uit te laten zien. Verschillende soorten conditioners zijn onder andere rinse-out, deep, rinse-in conditioners en haarmaskers. Je moet een conditioner kopen die bij je haartype past met een pH-waarde tussen 4,5-7. Het overconditioneren van je haar kan net zo erg zijn als het helemaal niet conditioneren.

Begin met het kennen van je huid