Heb je de laatste tijd een verandering in je haartextuur opgemerkt? Zeker sinds je naar een nieuwe stad/huis bent verhuisd, is het erger geworden? Als je haar zelfs in de winter te vet aanvoelt, kan het water dat je gebruikt de boosdoener zijn!

Hard water veroorzaakt droog, beschadigd en kroeshaar. Frequent haar wassen in hard water kan zelfs je haar verzwaren of resulteren in haaruitval. Laten we de effecten van hard water op je haar in detail bekijken.

Hoogtepunten:

  • Wat is hard water?
  • Wat doet hard water met je haar?
  • Hoe kun je de effecten van hard water op je haar omkeren?
  • Huismiddeltjes om de effecten van hard water op je haar om te keren
  • Kan hard water haaruitval veroorzaken?

Wat is hard water?

Hard water is in principe water dat rijk is aan mineralen zoals calcium en magnesium (1). De overtollige mineralen zijn verantwoordelijk voor het verstoppen van de leidingen van uw huis en het achterlaten van zeepresten of schuim op uw huid / haar, zelfs na het spoelen. Dit kan leiden tot bepaalde haarproblemen.

Tekenen dat u mogelijk hard water gebruikt

Tekenen die laten zien dat u mogelijk hard water gebruikt
  • Als je de neiging hebt om vlekken op je kleding te observeren nadat ze zijn gewassen, is je water waarschijnlijk hard.
  • Elke keer dat u uw handen wast, als u hard water gebruikt, kunt u de vorming van uitschot opmerken. Dit gebeurt wanneer zeep reageert met calcium in hard water (2).
  • Calcium heeft de neiging om vlekken op keukengerei achter te laten. Dit kan een teken zijn dat je hard water gebruikt.

Wat doet hard water met je haar?

De effecten van hard water op je haar kunnen behoorlijk onaangenaam zijn (3). Dit is wat hard water met je haar kan doen, als het te vaak wordt gebruikt:

1. Laat het er vettig uitzien

Hard water bevat mineralen die op je haar terechtkomen. Deze afzettingen kunnen ervoor zorgen dat je haar plakkerig, vies aanvoelt en kan het zelfs verzwaren. U kunt ook gespleten haarpunten ontwikkelen en uw haar kan meer vatbaar zijn voor breuk.

2. Kleurvervaging

Als je je haar onlangs hebt gekleurd, merk je misschien zelfs wat vervaging. Grote hoeveelheden ijzer werken als oxidatiemiddel, waardoor je kleur vervaagt. Je kunt ook de neiging hebben om op te merken dat je roodtinten kunnen veranderen in oranje tinten.

3. Onhandelbaar haar

Het constant wassen van je haar met shampoo kan ervoor zorgen dat het droog wordt en de essentiële oliën en vocht verwijdert. Dit zorgt ervoor dat het er pluizig, saai en verward uitziet, wat het zelfs behoorlijk moeilijk kan maken om te beheren.

4. Droog, beschadigd haar

Minerale afzettingen kunnen ervoor zorgen dat je haar verzwaard raakt en extra vettig aanvoelt. Dit kan vereisen dat u uw haar regelmatig wast met shampoo. Shampoo heeft de neiging om essentiële oliën en vocht uit je haar te verwijderen, waardoor het droog en pluizig aanvoelt. Uiteindelijk kan het ervoor zorgen dat het breekt.

5. Dunner worden van je haar

Opbouw van mineralen kan zelfs de poriën van je hoofdhuid verstoppen, wat de groei van nieuwe haarlokken verstoort. Je haar kan plat vallen na een wasbeurt in hard water.

Hoe kun je de effecten van hard water op je haar omkeren?

1. Verzacht je water

U kunt dit doen door een wateronthardingssysteem te installeren. Dit voorkomt dat de mineralen en andere verbindingen doorkomen, waardoor het water zachter wordt en beter voor de gezondheid van je haar.

U kunt zelfs een douchefilter gebruiken, dat economisch en gemakkelijker te installeren is. Om de werkzaamheid ervan te garanderen, moet u het echter na elke 6 maanden vervangen.

2. Chelating Shampoos

Een chelating shampoo bestrijdt de nadelige effecten van hard water en laat je hoofdhuid lichter, schoner en vrij van vet aanvoelen.

Deze werken door moleculen op je haar en hoofdhuid achter te laten die het vuil en de achtergebleven resten opheffen.

Investeren in een chelaatshampoo kan helpen de effecten van hard water op je haar om te keren. Deze helpen bij het elimineren van minerale opbouw en productresten. Ze laten je haar schoner, lichter en zelfs vetvrij aanvoelen.

Chelating shampoos kunnen echter een kostbare aangelegenheid zijn en niet iedereen kan het zich veroorloven.

3. Demineraliserende producten

Demineraliserende shampoos zijn speciaal op maat gemaakt om de minerale resten op te heffen die achterblijven door hard water op je haar. Hun resultaten zijn onmiddellijk en je zult in staat zijn om verschillen in de glans en zachtheid van je haar na 2-3 wasbeurten op te merken.

Huismiddeltjes om de effecten van hard water op je haar om te keren

1. Appelciderazijn

Voeg een paar druppels appelciderazijn toe aan warm water en gebruik het om te rinse je haar. Azijn verwijdert minerale opbouw uit je haar en maakt het zachter en lichter (4). Het voorkomt ook dat de haarkleur vervaagt.

2. Citroen

Citroen werkt door overtollige resten uit je haar te verwijderen en verheldert het. Het helpt ook om je haar licht en zacht te houden.

3. Regenwater

Je kunt zelfs regenwater gebruiken om je haar te wassen. Het is meestal vrij van mineralen en van nature zacht.

Notitie:

Demineraliserende producten kunnen één keer per week worden gebruikt nadat je je haar hebt gewassen. Het wordt aanbevolen om het product ongeveer 10-15 minuten in te laten. Nadat u het product hebt afgespoeld, kunt u uw conditioner blijven gebruiken.

Kan hard water haaruitval veroorzaken?

Hard water kan je haar verzwakken (5). Het kan de bloedtoevoer naar uw follikels beperken. Dit kan de groei van nieuwe haarlokken verstoren. Hard water veroorzaakt geen permanent haarverlies en dit kan worden verholpen door uw watersysteem te veranderen of producten te gebruiken die de effecten ervan omkeren.

Inpakken

Hard water kan een minerale ophoping van je haar veroorzaken, waardoor het zelfs na een wasbeurt extra vettig aanvoelt. Het kan ook bijdragen aan droog, beschadigd haar als gevolg van frequent wassen. Hard water kan worden verholpen door het watersysteem van uw huis te veranderen of door een filter aan uw douche te bevestigen. U kunt zelfs producten gebruiken zoals chelating shampoos en andere demineraliserende producten die helpen bij het verminderen van de schade aan uw haar veroorzaakt door hard water.

Begin met het kennen van je huid

Verwijzingen