Wanneer je veel haarlokken op je kam of doucheafvoer opmerkt, zet het dan je paniekmodus aan? Kalmeer, haal diep adem en ontspan! Een bepaalde hoeveelheid haaruitval per dag is een normaal wetenschappelijk fenomeen.

U moet weten hoeveel haaruitval eigenlijk een reden tot bezorgdheid zou moeten zijn, zodat u uw volgende afspraak met de arts op het juiste moment kunt boeken. Niemand houdt immers van vals alarm. Blijf dus scrollen om dit belangrijke aspect te begrijpen.

Hoogtepunten:

 • Hoeveel haaruitval is normaal op een dag?
 • Hoe test je je eigen snelheid van haaruitval?
 • Wat zijn de oorzaken normale haaruitval?
 • Haaruitval bij vrouwen versus mannen
 • Haaruitval versus haaruitval
 • Hoeveel haar dat uitvalt is te veel?
 • Het doorbreken van mythen over vrouwelijk haarverlies

Hoeveel haaruitval is normaal op een dag?

Volgens experts op het gebied van wetenschap en haarverzorging verliest u 50-100 strengen [1] per dag is normaal. Laten we naar de details gaan:

1. Haaruitval tijdens het kammen of borstelen

Als u merkt dat het haar valt tijdens het borstelen, kan dit u perplex achterlaten. Dit is echter het haar dat al uit de follikels is gevallen. Het borstelen van het haar scheidt dit haar gewoon van de rest van je haar. Het is een normaal verschijnsel.

Borstel je haar niet agressief, omdat het het haar kan beschadigen en broos kan maken. Als je verward haar hebt, gebruik dan een goed serum of conditioner om de klitten te verwijderen.

Als u merkt dat ongewone bosjes haar uitvallen tijdens het borstelen, raadpleeg dan uw arts.

2. Haaruitval onder de douche

Haaruitval onder de douche is ook een veel voorkomend scenario. Maar als u merkt dat grote stukken haar uw douche verstoppen, kan er een onderliggende medische aandoening zijn. Raadpleeg uw arts voor een nauwkeurige diagnose. Shampoos kunnen ook een oorzaak zijn van dit soort haaruitval als ze niet geschikt zijn voor uw haartype. Schakel over naar zachtere shampoos en conditioners die bij je haar passen.

3. Haaruitval tijdens het oliën

Haar uitvallen tijdens het oliën is ook een veel voorkomend gezicht. Terwijl je de olie in je hoofdhuid masseert, blijft het gevallen haar aan je handen plakken.

Haaruitval tijdens het borstelen, wassen of oliën van je haar zou je niet moeten storen zolang het totale aantal lokken dat je op een dag verliest onder de 100 ligt.

Hoe test je je eigen snelheid van haaruitval?

1. Trektest

Laat je vingers door je schone en droge haar gaan. Trek voorzichtig ongeveer 60 strengen haar in de opwaartse richting. Als er ongeveer 6 haarlokken uitvallen, wordt dit beschouwd als normale haaruitval. Boven de 6 haarlokken kunnen haaruitval impliceren.

2. Kam test

Kamtest is ook een andere betrouwbare methode om het aantal haarlokken te testen dat uitvalt. Om dit te doen kam je van de achterkant van de bovenkant van je hoofd naar de voorkant van de hoofdhuid. Voer dit uit terwijl je op een bed ligt en tel het aantal haarlokken dat uit het kammen valt. Als het aantal haren maximaal 10 haarlokken is, wordt het als normaal beschouwd.

Wat zijn de oorzaken normale haaruitval?

Het verliezen van ongeveer 50-100 strengen haar per dag is volkomen normaal. Om de oorzaak hiervan te begrijpen, moeten we in de cyclus van haargroei komen [2]. Je haar groeit in drie fasen:

1. Anagene – In deze fase begint het haar uit de wortels te groeien en duurt het meestal 3-7 jaar.

2. Katagen – Het haar komt in een overgangsfase waarin de haargroei vertraagt. Dit duurt 2-4 maanden.

3. Telogene – Oud haar valt uit en nieuwe haarlokken beginnen te groeien. Deze fase duurt ongeveer 3 maanden.

Wist je dat?

 • Gezonde volwassenen hebben 80.000 tot 1.20.000 haarlokken op hun hoofd. Op een bepaalde dag bevindt 5-10% van je haar zich in de telogene fase en daarom observeer je haaruitval.

Haaruitval bij vrouwen versus mannen

Vrouwen ervaren hogere haaruitval in vergelijking met mannen. De boosdoeners zijn warmtestyling en kleuring van haar. Ongeveer 40% van de vrouwen verliest elke dag extra haar door de manier waarop ze hun haar stylen. Vrouwen ondergaan ook zwangerschap en bevalling en dus is het natuurlijk voor hen om episodes van haaruitval te hebben.

Haaruitval versus haaruitval

Als u merkt dat er elke dag meer dan 100 strengen uit uw hoofd vallen, kunt u haaruitval ervaren. Haaruitval is iets anders dan permanent haarverlies. Haaruitval kan worden opgelost zodra u de triggers of oorzaken zoals

 • Stress [3]
 • Bevalling
 • Trauma
 • Anticonceptiepillen
 • Herstel van een ziekte of een operatie

Nadat het lichaam zich heeft aangepast aan dergelijke stressvolle omstandigheden, mag u dat niet doenijs de haarval onder controle krijgt.

Medische aandoeningen zoals schildklier, hormonale veranderingen in de menopauze [4] en kanker kan ook leiden tot overmatig haarverlies. Androgenetische alopecia [5] en voedingstekorten kunnen ook overmatig haarverlies veroorzaken.

Notitie:

Als u kale plekken, vlekken en haarklompen ziet uitvallen, zoek dan onmiddellijk medische hulp. Mannelijke kaalheid en vrouwelijke kaalheid is meestal permanent en kan niet worden teruggedraaid. Maar er zijn manieren waarop je het afstoten van het haar kunt vertragen.

Hoeveel haar dat uitvalt is te veel?

Het verliezen van ongeveer 100 haarlokken per dag of 700 per week wordt geclassificeerd onder normale haaruitval. Kale plekken, vlekken en klonten haar die uitvallen, kunnen wijzen op medische aandoeningen, variërend van schildklier, androgenetische alopecia tot telogeen effluvium [6].

Het doorbreken van mythen over vrouwelijk haarverlies

1. Alleen mannen kunnen permanent haarverlies ervaren

-Vals

Vrouwelijke kaalheid leidt tot permanent haarverlies bij vrouwen, hoewel het niet zo vaak voorkomt als bij mannen.

2. Zonlicht leidt tot dunner wordend haar

-Vals

Hoewel UV-stralen van de zon schadelijk zijn voor je huid, zijn ze niet zo slecht voor je haar. Vitamine D [7] van de zon helpt eigenlijk bij de haargroei.

3. Haaruitval is leeftijdsgebonden

– Niet helemaal waar

Terwijl oudere vrouwen die de menopauze naderen haaruitval ervaren, kan het afstoten van haar op elke leeftijd gebeuren als gevolg van veel factoren zoals stress, ijzertekorten, trauma of ziekte.

4. Frequente trimbeurten en koudwaterspoeling zullen het haar laten groeien

-Vals

Haar knipt elke 6-8 weken om ervoor te zorgen dat je haar vrij is van schade en gespleten haarpunten. Maar het helpt niet bij de haargroei. Koudwaterdouches kunnen de bloedsomloop op de hoofdhuid verbeteren, maar zijn geen directe methoden om haar te laten groeien.

5. Het dragen van een hoed leidt vaak tot haaruitval

-Vals

Je haar hoeft niet te ademen zoals je denkt. Je haar haalt zijn zuurstof uit de wortels. Dus ga naar buiten en chill door met die hoeden te pronken.

Inpakken

Vergeet niet dat ieders haar anders is en dat geldt ook voor de haaruitval. Eenvoudigste dingen zoals kapsels tot ongunstige chemische processen op het haar kunnen ervoor zorgen dat het haar uitvalt. Als u dagelijks meer dan 100 strengen haar ziet uitvallen, raadpleeg dan uw arts om medische aandoeningen uit te sluiten.

Begin met het kennen van je huid

Verwijzingen