Heb je ooit overtollig haar opgemerkt in je kam of doucheputten tijdens een stressvolle periode? Als je dacht dat dat gewoon toeval was, laten we je vertellen dat stressgerelateerd haarverlies echt is!

Miljoenen vrouwen hebben dagelijks te maken met haaruitval als gevolg van stress. De aandoening kan worden omgekeerd zodra de triggers voor stress zijn beheerd. In deze blogpost werpen we licht op de symptomen, oorzaken en behandelingen voor haaruitval veroorzaakt door stress.

Hoogtepunten:

  • Kan stress haaruitval veroorzaken en hoe zijn ze gekoppeld?
  • Soorten stress gerelateerd haarverlies
  • Hoe weet ik of mijn haar uitvalt door stress?
  • Hoe haaruitval als gevolg van stress onder controle te houden?
  • Haaruitval als gevolg van stress – zal het teruggroeien?
  • Is stressgerelateerd haarverlies permanent?
  • Hoeveel tijd duurt het voordat het haar uitvalt na stress?
  • Verhoogt stress DHT?

Kan stress haaruitval veroorzaken en hoe zijn ze gekoppeld?

Ja. Stress kan haaruitval van de hoofdhuid veroorzaken. Fysieke of emotionele stress, ziekte, letsel en chirurgie zijn allemaal gekoppeld aan haaruitval.

Stress kan een directe of indirecte impact hebben op je haarzakjes [1] en leiden tot haaruitval. Soms kunt u merken dat het haar 6-12 weken na een stressvolle gebeurtenis valt.

1. Telogeen Effluvium

In Telogeen effluvium [2], veel haarzakjes komen in de rustfase of telogene fase als gevolg van stress of trauma. Op een gegeven moment bevindt ongeveer 5-10% van het haar zich in de rustfase. Maar met telogeen effluvium overschrijdt dit percentage en is er elke dag verlies van meer dan 100 strengen.

2. Trichotillomanie

Trichotillomanie [3], haartrekstoornis wordt veroorzaakt door extreme stress, angst, depressie, verveling of frustratie. Een persoon met deze aandoening trekt haar uit de hoofdhuid, wenkbrauwen en wimpers. Wat volgt is dunner wordend haar op de hoofdhuid.

3. Alopecia Areata

Alopecia areata | [4] wordt gekenmerkt door kale plekken haar op de hoofdhuid, die kunnen worden veroorzaakt door stress. Dit is een auto-immuunziekte, wat betekent dat het immuunsysteem van het lichaam zijn eigen haarzakjes aanvalt.

Hoe weet ik of mijn haar uitvalt door stress?

Meer dan 100 strengen haar die uw doucheafvoer of op de haarborstel verstoppen, is een zeker teken van haaruitval. In telogeen effluvium zult u merken dat het haar dunner wordt op de hoofdhuid. Bij alopecia kunt u kale plekken haar op de hoofdhuid opmerken. Met Trichotillomanie, die constant trekken van haar veroorzaakt, kunt u merken dat uw haarvolume in de loop van de tijd is afgenomen.

Hoe haaruitval als gevolg van stress onder controle te houden?

1. Topische behandelingen

Minoxidil of rogaine [5] is een vrij verkrijgbaar (OTC) medicijn dat beschikbaar is in de vorm van sprays, crèmes of schuimen. Het functioneert door de groeifase van je haar te verlengen.

Notitie:

Sommige minoxidil topische behandelingen zijn geformuleerd voor vrouwen, terwijl sommige voor mannen. Controleer het etiket of praat met de apotheker voordat u er een koopt. Begin met een lage concentratie (2% voor vrouwen en 5% voor mannen) en praat met uw arts voor verdere veranderingen, indien nodig.

Topische corticosteroïden [6], zowel OTC als sterkte op recept, werken ook voor haaruitval veroorzaakt door stress.

Castorolie, een effectief huismiddeltje tegen haaruitval, wordt veel gebruikt bij veel mannen en vrouwen. De exacte functie van ricinusolie bij haaruitval bevat echter geen wetenschappelijk bewijs.

2. Stressmanagement

A. Ontspanningstechnieken

Ontspanningstechnieken zoals yoga, meditatie en ademhalingsoefeningen helpen stressniveaus te verminderen en te beheersen.

B. Oefening

Oefening geeft goede chemicaliën in het lichaam vrij die helpen bij het beheersen van stress. Een gezond lichaam en een kalme geest kunnen haaruitval als gevolg van stress omkeren.

C. Positief denken

Het hebben van een positieve kijk op het leven kan helpen om effectief met stress om te gaan. Omring jezelf te allen tijde met positieve mensen en positieve gedachten.

D. Raadpleeg een therapeut

U kunt met uw therapeut praten over andere effectieve methoden om stress te verminderen en te voorkomen.

3. Dieet

Wanneer je gestrest bent, heb je de neiging om evenwichtige maaltijden over te slaan, waardoor je haar de essentiële voedingsstoffen wordt ontnomen. Voedingstekorten kunnen leiden tot haaruitval [7].

Teruggaan naar evenwichtige diëten met vitamine A, E, B, K, zink, ijzer en eiwitten kan helpen bij het opnieuw laten groeien van haar dat verloren is gegaan door om te stressen.

4. Adopteer haarverzorgingsroutine

Een goede haarverzorgingsroutine kan de haargroei verbeteren. Was je haar grondig met een zachte shampoo en conditie om een beschermende laag aan de haarschubben toe te voegen [8]. Als u warmtestylingtools gebruikt, gebruik dan een hittebeschermende spray met hydraterende ingrediënten zoals sheaboter of groene thee.

Haaruitval als gevolg van stress – zal het teruggroeien?

Haaruitval gerelateerd aan stress is tijdelijk. Haar kan teruggroeien zodra de stressniveaus weer normaal zijn en met de juiste behandelingen zoals hierboven vermeld.

Nee, stress gerelateerd haarverlies is niet permanent. Alle bovenstaande behandelingen kunnen helpen de haargroei in de loop van de tijd te herstellen.

Hoeveel tijd duurt het voordat het haar uitvalt na stress?

Haaruitval als gevolg van stress treedt meestal op drie maanden na een stressvol incident. Het kan enkele weken tot een paar maanden duren om haar terug te laten groeien na een traumatische of stressvolle gebeurtenis.

Verhoogt stress DHT?

Stress veroorzaakt de toename van androgenen (mannelijke hormonen) daardoor, waardoor de afscheiding van haaruitval gerelateerde chemische stof genaamd DHT (Dihydrotestosteron) [9].

Inpakken

Haaruitval gerelateerd aan stress valt meestal in de categorieën telogeen effluvium, trichotillomanie en alopecia. Actuele medicijnen, goede voeding, stressmanagement en een goede haarverzorgingsroutine herstellen haaruitval veroorzaakt door stress.

Begin met het kennen van je huid

Verwijzingen