Ben je onlangs begonnen met een nieuw medicijn en merk je tegelijkertijd ongewone haaruitval? Uw geneesmiddel kan de boosdoener zijn.

Sommige medicijnen kunnen haaruitval veroorzaken als een tijdelijke bijwerking. Wanneer de voorgeschreven dosering is voltooid, komt de haaruitval in de meeste gevallen meestal tot een einde.

In dit artikel hebben we alles uitgelegd van waarom dit gebeurt, welke medicijnen haaruitval veroorzaken en hoe je ermee om kunt gaan.

Hoogtepunten:

 • Hoe veroorzaken medicijnen haaruitval?
 • Tekenen dat u door medicijnen geïnduceerde haaruitval ervaart
 • Welke geneesmiddelen kunnen leiden tot haaruitval?
 • Hoe kunt u door medicijnen geïnduceerde haaruitval voorkomen?

Hoe veroorzaken medicijnen haaruitval?

De medicijnen in kwestie beschadigen de haarzakjes of interfereren met de groei van haarlokken. Sommige kunnen zich zelfs richten op snelgroeiende cellen zoals die bij kankerpatiënten. Haaruitval is in dergelijke gevallen een veel voorkomende bijwerking.

Er kunnen twee soorten haaruitval als gevolg van medicijnen optreden: (1)

1. Telogeen Effluvium (TE)

Dit gebeurt wanneer het haar zich in de “rustfase” bevindt. Haaruitval in deze fase is vrij kortdurend en veroorzaakt niet al te veel ongemak.

Haaruitval heeft de neiging om 2-4 maanden na het starten van een medicijn op te treden (2).

2. Anagene Effluvium

Dit gebeurt wanneer het haar zich in de groeifase bevindt en misschien wel op vrij lange termijn. Dit is meer een punt van zorg voor mensen, omdat haaruitval in sommige gevallen permanent kan zijn.

Haaruitval treedt meestal op 1-2 weken na het starten van een medicijn.

Notitie:

Volgens de American Academy of Dermatology is het normaal om 50-100 strengen haar op een dag af te werpen. Het is dus niet nodig om in paniek te raken als je deze hoeveelheid haarval opmerkt. Voor meer informatie moet u uw arts raadplegen.

Tekenen dat u door medicijnen geïnduceerde haaruitval ervaart

Geneesmiddel geïnduceerde haaruitval
 • Haarlokken opmerken op kussenslopen
 • Extra haar in je kammen en als je doucht
 • Haar valt uit de slapen van je voorhoofd (mannetjes) of je part-line (vrouwtjes)

Uw arts zal de volgende factoren in overweging nemen alvorens een geneesmiddel-geïnduceerde alopecia te diagnosticeren. Hij zal rekening houden met uw medische geschiedenis op basis van het volgende:

 • Nieuwe medicijnen waarmee u mogelijk bent begonnen
 • Veranderingen in geneesmiddelen/dosering
 • Eventuele recente ziekten of operaties
 • Familiegeschiedenis van haaruitval

Welke geneesmiddelen kunnen leiden tot haaruitval?

1. Vitamine A

Je haar heeft een groeicyclus waarna het een rustfase bereikt en uitvalt. Vitamine A is essentieel voor de groei van je haar en om het gezond te houden. Het is ook van vitaal belang om je huid gezond te houden.

Een overdosis van deze vitamine kan echter schadelijk zijn en ervoor zorgen dat je haar uitvalt. Een overdosis vitamine A kan uw haar aanmoedigen om de rustfase te snel te bereiken, wat kan leiden tot haaruitval (3).

Deze medicijnen hebben tijdelijke bijwerkingen.

2. Acne Medicijnen

Isotretinoïne is een vitamine-A afgeleide acne medicatie die meestal wordt voorgeschreven om zeer ernstige acne te behandelen. Het kan resulteren in haaruitval die meestal tijdelijk is. Isotretinoïne veroorzaakt echter geen haaruitval als u het voor een korte termijn consumeert (4).

3. Antibiotica

Antibiotica worden gebruikt om bacteriële infecties aan te pakken. Ze vallen echter zelfs de goede bacteriën in het lichaam aan die de vitamine B-spiegels kunnen beïnvloeden.

Gebrek aan vitamine B kan leiden tot haaruitval. Antibiotica kunnen ook het hemoglobinegehalte verlagen. Hemoblogine is een eiwit dat ijzer opslaat. Lage niveaus van hemoglobine betekent verminderde niveaus van ijzer. IJzertekort kan ook haaruitval veroorzaken.

4. Geneesmiddelen tegen stolling

Antistollingsmedicijnen kunnen het bloed verdunnen en een zekere mate van haaruitval veroorzaken. Geneesmiddelen zoals Warfarine en Heparine worden meestal voorgeschreven aan mensen met hartaandoeningen. Haaruitval kan drie maanden na het consumeren ervan optreden.

5. Cholesterolverlagende geneesmiddelen

Cholesterol wordt door het lichaam gebruikt om bepaalde functies van het spijsverteringsstelsel, vitamines en zelfs hormonale functies uit te voeren. Overmatige hoeveelheden cholesterol is gekoppeld aan hartaandoeningen.

Dit is wanneer cholesterolverlagende medicijnen kunnen worden voorgeschreven. Deze geneesmiddelen kunnen bijdragen aan hormonale problemen en kunnen interfereren met andere functies die door het lichaam worden uitgevoerd. Deze geneesmiddelen worden ook geassocieerd met androgenetische alopecia bij mannen en vrouwen.

6. Chemotherapie geneesmiddelen

Voorgeschreven geneesmiddelen aan patiënten met kanker bijdragen aan haaruitval (5). Ze vallen cellen aan die zich snel delen, waardoor ze zich zelfs richten op haarzakjes. Haarzakjes delen zich ook en groeien snel en ze worden het slachtoffer van deze medicijnen.

Tijdens chemotherapie kan een patiënt binnen 1 of 2 weken na het proces haar verliezen. Dit is echter meestal tijdelijk en het haar groeit uiteindelijk terug. U kunt zelfs een verandering in uw haarkleur en de textuur opmerken.

7. Immunosuppressiva

Deze geneesmiddelen worden voorgeschreven aan mensen met een bepaald type kanker en sommige auto-immuunziekten. Immunosuppressiva interfereren met de groei van cellen om de symptomen te verlichten. Dit kan resulteren in haaruitval als bijwerking.

Notitie:

Andere geneesmiddelen die haaruitval kunnen veroorzaken, zijn anticonvulsiva, antidepressiva en zelfs sommige geneesmiddelen die worden voorgeschreven voor gewichtsverlies.

8. Hormoonvervangingstherapie

Hormoonvervangingstherapie bij vrouwen kan leiden tot hormonale onevenwichtigheden. Dit is ook gekoppeld aan haaruitval bij vrouwen, wat uiteindelijk resulteert in vrouwelijke kaalheid. Anticonceptiepillen kunnen ervoor zorgen dat uw hormonen fluctueren, wat resulteert in haarverlies.

9. Testosteron vervangende therapie

Dit veroorzaakt haaruitval bij mannen als gevolg van hormonale onevenwichtigheden. Testosteron vervangende therapie verhoogt testosteron niveaus in het lichaam.

Hoge testosteronspiegels zijn meestal gekoppeld aan haaruitval als gevolg van de productie van een hormoon dat het produceert en dat de neiging heeft om de grootte van de haarfollikel te verminderen. Dit hormoon wordt dihydrotestosteron genoemd.

Hoe kunt u door medicijnen geïnduceerde haaruitval voorkomen?

Het is niet mogelijk om haaruitval veroorzaakt door medicatie te voorkomen. Deze paar tips kunnen echter een gezonde haargroei bevorderen:

1. Dieet

Zorg ervoor dat u een dieet consumeert dat rijk is aan vitamine B en A. Je moet ook voldoende ijzer en andere mineralen consumeren om je haar gezond te houden. Gebrek aan vitamine B en ijzer kan leiden tot haaruitval.

2. Volg een haarverzorgingsregime

Een haarverzorgingsregime op basis van uw haartype moet worden gevolgd om gezond haar te garanderen. Shampoo je haar elke 2-3 dagen om je hoofdhuid schoon te houden. Je kunt jezelf ook een hoofdmassage geven om de bloedtoevoer naar je follikels te verbeteren.

3. Vermijd het gebruik van warmte-inducerende stylingtools

Deze kunnen leiden tot breuk en schade aan je haar, waardoor het verzwakt. Je moet ook voorkomen dat je je haar op welke manier dan ook kleurt of chemisch behandelt.

U kunt ook met uw arts praten over een andere alternatieve geneeskunde om uw gezondheidsprobleem aan te pakken.

Notitie:

U mag niet stoppen met medicatie zonder uw arts te raadplegen. Uw arts moet ervoor zorgen dat u veilig overschakelt op een alternatief medicijn. Het kan zelfs tot 6 maanden duren voordat u vermindering van de haaruitval opmerkt.

Inpakken

Meestal, wanneer u de dosering verlaagt of stopt met medicatie, vermindert ook de haaruitval. Sommige geneesmiddelen kunnen echter permanent haarverlies veroorzaken. Het is altijd goed om contact op te nemen met uw arts over de bijwerkingen die u heeft ervaren wanneer u met een nieuw medicijn begint. Als u te veel haaruitval opmerkt na het starten van een nieuw geneesmiddel, kunt u uw arts om een alternatief geneesmiddel vragen.

Begin met het kennen van je huid

Verwijzingen