Je hebt inmiddels genoeg gehoord over de gezondheidseffecten van het roken van tabak. Maar heb je de waarschuwingen serieus genomen? De pandemie geeft je een grotere reden om dat te doen.

Een van de belangrijkste doodsoorzaken over de hele wereld, roken kan ook de efficiëntie van uw immuunsysteem in gevaar brengen. Lees voor meer informatie over hoe tabak uw immuniteit beschadigt en wat u kunt doen om het te repareren.

Hoogtepunten:

  • Hoe beïnvloedt roken uw immuunsysteem?
  • Wat zijn de belangrijkste ziekten veroorzaakt door roken?
  • Hoe kunt u uw immuunsysteem verbeteren na het stoppen met roken?
  • Hoe lang duurt het voordat gifstoffen je lichaam verlaten na het stoppen met roken?

Hoe beïnvloedt roken uw immuunsysteem?

Tabak en zijn rook is geladen met meer dan 7000 chemische componenten. Al deze hebben invloed op het immuunsysteem en verminderen het natuurlijke vermogen van het lichaam om ziekten te bestrijden.

1. Nicotine:

Van nicotine in tabak is bekend dat het pro-inflammatoir immunosuppressivum is. Dit kan leiden tot het verminderen van het vermogen van neutrofielen op fagocyten, waardoor de immuniteit van het lichaam in gevaar komt. Verzwakking van de immuniteit kan uiteindelijk leiden tot kanker.

2. Teer:

Het roken van tabak creëert een vaste chemische stof genaamd teer. Dit heeft kankerverwekkende chemicaliën en kan ook uw longweefsels bevlekken. Teer, samen met andere gifstoffen in tabak vernietigt antilichamen, waardoor het immuunsysteem in gevaar komt.

3. Oxiderende chemicaliën:

Oxiderende chemicaliën zoals waterstofcyanide, formaldehyde, benzeen, waterstofperoxide, perchloorzuur zijn zeer reactieve chemicaliën die uw hartspieren en bloedvaten kunnen beschadigen. Ze beïnvloeden cholesterol en bouwen een vetlaag op je slagaderwanden op. Het kan een beroerte en hartaandoeningen veroorzaken.

4. Koolmonoxide:

Als het in grote doses wordt geconsumeerd, zoals bij roken door de jaren heen, vervangt koolmonoxide de zuurstof in uw bloed, waardoor een vroege dood ontstaat. Bij kettingrokers vindt de zuurstof in het bloed het moeilijk om de lichaamsorganen te bereiken. Het ingewikkelde afweersysteem van het lichaam raakt gecompromitteerd

5. Radioactieve componenten en metalen:

Tabak produceert radioactieve componenten die kankerverwekkend zijn. Tabaksrook heeft ook metalen zoals kobalt, lood, nikkel, arseen. Bij inademing met rook kan het de longen beschadigen en het risico op infecties verhogen.

Wat zijn de belangrijkste ziekten veroorzaakt door roken?

1. Longziekte

Ademhalingsproblemen blijken duidelijker te zijn bij regelmatige rokers dan bij niet-rokers. De initiële impact van roken kan zich presenteren door de chronische ontsteking van de longen. Als dit niet wordt gecontroleerd, kan dit in de loop van de tijd verergeren. Het kan leiden tot longziekten zoals emfyseem [1] (abnormale zwelling van de longen) en chronische bronchitis [2].

Symptomen van longziekte kunnen verschijnen als kortademigheid, meestal na zwaar werk, d.w.z. lichaamsbeweging. U kunt ook chronische hoest ervaren, die mild maar aanhoudend kan zijn. Een gevoel van keelverstopping kan ook aanwezig zijn.

2. Auto-immuunziekte

Tabaksrook werkt als een ziekteverwekker bij bepaalde auto-immuunziekten. In dergelijke gevallen kan het de ontwikkeling van auto-antilichamen veroorzaken. Studies uitgevoerd om het verband tussen roken en auto-immuunziekten te achterhalen, hebben meestal geconcludeerd dat rokers meer vatbaar zijn voor auto-immuunziekten.

Reumatoïde artritis [3] is een auto-immuunziekte, gekoppeld aan roken in verschillende rapporten. Hoewel reumatoïde artritis erfelijk kan zijn, tonen studies aan dat roken het risico kan verhogen en ook de symptomen kan verergeren. Roken verhoogt ook het risico op systemische lupus erythematosus [4].

Systemische lupus erythematosus is een andere auto-immuunziekte die ervoor zorgt dat uw immuunsysteem zijn eigen weefsels aanvalt en ontsteking van uw lichaamsorganen veroorzaakt.

De ziekte van Grave of de hyperthyreoïdie van Grave zorgt ervoor dat uw schildklier extra schildklierhormoon produceert dat complicaties veroorzaakt in uw zenuwstelsel, hersenontwikkeling enz.

Primaire biliaire cirrose (PBC) is wanneer uw lever gal begint op te bouwen en als gevolg van te veel druk van gal de kleine galwegen van uw lever beschadigd raken.

Een van de meest enge auto-immuunziekten is multiple sclerose. Het vreet de beschermende laag (meyline) van je zenuwen op. Het veroorzaakt ontstekingen van cellen en maakt het moeilijk voor je hersenen om signalen af te geven aan de rest van je lichaam.

Roken verhoogt niet alleen het risico op auto-immuunziekten, maar verergert ook de gezondheidstoestand voor degenen die er al aan lijden. Symptomen kunnen zich presenteren als zwelling van het lichaam, spierpijn, roodheid van de huid, lichte koorts, gevoelloosheid van handen en voeten, haaruitval en huiduitslag.

gezonde long en rokerslong

3. Atherosclerose

Atherosclerose [5] treedt op wanneer cholesterol, vet en andere stoffen zich ophopen in de binnenbekleding van de slagaderwand. Het beschadigt de bloedvaten en verstoort de natuurlijke bloedstroom. De slagaderwand kan barsten als gevolg van de toenemende druk en een bloedstolsel veroorzaken.

Atherosclerose verhoogt de kans op een hartaanval, beroerte, perifeer vaatlijden, dementie en zelfs plotselinge dood. De schadelijke stoffen van tabak zoals teer en koolmonoxide beschadigen de slagaderwand, wat kan leiden tot een atherosclerose-aanval.

4. Kanker

De correlatie tussen kanker en roken is bekend. Zelfs de pakjes sigaretten komen met een duidelijke waarschuwing. Een rapport [6] door Centers for Disease Control And Prevention (CDC) informeerde dat bijna 660.000 mensen / jaar in de VS tussen 2009 en 2013 aan kanker leden. 343.000 mensen die stierven aan kanker waren het slachtoffer van extreem tabaksgebruik.

Wie langdurig heel vaak rookt, loopt het grootste risico op longkanker. Hoe vroeg je begint met roken, hoe riskanter het wordt. Gezondheidsexperts zeggen ook dat je bijna 15 jaar nodig hebt om jezelf van de risicolijst te verwijderen nadat je bent gestopt met roken.

Naast het veroorzaken van longkanker, kan roken ook kanker veroorzaken in andere delen van je lichaam. De lever, blaas, alvleesklier, maag, dikke darm, mond en zelfs keel zijn vatbaar. Ook blijft het risico hoog, of je nu sigaren, pijpen of sigaretten rookt.

5. Leverziekte

Je lever speelt de rol van filter in je lichaam. Het verwerkt en verwijdert gifstoffen, inclusief degene die u inademt tijdens het roken. Roken vermindert het filtervermogen van uw lever, wat resulteert in een ernstige leveraandoening. De meeste rokers met een leveraandoening overleven op hoge doses medicatie. Ernstige gevallen kunnen ook leiden tot leverfalen. U kunt enkele vroege tekenen van leverziekte opmerken, waaronder blozen in het gezicht, warm gevoel op handpalmen en voetzolen, kloppende hoofdpijn, volheid in het hoofd, duizeligheid, lethargie, prikkelend gevoel, pruritus en artralgie.

6. Osteoporose en botbreuken

Roken zorgt ervoor dat je de botdichtheid veel sneller verliest door weinig lichaamsmechanisme af te wisselen, zoals gewicht, bijschildklierhormoon-vitamine D-as, bijnierhormonen, geslachtshormonen. Tabaksrook kan oxidatieve stress op botweefsels verhogen. Ook heeft rook een bepaald effect op osteogenese en angiogenese van bot, wat direct van invloed is op uw botdichtheid. Lichaamsdelen zoals heupen worden het meest aangetast. Rokers die zwaar tilwerk doen, hebben een grote kans op botbreuken. Dit botverlies kan verder leiden tot osteoporose.

7. Oogafwijkingen

Roken beïnvloedt de ogen en studies geven aan dat rokers twee keer zo vaak staar krijgen als niet-rokers. Ze lopen ook het risico op het ontwikkelen van AMD (leeftijdsgebonden maculaire degeneratie), een oogziekte die uw gezichtsvermogen kan wegnemen.

8. Zweren

Roken kan leiden tot ontsteking van inwendige organen. Het irriteert je maag en darmen en vormt pijnlijke zweren in je spijsverteringsstelsel. De nicotine in tabak beschadigt de spieren van je darmen en lichaamszuren bewegen rond, wat een negatieve invloed heeft op je spijsverteringsstelsel.

9. Onvruchtbaarheid en miskramen

Lange tijd een kettingroker zijn leidt tot onvruchtbaarheid. Nicotine in sigaretten heeft een directe invloed op de vruchtbaarheid. Bij vrouwen kan roken een lager geboortegewicht van de baby of zelfs miskramen veroorzaken. De baby is mogelijk niet volledig ontwikkeld bij de geboorte, als de moeder een kettingroker is. De rookgewoonte kan erectiestoornissen bij mannen veroorzaken.

gezonde voeding om het immuunsysteem te stimuleren

Hoe kunt u uw immuunsysteem verbeteren na het stoppen met roken?

Nadat u bent gestopt met roken, is het belangrijk om te werken aan het opbouwen van uw gezondheid en immuniteit. Hier zijn een paar manieren om het aan te pakken.

1. Verbeter je dieet:

Je voedselinname is de eerste stap om een sterk immuunsysteem op te bouwen. Kies een uitgebalanceerd dieet dat vrij is van pesticiden en andere gifstoffen. Kies indien mogelijk voor biologische voeding. Eet gezond en vermijd junkfood om je gezondheid te verbeteren.

2. Oefening:

Omdat roken je hart beschadigt, moet je eraan werken om het fit te houden. Een perfecte zuurstofstroom door je bloedbaan zal je hart versterken. Kies voor lichaamsbeweging. Je kunt beginnen met kleine technieken uit de vrije hand en langzaam je regime opbouwen.

3. Vitamine D:

Het krijgen van voldoende hoeveelheden vitamine D zal uw immuunsysteem stimuleren. Probeer hiervoor minstens 10 minuten onder de zon door te brengen. Je kunt ook vitamine D verrijkte voeding of supplementen gebruiken.

4. Start een supplement:

Een soepele toevoegingt immuniteit booster kan u ook helpen uw verloren immuniteitskracht te herstellen.

5. Neem extra voorzorgsmaatregelen:

Als roken je immuunsysteem al heeft aangetast, neem dan extra voorzorgsmaatregelen tijdens het griep- en verkoudheidsseizoen. Bezoek geen enkele plaats waar u het risico loopt een infectie op te lopen.

Hoe lang duurt het voordat gifstoffen je lichaam verlaten na het stoppen met roken?

  • Als je eenmaal bent gestopt met roken, zal je lichaam enige tijd nodig hebben om te genezen en volledig gifvrij te worden.
  • Typisch, wanneer u stopt met roken, blijft de nicotine 3 tot 10 dagen in uw bloedbaan.
  • De manier waarop je lichaam de nicotine-inname verwerkt, bepaalt de hoeveelheid tijd die het kost.
  • Je metabolisme en de medicatie die je gebruikt, zijn andere factoren die ook een verschil zullen maken.
  • Een gewone sigaret heeft 10 mg nicotine. Maar je lichaam absorbeert slechts 1 mg van de totale hoeveelheid nicotine. Zodra u het inademt, breken uw enzymen het af tot het bijproduct cotinine. Dit blijft langer in het lichaam. Soms kan het zelfs na weken worden getraceerd. Na verloop van tijd zal je lichaam echter cotinine afscheiden via de urine, waardoor je gifvrij wordt.

Inpakken

Roken ruïneert je immuunsysteem en heeft invloed op de algehele gezondheid. Het veroorzaakt ook veel ziekten. Omdat de hoeveelheid en duur van roken direct van invloed is op uw gezondheid, is het belangrijk om snel te stoppen met deze gevaarlijke gewoonte. Zodra je deze belangrijke beslissing hebt genomen, werk dan aan het verbeteren van je immuniteit en zeg hallo tegen een gifvrij gezond leven.

Begin met het kennen van je huid

Verwijzingen