Haarreiniging is waarschijnlijk de eerste stap die je zet naar het handhaven van een gezonde haarverzorgingsroutine. Maar met zoveel verschillende shampoos en haarreinigers beschikbaar, hoe kies je een product dat je haar waard is?

Hoewel haarreinigers en shampoos vergelijkbare doeleinden dienen, hebben ze bepaalde verschillen die u moet weten voordat u het juiste product voor uw haar bepaalt.

Laten we begrijpen wat deze producten zijn en diep in hun verschillen duiken.

Hoogtepunten:

  • Wat is een haarreiniger?
  • Wat is een shampoo?
  • Grote verschillen tussen haarreinigers en shampoos
  • Haarreiniger of shampoo – Welke te gebruiken?

Wat is een haarreiniger?

Het doel van een haarreiniger en een shampoo is hetzelfde, namelijk het reinigen van je haar om vuil, vuil en productopbouw te verwijderen. Haarreinigers zijn echter veel milder van aard en ze hebben de neiging om je haar zacht te maken.

Haarreinigers zijn sulfaatvrij en daarom zacht om op je haar te gebruiken. Het reinigt je haar zonder de natuurlijke oliën van je haar af te scheuren. Als je iemand bent met een droog of kroeshaartype, kun je proberen haarreinigers te gebruiken.

Wat is een shampoo?

Haarreinigingsproduct zoals shampoo is iets dat we allemaal al lang gebruiken. Shampoos zijn in de eerste plaats een vervanging voor zeepstaven die worden gebruikt voor het reinigen van haar. Ze zijn meestal verkrijgbaar in de vorm van viskeuze vloeistoffen [1] bedoeld om je hoofdhuid en haar te reinigen door de overtollige talg, vuil, verontreinigende stoffen en overblijfselen van haarverzorgingsproducten uit de haarzakjes te verwijderen.

Shampoos werken als reinigings- of schuimmiddelen en bevatten meestal sulfaten die de neiging hebben om natuurlijke oliën uit je haar te verwijderen. Vuil en talg zijn over het algemeen onoplosbaar, wat betekent dat het gebruik van alleen water niet genoeg is om je haar goed schoon te maken. Een sulfaatrijke shampoo kan dit onoplosbare vuil, vuil en olie gemakkelijk verwijderen. Meestal bevat een shampoo een combinatie van verschillende oppervlakteactieve stoffen die samenwerken om rijk schuim te vormen, waardoor je haar en hoofdhuid effectief worden gereinigd.

Niet alle shampoos bevatten echter sulfaat. Er zijn ook veel sulfaatvrije shampoos. Als u een reeds bestaande hoofdhuidaandoening heeft, zoals eczeem of contactdermatitis, kunt u overwegen een sulfaatvrije shampoo te gebruiken.

Grote verschillen tussen haarreinigers en shampoos

Hoewel het einddoel van beide producten hetzelfde is, variëren ze aanzienlijk in hun samenstelling en hoe ze je haar reinigen. Laten we de verschillen eens nader bekijken.

1. Wie moet dit gebruiken?

Reinigingsmiddelen zijn zachter dan shampoos. Ze verwijderen de natuurlijke oliën niet uit je haar. Dus als je beschadigd, fragiel of droog haar hebt, zijn reinigingsmiddelen het beste voor jou. Reinigingsmiddelen zijn ideaal als je krullend of geblondeerd haar hebt. Ook als je haarkleuren en haarstylingsproducten gebruikt, kies dan voor cleansers boven shampoos.

Shampoo is een reinigingsmiddel dat oppervlakteactieve stoffen en wasmiddelen bevat. Deze ingrediënten samen helpen bij het verwijderen van olie, zweet, vuil en productophoping uit je haar en follikels. Dus als je verschillende haarstylingsproducten gebruikt, buiten werkt en wordt blootgesteld aan verontreinigende stoffen of veel zweet, kan een shampoo je haar en hoofdhuid een grondige reiniging geven.

2. Hoofddoel

Het primaire idee achter het gebruik van een haarreiniger is om je haar voorzichtig te wassen zonder de natuurlijke oliën in je haar te verwijderen. Als het dringend nodig is om je haar dagelijks te wassen, kies dan een reiniger die je haar zacht maakt.

Het gebruik van een shampoo kan u echter helpen uw haar en hoofdhuid te ontdoen van vuil, milieuverontreinigende stoffen, vuil, productopbouw, enz. De meeste shampoos zijn geformuleerd met agressieve chemicaliën die je haar droog kunnen maken. Kies dus voor chemicaliënvrije shampoos om de beste resultaten te zien.

3. Gebruikte ingrediënten

Een haarreiniger heeft een milde “Michelle” -formulering die het een romige uitstraling geeft. Michelle is een mix van olie en water, dus zachter voor het haar. Het verwijdert dus niet de natuurlijke oliën van je haar.

Overwegende dat de basisformulering [2] van elke shampoo omvat wasmiddel, opacifiers, bindmiddelen, geurstoffen, bindmiddelen, speciale additieven, conserveermiddelen, conditioners en verdikkingsmiddelen. Ze bevatten synthetische detergentia, gecategoriseerd als anionische, kationische, niet-ionische, amfotere en natuurlijke oppervlakteactieve stoffen.

mooie vrouwelijke natte haar neemt douche

Wist je dat?

Amfoterisch is niet irriterend voor de ogen en heeft milde reinigende eigenschappen. Daarom wordt deze groep wasmiddelen gebruikt in babyshampoos.

4. Hoe vaak kunt u gebruiken?

Haarreinigers zijn zachter en kunnen daarom dagelijks worden gebruikt. Maar als je haar te vettig is, in plaats van dagelijks een reiniger te gebruiken, kun je overwegen om eenmaal per week shampoo te gebruiken voor een grondige reiniging gevolgd door een haarwasbeurt met een reiniger. Dit zorgt ervoor dat je haar goed wordt gereinigd zonder de natuurlijke oliën en vocht te verwijderen.

De frequentie van je haar wassen hangt echter af van de kwaliteit van je haar, levensstijl, omgeving, etc. Als u bijvoorbeeld veel traint of zweet, moet u mogelijk uw haar dagelijks wassen. Of als je op een vochtige plek woont, moet je je haar dagelijks wassen. Ook voor degenen die zeer fijn haar of een extreem vette hoofdhuid hebben, kan vaker shampoo gebruiken helpen. Als je echter dik haar, strakke krullen of getextureerd haar hebt, is één keer per week wassen voldoende. [3]

5. Hoe aan te vragen?

Wanneer je een haarreiniger gebruikt, maak je haar nat met lauw water. Knijp een royale hoeveelheid reiniger uit en breng het aan op je haarlokken. Werk voorzichtig in een cirkelvormige beweging en spoel af. Breng conditioner aan die vanaf het midden naar het einde toe werkt. Gebruik een detangler of een kam met brede tanden om de knopen te ontwarren.

Als je een shampoo gebruikt, maak je haar dan nat met warm water. Neem een klein beetje shampoo en breng het aan op je haar. Werk in een cirkelvormige beweging om een schuim te vormen. Besteed extra aandacht aan je hoofdhuid tijdens het masseren. Wees zachtaardig. Krachtig masseren kan het haar afscheuren. Goed afspoelen.

6. Wanneer aanvragen?

Voordat u uw haar was plant, moet u uitkijken voor tekenen. Als je haar vettig lijkt of je hoofdhuid jeukt door vuilophoping, ga dan voor reinigingsmiddelen. Omdat reinigingsmiddelen mild zijn, kunt u het vaker gebruiken dan shampoos.

Je kunt overwegen om je haar elke 2 tot 3 dagen te wassen, maar er is geen vaste regel. Als je vet haar, roos of productopbouw in je hoofdhuid opmerkt, is het tijd om je haar te wassen. Ook als u op zoek bent naar uitgebreide reiniging, kies dan shampoo boven reiniger.

7. Bijwerkingen

Reinigingsmiddelen zijn milder en bevatten geen agressieve chemicaliën. Daarom zijn ze veilig te gebruiken zonder dergelijke bijwerkingen. Als u nog steeds bijwerkingen zoals jeuk op uw hoofdhuid opmerkt, neem dan onmiddellijk contact op met uw arts.

Shampoos hebben agressieve wasmiddelen [4]. Overmatig gebruik ervan of het gebruik van het verkeerde product kan je haar ruw, broos en kroes maken. Ook kan het wasmiddel irritatie en roodheid veroorzaken als het in je ogen komt.

8. Wat kun je toevoegen?

Je kunt zelfgemaakte reinigingsmiddelen gebruiken om je haar schoon te maken en de gezondheid ervan te bevorderen. Eiwitten zijn eiwitrijk en je kunt ze gebruiken als haarmaskers om overtollige oliën te verwijderen, de haargroei te bevorderen, haaruitval onder controle te houden, enz. Je kunt het gebruiken met citroensap en appelciderazijn samen om je haar te wassen. Ook kun je honing, komkommer gemengd met citroensap en water gebruiken, onder andere om je haar te wassen.

Voor weelderige en lange manen kun je verschillende natuurlijke ingrediënten aan je shampoo toevoegen. U kunt bijvoorbeeld aloë vera-sap gebruiken om jeuk en roos op de hoofdhuid te genezen. Om de haargroei te versnellen, kunt u een lepel suiker aan uw shampoo toevoegen. Het toevoegen van glycerine kan helpen om vocht in je haar vast te houden, je hoofdhuid te voeden en de haargroei te bevorderen. Daarnaast kun je citroensap, pepermuntolie, tea tree olie, etc. toevoegen aan je shampoo en de resultaten zien.

Haarreiniger of shampoo – Welke te gebruiken?

Of u een shampoo of een haarreiniger moet gebruiken, hangt volledig af van uw haarkwaliteit, levensstijl, omgevingsfactoren, gebruik van haarverzorgingsproducten, enz. Als je haar delicaat en pluizig is, als je geen zweterige hoofdhuid hebt of als je op koude plaatsen woont, kan een haarreiniger prima werken. Aan de andere kant, als uw productopbouw te veel is of als uw hoofdhuid overtollige olie afscheidt, heeft u mogelijk frequente shampoo nodig.

zeep shampooflessen katoenen handdoeken groen

Inpakken

Of het nu een haarreiniger of een shampoo is, beide helpen bij het schoonhouden van je haar en hoofdhuid. Er zijn echter verschillen in de formuleringen die u moet overwegen voordat u koopt. Haarreinigers zijn meestal zachter om op je haar te gebruiken, terwijl shampoos sulfaten bevatten die de neiging hebben om de natuurlijke oliën van je haar te verwijderen. Zorg ervoor dat je begrijpt wat je haar nodig heeft voordat je een haarproduct kiest. Als je het niet begrijpt, kijk dan uit voor tekenen en beslis dan of je een haarreiniger of een shampoo wilt gebruiken voor het reinigen van je haar. Volg daarnaast een goed haarverzorgingsregime om de gezondheid van uw haar te behouden.

Begin met het kennen van je huid

Verwijzingen