Je haar is de grootste liefde van je leven en je kunt er geen afstand van doen, toch? Elk van je haarlokken wordt geproduceerd door de haarzakjes op de buitenste laag van je hoofdhuid. Dit betekent dat de gezondheid van uw haar direct gerelateerd is aan de gezondheid van uw hoofdhuid en haarzakjes.

De gemiddelde mens heeft 100.000 haarzakjes op de huid. Zo verdienen je haarzakjes wat aandacht als het gaat om haarverzorging. Blijf dus lezen om de structuur van uw haarzakjes, de functies en haarproblemen te begrijpen.

Hoogtepunten:

 • Wat is haarzakje?
 • Haarfollikel structuur
 • Haarfollikel functies
 • Haargroeicyclus
 • Ziekten geassocieerd met haarzakjes

Wat is haarzakje?

Haarzakjes [1] zijn kleine gaatjes of poriën in je huid. Hun belangrijkste functie is om haar te laten groeien. Ook de hoofdhuid van je hoofd heeft haarzakjes.

In biologische termen ziet het haarzakje eruit als een tunnelvormige structuur in de opperhuid (buitenste laag van de huid) [2]. De haargroei begint aan de onderkant van het haarzakje.

De wortel van je haar bestaat uit eiwitten (keratine) [3] en ontleent zijn voeding door bloed uit de bloedvaten op de huid. De talg of natuurlijke olie geproduceerd uit talgklieren [4] in de buurt van de haarzakjes houdt het haar en de hoofdhuid gesmeerd.

Mythe Buster:

Nu weet je dat haar niet groeit van de uiteinden. Wanneer mensen regelmatige trims aanbevelen om langer haar te krijgen, is dit een verkeerd idee. Regelmatige trims kunnen alleen gespleten haarpunten en schade weghouden, maar kunnen je haar niet laten groeien.

Haarfollikel structuur

Je haar bestaat uit twee delen – het haarzakje en de haarschacht. Haarzakje verankert of houdt het haar in de hoofdhuid. Het heeft de volgende onderdelen [5]:

1. Lamp

De bol bevindt zich aan de wortel van je haar waar de eiwitcellen (keratine) groeien om haar te maken.

2. Papilla

De papilla zorgt voor bloedtoevoer naar de haarzakjes voor gezond haar.

3. Germinale Matrix

Germinale matrix is het gebied waar de cellen nieuwe haren produceren. Dit bevindt zich in het onderste deel van het haarzakje.

4. Uitstulping

Bulge bevindt zich in het midden van het haarzakje. Het heeft stamcellen die haarzakjes, talgklieren en opperhuid regenereren. Bulge heeft ook arrector pili, het spierweefsel dat ervoor zorgt dat je haar op de uiteinden staat als je kippenvel ervaart.

Haarfollikel functies

Naast het groeien van haar, spelen haarzakjes een belangrijke rol bij het bepalen hoe je haar eruit moet zien.

De vorm van je follikel is gerelateerd aan het type haar. Ronde haarzakjes maken steil haar, terwijl ovale follikels krullend haar maken.

Een andere functie van haarzakje is het geven van kleur aan je haar. Haar krijgt, net als je huid, zijn kleur van een pigment dat melanine wordt genoemd [6]. Deze melanine wordt opgeslagen in de haarzakjes. Er zijn twee soorten melanine – eumelanine en feomelanine.

 • Als je veel melanine hebt, heb je balckhaar.
 • Als de eumelanine matig is, is je haar bruin.
 • Als je heel weinig melanine hebt, is je haar blond.
 • Als je feomelanine hebt, is je haar rood.

Het vermogen van haarzakjes om melanine te produceren neemt af naarmate je ouder wordt en als gevolg daarvan zul je grijze of witte haarlokken zien.

Normaal gesproken groeit het haar elke maand met een snelheid van een halve centimeter. Dit tarief wordt beïnvloed door uw

 • Leeftijd
 • Haartype
 • Algehele gezondheid

Normaal gesproken, als je haar uit een haarzakje trekt, heeft het de capaciteit om nieuw haar terug te laten groeien. Bij bepaalde medische aandoeningen kunnen haarzakjes geen haar meer laten groeien en leiden tot kale plekken of vlekken.

Haargroeicyclus

Haar uit het haarzakje groeit in cycli naar de oppervlakte.

1. Anagene (groeifase)

Dit is de fase die tussen de 3-7 jaar duurt. Het haar begint te groeien vanaf de wortel.

2. Categen (overgangsfase)

In deze fase vertraagt de groei en krimpt de follikel. Dit kan tot 2-4 maanden duren.

3. Telogene (rustfase)

Het oude haar valt uit en maakt de weg vrij voor nieuw haar om weer terug te groeien van de wortels. Deze fase kan tot 3-4 maanden duren.

Niet alle follikels op je hoofdhuid bevinden zich op een bepaald moment in dezelfde fase. Verschillende follikels doorlopen de drie verschillende groeifases.

Bij een gezond mens bevindt 90% van je haarzakjes zich in de groeifase of anagene fase. Een gezond persoon kan ongeveer 100 strengen per dag verliezen.

Ziekten geassocieerd met haarzakjes

1. Androgenetische alopecia

Androgenetische alopecia [7] of mannelijke kaalheid is een aandoening die de groeicycli van haarzakjes op de hoofdhuid beïnvloedt. De haarcyclus wordt vertraagd en komt tot stilstand. De follikels zijn niet meer in staat om haar te produceren. Dit kan ook vrouwen treffen en wordt vrouwelijke kaalheid genoemd wanneer het zich bij vrouwen presenteert.

2. Alopecia Areata

Alopecia areata | [8] is een auto-immuunziekte, wat betekent dat het immuunsysteem van het lichaam zijn eigen haarzakjes aanvalt. Dit resulteert in haar dat in bosjes uitvalt. Steroïde injecties en actuele crèmes vertragen haaruitval in deze toestand, maar er is geen remedie om de haaruitval volledig te stoppen. Alopecia kan soms leiden tot alopecia universalis – totale haaruitval van over het hele lichaam.

3. Folliculitis

Folliculitis [9] is een ontsteking van de haarzakjes. Folliculitis kan de hoofdhuid, oksels, gezicht, armen of benen aantasten. Folliculitis of haarfollikelinfectie manifesteert zich als kleine rode, gele of witte bultjes of huiduitslag en kan pus bevatten. Het wordt veroorzaakt door een stafylokokinfectie (bacteriële infectie).

4. Telogeen Effluvium

Telogeen effluvium [10] is een tijdelijke vorm van haaruitval. Posttraumatische stress kan ervoor zorgen dat de follikels voortijdig in de telogene of rustfase komen. Bevalling, chirurgie, ziekte, fysiek of mentaal trauma kunnen telogeen effluvium veroorzaken.

Notitie:

Raadpleeg uw dermatoloog als u plotselinge en ongewone haaruitval of ontsteking op de hoofdhuid opmerkt.

Inpakken

Haarzakjes produceren haar in drie groeifasen. Ze bepalen ook het type en de kleur van je haar. Beschadigde haarzakjes kunnen ontstekingen of haaruitval veroorzaken. Het begrijpen van de wetenschap achter uw haarzakjes en het kiezen voor het juiste haarverzorgingsregime is dus cruciaal als u gezond haar wilt.

Begin met het kennen van je huid

Verwijzingen