Het verliezen van een paar strengen op de dag tijdens het kammen is normaal. Maar als je overal in je huis haar begint op te merken, schokt het je dan? Wij weten precies hoe jij je voelt over het omgaan met haaruitval.

Daarom spraken we met haarverzorgingsexperts van Esse Organic Skincare om je te helpen. Dit is uw gids voor de verschillende oorzaken van haaruitval, behandelingen en preventieve maatregelen.

Hoogtepunten:

 • Tekenen en symptomen van haaruitval
 • Wat zijn de oorzaken haaruitval?
 • Hoe te stoppen en haaruitval te beheersen?
 • Tips voor haaruitvalpreventie
 • Diagnose van haaruitval
 • Is haaruitval bij vrouwen anders dan bij mannen?
 • Wanneer naar de dokter??
 • Hoe lang duurt het voordat het haar teruggroeit na haaruitval?

Tekenen en symptomen van haaruitval

Haaruitval kan plotseling of geleidelijk optreden. Hoewel sommige soorten haaruitval tijdelijk zijn, zijn sommige permanent. De meest voorkomende symptomen van haaruitval zijn:

 • Geleidelijk dunner worden op het voorhoofd of terugtrekkende haarlijn
 • Ronde fragmentarische kale plekken of alopecia [1]
 • Losmaken van het haar
 • Flarden van schilfering als gevolg van een infectie
 • Full body haaruitval als gevolg van medische behandelingen zoals chemotherapie

Wat zijn de oorzaken haaruitval?

1. Erfelijkheid

Haaruitval veroorzaakt door genetische make-up is een natuurlijke aandoening. Het wordt androgenetische alopecia genoemd [2] en komt veel voor bij mannen. Het wordt ook wel mannelijke kaalheid of erfelijke kaalheid genoemd.

2. Hormonale veranderingen

Vrouwen ervaren hormonale veranderingen tijdens de zwangerschap, bevalling, menopauze of tijdens een verandering van anticonceptiemiddelen. Hormonale veranderingen beïnvloeden de groeicyclus van het haar en leiden tot een verhoogde haaruitval.

De bevalling brengt extreme stress op het lichaam met zich mee en kan veel haarzakjes naar een rustfase of telogene fase duwen. Telogeen effluvium [3] is een term die wordt gebruikt om dit soort haaruitval van de hoofdhuid te beschrijven. Maar maak je geen zorgen, deze aandoening is volledig omkeerbaar.

3. Medicijnen en radiotherapie

Medicijnen zoals chemotherapeutisch [4] medicijnen, antidepressiva, artritis en medicijnen tegen hoge bloeddruk kunnen leiden tot haaruitval. Radiotherapie wordt gebruikt om kanker te behandelen en het kan leiden tot haaruitval.

4. Stress

Of je nu stress hebt over werk of persoonlijke problemen of over je haaruitval zelf, stop! Stress kan je haar beroven van essentiële voedingsstoffen waardoor ze zwakker worden. Studies tonen aan dat sommige mensen alopecia kunnen ontwikkelen in langdurige perioden van stress of emotioneel trauma. Remedie? Yoga, meditatie of sporten voor een gezonde geest en lichaam.

5. Overmatige haarstyling

Niemand houdt ervan om kapsels te herhalen, toch? In een poging om er chique en trendy uit te zien, zetten we ons haar door middel van heat styling en andere schadelijke stylingtechnieken. Dergelijke procedures zoals bleken, permanenten, krullen en rechttrekken kunnen leiden tot haarbreuk.

6. Haarverzorgingsproducten

Agressieve chemicaliën in haarverzorgingsproducten zoals shampoos kunnen leiden tot haaruitval. Het is belangrijk om een zachte shampoo te kiezen die voor u is gemaakt. Ken je haar voordat je je shampoos en conditioners ontdekt.

7. Infecties

Schimmel- en bacteriële huidinfecties [5] kan de hoeveelheid haar op je hoofdhuid verminderen, waardoor het kaal wordt of het haar dunner wordt. Het behandelen van aandoeningen zoals syfilis kan uw haargroei herstellen.

8. Vitaminetekort

Je haar bestaat uit eiwitten [6], aminozuren en peptidebindingen. Om deze structuren te voeden, is het belangrijk om een uitgebalanceerd dieet te eten. Gebrek aan eiwitten (dierlijke of plantaardige bronnen), ijzer, zink, vitamine C en B in uw dieet kan haaruitval veroorzaken.

9. Vervuiling

Een studie wees uit dat stof- en brandstofdeeltjes uit de lucht de hoofdhuid kunnen beïnvloeden en interfereren met haareiwitten. Luchtvervuiling is een van de oorzaken van voortijdig haarverlies en vergrijzing van het haar. Bekijk de aangepaste haarverzorging van Esse Organic Skincare die je haar kan redden van milieuschade.

10. Levensstijl Gewoonten

Levensstijlgewoonten zoals onvoldoende slaap, buiten werken in de zon en roken kunnen haaruitval veroorzaken. Al deze verstoren de mechanismen in het lichaam die gezond haar maken.

Hoe te stoppen en haaruitval te beheersen?

1. Medicijnen

Als u medicijnen voor haargroei hebt geprobeerd, moet u zich goed bewust zijn van Minoxidil. Minoxidil [7] is een vrij verkrijgbaar medicijn waarvan wordt aangenomen dat het helpt bij de haargroei. Wees voorzichtig met de concentraties, want een hoge dosering kan leiden tot irritatie van de hoofdhuid en acne.

Fenylefrine is eengeen medicatie die de haarzakjes helpt samen te trekken, waardoor haarbreuk bij het trekken wordt voorkomen.

Finasteride is ook een medicijn dat op recept verkrijgbaar is en helpt bij de haargroei.

Woord van waarschuwing:

Als u een zwangerschap plant, vermijd dan finasteride.

2. In-Office behandelingsopties

A. Haartransplantatie

Haartransplantatie omvat de chirurgische verwijdering van haarzakjes van een donorplaats in uw lichaam naar de gebieden van kaalheid. Dit is een minimaal invasieve procedure en wordt vaak uitgevoerd voor mannelijke kaalheid.

B. Hoofdhuid reductie

Hoofdhuidreductie, zoals de naam al doet vermoeden, is een procedure waarbij chirurgisch wordt verwijderd van delen van de hoofdhuid die worden aangetast door kaalheid. Het is als hoofdhuidlifting en wordt uitgevoerd bij zowel mannen als vrouwen.

C. Lasertherapie

Mensen met genetisch haarverlies of chemotherapie kunnen baat hebben bij low-level lasers [8]. De roodlichttherapie werkt door epidermale stamcellen te stimuleren.

D. Bloedplaatjesrijk plasma

Je bloed wordt door een centrifuge geleid om bloedplaatjes te scheiden. Dit bloedplaatjesrijke plasma wordt vervolgens geïnduceerd in uw hoofdhuid voor haargroei [9].

3. Alternatieve geneeswijzen

Mensen gebruiken al eeuwenlang natuurlijke methoden om haaruitval te helpen voorkomen, hoewel er geen wetenschappelijk bewijs is. Uiensap, hibiscusbladeren, masseren met essentiële oliën, kokosolie, groene thee en aloë vera zijn veel voorkomende natuurlijke behandelingen voor haargroei.

4. Dieet

Zorg voor een eiwitrijk dieet. Neem amla op in uw dieet omdat het haaruitval en vergrijzing van het haar voorkomt. Dr. Zeel, onze interne arts, raadt u aan om te bezuinigen op zout en kruiden.

Ze zegt: “Kokosnoot en moong bonen zijn uitzonderlijk goed voor het voorkomen van haaruitval. Overmatig zoutverbruik is een duidelijke oorzaak van vroege vergrijzing en haaruitval.” Consumptie van rauw Aloë-bladsap regelmatig zal helpen hormonen in balans te brengen en haaruitval in verband met hormonen te voorkomen.

Tips voor haaruitvalpreventie

 • Schakel over naar een uitgebalanceerd dieet.
 • Zorg voor voldoende slaap.
 • Blijf uit de buurt van strakke kapsels.
 • Pop een multivitamine tablet.
 • Bedek je haar met een sjaal als je in de vervuiling bent.
 • Blijf zoveel mogelijk weg van haarstylingstechnieken.
 • Regelmatige oliemassages kalmeren de geest, verlichten stress en versterken de wortels.
 • Het wassen van haar met heet water kan haaruitval veroorzaken. Koud water wordt altijd aanbevolen voor het wassen van het haar.

Pro Tip:

Beperk het aanbrengen van shampoo op het haar tot een minimum. Shampoo kan worden gebruikt om het vuil van de hoofdhuid te wassen. Breng geen conditioner aan op de hoofdhuid, maar op de haarlengte vanaf je oren. Conditioners kunnen een beschermende laag vormen tegen vervuiling.

Diagnose van haaruitval

1. Trektest

Dit is een handmatig onderzoek waarbij uw arts enkele tientallen haren uittrekt om te zien hoeveel er uitkomen [10].

2. Bloedonderzoek

Een bloedtest kan helpen bij het bepalen van een onderliggende medische aandoening die verband houdt met haaruitval.

3. Hoofdhuid biopsie

Hoofdhuid huid wordt geschraapt of haar wordt geplukt om haarzakjes te onderzoeken.

Is haaruitval bij vrouwen anders dan bij mannen?

Androgenetische alopecia (haaruitval als gevolg van genetica) treft mannen als gevolg van hoge niveaus van mannelijke hormonen (androgenen). Het treft een minderheid van vrouwen [11] ook, als gevolg van hoge niveaus van androgeen in het bloed. Bij vrouwen kunnen andere factoren, zoals hormonale onevenwichtigheden tijdens de zwangerschap, haaruitval veroorzaken.

Wanneer naar een dokter?

Als u plotselinge en ongewone haaruitval opmerkt, neem dan contact op met uw arts. Plotseling haarverlies kan een teken zijn van een onderliggende medische aandoening. U kunt ook naar een arts gaan als u zich zorgen maakt over uw haaruitval op lange termijn en een behandeling wilt volgen.

Hoe lang duurt het voordat het haar teruggroeit na haaruitval?

Of het haar teruggroeit, hangt af van het soort haaruitval. In gevallen zoals telogeen effluvium groeit het haar binnen 3-6 maanden terug. Raadpleeg uw arts om te begrijpen dat de haargroeitijd op basis van de behandeling op kantoor waarvoor u kiest, wordt gebruikt.

Inpakken

We hopen dat alle bovenstaande preventieve maatregelen en tijdige behandelingen ervoor zorgen dat je geen haar meer ziet verstoppen tijdens je douche. Praat met uw arts voordat u een van de haaruitval behandelingen. Vergeet ook niet dat haarval fasen heeft en dat sommige haarlokken die vallen, al een tijdje in de telogene d.w.z. afstotende fase zijn. Het verschil in haaruitvalvermindering kan dus nooit onmiddellijk worden waargenomen. Wees geduldig om resultaten te zien.

Begin met het kennen van je huid

Verwijzingen