Heb je al maanden last van ernstige haaruitval? Je hebt alles geprobeerd, van spabehandelingen tot huismiddeltjes. Maar niets hielp? Je antwoord zou kunnen liggen in een ferritinetest, die het ijzergehalte van je lichaam zou onthullen.

Hoewel haaruitval door vele factoren kan worden veroorzaakt, is gebrek aan ijzer er een van. IJzer is een vitaal mineraal dat zuurstof vervoert en afzet naar verschillende delen van ons lichaam. Dit geldt ook voor de haargroeicellen. Laten we eens kijken hoe u haaruitval als gevolg van ijzertekort kunt identificeren en voorkomen.

Hoogtepunten:

 • Waarom veroorzaakt ijzertekort haaruitval?
 • Hoe ziet haaruitval veroorzaakt door ijzertekort eruit?
 • Symptomen van een ijzertekort
 • Hoe kunt u ijzertekort behandelen en het gerelateerde haarverlies?
 • Wat moeten ideale ijzerniveaus zijn voor haargroei?
 • Wie loopt het risico ijzertekort te krijgen?
 • Kan te veel ijzer schadelijk zijn?

Waarom veroorzaakt ijzertekort haaruitval?

IJzer draagt bij aan de productie van hemoglobine in je lichaam. Hemoglobine levert voedingsstoffen en zuurstof aan de cellen van je haar, wat van vitaal belang is voor hun groei. Dit proces wordt verstoord door een gebrek aan ijzer, wat ook een laag hemoglobinegehalte betekent, wat leidt tot haarverlies (1) (2).

Hoe ziet haaruitval veroorzaakt door ijzertekort eruit?

Haaruitval veroorzaakt door een gebrek aan ijzer kan vergelijkbaar zijn met de traditionele mannelijke en vrouwelijke kaalheid. Dit kan variëren van kale plekken tot ongewoon grote hoeveelheden haarlokken in je haarborstel. Studies suggereren dat haaruitval veroorzaakt door een gebrek aan ijzer in het lichaam haaruitval kan imiteren die optreedt bij genetische mannelijke en vrouwelijke kaalheid (3).

Symptomen van een ijzertekort

 • Algemene vermoeidheid
 • Vreemde verlangens om items te eten die geen voedsel zijn
 • Broze nagels
 • Hoofdpijn
 • Bleke huid
 • Zwelling van de tong
 • Tintelend gevoel in de benen
 • Zwakte en duizeligheid

Als u andere symptomen opmerkt die wijzen op een laag ijzergehalte in uw lichaam, raadpleeg dan eerst uw arts en corrigeer de oorzaak van het probleem.

Een manier om het ijzergehalte in uw lichaam te meten, is door een ferritinebloedtest uit te voeren. Ferritine is een belangrijk eiwit in je lichaam waarin ijzer wordt opgeslagen. Laag ferritine zal automatisch wijzen op een gebrek aan ijzer in uw bloedtest.

In een dergelijk geval kan uw arts ijzersupplementen voorschrijven om uw ijzergehalte te verhogen. Hier zijn een paar behandelingsmethoden voor haaruitval als gevolg van het tekort:

1. Minoxidil

Minoxidil, een actueel geneesmiddel dat wordt aanbevolen voor haargroei, werd aanvankelijk voorgeschreven aan patiënten met hoge bloeddruk. Toen werd opgemerkt dat deze patiënten overmatige hoeveelheden haargroei ervoeren. Dat is hoe het uitkwam als een actueel medicijn om haaruitval bij mannen en vrouwen te behandelen (4). Het aanbrengen van minoxidil op je hoofdhuid kan helpen bij de hergroei van het haar.

2. Finasteride (Propecia)

Dit medicijn kan helpen haargroeicellen te stimuleren en ook haaruitval te behandelen. Het wordt echter alleen aan mannen voorgeschreven. Het beperkt het lichaam van het produceren van dihydrotestosteron, een hormoon dat aan de basis ligt van mannelijke kaalheid. Finasteride geneest echter geen haaruitval. Als u stopt met medicatie, kan uw haar blijven vallen.

Praat met uw arts over mogelijke bijwerkingen van deze medicatie. Uw arts kan aanbevelen om het te gebruiken in combinatie met minoxidil.

3. Operatie

Invasieve methoden zoals operaties en PRP kunnen ook worden overwogen, als u geen resultaten ziet met andere vormen van medicatie. Operaties voor haaruitval omvatten haartransplantatie en herstel.

4. Voedingsmiddelen om haaruitval te voorkomen

Het toevoegen van deze voedingsmiddelen aan uw dieet kan helpen de niveaus van ijzer in uw lichaam te verhogen, waardoor haaruitval wordt voorkomen:

 • Groene groenten zoals spinazie
 • Droog fruit zoals rozijnen
 • Eigeel (zorg ervoor dat je geen hoog cholesterolgehalte hebt)
 • Rood vlees
 • Sojabonen, broccoli en linzen

Wat moeten ideale ijzerniveaus zijn voor haargroei?

Volgens artsen zijn de normale ferritine (een indicator van ijzer) niveaus bij vrouwen 20 tot 200 nanogram per milliliter bij vrouwen en 20 tot 500 nanogram per milliliter bij mannen.

De meeste onderzoekers zijn het erover eens dat we 50 tot 70 nanogram per milliliter ferritine nodig hebben voor haargroei. Lagere niveaus van ferritine kunnen leiden tot haaruitval.

Wie loopt het risico ijzertekort te krijgen?

Vrouwelijke kalander toont kalender

1. Vrouwtjes

Vrouwtjes hebben de neiging om een hoger risico te lopen op het ontwikkelen van bloedarmoede door ijzertekort tijdens hun vruchtbare jaren.

2. Vegetariërs

Niet-vegetarische voedingsmiddelen hebben de neiging om hogere hoeveelheden ijzer te hebben in vergelijking met vegetarisch voedsel. Dit maakt vegetariërs kwetsbaarder als het gaat om ijzergehalte.

3. Als u vaak bloed doneert

In dit geval kan uw hemoglobinegehalte dalen, maar zelfs gemakkelijk worden vervangen. Maak er echter een punt van om voedingsmiddelen te consumeren die rijk zijn aan ijzer gedurende een paar dagen nadat je bloed hebt gedoneerd.

4. Slecht absorptievermogen

Sommige lichamen kunnen ijzer niet goed opnemen. Bepaalde medische aandoeningen kunnen de productie van maagzuur verminderen (wat verantwoordelijk is voor een gemakkelijkere opname van voedsel) en uw lichaam beperken in het absorberen van ijzer. Darmziekten kunnen ook interfereren met de ijzeropname in je lichaam. In dergelijke gevallen kunt u een ijzertekort hebben.

Kan te veel ijzer schadelijk zijn?

IJzerrijk voedsel

Hoge doses ijzer kunnen ook schadelijk zijn voor je lichaam. De meest voorkomende risicofactoren zijn:

1. IJzervergiftiging

Dit gebeurt wanneer mensen hoge doses ijzersupplementen consumeren (5). IJzervergiftiging kan leiden tot het volgende:

 • Braken en diarree
 • Lethargie
 • Dehydratie
 • Buikpijn

In sommige gevallen kan de dood optreden als deze niet onmiddellijk wordt aangepakt.

2. Erfelijke hemochromatose

Dit is een erfelijke aandoening die optreedt bij hoge doses ijzerabsorptie uit het voedsel dat we consumeren (6). Het is een genetische aandoening. U kunt al dan niet symptomen opmerken zoals seksuele disfunctie, donkerder worden van de huid, diabetes, vermoeidheid en hartproblemen.

3. Afrikaanse ijzerstapeling

Het consumeren van voedingsmiddelen die ijzer bevatten, kan dit heel vaak veroorzaken (7). Deze toestand werd voor het eerst waargenomen in Afrika toen brouwerijen hun bier in ijzeren potten bereidden. De precieze oorzaak ervan is onbekend. De aandoening is echter in verband gebracht met genetica.

Notitie:

U kunt een verandering in uw stoelgang ervaren als gevolg van overtollig ijzer in uw lichaam.

Inpakken

IJzer is een mineraal dat bijdraagt aan de haargroei. Het vervoert en levert zuurstof aan je haargroeicellen, waardoor de productie van haarlokken wordt gestimuleerd. Symptomen zoals hoofdpijn, zwelling van de tong, vermoeidheid en zwakte kunnen betekenen dat uw lichaam mogelijk ijzer tekort komt. Verandering in de kleur van je nagels en haaruitval kunnen ook wijzen op een ijzertekort. Het consumeren van voedingsmiddelen die rijk zijn aan ijzer of het nemen van ijzersupplementen kan helpen het probleem op te lossen. U kunt ook OTC-topische behandelingen of haartransplantaties voor haargroei proberen. Houd er echter rekening mee dat grote hoeveelheden ijzer uw gezondheid nadelig kunnen beïnvloeden.

Begin met het kennen van je huid

Verwijzingen