Heb je ooit gemerkt dat je acne-aandoening verergert na het consumeren van pindakaas? Noten worden beschouwd als rijke bronnen van gezonde vetten, vitamine E en antioxidanten. Hoewel deze goed zijn voor de huid, is er meer dan wat op het eerste gezicht lijkt als het gaat om pinda’s en zijn derivaten.

In tegenstelling tot andere noten kunnen pinda’s acne veroorzaken of zelfs verergeren [1]. Lees dus verder om te weten wat pindakaas schadelijk maakt voor de acnegevoelige huid en leer hoe je pindakaas-geassocieerde acne kunt elimineren.

Hoogtepunten:

 • Wat bevat pindakaas?
 • Veroorzaakt pindakaas echt acne?
 • Componenten van pindakaas die huidacne beïnvloeden
 • Hoe pindakaas geassocieerde acne te genezen?
 • Wat zijn de alternatieven voor pindakaas?
 • Wat is de aanbevolen hoeveelheid pindakaas?

Wat bevat pindakaas?

Pindakaas bestaat uit pinda’s, melasse of suiker en gehydrogeneerde plantaardige oliën, zoals sojaolie.

Pinda’s zijn het hoofdbestanddeel van pindakaas. Dit is een peulvrucht en heeft voedingscomponenten die vergelijkbaar zijn met bonen of linzen, in plaats van noten. Dat maakt pinda’s een acne-veroorzakend voedsel. Ook kunnen componenten zoals omega-6-vetzuren, androgeenachtige materialen, agglutinine, enz., Acne verergeren.

Suiker en melasse zijn pro-inflammatoire ingrediënten die ook acne kunnen veroorzaken. Ook kunnen veel soorten pindakaas die in de handel verkrijgbaar zijn, gedeeltelijk gehydrogeneerde plantaardige oliën of transvet bevatten, wat het risico op acne verhoogt.

Pindakaas

Veroorzaakt pindakaas echt acne?

Hoewel er geen wetenschappelijk bewijs is dat een directe relatie aantoont tussen pindakaasconsumptie en acne, beweren veel mensen dat de consumptie ervan hun uitbraak heeft verergerd.

Omdat meer dan één bestanddeel van pindakaas inflammatoire eigenschappen heeft, bestaat de kans dat het het risico op acne kan verhogen. Het kan daarom een uitbraak veroorzaken door ontsteking, overmatige afscheiding van acne-veroorzakende hormonen, lekkend darmsyndroom, spijsverteringsproblemen en zelfs insuline-gedreven hormonale acne.

Componenten van pindakaas die huidacne beïnvloeden

Een nadere blik op de componenten van pindakaas kan wijzen op de problemen waarmee de acnegevoelige huid kan worden geconfronteerd als gevolg van pindakaas.

1. Omega-6 vetzuren

Een grote hoeveelheid Omega 6 vetzuren in pindakaas kan acne veroorzaken. Terwijl Omega-3 ontstekingsremmend en nuttig is voor het voorkomen van acne, is Omega-6 pro-inflammatoir en slecht voor acne. Pinda’s bevatten veel omega-6-vetzuren en weinig omega-3-vetzuren en lenen deze eigenschappen ook aan pindakaas.

Dit voedsel kan dus leiden tot chronische ontstekingen. [2], waarbij het immuunsysteem hyperactief wordt. Als gevolg hiervan kunt u roodheid, zwelling en uitsteeksel ervaren, of een zit op uw gezicht.

Een studie uit 2017 getiteld Dieet in pathogenese van acne vulgaris ondersteunt ook de theorie dat hoge niveaus van omega-6 in het dieet de vorming van acne kunnen beïnvloeden.

Wist je dat?

Een eetlepel pindakaas bevat ongeveer 2,5 g omega-6-vetzuren, wat hoger is in vergelijking met andere noten (bijv. Macadamia-noten, enz.).

2. Lectines

Lectines zijn een ander onderdeel van pinda’s die acne kunnen veroorzaken door je darmen te beschadigen. Het spijsverteringsstelsel van sommige mensen vindt lectines problematisch om af te breken. Via de darm kunnen lectines de wand van je darm beschadigen, waardoor lekkage ontstaat.

De aanwezigheid van vreemde componenten in het bloed activeert uw immuunsysteem om ontstekingen te veroorzaken, wat uiteindelijk leidt tot inflammatoire acne. Een uitgebreid overzicht van de potentiële rol van het microbioom bij acne toonde aan dat intestinale permeabiliteit acne kan veroorzaken.

Belangrijke opmerking:

Pindakaas bevat ook androgeenachtige hormonen en hun aanwezigheid kan hormonale acne veroorzaken.

3. Toegevoegde suiker

In de handel verkrijgbare pindakaas bevat meestal een goede hoeveelheid toegevoegde suiker. Volgens gegevens van het Amerikaanse ministerie van Landbouw bevat 100 gram pindakaas 10,5 gram suiker. Dus frequente inname van pindakaas kan het risico op acne verhogen [3].

De aanwezigheid van melasse of suiker in pindakaas kan ook de insulinesecretie beïnvloeden. Overmatige afscheiding van insuline kan de afgifte van IGF-1, IGFBP-3 en IL-1 veroorzaken. Deze drie verbindingen dragen bij aan het verbeteren van het risico op acne.

 • IGF-1 beïnvloedt de productie van talgolie, die je huidporiën verstopt
 • IGFBP-3 kan de ontwikkeling van nieuwe huidcellen verhogen, waardoor poriën verder worden geblokkeerd
 • IL-1 draagt bij aan ontsteking, roodheid en uiteindelijk puistjesvorming

4. Toegevoegde plantaardige oliën

De meeste pindakaas bevat gehydrogeneerde plantaardige oliën, zoals sojaolie, zonnebloemolie, koolzaadolie, enz. Omdat plantaardige oliën rijke bronnen van omega-6-vetzuren zijn, maken ze pindakaas pro-inflammatoir, waardoor uiteindelijk het risico op acne toeneemt.

Hoe pindakaas geassocieerde acne te genezen?

Acne is niet langdurig en als de veroorzakers worden verwijderd, geneest het meestal binnen 3 – 4 weken zelf. Er zijn meerdere behandelingsopties om die vervelende rode bultjes te bestrijden en de gladde huid te herstellen.

1. Verwijder de triggers

Als je pindakaas-geassocieerde acne hebt, stop dan eerst met het consumeren van pindakaas, pinda, plantaardige oliën, chocolaatjes, zuivelproducten, enz. Vermijd ook een dieet met een hoge glycemische belasting, dat een cruciale rol kan spelen bij verergering van acne[4].

2. Zorg voor een goede hygiëne

Was je gezicht met een reiniger die benzoylperoxide of salicylzuur bevat om vuil en overtollige olie te verwijderen. Knal de puistjes niet dicht en houd je hand er vanaf. Anders kan het acne verergeren[5].

Esse Organic Skincare Tips:

Om acne te voorkomen, was je je gezicht minstens twee keer per dag met zachte zeep en vermijd je scrubs en andere agressieve producten. Het is goed om directe blootstelling aan de zon te vermijden en zonnebrandcrème te gebruiken.

3. Vrij verkrijgbare medicijnen

Een paar standaard OTC-medicijnen kunnen u helpen om de verspreiding en symptomen van acne te verminderen. Een paar ingrediënten om op te letten zijn onder meer,

1. Glycolzuur:

Dit alfa-hydroxyzuur werkt als een exfoliator om dode huidcellen en oppervlakteonzuiverheden te verwijderen [6]. Dit zal helpen voorkomen dat je poriën verstopt raken en verdere puistjes voorkomen.

2. Benzoylperoxide:

Dit is een van de belangrijkste ingrediënten [7] in meerdere anti-acne gezichtsreinigers en lotions. Benzoylperoxide gaat in je poriën om overtollige olie, vuil en puin (acne-veroorzakende stoffen) te verwijderen.

3. Retinoïden:

Het is de meest effectieve actuele component in de behandeling van acne [8]. Retinoïden helpen talg (overtollige olie), bacteriële infecties en andere acneveroorzakende stoffen van uw huid te verminderen. Dermatologen schrijven dit krachtige medicijn ook voor om de vorming van acnelittekens en verdere uitbraak te voorkomen.

4. Huismiddeltjes

Er zijn meerdere huismiddeltjes om acne te verminderen. Deze omvatten:

 • Toepassing van appelciderazijn
 • Spotbehandeling met tea tree olie, aloë vera
 • Het nemen van een zinksupplement

Afgezien van de hierboven genoemde remedies, kunnen stressvermindering, voldoende slaap, regelmatige lichaamsbeweging en een uitgebalanceerd dieet huidproblemen helpen verminderen. Vergeet niet om een dermatoloog te raadplegen als uw huidconditie niet binnen 4 – 6 weken verbetert.

Wat zijn de alternatieven voor pindakaas?

Wanneer u merkt dat pindakaas uw acne erger maakt, is het het beste om over te schakelen naar een acneveilig alternatief voor pindakaas. Hier zijn enkele van de alternatieven.

Pindakaas alternatieven

1. Boter alternatieven

Een paar opties van notenboter die acne-veilig zijn, zijn amandel, cashew, Barney-boter, macadamiaboter, enz. Al deze notenpasta’s bevatten minder ontstekingsveroorzakende omega-6-vetzuren. Als alternatief kunt u ook gaan voor boter zonder toegevoegde suikeropties om aan de veiligere kant te zijn.

2. Koken & Salade alternatieven

Je kunt ook het gebruik van pindakaas bij het koken en als saladedressing vervangen door betere alternatieven zoals extra vierge olijfolie, grasgevoerde boter, kokosolie en avocado-olie. Zorg er echter wel voor dat de alternatieven die u gebruikt zonder de onzuiverheden van koolzaadolie, sojaolie en koolzaadolie zijn.

Bij het zoeken naar acne-veilige voedselopties, is het verminderen van tarwe en bewerkte voedingsmiddelen in het algemeen een goed idee. Sommige componenten van deze voedingsmiddelen kunnen veel ontstekingen in het lichaam veroorzaken en goede darmbacteriën onderdrukken. Geniet van vers fruit en groenten, oliearm voedsel, biologisch / grasgevoerd vlees, enzovoort als alternatief.

Wat is de aanbevolen hoeveelheid pindakaas?

Het kiezen van de juiste soort pindakaas en het volgen van een aanbevolen inname kan uw conditie helpen. Kies bij acne voor pindakaas zonder toegevoegde suiker of andere zoetstoffen. Zoek naar een eenvoudige ingrediëntenlijst met alleen pinda’s en zout.

De meeste mensen kunnen 1 – 2 eetlepels pindakaas per dag consumeren, wat ongeveer 16 – 32 gram is.

Inpakken

Pindakaas kan uw acne-uitbraak beïnvloeden, omdat het rijk is aan inflammatoire omega-6-vetzuren. Het bevat ook lectines, die de darm kunnen beschadigen en acne kunnen veroorzaken. Zelfs de toegevoegde suiker van pindakaas kan insuline-gedreven hormonale acne veroorzaken.

Wanneer u merkt dat uw pindakaas acne veroorzaakt, stop dan met het consumeren van pindakaas en kies voor acne-veilige voedselalternatieven. Dit is vooral belangrijk als je een vettig huidtype hebt en gevoelig bent voor acne.

Verwijzingen