Wist je dat jodium een significante invloed heeft op zowel je lichaam als je huid? Je lichaam gebruikt jodium om hormonen aan te maken in je schildklier.

Goede jodiumniveaus spelen een essentiële rol in uw metabolische processen en helpen bij het vlekkeloos functioneren van uw immuunsysteem. Daarom moet u uw dagelijkse dosis van dit mineraal handhaven [1], voor een gezond lichaam en een gezonde huid.

Lees verder om de vitale rol van dit mineraal, de huidvoordelen en bijwerkingen te kennen.

Hoogtepunten:

 • Wat doet jodium met je huid?
 • Voordelen van jodium voor de huid
 • Hoe jodium te gebruiken voor een gezonde huid?
 • Zijn er bijwerkingen van het gebruik van jodium op de huid?

Wat doet jodium met je huid?

Jodium is een essentieel onderdeel dat de goede werking van uw schildklier regelt. De schildklier heeft jodium nodig om hormonen te produceren voor het metabolisme en voor de ontwikkeling van botten en hersenen. Jodiumtekort kan leiden tot meerdere gezondheidsproblemen [2] en kan ook van invloed zijn op uw huid en haar.

Bij jodiumtekort kunnen fluor en chloor door uw schildklier worden gebruikt. Deze twee halogenen zijn echter giftig voor uw cellen en kunnen uw celfunctie beschadigen. Bovendien kan overmatige consumptie van jodium ook een tol eisen van uw huid. Hier zijn enkele veel voorkomende symptomen van te weinig en te veel inname van jodium op uw huid.

1. Droge en schilferige huid:

Een studie toont aan dat ongeveer 77% van de mensen met lage schildklierhormoonspiegels een droge huid ervaart. Jodiumtekort kan de snelheid van de regeneratie van huidcellen verminderen, wat vaak leidt tot een droge, schilferige huid [3].

2. Minder zweten:

Jodium helpt om je lichaam te ontgiften door te zweten. Omdat schildklierhormonen helpen bij het reguleren van zweten, kan jodiumtekort leiden tot minder zweten dan mensen met normale schildklierhormoonspiegels [4]. Zweten houdt je huid gehydrateerd en vochtig. Een gebrek aan zweten ontmoedigt ontgifting en kan ook je huid uitdrogen.

3. Acne puistjes:

Jodium helpt bij het reguleren van hormonen die anders kunnen leiden tot acne-puistjes. Overmatige consumptie van jodium kan acne-puistjes veroorzaken, vooral bij adolescenten.

Voordelen van jodium voor de huid

Het hebben van voldoende jodium in je lichaam helpt niet alleen bij de normale afscheiding van schildklierhormonen, maar helpt ook om je huid gezond en glad te houden. Hier zijn de belangrijkste voordelen van het hebben van voldoende jodium via uw normale dieet of supplementen.

1. Hydratatie van de huid

Voldoende jodiuminname via je maaltijden helpt om je transpiratie te reguleren en houdt je huid vochtig. Maar zorg ervoor dat uw jodiumconsumptie optimaal is en niet overmatig. Te veel jodium in uw systeem kan leiden tot het tegenovergestelde effect.

2. Ontgifting van het lichaam

Jodium speelt een vitale rol bij het ontgiften van uw lichaam van halogeniden zoals fluoride, bromide en chloor. Halogeniden kunnen meerdere ziekten veroorzaken, zoals cysten, vleesbomen in verschillende lichaamsdelen, fibrocystische borstaandoeningen en zelfs kankers van voortplantingsorganen. Jodium kan voorkomen dat u van die ziekten door halogeniden uit uw systeem te spoelen.

Je kunt je lichaam ontgiften van zware metalen zoals cadmium, lood, kwik en aluminium met een regelmatige jodiuminname. Jodium stelt je lichaam in staat om deze gifstoffen uit je systeem te halen.

3. Huidgenezing

Omdat het een natuurlijk ontsmettingsmiddel is, kan jodium worden gebruikt op snijwonden en littekens om het genezingsproces te versnellen. Het helpt bij het repareren van je huid, geneest littekens en vlekken sneller en voorkomt dat ze geïnfecteerd raken.

4. Huidverjonging

Jodium helpt ook bij het bevorderen van een gezonde huid, nagels en haar [5]. Het helpt bij cellulaire functie en regeneratie [6] van de onderste lagen van je huid. Door de huid vanuit de binnenste lagen te verjongen, kan jodium zorgen voor een gladde teint, gezond en glanzend haar en sterke nagels. Voldoende jodium in je lichaam helpt om je haarzakjes te versterken en de haargroei te verbeteren. Een tekort kan dus leiden tot haaruitval of dunner wordend haar.

Hoe jodium te gebruiken voor een gezonde huid?

Omdat het een sporenelement is, heeft het menselijk lichaam jodium in kleinere hoeveelheden nodig om je lichaam gezond en goed functionerend te houden. Het United States Institute of Medicine beveelt aan dat de dagelijkse inname van jodium voor een persoon afhankelijk is van hun leeftijd en geslacht.

Kinderen hebben dus ongeveer 90-130 microgram jodium per dag nodig, volwassenen hebben 150 microgram per dag nodig en een zwangere vrouw heeft 220 microgram jodium op een dag nodig. Voldoende jodiumconsumptie helpt je om een gezonde en goed gehydrateerde huid te hebben.

Deed Weet je?

Meerdere voedingsmiddelen zijn natuurlijke bronnen van jodium, zoals veenbessen, zeegroenten, biologische yoghurt, aardbeien, kaas, aardappelen, eieren, zouten en garnalen.

Je kunt zelfs jodium rechtstreeks op je huid aanbrengen. Een 5% jodiumoplossing is ideaal voor dit doel. Het is gemakkelijk aan te brengen en wordt snel opgenomen in de huid. Voor optimale resultaten moet u de oplossing over uw schildkliergebied of in de buurt ervan aanbrengen, zodat uw schildklier het jodium efficiënt kan gebruiken. Dit zijn de stappen:

 • Neem een kleine hoeveelheid jodium met behulp van een druppelaar of een rollerbal en breng het aan op je huid.
 • Zorg ervoor dat het jodium droog genoeg is en geen vlekken maakt op de huid of kleding.
 • Vergeet niet om de plek van jodiumtoepassing te roteren. Anders kan regelmatige toepassing van jodium op dezelfde plek de huid in het gebied beschadigen.
 • Neem niet direct na het aanbrengen van jodium een douche.

U kunt ook povidon-jodium op uw huid aanbrengen om acne in het gezicht te behandelen. Een studie toont aan dat de antiseptische eigenschap van dit jodium het mogelijk maakt om het te gebruiken voor de behandeling van acne. Het helpt u ook om problemen te voorkomen die verband houden met langdurig antibioticagebruik voor acnebehandeling.

U kunt 3% povidon-jodiumoplossing of zalf rechtstreeks op de getroffen gebieden op het gezicht aanbrengen. U moet de oplossing of crème met uw vingertoppen op de getroffen gebieden aanbrengen en de omgeving vermijden.

Zijn er bijwerkingen van het gebruik van jodium op de huid?

Het direct aanbrengen van jodium op je huid kan tijdelijk een vlekje geven. Regelmatig aanbrengen op dezelfde plek kan ook uw huid in de regio uitdrogen. Er is ook een kleine kans op het krijgen van te veel jodium door directe toepassing. Je lichaam zal echter stoppen met het absorberen van het jodium wanneer het genoeg heeft.

Over het algemeen veroorzaakt een matige hoeveelheid jodiuminname via gejodeerd zout of voedsel geen bijwerkingen. Het teveel aan jodium in je lichaam wordt regelmatig via de urine weggespoeld.

Jodium kan echter voor sommige mensen als een allergeen fungeren. Mensen met jodiumgevoeligheden vertonen verschillende soorten symptomen. Hier zijn enkele voorbeelden:

 • Mensen met een gevoelige huid kunnen allergische reacties vertonen op topische jodiumtoepassing. Het kan ook roodheid en pijn veroorzaken. Over het algemeen is deze reactie zelfbeperkt en lost deze binnen enkele uren vanzelf op.
 • In ernstige gevallen van jodiumgevoeligheid kunnen mensen symptomen vertonen zoals chemische brandwonden bij de toepassing van povidon-jodium als een antisepticum [7].
 • Sommige soorten zeevruchten met een hoog jodiumgehalte kunnen een allergische reactie veroorzaken. Gevoelige mensen kunnen symptomen vertonen zoals zwelling, roodheid, pijn, warmte, sijpelen en andere tekenen van infectie.

Als uw jodiumoplossing ernstige irritatie, jeuk of verbranding veroorzaakt, stop dan onmiddellijk met de toepassing en raadpleeg onmiddellijk uw dermatoloog.

Notitie:

Als u voor het eerst jodium op uw huid aanbrengt, doe dan een patchtest om te controleren of u er gevoelig voor bent.

Inpakken

Jodium beïnvloedt niet alleen een gezonde huid, maar ondersteunt ook het welzijn van je hele lichaam. Door de schildklierhormoonspiegels en het metabolisme van uw lichaam te reguleren, helpt jodium bij verschillende lichaamsfuncties en verjongt het ook uw huid en haar. In geval van jodiumtekort kunt u last hebben van hypothyreoïdie [8]. Dit is een aandoening waarbij het menselijk lichaam niet genoeg schildklierhormoon kan produceren.

Als u last heeft van een droge en schilferige huid, haaruitval, dunner wordend haar, gewichtsproblemen, enz., Controleer dan het jodium- of schildklierhormoonniveau in uw systeem. Als u bent gediagnosticeerd met jodiumtekort, is het beter om uw schildklierhormoonspiegels regelmatig te controleren.

Meta: Een onregelmatigheid in de jodiumspiegels van het lichaam kan leiden tot verschillende gezondheidsproblemen, waaronder huidproblemen. Ontdek hoe jodium uw huid ten goede kan komen en de beste manieren om het te gebruiken voor een stralende huid.

Begin met het kennen van je huid

Verwijzingen