Voel je je verleid om je haar elke keer dat je een salon bezoekt te verven en naar die vellen haarkleuropties te kijken? Of je nu gaat voor een make-over van het haar of het bedekken van voortijdige vergrijzing, er is geen tekort aan coole haarkleurtrends om te proberen.

Voordat u besluit om de kleurstoffen op uw haar te laten vallen, moet u zich bewust zijn van de allergische reacties die ze kunnen veroorzaken. Haarkleurmiddelen bevatten een heleboel schadelijke chemicaliën die ervoor kunnen zorgen dat je huid negatief reageert. Laten we begrijpen waarom dit gebeurt en wat u kunt doen om het te behandelen.

Wat expert zegt

“Parafenyleendiamine of PPD is de meest voorkomende oorzaak van haarverfcontactdermatitis. Patiënten kunnen zich presenteren met een verscheidenheid aan klinische manifestaties, waaronder ernstige reacties. “

Dr. Harish Koutam, hoofd dermatoloog, Esse Organic Skincare

Hoogtepunten:

 • Wat zijn de oorzaken allergie voor haarverf?
 • Haarverf Allergie Symptomen
 • Behandelingen voor haarverfallergieën
 • Actuele Home Remedies voor haarverf allergieën
 • Alternatieve haarkleuren om te gebruiken
 • Tips om haarverfallergieën te voorkomen

Wat zijn de oorzaken allergie voor haarverf?

Haarverf bevat, net als veel andere producten, een aantal chemicaliën die je huid kunnen irriteren. Een van de belangrijkste boosdoeners is Parafenyleendiamine of PPD. Deze chemische stof is verantwoordelijk voor het geven van langdurige haarkleur die natuurlijker lijkt te lijken, wanneer het op haar wordt gebruikt.

PPD wordt voornamelijk gebruikt in donkere haarverf. Het heeft de reputatie een allergeen te zijn voor mensen met een gevoelige huid of een droge huid. Bij toepassing wordt PPD geoxideerd. Dit is wat de allergische reacties veroorzaakt. De reactie heeft meestal de neiging om te vervagen zodra PPD volledig is geoxideerd.

Dr. Harish Koutam, hoofd dermatoloog bij Esse Organic Skincare zegt: “Parafenyleendiamine of PPD is de meest voorkomende oorzaak van haarverfcontactdermatitis. Patiënten kunnen zich presenteren met een verscheidenheid aan klinische manifestaties, waaronder ernstige reacties. Patchtesten blijven de gouden standaardmethode voor het bevestigen van PPD-allergie. Het vermijden van toekomstig contact met permanente en semipermanente haarverf met PPD is de standaard preventieve maatregel.”

Sommige mensen kunnen alleen huidirritatie ervaren, terwijl het voor sommige anderen ernstiger kan worden. Contactdermatitis is geen ongewoon symptoom van deze allergische reactie. Dit kan zich zelfs ontwikkelen tot netelroos en in sommige zeer zeldzame gevallen tot anafylaxie.

Wist je dat?

 • PPD wordt ook aangetroffen in tatoeage-inkt, benzine, donkere cosmetische producten en printerinkt.

Haarverf Allergie Symptomen

1. Stekend gevoel

2. Ontstoken, rode huid

3. Jeuk van de hoofdhuid of het gezicht

4. Zwelling van de hoofdhuid/het gezicht

5. Gezwollen oogleden, lippen of handen

Als u gevoelig bent voor haarverf, kunt u ook symptomen van contactdermatitis / opflakkeringen ontwikkelen.

Als u allergisch bent voor haarverf, kunnen uw symptomen tot 48 uur duren om te verschijnen. Het wordt aanbevolen dat u een patchtest uitvoert voordat u haarverf gebruikt.

Woord van waarschuwing:

Sommige ernstige reacties kunnen een fatale, ernstige aandoening omvatten die bekend staat als anafylaxie. Voor deze reactie moet u onmiddellijk een arts bezoeken.

De symptomen van anafylaxie zijn:

 • Huidreacties zoals tintelingen, steken en branden
 • Huiduitslag
 • Flauwvallen
 • Misselijkheid en braken
 • Zwelling van keel of tong

Behandelingen voor haarverfallergieën

De behandelingen voor allergieën als gevolg van haarverf zijn afhankelijk van hoe ernstig uw reactie is:

 • Als u milde en onmiddellijke / onmiddellijke reacties heeft, was de kleurstof dan onmiddellijk af met warm water en milde shampoo.
 • Als u contactdermatitis flare-ups of symptomen ervaart, behandel het getroffen gebied dan met een topisch corticosteroïd. Andere OTC-behandelingen zijn ook beschikbaar, die op uw huid kunnen worden gebruikt.
 • Een shampoo die actuele corticosteroïden zoals Cobex bevat, kan ook worden gebruikt.
 • Milde antiseptica zoals een 2% waterstofperoxide-oplossing kunnen op het getroffen gebied worden aangebracht om de symptomen te kalmeren.
 • Orale antihistaminica zoals Benadryl kunnen ook worden geconsumeerd om symptomen zoals jeuk te verminderen.

Notitie:

Als u geen verbetering van de symptomen ziet of ernstige symptomen ervaart, bezoek dan onmiddellijk uw arts. Hij kan u corticosteroïden of andere medicijnen voorschrijven die deze symptomen helpen verminderen.

Actuele Home Remedies voor haarverf allergieën

1. Honing

Als u symptomen van contactdermatitis ervaart, kunt u honing als remedie gebruiken. Honing bezit immonomodulatoire eigenschappen die kunnen helpen de symptomen te verbeteren en huiduitslag te verminderen (1).

Hoe te gebruiken: Neem een eetlepel honing en dep deze op het steriele gaas.

Breng het gaasje aan op je huiduitslag. Je kunt dit 3-4 keer per dag herhalen.

honing als remedie

2. Aloë Vera

Aloë vera gel bezit wondgenezende en ontstekingsremmende eigenschappen. Dit kan roodheid helpen verminderen en kan het wondgenezingsproces versnellen (2).

Hoe te gebruiken: U kunt direct vers geëxtraheerde aloë vera-gel op uw huiduitslag aanbrengen. Laat het een nacht staan en was het de volgende ochtend af. Herhaal dit dagelijks.

3. Kokosolie

Kokosolie wordt in de volksmond gebruikt om huidirritatie en roodheid te verminderen. De ontstekingsremmende eigenschappen helpen de roodheid en ontsteking geassocieerd met haarverfallergieën te verminderen (3).

Hoe te gebruiken: Neem een eetlepel olijfolie en verwarm deze een beetje. Pas het toe op de getroffen regio’s. Laat het een nacht staan en was het de volgende ochtend met een shampoo. Dit kun je twee keer per week doen.

4. Olijfolie

Toepassing van olijfolie kan de symptomen die gepaard gaan met haarverfallergieën verminderen. Het heeft ontstekingsremmende eigenschappen die zwelling, ontsteking en roodheid kunnen verminderen (4).

Hoe te gebruiken: Neem een eetlepel olijfolie en verwarm deze een beetje. Pas het toe op de getroffen regio’s. Laat het een nacht staan en was het de volgende ochtend met een shampoo. Dit kun je twee keer per week doen.

5. Tea Tree Olie

Met zijn ontstekingsremmende eigenschappen helpt tea tree olie de zwelling en huiduitslag veroorzaakt door contactdermatitis te verminderen, een veel voorkomende reactie op haarverf.

Hoe te gebruiken: Maak een mengsel van een paar druppels tea tree olie en een eetlepel jojoba olie. Verwarm dit mengsel en breng het aan op de aangetaste arese. Laat het een nacht staan. Gebruik een milde shampoo om het de volgende ochtend te wassen.

6. Sesamolie

Sesamolie bevat sesamin waarvan bekend is dat het ontstekingsremmende eigenschappen heeft. Daarom werkt het geweldig bij de behandeling van haarverfallergieën door jeuk en zwelling te verminderen.

Hoe te gebruiken: Verhit twee eetlepels sesamolie en verwarm het licht. Pas het toe op de getroffen regio’s. Laat het een half uur of een nacht staan en was het met een shampoo.

Alternatieve haarkleuren om te gebruiken

Er is een poging geweest van fabrikanten om PPD te vervangen door andere ingrediënten zoals para-toluenediamine sulfaten, die als veiliger worden beschouwd dan PPD.

Als u echter denkt dat u allergisch bent voor PPD, kunt u henna gebruiken om uw haar in plaats daarvan te kleuren. Vergeet niet dat PPD vooral in donkere haarkleuren in hoge concentraties wordt gebruikt.

Tips om haarverfallergieën te voorkomen

 • Het is belangrijk om te leren waar je allergisch voor bent. Haarverfallergieën kunnen op elk moment optreden, zelfs als u uw haar eerder een kleurbehandeling heeft gegeven. In geval van symptomen, onmiddellijk afspoelen en stoppen met het gebruik van het product.
 • Voeg geen extra kleur toe, want dat kan leiden tot meer nadelige allergische reacties.
 • Voer altijd een patchtest uit voordat u een product gebruikt dat ingrediënten zoals PPD bevat. Als u na 48 uur geen reacties opmerkt, kunt u het op uw haar blijven aanbrengen.

Inpakken

Haarverfallergieën kunnen zowel mild als ernstig zijn. De symptomen variëren van roodheid en jeuk tot anafylaxie in zeldzame gevallen. Het uitvoeren van een patchtest wordt aanbevolen voordat u haarverf op uw haar aanbrengt. Het ingrediënt dat de reputatie heeft deze reacties te veroorzaken, is PPD. Om allergieën door haarverf te voorkomen, kunt u kiezen voor haarkleuren die para-toluenediamine (dat als veiliger wordt beschouwd) of henna gebruiken.

Begin met het kennen van je huid

Verwijzingen