Je wordt op een fijne ochtend wakker na een goede nachtrust en merkt ineens dat de huid van je gezicht schilfert. Wat voor werk doe je? Negeer het denken dat het gewoon een droge huid is of dat het weer spoilsport speelt? En dan breng je make-up aan om het te bedekken!

Welnu, peeling van de gezichtshuid kan in veel gevallen zeker worden toegeschreven aan het weer of chemische exfoliatie. Maar het te lang negeren van dit probleem kan op de lange termijn gevaarlijk zijn, omdat huidpeeling ook het gevolg kan zijn van een onderliggende aandoening. Wij vertellen u wat de mogelijke oorzaken kunnen zijn en hoe u deze kunt laten behandelen.

Hoogtepunten:

 • Wat veroorzaakt peeling op het gezicht?
 • Hoe peeling van de huid op het gezicht te behandelen?
 • Tips om huidpeeling op het gezicht te voorkomen
 • Hoe lang duurt het voordat de peeling stopt?

Wat veroorzaakt peeling op het gezicht?

Wanneer de huid begint te schilferen, is dit een teken dat beschadigde cellen worden gerepareerd en de dode huid plaatsmaakt voor de nieuwe huid. Het kan soms ook jeuken.

Er kunnen verschillende redenen zijn waarom de huid op het gezicht schilfert. Een van de belangrijkste oorzaken is een droge huid (ook wel xerosis, xerosis cutis of xeroderma genoemd) [1]. Wanneer de huid over grote delen van het lichaam schilfert, wordt dit gegeneraliseerde exfoliatieve dermatitis genoemd[2].

Hier zijn echter enkele van de andere veel voorkomende oorzaken van het afpellen van de huid op het gezicht:

1. Psoriasis [3] is een huidaandoening waarbij schilferige witte vlekken op de huid verschijnen en op zweren lijken. Ze zijn vaak roodachtig en beginnen te schillen; en kan behoorlijk pijnlijk zijn.

2. Eczeem [4] is anders dan psoriasis en heeft rode en bruine schilferige plekken op de huid. Deze aandoening heeft meestal ook invloed op de enkels, maar kan ook uw gezicht beïnvloeden. Het is geclassificeerd als een auto-immuunziekte.

3. Rosacea [5] is een huidaandoening die wordt gekenmerkt door roodheid op het gezicht. Andere symptomen zijn ontstekingen op de huid, gebroken bloedvaten en schilfering van de huid op het gezicht.

4. Seborrheic dermatitis [6] beïnvloedt meestal de hoofdhuid. Maar het is ook bekend dat het de gezichtshuid beïnvloedt en peeling van de huid veroorzaakt, vergezeld van jeuk, schilferige en roodachtige huid.

5. Er zijn enkele infecties die bacterieel en schimmelachtig van aard zijn; een daarvan is Staphylococcal scal scalded skin syndrome (SSSS) [7]. Deze laatste kunnen behoorlijk gevaarlijk zijn en zijn niet beperkt tot gezichtspeeling.

6. Zonnebrand als gevolg van langdurige blootstelling aan de zon kan een rode huid veroorzaken, die jeukt. Wanneer het begint af te pellen, kan het behoorlijk pijnlijk zijn totdat de nieuwe huid eronder verschijnt.

7. Sommige medicijnen hebben bijwerkingen die ervoor zorgen dat de huid van het gezicht schilfert. Voorgeschreven medicijnen voor toevallen en toevallen en bloeddruk; penicilline en actuele medicinale crèmes kunnen er ook voor zorgen dat de huid schilfert.

8. De schildklierhormoon onbalans aandoeningen zoals bekend als hypothyreoïdie[8] kan onder andere een schilferende huid veroorzaken. Het treedt op wanneer uw lichaam te weinig van het benodigde schildklierhormoon produceert.

9. Huidverzorgingsproducten en cosmetica, indien aangebracht op het gezicht zonder testen, kunnen ook een peeling van de gezichtshuid veroorzaken. Alles van een vochtinbrengende crème tot een foundation kan zwelling veroorzaken, poriën blokkeren of het zo droog maken dat het begint te schilferen.

10. Overmaat aan vitamine A bekend als vitamine A toxiciteit [9] en een tekort aan vitamine B3 ook bekend als niacine [10] zijn dieet- en voedingsgerelateerde aandoeningen die een schilferende huid kunnen veroorzaken.

11. Een zeldzame gezondheidstoestand die bekend staat als het peeling skin syndroom [11] leidt ertoe dat vlekken van de huid rood worden en vervolgens afbladderen.

12. Een droge huid door zeer koude en droge lucht, warme douches en vochtigheidsniveaus in de winter die fluctueren, kunnen de huid op het gezicht laten peelen. Een anti-acne crème met retinoïden of salicylzuur kan een droge huid en gezicht huid peeling veroorzaken.

Hoe peeling van de huid op het gezicht te behandelen?

Om peeling van de huid op het gezicht te behandelen, kunt u uw toevlucht nemen tot huismiddeltjes of voorgeschreven medicamenteuze behandelingen of beide. Gespecialiseerde producten en behandelingen kunnen ook helpen bij het genezen van de schilferende huid.

1. Medische behandelingen

Afhankelijk van de aandoening die ervoor zorgt dat de gezichtshuid schilfert, kan een dermatoloog medicijnen en behandelingen voorschrijven. De behandelingen kunnen corticosteroïde crèmes (niet OTC), chemische peelingbehandelingen en acnemedicatie omvatten die doxycycline bevat.

2. Cosmetische producten &OTC

Als uw aandoening niet gerelateerd is aan een ernstiger aandoening, kunt u het volgende doen om te voorkomen dat de huid op het gezicht schilfert. Als het ernstig is, raadpleeg dan een dermatoloog.

 • Om de schilfering van de huid op het gezicht te beheersen en te corrigeren, brengt u een vochtinbrengende crème aan, bij voorkeur een die shea- of cacaoboter, lanoline of melkzuur en hyaluronzuur bevat.
 • Om je gezicht schoon te maken, gebruik je een geurvrije, niet-schuimende reiniger.
 • Het regelmatig aanbrengen van aloë vera-gel op het gezicht kan ook verlichting bieden.

 • Breng elke dag zonnebrandcrème aan met een goede SPF, zelfs als je binnen bent.

3. Home Remedies voor peeling huid

Als uw huid schilfert als gevolg van een droge huid, het weer of een gebrek aan hydratatie, is het mogelijk om het thuis te behandelen. Enkele effectieve huismiddeltjes zijn:

 • Wees niet bang om je gezichtshuid te exfoliëren wanneer deze schilfert. Gebruik een milde reiniger die geen alcohol, een sterke geur of alfahydroxyzuur bevat, omdat deze de huid droger kunnen maken. Of gebruik een douchescrub van zachte stof om de dode huid te verwijderen.
 • Het aanbrengen van een verzachtende gel zoals aloë vera die ontstekingsremmende eigenschappen heeft, kan je huid helpen sneller te genezen, vooral als het komt door zonnebrand.
 • Honing is een natuurlijke vochtinbrengende crème. Je kunt het dus gebruiken om gezichtspeeling onder controle te houden.
Vrouw die moisturizer op gezicht aanbrengt

Tips om huidpeeling op het gezicht te voorkomen

 • Vermijd het bedekken van je schilferende huid met make-up. Het zal de peeling niet verbergen en kan het zelfs erger maken omdat ze de huid verder uitdrogen.
 • Raak je gezicht niet zo veel mogelijk aan.
 • Als je een beetje schilferende huid ziet, pel het dan niet af, vooral als het nat is. Het kan bloeden en kan zelfs geïnfecteerd raken.
 • Dep je gezicht zo zachtjes mogelijk droog.
 • Douche in lauw water, omdat de stoom van zeer heet water de gezichtsporiën kan openen, waardoor de huid uitdroogt, waardoor de peeling erger wordt.
 • Houd je douches kort; maximaal 10 minuten.
 • Drink voldoende water – 8-10 glazen per dag. Gehydrateerd blijven voorkomt dat de huid opdroogt en afbladdert.
 • Vermijd producten die alcohol of deodorants bevatten. Deze omvatten zeep, toners en andere huidverzorgingsproducten zoals gezichtswassingen.
 • Gebruik hypoallergene en zachte reinigingsmiddelen die geurvrij zijn. Als de zeep of reiniger veel schuim genereert, gooi het dan weg omdat het je huid verder kan uitdrogen waardoor het meer schilfert.
 • Hydrateer je gezicht altijd nadat je het hebt gewassen. Voor het beste resultaat dep je je gezicht droog en breng je het aan op een licht vochtige huid; dit zal het vocht vasthouden.
 • Gebruik een zachte stof om je gezicht af te vegen. Luxe Turkse handdoeken of velours handdoeken beschermen uw huid tegen verdere schade.

Hoe lang duurt het voordat de peeling stopt

Afhankelijk van de oorzaak kan het 3-7 dagen duren (voor zonnebrand); en minstens een maand, als het te wijten is aan een droge huid. Medische aandoeningen zoals rosacea of psoriasis kunnen een levenslange behandeling nodig hebben, afhankelijk van de ernst van de peeling.

Inpakken

Als je weet waarom de huid van je gezicht schilfert, kun je pro-actieve stappen ondernemen om het te stoppen. Maar als de oorzaak diepgeworteld is en verband houdt met een chronische aandoening, dan is medisch advies uw beste optie. Regelmatige huidverzorging en hydratatie kunnen ervoor zorgen, als het te wijten is aan een droge huid.

Wist je dat?

 • Mannen en vrouwen kunnen psoriasis in gelijke aantallen krijgen.
 • Seborrheic dermatitis verschijnt in de vette delen van het gezicht zoals de zijkanten van de neus; het kan leiden tot een peeling van het gezicht.
 • Er is geen remedie voor het peeling skin syndroom, hoewel zalven die de huid verzachten en vaseline enige verlichting kunnen bieden.
 • Vrouwen hebben meer kans op hypothyreoïdie dan mannen. Het komt ook voor bij mensen ouder dan 60 jaar.

Begin met het kennen van je huid

Verwijzingen