Heb je ooit geprobeerd om veel gewicht te verliezen in een korte tijdspanne? De meesten van ons hebben zich er misschien schuldig aan gemaakt om het voor een belangrijke gebeurtenis te doen, gewoon om in die droomjurk te komen. Maar ging deze prestatie gepaard met een onverklaarbare toename van haaruitval?

Ja, de twee zijn heel erg met elkaar verbonden. Hoewel er niets mis is met het willen van een strak lichaam, kan een ongezonde manier van gewichtsverlies onder andere gevolgen hebben voor je haar.

Lees verder om meer te weten te komen over de waarschijnlijke redenen en mogelijke oplossingen voor haaruitval veroorzaakt door gewichtsverlies.

Hoogtepunten:

  • Normale groeicyclus van haar
  • Wat veroorzaakt haaruitval tijdens gewichtsverlies?
  • Hoe haaruitval te voorkomen, vergezeld van gewichtsverlies?
  • Hoe lang valt haar uit na gewichtsverlies?
  • Zal haaruitval door gewichtsverlies teruggroeien?

Normale groeicyclus van haar

Om de onderliggende oorzaken achter haaruitval te begrijpen, is het belangrijk om een beetje te weten hoe haar groeit. Gemiddeld is het normaal om elke dag 30 – 150 haarlokken te verliezen. Dit wordt uiteindelijk aangevuld door de haargroeicyclus.[1] De normale cyclus van haargroei bestaat uit de volgende fasen:[2]

1. Anagene fase (groeifase)

Dit is de groeifase van de haarcyclus, wanneer de haarzakjes actief zijn en de haarschacht groeit. Bij een gezond individu duurt deze fase ongeveer 2-7 jaar, afhankelijk van verschillende interne en externe factoren.

2. Katagene fase (overgangsfase)

Tijdens de overgangsfase stopt het haar met groeien. Het haarzakje krimpt en maakt los van de bloedtoevoer in de hoofdhuid. Deze fase is meestal kort en duurt 14 tot 21 dagen.

3. Telogene fase (rustfase)

Na de katagene fase wordt haar nu clubhaar genoemd en rust het in zijn eigen wortel. Er begint een nieuw haar onder het clubhaar te groeien. De normale duur van deze fase is ongeveer 3 maanden.

4. Exogene fase (afstoten fase)

Hier maakt het clubhaar volledig los van de wortels. Het valt uit om plaats te maken voor het nieuwe haar dat eronder is gegroeid.

haargroeicyclus

Wat veroorzaakt haaruitval tijdens gewichtsverlies?

Om de redenen achter dunner wordend haar geassocieerd met gewichtsverlies te identificeren, moeten een paar dingen worden overwogen. Werd het gewichtsverlies bereikt door chirurgische of niet-chirurgische methoden? Waren er drastische veranderingen in het dieet? Was de hoeveelheid verloren gewicht en de tijd die nodig was om dit te bereiken recht evenredig met de hoeveelheid haaruitval? Een paar veel voorkomende redenen worden hieronder uitgewerkt.

1. Telogeen effluvium

In deze toestand is er een plotselinge toename van haarval, die meestal omkeerbaar is. Dit wordt vooral veroorzaakt wanneer je lichaam plotseling of overmatig gewichtsverlies als stresssignaal waarneemt. Dit stresssignaal verandert op zijn beurt de normale groeicyclus van je haar.

De anagene fase (groeifase) wordt aanzienlijk verkort, terwijl meer haar zich in de katagene of telogene fase bevindt. [3] Dit leidt tot een verhoogde verharing van het haar. Het haarverlies wordt meer uitgesproken wanneer de nieuwe haargroei te weinig is in kwantiteit of kwaliteit, om het verloren haar te compenseren.

2. Voedingstekort

Een programma voor gewichtsverlies kan een ongewoon dieetregime omvatten, dat bepaalde voedingsmiddelen of voedselgroepen uitsluit. Dit kan leiden tot tekorten aan voedingsstoffen en een lage energieproductie. Omdat haar niet de meest essentiële factor is voor je overleving, wordt het het hardst getroffen door deze tekortkomingen.

Een caloriearm dieet vergezeld van een tekort aan essentiële voedingsstoffen kan zowel de groei als de structuur van je haar beïnvloeden.[4] Voedingsstoffen die uiterst essentieel zijn voor de gezondheid van het haar omvatten (maar zijn niet beperkt tot) het volgende:

Eiwitten

Zoals we weten, bestaat haar voornamelijk uit het eiwit keratine. Het is essentieel om een eiwitrijk dieet te hebben voor de groei en het onderhoud van haar. Ook zijn eiwitten zoals collageen essentieel voor haarwortels en een gezonde hoofdhuid.

Ijzer

Het is belangrijk voor de actief delende cellen van het haarzakje, dat uiteindelijk aanleiding geeft tot nieuw haar. Menstruerende vrouwen en mensen met een vegetarisch of veganistisch dieet lopen een verhoogd risico op ijzertekort, wat haaruitval kan verhogen.

Vetzuren

Diëten voor gewichtsverlies snijden vaak helemaal uit vetten. Goede vetten zoals omega-3 en DHA zijn echter essentieel voor de groei en glans van je haar.

Micronutriënten

zoals zink, biotine, vitamine D en niacine tekort kan ook een negatieve invloed hebben op de gezondheid van uw haar.

3. Hormonale onbalans

Een drastisch gewichtsverlies of dieetschema kan veranderingen in bepaalde hormoonspiegels in uw lichaam teweegbrengen. Onbalans in niveaus van androgeen- of schildklierhormonen kan de haaruitval verhogen.

4. Reeds bestaande omstandigheden

Sommigen van ons zijn misschien al vatbaar voor erfelijke haaruitval, zoals het mannelijke kaalheidspatroon of het vrouwelijke kaalheidspatroon, dat in de familie voorkomt. De stress veroorzaakt door het lichaam als gevolg van een dieet en gewichtsverlies kan deze aandoeningen veroorzaken of verergeren.

Hoe haaruitval te voorkomen, vergezeld van gewichtsverlies?

U kunt de gegeven tips volgen om haaruitval te minimaliseren terwijl u die extra kilo’s kwijtraakt:

1. Doe het rustig aan

Geef jezelf voldoende tijd om een streefgewicht te bereiken. Het verliezen van veel gewicht in een zeer korte periode schokt je lichaam, verandert je stofwisseling en kan je hormonen uit balans brengen. Al deze kunnen bijdragen aan haaruitval. Een gewichtsverlies van maximaal 2 tot 4 kg per maand wordt beschouwd als een veilig doel.

Wees ook niet te bang voor overmatige haaruitval, want het grootste deel van je haar zal teruggroeien wanneer je lichaam zich aanpast aan het nieuwe normaal.

2. Zorg voor een gezond dieet

De behoefte aan een gezond dieet met voldoende calorieën en macronutriënten zoals eiwitten is van vitaal belang voor een gezonde haargroei en het voorkomen van haaruitval. Het is raadzaam om crashdiëten of extreme diëten zoals vloeibare diëten, fruitdieet of keto-dieet te vermijden. Deze kunnen leiden tot voedingstekorten, waardoor haaruitval toeneemt.

Een dieet rijk aan complete eiwitten zoals peulvruchten, sojabonen, donkergroene groenten of vis en vlees moet worden geconsumeerd om aan de dagelijkse behoeften van uw lichaam te voldoen. Neem ook vers fruit en groenten en drink veel water.

3. Neem voedingssupplementen op

Micronutriënten zoals vitamine D, zink, ijzer, etc. spelen ook een belangrijke rol bij de haargroei en -onderhoud. Als niet aan hun dagelijkse behoeften wordt voldaan via uw dieet, kunnen ze worden ingenomen als voedingssupplementen, bij voorkeur na overleg met een arts.

4. Kies voor medicatie

Als u denkt dat uw haaruitval ver boven normaal is of u emotioneel leed veroorzaakt, raadpleeg dan een zorgverlener. Ze kunnen u medicijnen voorschrijven om haaruitval te vertragen en de regeneratie van verloren haar te stimuleren. Minoxidil is zo’n medicijn. De topische toepassing van dit geneesmiddel kan de haarregeneratie stimuleren.[5]

5. Kijk naar cosmetische ingrepen

Tot het moment dat je haar weer normaal wordt, kun je proberen een pruik te dragen of kiezen voor niet-chirurgische haarvervanging. Verschillende haarstijlen kunnen ook worden gebruikt om het haarverlies visueel minder duidelijk te maken.

minoxidil molecuul antihypertensivum vaatverwijdende medicatie

Hoe lang valt haar uit na gewichtsverlies?

Verschillende factoren moeten worden overwogen als het gaat om haaruitval als gevolg van gewichtsverlies. Het is normaal om een verhoogde haaruitval te hebben gedurende 3 tot 6 maanden nadat je bent begonnen met afvallen. Je moet je lichaam wat tijd geven om te acclimatiseren aan de nieuwe omstandigheden als gevolg van gewichtsverlies.

Mocht er echter sprake zijn van overmatige haaruitval na 6 maanden, dan moet u overwegen een arts te bezoeken. Uw arts kan de onderliggende redenen voor uw haaruitval diagnosticeren en dienovereenkomstig een behandeling voorschrijven.

Zal haaruitval door gewichtsverlies teruggroeien?

Aan de andere kant is haaruitval als gevolg van gewichtsverlies meestal tijdelijk. Je haar groeit weer normaal zodra je bent gestopt met afvallen en bent teruggekeerd naar een normaal dieet.

Als haaruitval echter gedurende een lange periode aanhoudt, ondanks het nemen van voedingsstoffen, kunt u te maken krijgen met malabsorptie van voedingsstoffen. Dit komt vaak voor bij patiënten die een afslankoperatie ondergaan of aandoeningen hebben zoals coeliakie. Het is het beste om in dergelijke gevallen een arts te raadplegen, omdat verhoogd haarverlies ook op andere gezondheidsproblemen kan wijzen.

Inpakken

Of uw reis naar gewichtsverlies nu gericht is op een perfect figuur of om gezondheidsproblemen in verband met obesitas te voorkomen, houd altijd de belangen van uw lichaam in gedachten. Het is altijd raadzaam om een gecertificeerde diëtist en uw huisarts te raadplegen voordat u aan een afslankregime begint. Dit minimaliseert de nadelige effecten zoals trauma aan uw lichaam of overmatig haarverlies.

Begin met het kennen van je huid

Verwijzingen